Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ce modificări propune Noul Cod Rutier în 2024: Nou indicator, obligații polițiști și retestare la 15 minute pentru alcoolemie

Publicat

Publicitate

Noi modificări aduse la Codul Rutier de o ordonanță de urgență publicată în dezbatere publică. Acestea includ retestarea la intervale de 15 minute pentru alcoolemie mică conform Noului Cod Rutier 2024, introducerea unui nou indicator și stabilirea de obligații noi pentru polițiști, relatează alba24.ro. Și acestea sunt doar câteva dintre punctele cheie ale noilor reglementări.

Textul complet al ordonanței (cu toate măsurile suplimentare) poate fi consultat AICI.

Retestare la 15 minute, dacă alcoolemia este mai mică de 0,10 mg/l

În situația în care polițiștii testează un șofer și constată că alcoolemia este redusă, sub 0,10 mg/l, aceștia trebuie să îl anunțe pe șoferul în cauză poate solicita o retestare după 15 minute de la prima.

Atenție, retestarea nu se face mai târziu de 20 de minute de la prima testare.

Citește și: Câți kilometri de drum județean au fost modernizați la Botoșani în ultimii trei ani. Pare ireal, dar chiar așa este

În cazul în care rezultatul celui de-al doilea test este negativ, atunci șoferul nu va fi sancționat.

Publicitate

Potrivit notei de fundamentare, acest lucru ar fi necesar pentru că unele alimente, consumate recent de șofer, pot distorsiona măsurătoarea alcoolemiei.

Polițiștii, obligați să testeze șoferii care au în mașină sticle de băutură

Polițiștii rutieri vor fi obligați să testeze șoferii și motocicliștii pentru consum de droguri și alcool dacă în mașină observă recipiente care conțin băuturi alcoolice și urme de consum sau substanțe psiho active.

Publicitate

Totodată, Noul Cod Rutier 2024 propune și posibilitatea aplicării unor amenzi de circulație pe baza înregistrăzilor video de pe camerele de bord ale mașinilor sau alte camere de supraveghere.

Noul Cod Rutier 2024: se introduce un nou indicator

Șoferii vor putea observa și un nou indicator de circulație pe drumurile de mare viteză: autostrăzi și drumuri exptres.

Este vorba despre un indicator care indică distanța minimă de siguranță, care trebuie păstrată între două vehicule.

Noul Cod Rutier: Ordonanța de Urgență mai propune ca  analiza probelor biologice să fie efectuată și în laboratoarele specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, acreditate pentru aceste scopuri, sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate în acest sens.

Asta pentru a evita aglomerarea Institutului de Medicină Legală și sosirea cu întârziere a rezultatelor la probe.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani se află sub avertizare COD GALBEN de averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află sub o avertizare COD GALBEN de averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Pe alocuri vor fi vijelii (rafale în general de 50…70 km/h) și căderi de grindină.

Interval de valabilitate: 24.07.2024 ora 10:00 – 25.07.2024 ora 10:10

Înainte și pe timpul vijeliilor, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

✔ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

✔ în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;

Publicitate

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

Publicitate

FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

Citeste mai mult

Educație

FOTO&VIDEO: „Bucuria Prieteniei”. Tabără pentru copii organizată de ATOR Vorona Mare

Publicat

Publicitate

În perioada 18-21 iulie 2024, Asociația Tineretului Ortodox Român, Filiala Vorona Mare, a organizat ediția a V-a a taberei „Bucuria Prieteniei”. Acțiunea s-a desfășurat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și prin împrejurimi. Au participat copii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. Organizatorii au pregătit o serie de activități captivante, jocuri și surprize care au transforma această tabără într-o experiență de neuitat. De aceea, au relatat cu mult entuziasm, toate momentele fascinate pe zile și le-au înscris pe pagina de facebook  ATOR Vorona Mare.

 

Prima zi. Inițiere, Prezentare și Mișcare!

În prima zi, participanții au fost întâmpinați cu brațele deschise și inimile pline de bucurie. După primirea călduroasă, s-a dat startul oficial cu rugăciune, discursuri și prezentarea echipei de animatori de anul acesta. O serie de jocuri de cunoaștere i-au ajutat pe copii să lege primele prietenii, după care a urmat competiția sportivă haioasă, unde toată lumea s-a distrat copios. Ziua s-a încheiat cu rugăciune pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru ziua minunată pe care au avut-o.

 

Ziua a doua: Creativitate, Prietenie și Vorona Express!

Publicitate

Ziua a doua a început cu rugăciunea de dimineață și exerciții de înviorare. Atelierele creative au adus culoare și imaginație, iar jocurile de grup au întărit prieteniile dintre participanți. După-amiaza, cu toții au avut parte de „Vorona Express”, o activitate plină de aventură și distracție, care a captivat pe toată lumea. Ziua nu se putea încheia fără rugăciunea de seară, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările primite.

 

Ziua a treia: Tobogan și Vânătoare de Comori!

Publicitate

După rugăciunea de dimineață și exercițiile de înviorare, copiii au avut parte de ateliere creative pline de imaginație. După prânz, a început mult așteptata „Vânătoare de comori”. Participanții s-au aventurat în căutarea indiciilor și au găsit comori ascunse, trăind o aventură plină de suspans și entuziasm. Copiii au colaborat, au gândit strategic și s-au bucurat de fiecare moment al acestei activități captivante. Seara, distracția a atins apogeul cu toboganul! Râsetele și bucuria copiilor au transformat fiecare alunecare într-o experiență memorabilă și plină de voie bună. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară, mulțumindu-I Lui Dumnezeu pentru toate momentele frumoase și pentru oportunitatea de a ne bucura de activități împreună.

 

Ziua a patra: Creație, talent și Distracție!

Ultima zi a taberei a fost încărcată de momente de neuitat! După o dimineață plină de ateliere creative și activități captivante, seara a adus mult așteptatul spectacol de talente. Copiii au dat dovadă de abilități impresionante la chitară, dans și alte momente artistice care au umplut aerul cu entuziasm și bucurie. Atmosfera a fost electrizantă, cu râsete și aplauze la fiecare performanță. Distracția a continuat cu dansuri și cântece, toată lumea alăturându-se pentru a celebra prietenia și spiritul taberei, care i-a adus pe toți mai aproape.

„Mulțumim din suflet tuturor participanților, organizatorilor și voluntarilor pentru o tabără de neuitat! Ați transformat aceste zile într-o experiență extraordinară! Vrem să mulțumim participanților noștri extraordinari, care au adus energie și bucurie în fiecare zi. Voi sunteți cei care ați făcut ca fiecare activitate să fie un succes și fiecare zâmbet să conteze. De asemenea, un mare mulțumesc organizatorilor, care au pus la punct fiecare detaliu cu atâta grijă și profesionalism. Ați transformat viziunea acestei tabere într-o realitate minunată. Nu în ultimul rând, vrem să mulțumim din suflet voluntarilor noștri dedicați, care au fost sufletul acestei tabere. Fără efortul, dăruirea și pasiunea lor, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil.Ați creat un mediu plin de iubire și sprijin, în care fiecare copil s-a simțit valoros și apreciat.  Fiecare zâmbet, fiecare îmbrățișare și fiecare moment de bucurie pe care l-am trăit împreună este o dovadă clară a prieteniei care ne unește”, a spus părintele Olivian Sandu, parohul comunității din Vorona Mare.

Citeste mai mult

Eveniment

24 Iulie: Ziua grănicerilor. Se împlinesc 160 de ani de la înființarea Poliţiei de Frontieră a Principatelor Române Unite

Publicat

Publicitate

Ziua grănicerilor

Anual, la 24 Iulie, sărbătorim Ziua grănicerilor. Aceasta marchează constituirea a primului corp unificat al grănicerilor din România. În anul 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unificat serviciul de grăniceri muntean cu cel moldovean, punând astfel bazele instituţiei moderne de pază a frontierelor ţării.

Se împlinesc 160 de ani de la înființarea Poliţiei de Frontieră a Prinipatelor Române Unite. Actul de naştere al instituţiei fiind considerat Decretul nr. 892 din 24 iulie 1864, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care i-a reunit pe grănicerii moldoveni cu cei munteni într-o singură structură, organizată pe zece batalioane grupate în patru „inspectorii”.

Așadar, 24 iulie este în România Ziua grănicerilor și marchează constituirea, în 1864, a primului corp unificat al grănicerilor din România.

Unirea Principatelor Romane din 1859 a adus modificari si in ceea ce priveste structura granicerilor, in sensul contopirii celor doua administratii intr-una singura. Prin Decretul nr. 485 din 10 iulie 1862 a fost desfiintata granita de pe Milcov dintre cele doua state romanesti. Inaltul Decret Domnesc numarul 893/24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza prevedea organizarea granicerilor din Moldova dupa modelul celui din Tara Romaneasca si unirea celor doua corpuri graniceresti. Corpul granicerilor, de dincoace si de dincolo de Milcov, unificat, facea parte integranta din armata, aflandu-se sub autoritatea nemijlocita a Ministerului de Razboi. El era organizat pe patru Inspectorii: Bucuresti, Iasi, Piatra-Neamt si Pitesti, structurate pe cate zece batalioane, fiecare cu cate trei-patru companii. Mentionam ca in scrisoarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, trimisa la 1 octombrie 1865 lui Napoleon al III-lea, imparatul Frantei, vorbind despre progresele pe care le facuse Romania in domeniul militar, preciza ca aceasta dispunea de 12.000 de graniceri.

Dupa Unirea Principatelor (1859), Corpul Granicerilor a continuat sa ramana cu aceeasi organizatie pana in 1864, cand s-au infiintat in Moldova 15 companii de graniceri si s-a facut organizarea totala a granicerilor din toata tara. Aceasta organizatie cuprindea patru inspectorii, fiecare cu 2-4 batalioane a 4 companii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniță Hristina (Cristina)

Publicat

Publicitate

Sfânta Muceniță Hristina era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Era fiica marelui dregător Urban care dorind să își protejeze fiica de ispitele din lume și să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni i-a dăruit ca locuință cel mai înalt turn al palatului său, unde erau așezate statuile zeilor din aur și argint.

Hristina, care credea în Dumnezeul cel adevărat al creștinilor, a dărâmat idolii din aur ai tatălui său și i-a împărțit la săraci. Pentru această faptă, din porunca tatălui său, Hristina a fost supusă la multe chinuri și lăsată în acel turn alți câțiva ani. Când a scos-o de acolo Hristina nu renunțase la credința creștină și de aceea Urban a aruncat-o în mare, însă a venit la mal nevătămată. Închizând-o în temniță, tatăl ei se gândea la ce fel de chinuri să o supună ca să o omoare. Peste noapte el a murit, iar urmașul său, Dion, a continuat șirul supliciilor la care a fost supusă creștina Hristina.

În cele din urmă, ea a primit cununa muceniciei pentru curajul cu care și-a păstrat credința în Domnului și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending