Connect with us

Eveniment

Ce este bine sau nu să faci de Revelion. Superstiții de Anul Nou: Practici și tradiții creștine românești la cumpăna dintre ani

Publicat

Publicitate

Românii țin cu mare grijă la o serie de obiceiuri și credințe legate de trecerea dintre ani, care diferă considerabil de la o regiune la alta. De la evitarea aruncării gunoiului pentru a preveni datoriile, la deschiderea ușii pentru a „elibera” anul vechi, sau la ritualurile care promit să dezvăluie viitorul partener de viață, superstițiile au un rol semnificativ în această perioadă, relatează alba24.ro.

Aceste practici sunt adânc înrădăcinate în tradiții, mituri și interpretări simbolice, fiind adesea considerate un mijloc de a influența soarta. Deși lipsesc dovezile științifice care să le susțină, superstițiile rămân o expresie vie a legăturii oamenilor cu spiritualitatea și dorința de a atrage norocul și prosperitatea în noul an.

Fetele nemăritate își visează ursitul

În ajun de Anul Nou, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban, iar peste noapte se spune că ele ar trebui să-și viseze ursitul.

La miezul nopții, tradiția spune că e bine să deschizi ușa, pentru ca anul vechi să iasă și să-i lași loc celui nou să intre.

Una dintre tradițiile cunoscute de Anul Nou este sărutul sub vâsc, pentru a fi însoțiți de dragoste tot anul care vine. În noaptea de Revelion este bine să îți pui o dorință și să întâmpini anul care vine cu speranțe mari.

Din bătrâni se știe că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar și ceva roșu ori o altă culoare veselă, întrucât astfel sunt atrase energiile pozitive.

Publicitate

Nu se plânge în Noaptea de Anul Nou

Conform tradiției, în noaptea de Anul Nou, dar și pe 1 ianuarie nu se plânge. Persoanele care plâng în prima zi a anului, vor avea un an nou plin cu evenimente triste.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi a Noului An îți va influența anul care tocmai a început.

Se spune că dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, atunci vei avea un an plin de noroc, în schimb, dacă femeia intră prima în casă, Anul Nou va fi plin de ghinion.

Brunetele aduc noroc

Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion, în timp ce cele brunete aduc noroc.

O altă superstiție de Revelion este că atât în ultima zi din an, cât și în prima zi a Noului An, este indicat să nu faci cheltuieli și să nu arunci nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru că, odată cu el, vei arunca și norocul din casă.

Se spune că de Anul Nou nu este bine să ai nicio datorie.

În caz contrar, vei rămâne dator întreg anul. Superstiția spune că cine va dormi în noaptea de Anul Nou, va fi somnoros tot anul.

Nu este bine să mănânci carne de pasăre

Tot o superstiție de Revelion este și aceea că în noaptea dintre ani nu este bine să mănânci carne de pasăre, deoarece este aducătoare de ghinion.

Românii obişnuiesc să consume peşte în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lină şi uşoară în anul ce urmează.

Pe de altă parte, carnea de pasăre este aducătoare de ghinion. Acest lucru se datorează faptului că păsările de curte scormonesc pământul şi îl împrăştie, fapt corelat cu împrăştierea prosperităţii şi a binelui din casă.

Să nu dai bani

Din bătrâni se ştie că nu este bine să fie agăţat calendarul anului nou înainte ca cel în curs să se fi sfârşit, pentru că aduce ghinion. Și tot din bătrâni se spune că nu este bine să dai bani pe 31 decembrie, dar nici pe 1 ianuarie, pentru că, odată cu ei, se duce și sporul la finanțe.

De asemenea, indicat este să ai bani în buzunar la trecerea dintre ani. Bancnotele care au cea mai mare ”putere” sunt cele care încep cu cifra 5.

Tot legat de prosperitatea financiară există și un obicei practicat de gospodine în anumite zone ale țării. Femeile prepară pâini în care pun monede.

Se crede că cel care va nimeni preparatul care conține bani va avea noroc pe plan financiar tot anul.

Ce fructe nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion

Tot pentru noroc, de pe masa de Anul Nou nu trebuie să lipsească strugurii și smochinele, despre care se crede că sunt simbolul belșugului și al vieții împlinite.

Bătrânii susțin că animalele capătă grai omenesc în noaptea de Anul Nou și vorbesc între ele.

Persoana care le va auzi își va găsi sfârșitul în anul respectiv. Tot în noaptea dintre 31 decembrie spre 1 ianuarie, este bine să aprinzi o lumânare sau o candelă lângă o icoană.

Trebuie să o lași aprinsă până se luminează de ziua, acest ritual având rolul de a-l îndupleca pe Dumnezeu să-ți dea un an ușor și luminos.

La români, conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou trebuie să se facă mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii români merg chiar mai departe şi obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţâna de usturoi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.

O altă datină spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul.

În noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorinţă şi să întâmpinăm anul ce vine cu speranţă şi bucurie în suflet. În prima zi de Anul Nou nu se spală și nu se mătură, deoarece aceste lucruri pot atrage sărăcirea casei.

Sărutatul sub vâsc

Preluat mai nou şi de români, obiceiul sărutatului sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de cuplurile de îndrăgostiţi. Aceştia cred că astfel vor fi însoţiţi de dragoste întreg anul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Magazinele Profi, cumpărate de Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image. Achiziția a fost finalizată

Publicat

Publicitate

Ahold Delhaize a anunțat, vineri, finalizarea achiziției retailerului român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa. Suma tranzacției este de aproximativ 1,3 miliarde euro, valoarea întreprinderii.

Achiziția dublează amprenta de retail a Ahold Delhaize în România, care operează în prezent aproape 1.000 de magazine sub brandul Mega Image, potrivit unui comunicat al companiei.

”Punctele forte complementare ale Profi și Mega Image vor spori capacitatea acestora de a servi clienții atât din zonele urbane, cât și din cele rurale, vor stimula creșterea și vor oferi mai multe opțiuni și valoare clienților din România”, anunță Ahold Delhaize.

Profi este un retailer de produse alimentare tradiționale din România, care operează aproximativ 1.700 de supermarketuri și magazine de proximitate. În cele 12 luni încheiate în iunie 2024, compania a generat vânzări nete de 2,7 miliarde de euro.

Profi are 1.751 de magazine în țară, peste 25 dintre acestea în județul Alba.

”Potrivirea puternică a formatelor și propunerile complementare oferite clienților de către mărcile Profi și Mega Image vor genera sinergii”, mai precizează compania.

Publicitate

Estimări de vânzări nete după achiziția magazinelor Profi

Ahold Delhaize se așteaptă ca Profi să adauge la rezultatele sale financiare din 2025 aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete. Se așteaptă ca Profi să aibă un impact neutru asupra profitului pe acțiune diluat al Ahold Delhaize în 2025. Detalii suplimentare despre impactul asupra rezultatelor financiare ale Ahold Delhaize vor fi furnizate pe 12 februarie, ca parte a perspectivei sale pentru 2025.

Intenția de a achiziționa Profi a fost anunțată pe 30 octombrie 2023  și aprobată recent de Consiliul Concurenței din România (CCR), sub rezerva obligațiilor post-închidere privind relațiile cu furnizorii de pe piața de retail din România, precum și cesionarea a 87 de magazine.

BofA Securities și Goldman Sachs au acționat în calitate de consilieri financiari pentru Ahold Delhaize; CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang și GNP Guia Naghi & Partners au acționat în calitate de consilieri juridici.

”Pentru a asigura stabilitate și predictibilitate pe piața de retail din România, alaturi de Mega Image, Profi urmează să acționeze în conformitate cu seria consistentă de angajamente asumate de Ahold Delhaize ca răspuns la preocupările exprimate de Consiliul Concurenței, inclusiv în ce privește cesionarea unui număr de magazine fără a le întrerupe activitatea, și asigurarea protecției personalului”, a anunțat, recent, Profi Rom Food.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânărul de 32 de ani, mort în accidentul de la Suceava, se întorcea la muncă în Italia, după ce a petrecut cu familia de Sărbători. Care este cauza care a dus la tragedie

Publicat

Publicitate

Tânăr de 32 de ani decedat pe loc.  Acum familia se pregătește de înmormântare. Pasagerii din tragedia rutiera de la Ciumârna de vineri dimineață  erau din Vicovu de Sus, Straja și Brodina.  Cu toții mergeau la muncă în Italia. Venise să petreacă sărbătorile de Crăciun și Anul Nou acasă, alături de familie.

Din nefericire, pentru un localnic din Vicovu de Sus destinul a fost frânt. Toți ceilalți au ajuns pe patul de spital.

Viteza excesivă, cauza producerii accidentului rutier mortal

Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 despre producerea unui accident rutier în care a fost implicat un singur autoturism și în care se află mai multe persoane.
Astfel, o echipa operativă formată dintr-un agent de poliție rutieră și tehnician criminalist, care s-au deplasat la fața locului, iar cu ocazia primelor verificări au fost constatate următoarele:
Astazi, în jurul orei 07:45,  REUȚ VASILE de 43 ani din orașul Vicovu de Sus, județul Suceava în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen Caravelle pe D.N. 17A, în afara localitatea  Ciumârna, județul Suceava, având direcția de deplasare spre  Vatra Moldoviței, pe fondul vitezei excesive, a pierdut controlul autoturismului și a fost proiectat în vegetația din afara părții carosabile.
Ca urmare a impactului a rezultat decesul lui  COSTEA VIOREL-ILIE,de 32 ani, din orașul Vicovu de Sus, care ocupa în calitate de pasager locul din dreapta față, fiindu-i aplicate în prealabil manevre de resusictare de către echipajul medical sosit la fața locului.

Totodată, în urma impactului au suferit leziuni și au fost transportați la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc  HASNA IOAN (diagnosticat cu ,,contuzionat”), CÎRCIU COSMIN (diagnosticat cu ,,contuzionat”), JURAVLE OCTAVIA ELENA (diagnosticată cu ,,contuzionat”), CÎRSTEAN ELENA (diagnosticată cu ,,traumatism cranio cerebral,contuzie coloană lombară”), cea din urmă fiind transferată la Spitalul Județean de Urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru investigații suplimentare, unitate spitalicească la care a fost transportat și numitul HASNA PETRU (diagnosticat cu ,,traumatism cranio cerebral, traumatism coloană cervicală”). – RĂNIȚI UȘOR.

Conducătorul auto REUȚ VASILE a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, ulterior, la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc fiindu-i recoltată o probă biologică de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Publicitate

stiridinbucovina.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape o sută de intervenții ale pompierilor botoșăneni, în ultimele trei zile

Publicat

Publicitate

În perioada 31 decembrie 2024 – 02 ianuarie 2025, pompierii botoșăneni au avut 84 de misiuni.

Acestea au vizat:

▪ acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 55 situații;

▪ 25 alte intervenții (asigurare măsurilor p.s.i. pe timpul unor manifestări cu public numeros, transport persoane supraponderale, deblocare uși, prevenirea izbucnirii unor incendii în urma producerii unor accidente );

▪ stingerea a patru incendii produse în locuințe / gospodării, astfel:

– 31 decembrie 2024, la un bloc din localitatea Darabani. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardea izolația peretelui exterior și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga fațadă, acoperișul blocului, dar și la apartamente. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 20 de metri pătrați. Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

Publicitate

– 31 decembrie 2024, în municipiul Botoșani, unde o afumătoare a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii militari din Botoșani au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se exindă la casă și alte clădiri din apropiere.

– 02 ianuarie 2025, în localitatea Orășeni Deal, unde acoperișul unei cabane din lemn a luat foc în urma unui scurtcircuit. Incendiul a fost stins de pompierii militari de la Detașamentul Botoșani.

– 02 ianuarie 2025, la o casă din localitatea Brăești, unde s-a aprins funinginea depusă pe pereții interior ai coșului de fum. Incendiul a fost stins de pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, înainte de a produce pagube materiale.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Cât timp poate fi ținută salata de boeuf în frigider. Cum păstrăm corect preparatele din carne

Publicat

Publicitate

În fiecare an, după mesele îmbelșugate de Crăciun și Revelion, românii își pun întrebarea: cât timp pot consuma preparatele tradiționale rămase în frigider? Printre acestea, salata de boeuf ocupă un loc de cinste, fiind nelipsită de pe mesele de sărbători din casele românilor. Însă această delicatesă vine la pachet cu provocări atunci când vine vorba de păstrare și consum, scrie cancan.ro.

Preparată cu grijă din legume fierte, carne, castraveți murați și maioneză, salata de boeuf este o adevărată bombă calorică. Totuși, această combinație gustoasă poate deveni un pericol pentru sănătate dacă nu sunt respectate câteva reguli simple de depozitare.

Cât timp rezistă salata de boeuf la frigider

În primul rând, salata de boeuf trebuie acoperită întotdeauna în frigider. Expunerea la aer nu doar că o usucă, dar accelerează procesul de oxidare al maionezei, care devine principalul factor de risc. Dacă observați că maioneza formează o crustă deasupra sau că salata capătă un miros neplăcut, este semnul clar că nu mai trebuie consumată.

Durata maximă recomandată pentru consumul salatei de boeuf este de 48 de ore de la preparare, cu condiția să fie păstrată la o temperatură optimă, între 4 și 6 grade Celsius.

Maioneza, un ingredient esențial în salata de boeuf, este extrem de perisabilă, mai ales dacă este preparată în casă. Datorită conținutului ridicat de ou crud, aceasta reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase. O greșeală frecventă este păstrarea salatei mai mult timp decât este sigur, ceea ce poate duce la probleme digestive severe.

Publicitate

Cum păstrăm corect preparatele din carne

Deși salata de boeuf este vedeta, alte preparate tradiționale trebuie și ele păstrate cu atenție. Friptura de porc, de exemplu, nu rezistă mai mult de 48 de ore în frigider după ce a fost gătită. Carnea gătită de pui, la rândul său, este extrem de sensibilă și poate atrage bacterii precum Salmonella sau Campylobacter, responsabile pentru simptome precum diaree, greață și dureri abdominale.

Pentru preparatele din carne care nu pot fi consumate rapid, congelarea este cea mai sigură soluție. Șunca de porc, de exemplu, poate rezista mai mult timp dacă este păstrată într-un recipient bine închis sau gătită într-o crustă de sare, care îi prelungește durata de viață.

Temperatura din frigider joacă un rol esențial în păstrarea alimentelor. Pentru a preveni alterarea, este important să verificăm constant setările frigiderului și să ne asigurăm că temperatura este adecvată. De asemenea, evitarea supraîncărcării frigiderului permite aerului să circule liber, menținând o răcire uniformă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending