Connect with us

Administratie

Ce măsuri cuprinde pentru români cel mai mare program de sprijin din toate timpurile. Se numește „Sprijin pentru România”

Publicat

Publicitate

Programul „Sprijin pentru România” pe care membrii coaliției de guvernare îl vor prezenta  cuprinde acordarea de vouchere pentru românii cu venituri mici, creșterea valorii bonurilor de masă, dar și garantarea unor împrumuturi pentru familii tinere și studenți, relatează alba24.

Coaliția de guvernare se reunește luni pentru a finaliza un pachet de măsuri sociale menite să contracareze explozia preţurilor. Şcolarii care iau burse sociale vor primi şi vouchere de câte 30 de euro lunar, iar familiile nevoiaşe ar urma să primească tichete a câte 50 de euro din două în două luni. Totul până la sfârşitul acestui an.

Pachetul de măsuri pentru populaţie intitulat ”Sprijin pentru România”, stabilit de coaliția de guvernare, cuprinde, printre altele, acordarea de vouchere pentru alimente, rechizite și haine, dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale, creşterea valorii tichetelor de masă, amânarea ratelor, scheme de ajutor de stat, acordarea unor granturi, șomaj tehnic, proiecte pentru tineret.

Programul „Sprijin pentru România”: MĂSURI ECONOMICE

Ajustarea contractelor în derulare care vizează investiţiile publice.

Se suplimentează sumele aferente contractelor de investiţii în derulare având în vedere creşterile de preţuri la materialele de construcţii. Sursa de finanţare: bugetul de stat, prin bugetul MLPDA.

Reluarea schemei de ajutor de stat pe HG 807/2014.

Publicitate

Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu o anvelopă estimată de 1 miliard de lei. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori.

Schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat, dar şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de beneficiari). Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Transporturilor.

Acordarea unor granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina.

Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 şi poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanţare: Fonduri Europene, prin POCU.

Aplicarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022.

Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii). Sursa de finanţare: instrumentul SURE

OUG pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale care vizează investiţii publice

Programul „Sprijin pentru România”: AGRICULTURĂ

Sprijin pentru procesarea producţiei agricole.

Suma estimată: 200 de milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat prin bugetul MADR
Capitalizarea Casei de Comerţ UNIREA pentru asigurarea necesarului de produse agroalimentare de bază. Suma estimată: 100 milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul MADR.

Programul „Sprijin pentru România”: MĂSURI SOCIALE

Susţinerea nivelului de trai pentru românii cu venituri mici.

Acordarea de vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârşitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei (151.000 de gospodării), persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 de persoane), persoane  cu dizabilităţi (864.533 persoane) şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 de lei (3.498.875).

Total beneficiari 4.682.408 x 50 de euro x 4 = 936.481.600 milioane de euro până la sfârşitul anului, adică 0,35% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanţare: Fonduri europene prin POAD (flexibilizare)

Susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici.

Acordarea de vouchere de 30 de euro lunar pentru 7 luni (aprilie-iunie şi septembrie-decembrie 2022) pentru alimente, rechizite şi haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impact 30 de euro x 156.000 x 7 luni= 32.760.000 euro adică 0.012% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022.

Sursa de finanţare: fonduri europene, prin Ministerul Educaţiei (flexibilizare)

Susţinerea salariaţilor cu venituri reduse.

Creşterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, scutiţi de taxe – de la 1 iunie.
Dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale de la 11 lei la 22 de lei/ zi. Estimare beneficiari > 3 milioane beneficiari. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Creşterea valorii tichetelor de masă la 30 de lei de la 1 iunie.

Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii.

Programul „Sprijin pentru România”: TINERET

În ceea ce priveşte domeniul tineretului, Guvernul are în vedere  proiecte dedicate Anului 2022- Anul Tineretului în România.

1. Programul Family Start

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului pentru acordarea de finanţări pentru acoperirea unor cheltuieli eligibile in program (de exemplu: plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after school, achiziţia de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe). Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 45 de ani neîmpliniţi care isi intemeiaza o familie si care au venituri nete de pana la maxim 7500 RON pe familie/luna. Număr maxim este de 10.000 beneficiari.

2. Programul naţional Student Invest

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.

Valoarea maximă a finanţării este de 50.000 lei, cheltuieli eligibile în cadrul programului fiind credite pentru  taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, pentru publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti, etc. Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 31 de ani neîmpliniţi care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Număr maxim este 10.000 beneficiari.

Majorari la anumite ajutoare de stat calculate în funcție de Indicatorul Social de Referință ( ISR)

Anumite ajutoare de stat, a căror valoare se calculează în funcție de indicatorul social de referință (ISR), vor intra în buzunarele beneficiarilor la o valoare mai mare din această lună, ca urmare a majorării ISR începând cu luna martie a acestui an. Creșterea vine pe fondul unei legi oficializate în 2021, care prevede actualizarea ISR în prima zi a lunii martie a fiecărui an cu rata inflației din anul precedent.

Potrivit avocatnet.ro, așa cum a fost stabilit acum circa jumătate de an, prin Legea nr. 225/2021, valoarea ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică”.

Dacă rata medie anuală a inflației are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință, adică practic nu se modifică.

Astfel, ținând cont de faptul că, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, cuantumul ISR s-a majorat automat din martie cu aceeași valoare, crescând de la 500 la 525,5 lei.

Venitul minim garantat în 2022, începând din luna aprilie

Asta înseamnă că s-a majorat și venitul minim garantat primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială, stabilit de Legea 416/2001. Mai exact, acesta va avea următoarele valori pentru acest an:

  • 149 lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
  • 268 de lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 375 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 465 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 554 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • câte 38 lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Indemnizația pentru persoanele cu handicap

În plus, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap s-a majorat de la 350 la 369 de lei, în cazul existenței unui handicap grav, și de la 265 la 279 de lei, în cazul handicapului accentuat.

Alocația pentru susținerea familiei

Apoi, s-a majorat și alocația pentru susținerea familiei, prevăzută în Legea 277/2010. Astfel, potrivit legii, în funcție de cât de mare este venitul net mediu lunar pe membru de familie (raportat la ISR), cuantumul lunar al alocației este stabilit în funcție de ISR:

Venit net mediu lunar/membru de familie Cuantumul alocației Cuantumul alocației pentru familia monoparentală
până la 0,40 ISR inclusiv (210 lei) 0,1640 ISR (861 lei) pentru familia cu un copil 0,214 ISR (112 lei) pentru familia cu un copil
0,3280 ISR (172 lei) pentru familia cu doi copii 0,428 ISR (225 de lei) pentru familia cu doi copii
0,4920 ISR (259 lei) pentru familia cu trei copii 0,642 ISR (337 lei) pentru familia cu trei copii
0,6560 ISR (345 lei) pentru familia cu patru sau mai mulţi copii 0,856 ISR (450 de lei) pentru familia cu patru sau mai mulți copii
între 0,40 ISR (210 lei)

și

1,06 ISR inclusiv (557 lei)

0,1500 ISR (78,8 lei) pentru familia cu un copil 0,204 ISR (107 lei) pentru familia cu un copil
0,3000 ISR (158 lei) pentru familia cu doi copii 0,408 (214 lei) ISR pentru familia cu doi copii
0,4500 ISR (237 lei) pentru familia cu trei copii 0,612 (322 lei) ISR pentru familia cu trei copii
0,6000 ISR (315 lei) pentru familia cu patru sau mai mulți copii 0,816 ISR (429 lei) pentru familia cu patru sau mai mulți copii

Indemnizația de șomaj

Odată cu creșterea ISR, s-a majorat și pragul de venituri până la care o persoană fără loc de muncă poate fi considerată șomer. Legea 76/2002 stabilește că șomer poate fi orice persoană ce nu are un loc de muncă și care nu câștigă bani sau care are venituri provenite din activități autorizate legal, dar care sunt mai mici decât valoarea ISR. În același timp, s-a majorat și indemnizația de șomaj, care depinde stagiul de cotizare, astfel:

  • 75% din valoarea ISR (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
    • 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
    • 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
    • 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
    • 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Prima de inserție, indemnizația de creștere a copilului

În același timp, prima de inserție a crescut de la 1.500 la 1.576 de lei, iar subvenția pentru persoane marginalizate, de la 2.000 la 2.102 lei.

Totodată, a crescut și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului. Concret, pentru că, potrivit OUG 111/2010, valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al acesteia este din martie de 1.314 lei, față de 1.250 lei, cât era anterior.

Indemnizația este, de fapt, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar trebuie să se încadreze în limita inferioară menționată mai sus și valoarea maximă de 8.500 de lei.

De asemenea, pentru că tot în funcție de ISR se calculează și aceasta, și valoarea indemnizației pentru concediul de creștere a copilului în cazul sarcinilor gemelare, de tripleți sau multipleți a crescut. În plus, s-a înregistrat și o creștere a indemnizației care se primește în cazul suprapunerii a două concedii de creștere a copilului.

Toate aceste drepturi în cuantum majorat vor fi primite de beneficiari din această lună.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România votează. Alegeri prezidențiale 2025: Ghid pentru alegători. Cum se votează, listă secții de vot, acte necesare

Publicat

Publicitate

Duminică, 18 mai, peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și desemna președintele pentru următorii cinci ani. Secțiile de votare din țară vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Pentru alegătorii care, la ora închiderii, se află deja în incinta secției de votare sau stau la coadă în fața acesteia, programul de vot poate fi prelungit până cel târziu la ora 23:59, pentru a le permite exercitarea dreptului de vot.

AICI, harta secțiilor de votare din țară și din străinătate.

Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2: ghid pentru alegători. Cine are dreptul să voteze

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Publicitate

Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În județul Botoșani, sunt 374.762 de alegători pe listele permanente.

YouTube video

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. Cu ce acte se poate vota

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate sau
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. Unde se poate vota

La alegerile din 18 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii
  • alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ
  • în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia
  • în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate
  • în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne
  • persoanele cu cărți electronice de identitate votează la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară.

AICI pot afla alegătorii secția de votare la care sunt arondați.

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. Procedura de vot

Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

SIMPV semnalează dacă:

  • persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv
  • persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă
  • alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin
  • alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. Ordinea candidaților pe buletinele de vot

  • poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
  • poziția 2 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. Reguli, sancțiuni, amenzi, infracțiuni

Se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei:

  • persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi
  • comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00
  • continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi:

  • oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat
  • persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals
  • împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales
Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Fotografierea sau filmarea buletinului de vot, interzisă

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.

Potrivit BEC, candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.

În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin oricare mijloace legale.

”Verificările se vor derula cu tact și respect față de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite”, arată BEC.

În cazul în care contestația este întemeiată, președintele biroului electoral al secției de votare va opri de la votare pe alegătorul contestat, va consemna faptul într-un proces-verbal și va sesiza această situație autorităților publice competente prin predarea procesului-verbal personalului care asigură paza secției de votare din țară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competente teritorial, în cazul secțiilor de votare din străinătate.

Incidentul se va anunța pe cale ierarhică de către reprezentanții autorităților publice care au primit procesul-verbal.

Când poate fi chemat însoțitor în cabina de vot

Alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea ”VOTAT” pe competitorul electoral pe care dorește să îl aleagă.

Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare, menționează BEC.

Invocarea neștiinței de carte nu este motiv pentru ca alegătorul să nu voteze singur

Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.

Totodată, în situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.

Numărarea voturilor în secții, înregistrată video

Operațiunile de numărare a voturilor în secții, duminică, după închiderea urnelor, sunt înregistrate prin intermediul unei tablet. Președintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul și citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul celor prezenți.

Potrivit BEC, după încheierea votării și închiderea localului secției de votare din țară, președintele biroului electoral se va asigura că operatorul de calculator va accesa, în aplicație, butonul de închidere a secției, numai după ce au fost validate în sistem

  • datele persoanelor care și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale
  • și/sau după ce au fost preluate și validate datele alegătorilor, menționate în ”Formularul de înscriere a CNP-urilor alegătorilor care se prezintă la vot pe durata disfuncționalității SIMPV’, dar nu mai târziu de ora 23:59.

Cum va fi monitorizată numărarea voturilor

Operatorul de calculator va așeza tableta într-un loc fix, astfel încât să asigure o imagine cât mai clară asupra întregului proces de numărare a voturilor. Va porni înregistrarea audio-video a operațiunilor din secția de votare. El va lua măsurile tehnice necesare pentru asigurarea continuității înregistrării audio-video a operațiunilor din secția de votare.

Președintele biroului electoral al secției de votare din țară sau străinătate, în prezența celorlalți membri, numără voturile și deschide buletinele de vot unul câte unul;

  • la deschiderea fiecărui buletin de vot, președintele citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul de vot celor prezenți;
  • buletinele de vot deschise se grupează pe candidați, se numără și se leagă separat.

Toate aceste operațiuni sunt înregistrate prin intermediul tabletei.

Tot președintele biroului electoral al secției de votare va lua măsuri pentru ca înregistrarea audio-video a operațiunilor realizate de la încheierea votării și până la transmiterea în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal a formularelor de verificare a corelațiilor să decurgă în mod neîntrerupt, fără a fi obstrucționată de către nicio persoană prezentă în secție.

Consemnarea rezultatelor votării

Totodată, președintele biroului electoral al secției de votare din țară organizează activitatea de consemnare a rezultatelor votării și stabilește sarcinile pe care membrii biroului electoral sunt obligați să le ducă la îndeplinire în cadrul acestei operațiuni.

În prezența membrilor biroului electoral al secției de votare și a celorlalte persoane care au dreptul să asiste la operațiunile de numărare a voturilor și de consemnare a rezultatului scrutinului (candidați sau persoane acreditate), președintele acestuia efectuează următoarele operațiuni:

  • verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor, introduce ștampilele cu mențiunea ”VOTAT’ într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției. Dispariția uneia sau mai multor ștampile sau a amprentei de cauciuc cu mențiunea ”VOTAT’ se va consemna în procesul-verbal
  • anulează buletinele de vot neîntrebuințate
  • stabilește numărul alegătorilor prezenți la urne, prin numărarea semnăturilor înscrise pe listele electorale existente în secția de votare, respectiv lista electorală permanentă, lista electorală suplimentară și extrasul de pe listele electorale cu care s-a deplasat urna special
  • desigilează urna de vot și urna specială, numără voturile și consemnează rezultatele votării.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Teodot

Publicat

Publicitate

Sfantul Teodot a fost hangiu in timpul domniei imparatului Diocletian. El ii adapostea in han pe crestinii prigoniti. Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata trupurile lor din lac si sa le ingroape. In urma acestui vis, Teodot a iesit impreuna cu un credincios sa implineasca dorinta mucenitei. Condusi de un inger al Domnului, el a reusit sa afle trupurile fecioarelor si sa le ingroape. Dar acest insotitor l-a tradat pe Teodot judecatorului. Dupa ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin taierea capului.

Sfantul Mucenic Teodot

Mucenicul Tau, Doamne Teodot, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfintii Mucenici Petru, Dionisie si Hristina;
– Sfintilor Mucenici Andrei, Pavel si a sapte fecioare care au patimit impreuna cu Sfanta Hristina;
– Sfintilor Mucenici Iraclie, Paulin si Venedim;
– Sfintelor sapte Fecioare Mucenite din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana si Iulia;
– Sfintei Eufrasia;
– Sfantului Stefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului;
– Sfantului Mucenic Iulian;
– Sfintei Anastaso si a Sfantului Cuvios Martinian;
– Sfantului Mucenic Teodot, papa al Romei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători

Publicat

Publicitate

În perioada 13 – 14 mai 2025, la nivel național, polițiștii Direcției de Poliție Transporturi au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate efectuate verificări în 481 de stații de cale ferată și 554 de trenuri de călători, fiind legitimate 3.873 de persoane.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 488 de sancțiuni contravenționale, dintre care 201 la Legea nr. 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 5 la Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, 87 la H.G. nr. 203/1994, pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române și 195 la alte acte normative, valoarea totală a contravențiilor aplicate fiind de 210.080 de lei.

Exemple:

1. La data de 13 mai 2025, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi București- Serviciul Județean de Poliție Transporturi Călărași, împreună cu jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași și reprezentanți ai D.S.V.S.A., au desfășurat activități în municipiile Oltenița și Călărași.

În urma unui control efectuat la o societate comercială, într-un spațiu de depozitare, tip cameră frigorifică, erau deținute, în vederea comercializării, 160 de kilograme de pește din speciile crap și somn, aflate într-o stare improprie consumului și fără documente de proveniență.

Publicitate

Cantitatea de pește a fost ridicată și predată, în vederea distrugerii.

În cauză, a fost întocmit doar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vânzarea de alimente, băuturi sau alte produse cunoscând că sunt alterate sau cu perioadă de valabilitate depășită și comercializarea fără documente de proveniență a peștelui și a altor viețuitoare acvatice.

2. La data de 13 mai 2025, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Galați-Postul de Poliție Transporturi Feroviare Tecuci au fost sesizați de către un bărbat, cu privire la faptul că, la aceeași dată, acesta ar fi uitat rucsacul pe o bancă din zona gării, care conținea 2.400 de lei, un card bancar, precum și alte bunuri.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

În urma activităților desfășurate, a fost identificată o persoană, de 25 de ani, din orașul Mărășești, județul Vrancea, bănuită de săvârșirea infracțiunii, rucsacul fiind recuperat.

3. La data de 13 mai 2025, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași – Serviciul Județean de Poliție Transporturi Suceava au desfășurat activități împreună cu polițiștii Biroului Imigrări Suceava.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au depistat un cetățean străin, constatându-se faptul că acesta nu are drept de ședere legală pe teritoriul României.

A fost dispusă măsura deciziei de returnare cu plecare voluntară cu termen de 15 zile și sancționarea contravențională a acestuia, conform O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor.

4. La data de 14 mai 2025, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov- Biroul de Siguranță Publică și Protecția Călătorilor Brașov au depistat o minoră, plecată voluntar, dintr-un complex, din localitatea Turnu Roșu, județul Sibiu.

Persoana depistată a fost predată reprezentanților din cadrul complexului.

5. La data de 14 mai 2025, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Craiova-Posturile de Poliție T.N. și T.F. Turnu Măgurele au depistat un bărbat, de 52 de ani, din comuna Izbiceni, județul Olt, care transporta 2,5 mc material lemnos, pentru care deținea un aviz de însoțire, în format letric, prezentând suspiciuni de fals.

În urma verificărilor efectuate, s-a constat faptul că bărbatul ar fi întocmit avizul în fals, fără să-l înregistreze în aplicația SUMAL, și și-ar fi însușit contravaloarea materialului lemnos, respectiv 1.200 de lei.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare și fals intelectual, cantitatea de material lemnos fiind ridicată, în vederea confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 39 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Sunați la 112, dacă aveți informații

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 39 de ani, din municipiul Botoșani, care astăzi dimineață, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu a putut fi contactat de familie.

Olaru Petru Iulian are următoarele semnalmente: 1,80 m înălțime, aproximativ 85 de kg, ochi calrui, păr șaten.

Vestimentația cunoscută: Tricou verde, pantaloni de culoare închisă.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending