Connect with us

Actualitate

Ce mâncăm în zilele cu „HARȚI” din calendar? Zilele de dezlegare sau suspendare a totală a postului

Publicat

Publicitate

Zilele cu „harți” sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit.

Termenul „harţi” este folosit în calendarul ortodox pentru a însemna zilele de dezlegare sau suspendare a totală a postului.

Aceste zile se găsesc pe durata întregului an bisericesc:

  • Între Nașterea Domnului și Botezul Domnului;
  • În săptămâna de după Învierea Domnului (Săptămâna Luminată);
  • În săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt;
  • În prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „harți” este o prescurtare din limba neogreacă a termenului „άρτγιβούρτγι”, forma armeană a lui „araciavorat”, care înseamnă postul premiţiilor sau postul premergător Păresimilor. Acesta se termină la armeni în sâmbăta Sfântului Serghie (Sarchis), cu două săptămâni înainte de Postul Paştilor (de aceea, la armeni se mai numeşte şi postul Sfântului Serghie).

Zilele cu „harți” sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit. Așadar, în zilele respective vom putea consuma orice fel de alimente (carne, lapte, brânză, ouă, pește etc.).

Sursa: Doxologia

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Țigarete confiscate de polițiști la Todireni

Publicat

Publicitate

Având în vedere cercetările care se efectuează într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false”, la data d e22 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii, din comuna Todireni.

 

În cadrul activităților desfășurate, la o societate comercială și două imobile, au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 4.000 de țigarete de proveniență duty- free și Republica Moldova.

 

Polițiștii continuă cercetările pentru infracțiunea menționată mai sus, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri conform prevederilor legale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Peste 700 de sancțiuni aplicate de polițiști în weekendul care a trecut, în Botoșani

Publicat

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 14 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 150 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 700 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 500.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 40 de permise de conducere și 36 de certificate de înmatriculare

Citeste mai mult

Cultura

Discuții pe marginea biografiilor romanțate ale lui Mihai Eminescu

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” inițiază în anul 2025 un proiect de discuții pe marginea biografiilor romanțate ale lui Mihai Eminescu. Prima dezbatere, organizată în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți și Cercul Profesorilor de Limba și literatura română-zona Rădăuți, va avea loc în data de 4 aprilie 2025, începând cu ora 15.00, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești.

La această primă ediție, pentru discuție, sunt propuse romanele „Mite” (1934) și „Bălăuca” (1935), autor Eugen Lovinescu, care îi au ca personaje centrale pe Eminecu, Veronica Micle și Mite Kremnitz.

Discuțiile vor fi moderate de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, cercetător la Memorialul Ipotești.

Invităm profesorii de limba și literatura română, dar și pe toți cei interesați de subiect, să ni se alăture.

Citeste mai mult

Eveniment

Telefon mobil înlocuit cu carton și polistiren. Polițiștii atenționează în legătură cu înșelăciunile online. Cazuri noi la Suceava

Publicat

Publicitate

Polițiștii din județul Suceava avertizează cetățenii cu privire la creșterea numărului de înșelăciuni în mediul online, în special în contextul achiziționării de bunuri. Aproape zilnic, autoritățile sunt sesizate despre situații în care produsele comandate fie nu ajung la destinatari, fie sunt de o calitate îndoielnică, necorespunzătoare cu cele prezentate. Superficialitatea cumpărătorilor și nerespectarea unor reguli minime de siguranță contribuie semnificativ la aceste incidente, scrie Newsbucovina.ro.

Cazuri recente de înșelăciune

  1. Telefon mobil înlocuit cu carton și polistiren
    Pe 21 martie 2025, la ora 19:20, Secția de Poliție Burdujeni din Suceava a fost sesizată printr-un apel la 112 de un bărbat care a raportat că a fost înșelat. Acesta comandase un telefon mobil de pe o platformă de vânzări online, plătind 200 de lei. Vânzătorul i-a promis livrarea prin curier la un punct fix, cu plata la ridicare. La verificarea coletului, bărbatul a descoperit că în loc de telefon, în interior se aflau doar bucăți de carton și polistiren. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de înșelăciune, cercetările fiind continuate de Biroul de Investigații Criminale.
  2. Dronă transformată în roboțel de plastic
    Pe 20 martie 2025, la ora 14:30, un bărbat din satul Sfântu Ilie, comuna Șcheia, a sesizat polițiștii SPR 9 Șcheia că a fost victima unei înșelăciuni. Acesta comandase online o jucărie tip dronă pentru copilul său de 9 ani, în valoare de 300 de lei, după ce micuțul accesase o reclamă pe telefon. La livrare, bărbatul a constatat că în colet se afla un roboțel de plastic de calitate inferioară. Ancheta este în desfășurare sub acuzația de înșelăciune.
  3. Aparat de glicemie neconform
    Pe 21 martie 2025, la ora 15:00, o femeie de 73 de ani din municipiul Suceava a raportat că a fost înșelată după ce a comandat un aparat de măsurare a glicemiei, plătind 250 de lei. Produsul, găsit printr-un anunț pe o rețea de socializare, nu corespundea descrierii de pe site-ul indicat. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru înșelăciune.
  4. Investiție falsă în criptomonede
    Pe 17 martie 2025, un bărbat de 52 de ani din comuna Ilișești a sesizat că a pierdut 12.200 de euro într-o schemă frauduloasă legată de criptomonede. După ce a accesat un link promovat pe o rețea de socializare, bărbatul a fost contactat succesiv de mai multe persoane care l-au convins să investească sume tot mai mari (1.200 lei, 5.000 euro, 7.000 euro). Când i s-a cerut să contribuie cu alte 300.000 de euro împreună cu persoane necunoscute, victima și-a dat seama de înșelăciune. Tentativa de a-și recupera banii a fost blocată de o cerere suplimentară de 8.800 de dolari. Cazul este investigat ca infracțiune de înșelăciune.

Pentru a evita astfel de situații, polițiștii suceveni oferă câteva sfaturi esențiale:

  • Plata ramburs: Nu trimiteți bani în avans; optați pentru servicii cu plata la livrare.
  • Verificarea sursei: Cumpărați doar de pe site-uri cunoscute sau verificate, citind recenziile comerciantului.
  • Atenție la link-uri: Evitați accesarea link-urilor din e-mailuri suspecte, care pot duce la furtul datelor personale sau instalarea de malware.
  • Securitate online: Asigurați-vă că site-urile accesate sunt securizate (HTTPS, simbolizat printr-un lacăt).
  • Date personale: Nu transmiteți prin telefon sau online informații bancare ori date de identitate.
  • Documente: Solicitați facturi, bonuri fiscale sau certificate de garanție și păstrați dovezile tranzacțiilor.

Polițiștii avertizează că operatorii economici care nu oferă date complete de contact sau site-urile cu greșeli gramaticale pot fi semne ale unei tentative de fraudă. Cetățenii sunt îndemnați să fie vigilenți și să raporteze imediat orice suspiciune de înșelăciune la poliție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending