Connect with us

Eveniment

Ce este bine sau nu să faci de Revelion. Superstiții de Anul Nou: Practici și tradiții creștine românești la cumpăna dintre ani

Publicat

Publicitate

Românii țin cu mare grijă la o serie de obiceiuri și credințe legate de trecerea dintre ani, care diferă considerabil de la o regiune la alta. De la evitarea aruncării gunoiului pentru a preveni datoriile, la deschiderea ușii pentru a „elibera” anul vechi, sau la ritualurile care promit să dezvăluie viitorul partener de viață, superstițiile au un rol semnificativ în această perioadă, relatează alba24.ro.

Aceste practici sunt adânc înrădăcinate în tradiții, mituri și interpretări simbolice, fiind adesea considerate un mijloc de a influența soarta. Deși lipsesc dovezile științifice care să le susțină, superstițiile rămân o expresie vie a legăturii oamenilor cu spiritualitatea și dorința de a atrage norocul și prosperitatea în noul an.

Fetele nemăritate își visează ursitul

În ajun de Anul Nou, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban, iar peste noapte se spune că ele ar trebui să-și viseze ursitul.

La miezul nopții, tradiția spune că e bine să deschizi ușa, pentru ca anul vechi să iasă și să-i lași loc celui nou să intre.

Una dintre tradițiile cunoscute de Anul Nou este sărutul sub vâsc, pentru a fi însoțiți de dragoste tot anul care vine. În noaptea de Revelion este bine să îți pui o dorință și să întâmpini anul care vine cu speranțe mari.

Din bătrâni se știe că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar și ceva roșu ori o altă culoare veselă, întrucât astfel sunt atrase energiile pozitive.

Publicitate

Nu se plânge în Noaptea de Anul Nou

Conform tradiției, în noaptea de Anul Nou, dar și pe 1 ianuarie nu se plânge. Persoanele care plâng în prima zi a anului, vor avea un an nou plin cu evenimente triste.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi a Noului An îți va influența anul care tocmai a început.

Se spune că dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, atunci vei avea un an plin de noroc, în schimb, dacă femeia intră prima în casă, Anul Nou va fi plin de ghinion.

Brunetele aduc noroc

Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion, în timp ce cele brunete aduc noroc.

O altă superstiție de Revelion este că atât în ultima zi din an, cât și în prima zi a Noului An, este indicat să nu faci cheltuieli și să nu arunci nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru că, odată cu el, vei arunca și norocul din casă.

Se spune că de Anul Nou nu este bine să ai nicio datorie.

În caz contrar, vei rămâne dator întreg anul. Superstiția spune că cine va dormi în noaptea de Anul Nou, va fi somnoros tot anul.

Nu este bine să mănânci carne de pasăre

Tot o superstiție de Revelion este și aceea că în noaptea dintre ani nu este bine să mănânci carne de pasăre, deoarece este aducătoare de ghinion.

Românii obişnuiesc să consume peşte în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lină şi uşoară în anul ce urmează.

Pe de altă parte, carnea de pasăre este aducătoare de ghinion. Acest lucru se datorează faptului că păsările de curte scormonesc pământul şi îl împrăştie, fapt corelat cu împrăştierea prosperităţii şi a binelui din casă.

Să nu dai bani

Din bătrâni se ştie că nu este bine să fie agăţat calendarul anului nou înainte ca cel în curs să se fi sfârşit, pentru că aduce ghinion. Și tot din bătrâni se spune că nu este bine să dai bani pe 31 decembrie, dar nici pe 1 ianuarie, pentru că, odată cu ei, se duce și sporul la finanțe.

De asemenea, indicat este să ai bani în buzunar la trecerea dintre ani. Bancnotele care au cea mai mare ”putere” sunt cele care încep cu cifra 5.

Tot legat de prosperitatea financiară există și un obicei practicat de gospodine în anumite zone ale țării. Femeile prepară pâini în care pun monede.

Se crede că cel care va nimeni preparatul care conține bani va avea noroc pe plan financiar tot anul.

Ce fructe nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion

Tot pentru noroc, de pe masa de Anul Nou nu trebuie să lipsească strugurii și smochinele, despre care se crede că sunt simbolul belșugului și al vieții împlinite.

Bătrânii susțin că animalele capătă grai omenesc în noaptea de Anul Nou și vorbesc între ele.

Persoana care le va auzi își va găsi sfârșitul în anul respectiv. Tot în noaptea dintre 31 decembrie spre 1 ianuarie, este bine să aprinzi o lumânare sau o candelă lângă o icoană.

Trebuie să o lași aprinsă până se luminează de ziua, acest ritual având rolul de a-l îndupleca pe Dumnezeu să-ți dea un an ușor și luminos.

La români, conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou trebuie să se facă mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii români merg chiar mai departe şi obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţâna de usturoi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.

O altă datină spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul.

În noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorinţă şi să întâmpinăm anul ce vine cu speranţă şi bucurie în suflet. În prima zi de Anul Nou nu se spală și nu se mătură, deoarece aceste lucruri pot atrage sărăcirea casei.

Sărutatul sub vâsc

Preluat mai nou şi de români, obiceiul sărutatului sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de cuplurile de îndrăgostiţi. Aceştia cred că astfel vor fi însoţiţi de dragoste întreg anul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

SchoolHUB: Elevii, profesorii și părinții pot apela la o linie telefonică gratuită de sprijin psihologic, în cazuri de violență

Publicat

Publicitate

Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat recent SchoolHUB, o linie de suport psihologic gratuită destinată elevilor, părinților și profesorilor. Aceasta oferă sprijin specializat pentru combaterea bullying-ului, anxietății, violenței fizice și altor probleme emoționale din mediul școlar.

Linia de suport psihologic SchoolHUB – 0374.078078 – este disponibilă 12 ore pe zi, în intervalul 08:00 – 20:00, 7 zile pe săptămână.

Aceasta oferă suport de urgență prin intermediul unei echipe de psihologi specializați, având ca principal scop gestionarea situațiilor de criză și redirecționarea către specialiști în funcție de gravitatea cazului:

  • Psihologi clinicieni și psihoterapeuți – pentru consiliere de lungă durată
  • Psihiatri – pentru evaluări medicale și intervenții specializate
  • Poliție – pentru cazurile ce necesită intervenție imediată
  • Asistență socială și instituții medicale – pentru protecția și sprijinul copiilor vulnerabili

Măsura vine în urma unor statistici îngrijorătoare privind violența în școli, subliniate și de ministrul Educației, de Ziua Internațională a Non-Violenței în Școli.

„Peste jumătate dintre elevi se plâng că sunt victime ale diverselor forme de violență. Este un număr de neacceptat, când avem o mulțime de hotărâri, ordine de ministru, metodologii, instrucțiuni”, a declarat ministrul Educației, Daniel David.

sursa: sigurantascolara.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii. Recomandări INSP

Publicat

Publicitate

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii pentru cetățeni și unități de învățământ.  Infecțiile respiratorii sunt frecvente mai ales în sezonul rece, și se pot răspândi rapid dacă nu luăm măsurile de prevenire corespunzătoare. Aceste măsuri sunt simple, dar eficiente și pot ajuta la limitarea răspândirii bolilor respiratorii, atât în comunitate, cât și în școli, scrie alba24.ro.

În continuare, veți găsi recomandări pentru cetățeni și pentru unitățile de învățământ, pentru a menține un mediu sănătos și sigur.

Spitalului „Mavromati” Botoșani limitează accesul aparținătorilor la bolnavii internați. Vizitatorii răciți nu au voie să intre pe secții

Infecțiie respiratorii: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii pentru cetățeni

Pentru a-ți proteja sănătatea și a preveni răspândirea bolilor respiratorii, este important să respecți câteva măsuri simple, dar eficiente. Iată ce poți face, potrivit InfoCons:

  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce ai fost în locuri publice;
  • Respectă regulile de igienă atunci când tușești sau strănuți: folosește un șervețel pe care să-l arunci imediat după utilizare sau acoperă-ți nasul și gura cu pliul cotului;
  • Aerisește zilnic încăperile, pentru a menține un aer curat și sănătos;
  • Evită locurile aglomerate, mai ales în perioadele cu risc crescut de îmbolnăvire;
  • Mergi la medicul de familie dacă apar simptome respiratorii, pentru a primi recomandările necesare;
  • Stai acasă dacă ai simptome precum febră, tuse, strănut, dureri în gât sau musculare, pentru a evita transmiterea virusului altor persoane.

Infecțiile respiratorii: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii pentru unitățile de învățământ

Pentru a proteja sănătatea copiilor și a personalului din unitățile școlare, este important ca școlile să aplice câteva măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor. Iată ce măsuri trebuie luate, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:

  • Realizarea triajului observațional zilnic al elevilor, pentru a identifica din timp eventualele simptome de boală;
  • Informarea părinților despre semnele și simptomele infecțiilor respiratorii și recomandarea de a izola acasă copiii care prezintă simptome;
  • Asigurarea materialelor necesare pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor din școală;
  • Aerisește periodic încăperile pentru a menține un mediu curat și sănătos;
  • Utilizarea batistei de unică folosință pentru tuse sau strănut.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Mirosul de nesuportat și poluarea gravă a râului Dresleuca au pus comisarii Gărzii de Mediu în acțiune. Ce au descoperit

Publicat

Publicitate
Ca urmare a acțiunilor de inspecție și control în vederea soluționării sesizării privind disconfortul olfactiv și poluarea râului Dresleuca și a rezultatele analizelor efectuate pe probele de control prelevate în data de 03.02.2025, din râul Dresleuca din secțiunile amonte și aval de stațiile de epurare precum și din efluentul SE Cătămărăști și SE Manolești, transmise de SGA Botoșani, comisarii de mediu au constatat depășirea indicatorului de calitate a apei.
Este vorba de  valoare înregistrată a azotului amoniac care a fost de 19.9 mg /l (Efluent stație epurare Cătămărăști), 25,5 mg /l (Efluent stație epurare Manolești), valoare maximă admisă 3 mg/l, precum și urme de deversare ape uzate neepurate în zona bazinului de intrare în Stația de Epurare Cătămărăști Deal și pe traseul de colectare ape uzate (canal colector afectat de alunecări de teren).
Prin actul de control s-au stabilit în sarcina operatorului economic măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și s-a aplicat sancțiune, conform prevederilor legale, pentru nerespectarea obligaţiei persoanelor juridice să nu deverseze în apele de suprafaţă sau subterane ape uzate, fecaloid menajere, conf OUG 195/2005 art.96, alin. 2 punct 33., în valoare de 30.000 lei.
SGA Botoșani a dispus operatorului economic măsuri imediate pentru ameliorarea calității apei râului, respectiv: asigurarea unui debit de diluție pe râul Dresleuca din conducta de apă brută de la Stația de Tratare Cătamaraști-Deal și îndepărtarea/curățarea suprafeței apei râului Dresleuca de spuma/rezidurile provenite de la fermentarea nămolului sau evacuări anterioare.
Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Noua Casă 2025. Bugetul a fost tăiat la jumătate, în 2024 românii nu s-au înghesuit să ia credite prin program

Publicat

Publicitate

Buget tăiat la jumătate pentru programul „Noua Casă”. Statul a alocat doar 500 de milioane de lei în acest an, faţă de un miliard, anul trecut.

În cadrul programului, avansul minim este de 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro. Garanția este oferită de stat, iar în cazul în care un client nu își achită ratele, banca poate solicita statului plata garanției, dacă întârzierea depășește 90 de zile.

Principalul dezavantaj al acestui program îl constituie faptul că beneficiarii nu pot opta pentru o dobândă fixă. Dacă ceri o refinanțarea creditului, vei fi exclus automat din Programul Noua Casă.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending