Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ce măsuri fiscale NOI pregătește Guvernul: De la majorarea impozitului pe dividende la eliminarea stimulentelor în construcții

Publicat

Publicitate

Executivul pregătește majorarea impozitării dividendelor, de la 8% la 10%, eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții, restrângerea sferei de aplicare a cotelor reduse de TVA și taxarea altor forme de capital, potrivit Profit.ro. De asemenea, Guvernul ar avea în vedere creșterea deducerilor personale de bază, relatează alba24.ro.

Potrivit sursei citate, măsurile au fost deja introduse într-un document oficial redactat la nivelul Guvernului.

Raport al Băncii Mondiale. Principalele măsuri fiscale propuse

Unul dintre obiectivele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este evaluarea sistemului fiscal actual de către reprezentanții Băncii Mondiale și emiterea unor propuneri de modificare a acestuia, pentru a deveni mai eficient pe termen lung.

Raportul întocmit de către Banca Mondială în 2023 conține unele recomandări pentru reforma cadrului fiscal, între care se numără:

  • eliminarea cotelor reduse care au fost introduse în scopuri nedistributive, cum ar fi cotele reduse pentru mâncarea din restaurante, cazarea,, cărți, ziare, reviste, muzee, grădini zoologice, grădini și parcuri
  • eliminarea impozitului pe tranzacțiile de vânzare a proprietăților rezidențiale și înlocuirea acestuia cu un impozit de 10% pe câștigurile de capital, eventual cu o sumă de scutire moderată pentru proprietățile ocupate de proprietari
  • menținerea cotei actuale de impozitare de 10% pentru câștigurile de capital obținute printr-unintermediar (de ex. un fond de investiții) și nu se va continua cu reforma anunțată a cotei divizate de 1%/3%, care este concesivă
  • creșterea cotei de impozitare a dividendelor la 10% pentru a se alinia la impozitarea majorității celorlalte forme de venituri din capital
  • limitarea utilizării facilităților fiscale pentru impozitul pe proprietate la cele destinatecontribuabililor cu venituri mici și persoanelor în vârstă, clădirilor guvernamentale și unei gamecât mai limitate de organizații de utilitate publică
  • reducerea pragului de eligibilitate pentru regimul microîntreprinderilor pentru a egala pragul TVA (în prezent de 88.500 de euro)
    • Pentru ca întreprinderile să aibă timp să se adapteze, această reformă ar putea fi pusă în aplicare etapizat, începând cu reducerea deja convenită la 500.000 de euro de la 1 ianuarie 2023, apoi la 250.000 de euro de la 1 ianuarie 2024 și ajungând la pragul TVA (ajustat la inflație) la 1 ianuarie 2025. Pragurile de înregistrare a microîntreprinderilor și de înregistrare în scopuri de TVA trebuie apoi să rămână aliniate.
  • punerea în aplicare de norme suplimentare pentru a preveni divizarea artificială a întreprinderilor pentru a avea acces la regimul microîntreprinderilor
  • eliminarea posibilității de a deduce anumite cheltuieli din cifra de afaceri
    • Acest lucru va simplifica și mai mult regimul microîntreprinderilor și va reduce posibilitățile de evaziune fiscală.
  • efectuearea unei reevaluări a cotei corespunzătoare de impozitare a cifrei de afaceri
    • Cota propusă de 1% implică o marjă de profit de aproximativ 6,25%, care este probabil să fie mai mică decât marja reală de profit a majorității microîntreprinderilor, ceea ce duce la un tratament fiscal preferențial pentru microîntreprinderi în comparație cu societățile care fac obiectul regimului obișnuit de impozitare a IP.
  • echivalarea impozitării salariaților și a lucrătorilor independenți prin eliminarea plafonului CAS aplicat în prezent lucrătorilor independenți
    • O opțiune alternativă ar fi aplicarea unui plafonde CAS atât pentru salariați, cât și pentru lucrătorii independenți – deși trebuie evaluate și eventualele implicații asupra drepturilor de pensie.
  • introducerea unei taxări suplimentare a carbonului (de ex., rate mai mari ale accizelor) pentru a aborda prezența externalităților legate de combustibilii fosili.
    • Pentru a internaliza pe deplin clima și alte externalități, se estimează că prețurile combustibililor fosili în 2030 trebuie să crească cu aproximativ 50% (benzină), 62% (motorină), 34% (GPL), 55% (kerosen), 51%(alte produse petroliere/alte produse petroliere decât cele de transport), 113% (cărbune), 32%(gaze naturale) și 7% (electricitate) față de nivelurile de referință (i.e., în absența unei taxări suplimentare a carbonului).
  • eliminarea scutirii de impozit pentru întreprinderile nou înființate în domeniul cercetării și dezvoltării
  • eliminarea scutirilor IVPF pentru lucrătorii din construcții, IT și agricultură
  • creșterea ratelor accizelor la combustibilii fosili
  • eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili
  • trecerea de la un sistem de impozitare a proprietății bazat pe suprafață la unul bazat pe valoarea de piață

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Valeriu Iftime: „Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța”

Publicat

Publicitate

Valeriu Iftime, președintele ales al Consiliului Județean Botoșani, a folosit prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației pentru a dat asigurări, încă o dată, că va sprijini toți elevii în mod egal, se va asigura că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos, pentru că tinerii noștri merită educație de calitate.

„Avem copii extrem de talentați, care vor să își valorifice potențialul, care au dorință de muncă, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse.

Astăzi, de Ziua Mondială a Educației, am participat la un eveniment care ne-a amintit încă o dată că nu se poate construi nimic fără educație. Am avut ocazia să vorbim așa cum se cuvine despre sistemul de învățământ, despre recunoștința infinită pe care trebuie să o arătăm dascălilor din județ și despre condițiile în care am vrea să învețe toți elevii din Botoșani.

Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos. Pentru că tinerii noștri merită educație de calitate!”, a declarat Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: A doua mobilitate din proiectul „Different but equal” la Școala Gimnazială Nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești

Publicat

Publicitate

În perioada 23 – 27 septembrie, patru elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tudor Vladimirescu- Albești, însoțiți de cadrele didactice, prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Solcan Iuliana, au participat la a doua mobilitate din proiectul Erasmus+, aceasta având loc în Macedonia de Nord, la școala OOU Petar Pop Arsov.

Cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului a reunit cele patru școli partenere, cadre didactice din echipa de implementare din fiecare școală, dar și câte patru elevi din fiecare unitate școlară parteneră. Pe parcursul celor cinci zile, profesorii și elevii au participat la activități precum:

  • Jocuri interactice de „spargere a gheții” (activitate cu elevii);
  • Workshop – prezentarea fiecărei școli; prezentarea fiecărui membru al echipei;
  • Workshopuri cu jocuri tradiționale ale fiecărei țări partenere;
  • Workshopuri – hobby-urile elevilor din generația Z;
  • Vizite culturale: Canionul Matka, Centru orașului Skopje; vechiul bazar; Casa Memorială a Maicii Teresa; muntele Vodno; Crucea Mileniului; Muzeul Luptei pentru Independență; Fortress Kale;
  • Workshop: prezentarea istoriei și culturii fiecărei țări partenere;
  • Plantarea „copacului prieteniei”, simbol al proiectului Erasmus „Different but equal”, însemnând vitalitate și trăinicie.

Proiectul Erasmus +, „Different but equal”, cu durata de 16 luni, are ca scop dezvoltarea competențelor în domeniul incluziunii, atât ale profesorilor, cât și ale elevilor, promovarea egalității de șanse, implementarea educației nonformale, promovarea cooperării și a schimbului de bune practici cu partenerii din țările europene (Școala Gimnazială nr. 2 Tudor Vladimirescu – Albești – România – unitatea școlară coordonatoare; Turcia – Canakkale Provincial National Education Directorate; Bulgaria – OU “Sv. sv. Kiril i Metodiy“ și Macedonia de Nord – OOU Petar Pop Arsov).

Citeste mai mult

Eveniment

Diana Șoșoacă, exclusă din cursa prezidențială! Ce se întâmplă cu ceilalți candidați

Publicat

Publicitate

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a fost amânat, iar candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă definitiv, scrie Adevărul.

Judecătorii Curții Constituționale au dat o decizie surprinzătoare sâmbătă după-amiază, în cadrul ședinței privind contestațiile pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Ei au avut de analizat contestații cu privire la candidaturile la alegerile prezidențiale 2024 ale  următorilor politicieni: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă

CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central și a exclus-o pe Diana Iovanovici-Șoșoacă, reprezentanta SOS România, din cursa pentru Palatul Cotroceni. Aceasta nu mai are nicio cale de atac, fiind scoasă definitiv din competiție, relatează G4Media.

În aceeași ședință, judecătorii au respins contestațiile referitoare la candidaturile premierului Nicolae Ciucă și ale lui Kelemen Hunor, menținându-le pe acestea valabile.

De asemenea, candidatura lui Miron Cozma a fost definitiv respinsă, în timp ce votul pentru Mircea Geoană a fost amânat pentru 21 octombrie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

S-a bătut toba pentru A8. Asociația „Moldova Vrea Autostradă” a cerut începerea lucrărilor

Publicat

Publicitate

Membrii Asociaţiei “Moldova Vrea Autostradă” au bătut toba, sâmbătă, pentru a atrage atenţia asupra importanţei începerii lucrărilor la autostrada A8.

Reprezentaţii MVA speră ca prin evenimentul “Batem toba pentru Autostrada A8”, care a avut loc în Piaţa Unirii din Iaşi, să atragă atenţia asupra nevoii stringente de realizare a autostrăzii A8, cunoscută şi sub denumirea de Autostrada “Unirii”, care leagă Iaşiul de vestul României, precum şi de Republica Moldova, prin oraşul Ungheni.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


“Acest eveniment e un semnal clar pentru autorităţi. Sunetul tobelor reprezintă vocea cetăţenilor care cer drumuri mai sigure şi o infrastructură modernă, pe măsura nevoilor Moldovei. Este una dintre formele prin care noi, ca asociaţie civică, încercăm să determinăm autorităţile să demareze cât mai curând posibil execuţia lucrărilor”, a afirmat Flavius Manea, preşedintele Asociaţiei “Moldova Vrea Autostradă”.

Printre cei care au venit sâmbătă în Piaţa Unirii s-a aflat şi fostul prefect Nicuşor Păduraru, unul dintre fondatorii Asociaţiei “Moldova Vrea Autostradă”. El a criticat faptul că execuţia lucrărilor pentru Autostrada “Unirii” întârzie din cauza faptului că “documentaţia nu e susţinută foarte bine la nivel local şi guvernamental, fie din lipsa unui interes strategic la nivelul guvernelor din ultimii 30 de ani de a dezvolta Moldova”.

Publicitate

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


“Infrastructura înseamnă dezvoltare, din toate punctele de vedere, iar dezvoltare economică înseamnă stabilitate şi mai puţină sărăcie”, a afirmat el.

Publicitate

La rândul său, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Adrian Covăsnianu, membru fondator al MVA, a subliniat importanţa construcţiei unei astfel de infrastructuri rutiere, care să lege estul de vestul ţării, şi, implicit, să ducă la dezvoltarea judeţelor din Moldova.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


“Chiar dacă vremea nu ne ajută, dorim ca acest eveniment să se audă până la Bucureşti pentru că e nevoie de Autostrada A8 în regiunea Moldovei. Vedem că încă nu au fost lansate licitaţiile pentru traseele montane. Aşteptăm finalizarea demersurilor pentru studiul de fezabilitate al sectorului ieşean. Sperăm că poate anul viitor vedem semnale clare în ceea ce priveşte construcţia unei autostrăzi. Uitaţi-vă acolo unde sunt autostrăzi cât de repede au crescut economiile, cât de mult s-au dezvoltat comunităţile, iar oamenii au un nivel mai bun de trai”, a declarat Covăsnianu.

Pe lângă momentele interactive de “bătut toba”, a fost iniţiată încă o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea construcţiei autostrăzii A8 şi crearea de puncte de dialog, unde cetăţenii au avut ocazia de a veni cu propuneri de soluţii pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din regiune. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending