Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ce faci când medicul spune că „nu mai sunt fonduri”. Ce servicii medicale nu sunt acoperite de CNAS în 2022

Publicat

Publicitate

Investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție, acordate pentru toate categoriile de vârstă, se decontează din fondul alocat de casele de asigurări de sănătate pentru investigații paraclinice, prin intermediul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii paraclinice, în limita valorilor de contract,informează alba24.ro. Calitatea de asigurat nu oferă acces complet la sistemul medical din România. Există o serie de servicii, care nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Mai jos găsiți lista serviciilor care se decontează, dar și acelora care nu se decontează. 

O listă a pachetelor decontate de CNAS și tarifele de decontare, găsiți AICI.

Investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție, acordate pentru toate categoriile de vârstă, se decontează din fondul alocat de casele de asigurări de sănătate pentru investigații paraclinice, prin intermediul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii paraclinice, în limita valorilor de contract.

Excepție fac investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție efectuate asiguraților din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, care pot fi acordate de furnizorii de servicii paraclinice și peste valoarea de contract, în limita fondurilor alocate asistenței medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialități paraclinice.

 

Publicitate

Totuși, aproape toată lumea s-a confruntat cu situația în care ”s-au terminat fondurile”. În teorie, există o soluție.

Ce să faci când ”nu mai sunt fonduri”

În situația în care fondurile alocate de casa de asigurări de sănătate au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită acordarea serviciilor recomandate, acesta va beneficia de investigații, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adițional, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani.

  • „Nici un furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile.
  • Îi încurajez pe toți cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situații”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS – declarație din 2021.

Pacienții care vor să facă analize, dar sunt refuzați pe motiv că s-au terminat banii, trebuie să facă reclamații.

Publicitate

Asta pentru că toate laboratoarele trebuie să accepte să facă analize decontate, cu trimitere de la medicul de familie.

Ce servicii medicale nu sunt decontate de CNAS

Serviciile care nu sunt decontate de CNAS, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt următoarele:

a) serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă și sportive, asistența medicală la locul de muncă, asistența medicală a sportivilor;

b) unele servicii medicale de înaltă performanță, altele decât cele prevăzute în norme;

c) unele servicii de asistență stomatologică, altele decât cele prevăzute în norme;

d) serviciile hoteliere cu grad înalt de confort;

e) corecțiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepția reconstrucției mamare prin endoprotezare în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice;

f) unele medicamente, materiale sanitare și tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme;

g) serviciile medicale solicitate și eliberarea actelor medicale solicitate de autoritățile care prin activitatea lor au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraților și eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraților, cu excepția celor prevăzute în norme;

h) fertilizarea in vitro;

i) asistența medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacității de muncă, a încadrării și reevaluării gradului de handicap;

j) contravaloarea unor materiale necesare corectării văzului și auzului;

k) contribuția personală din prețul medicamentelor, al unor servicii medicale și al dispozitivelor medicale;

l) serviciile medicale solicitate de asigurat;

m) unele servicii și proceduri de reabilitare, altele decât cele prevăzute în norme;

n) cheltuielile de personal aferente medicilor și asistenților medicali, precum și cheltuielile cu medicamente și materiale sanitare din unitățile medico-sociale;

o) serviciile acordate în cadrul secțiilor/clinicilor de boli profesionale și cabinetelor de medicină a muncii;

p) serviciile hoteliere solicitate de pacienții ale căror afecțiuni se tratează în spitalizare de zi;

q) cheltuielile de personal pentru medici, farmaciști și medici dentiști pe perioada rezidențiatului;

r) serviciile de planificare familială acordate de medicul de familie în cabinetele de planning familial din structura spitalului;

s) cheltuielile de personal pentru medicii și personalul sanitar din unitățile sau secțiile de spital cu profil de recuperare a distroficilor, recuperare și reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA, reorganizate potrivit legii;

ș) activitățile care prezintă un interes deosebit pentru realizarea strategiei de sănătate publică: dispensare TBC, laboratoare de sănătate mintală, respectiv centre de sănătate mintală și staționar de zi psihiatrie;

t) cheltuielile prevăzute la art. 93 alin. (5) și, după caz, alin. (5^1) și alin. (5^5) din Legea nr. 95/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru unitățile de primire a urgențelor și compartimentele de primire a urgențelor cuprinse în structura organizatorică a spitalelor de urgență, aprobate în condițiile legii.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Doina Federovici către Valeriu Iftime: Dacă va deturna sau abandona proiectele județului va avea în PSD cel mai redutabil adversar

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a avut astăzi un atac foarte dur la adresa lui Valeriu Iftime, cel ales noul președinte al Consiliului Județean Botoșani în urma alegerilor locale din data de 9 iunie 2024.

Acest lucru după ce astăzi a avut loc primul moment administrativ important al noului Consiliu Județean, respectiv înmânarea certificatelor doveditoare a alegerii consilierilor județeni și a președintelui Consiliului Județean Botoșani, însă Valeriu Iftime a lipsit, el fiind prezent la Campionatul European de Fotbal din Germania.

“Din păcate, astăzi Valeriu Iftime a arătat respectul pe care-l are față de botoșăneni! Președintele ales al Consiliului Județean și aproape jumătate dintre consilierii județeni PNL au ales să strălucească prin lipsă. Vorba românului “s-a văzut cu sacii în căruță” restul nu mai contează.

Am vrut să-i prezint domnului președinte proiectele majore pentru dezvoltarea județului pentru care am atras finanțări europene și naționale importante, dar nu am avut cui!

Consiliul Județean Botoșani este o instituție foarte importantă în arhitectura administrativă a județului. Consiliul Județean nu poate fi condus la fără frecvență!

În ceea ce mă privește, vă asigur că în perioada rămasă până la încheierea mandatului meu voi trata cu aceeași seriozitate responsabilitățile funcției mele.

Publicitate

Îi transmit viitorului președinte al Consiliului Județean, că împreună cu echipa de consilieri PSD ne vom lupta cu toată forța pentru continuitatea tuturor proiectelor la care am muncit foarte mult și care sunt vitale pentru județul nostru. Pentru asta ne-au votat alegătorii noștri și ne vom lupta să îi reprezentăm cât mai bine!

Deci, dacă viitorul președinte CJ, care astăzi NU a fost prezent la ridicarea certificatului doveditor al alegerii în funcția de  președintelui Consiliului Județean Botoșani, și viitorii consilierii județeni ai PNL vor fi dispuși să conlucreze pentru continuarea proiectelor vor avea în mine și în PSD parteneri de încredere. Dacă însă le vor neglija, dacă le vor deturna sau dacă le vor abandona, cu riscul de a pierde banii europeni de care județul nostru are atâta nevoie, atunci vor avea în noi cei mai redutabili adversari!”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Statele Unite: Cele 10 Porunci vor fi afişate în toate clasele din şcolile publice din Louisiana

Publicat

Publicitate

Cele 10 Porunci vor fi afişate în toate clasele din şcolile publice din Louisiana după ce guvernatorul statului a semnat decretul miercuri. Louisiana devine astfel primul stat american care impune această regulă, relatează mediafax.ro.

În Statele Unite, Guvernatorul republican Jeff Landry a aprobat legea care impune afişarea directivelor religioase cu „font mare, uşor de citit” în toate sălile de clasă, de la grădiniţă până la universităţile finanţate de stat, potrivit Sky News.

Practic, cele 10 Porunci vor fi afişate în toate clasele din şcolile publice din Louisiana.

Mai multe grupuri de activişti din Louisiana au anunţat deja că vor contesta noua lege în instanţă. În 1980, Curtea Supremă a SUA a decis că o lege similară din Kentucky este neconstituţională deoarece încălcă unul dintre Amendamentele Constituţiei americane.

Louisiana devine primul stat din SUA care a impus măsura. Proiecte de lege similare au fost propuse şi în alte state, precum în Texas, Oklahoma şi Utah.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Județul Botoșani are un nou TEZAUR UMAN VIU. Dumitru Gânga din Cristești a primit titlu în domeniul spiritualitate – povestitor

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani are un nou TEZAUR UMAN VIU a anunțat astăzi pe pagina de socializare Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituția care se ocupă de promovarea culturii populare de la Botoșani.

Dumitru Gânga din comuna Cristești, în vârstă de 84 de ani, a primit acest titlu onorific în domeniul spiritualitate – povestitor (rapsod) – din partea Ministerului Culturii.

Născut pe 10 septembrie 1940, Dumitru_Gânga este al doilea copil din cei zece ai familiei Simion și Mădălina Gânga din Cristești, județul Botoșani, și a deprins de mic copil arta colăcăritului, fiind cel mai vestit vornic al zonei, preluând și ducând mai departe numeroase variante ale iertăciunii, obicei al ritualului de nuntă.

Dosarul a fost depus de doamna Mariana Hodan Ichim, colaborator al Compartimentului Muzică al C.J.C.P.C.T. Botoșani. O felicităm din suflet!

“Este al patrulea titlu de #Tezaur_Uman_Viu câștigat de județul Botoșani în ultimii trei ani!

🔹 ️2022 – Aurica Cojocariu (țesătoare)

Publicitate

🔹️ 2023 – Ileana Țârliman (țesătoare) și Constantin Ciubotărița (meșter pielar)

🔹️ 2024 – Dumitru Gânga (rapsod – vornic)

Întreaga echipă a centrului este foarte fericită, cu atât mai mult cu cât aceste Tezaure Umane Vii vor primi și o indemnizație conform OMC 2774/12.04.2024.”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani pe pagina de socializare.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Cât va costa litru de motorină sau benzină de la 1 iulie. Crește acciza la carburanți. Cât vom plăti mai mult pe un plin

Publicat

Publicitate

Acciza pe carburanți va crește începând cu 1 iulie, ceea ce va duce la majorarea prețurilor carburanților. Potrivit unei decizii guvernamentale de anul trecut, accizele la benzină și motorină vor fi mărite în două etape, relatează alba24.ro.

Prima etapă a avut loc la 1 ianuarie. Atunci, preţurile la pompă au crescut, imediat.

Benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru, în comparaţie cu sfârşitul anului trecut, scrie și Economedia.

Crește prețul la carburanți de la 1 iulie

Accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie.

Astfel, prețul la pompă va crește cu 0,43 de lei pe litru la benzină și cu 0,39 de lei la litrul de motorină.

Publicitate

În practică, prețul ar putea crește ceva mai mult, cu aproximativ 50 de lei pe litru, spun chiar reprezentanții asociațiilor de benzinari particulari.

Dacă luăm ca reper cele mai recente preţuri medii la benzină şi motorină şi adăugăm majorarea de acciză cu TVA, atunci, de la 1 iulie, litrul de benzină ar costa 7 lei şi 39 de bani, iar cel de motorină 7 lei şi 42 de bani, conform calculelor Economedia.

În aceste condiții, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii ar putea plăti în plus faţă de preţurile din 16 iunie, cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei, au mai precizat jurnaliștii publicației amintit.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending