Connect with us

Educație

Ce dotări au școlile ultra-moderne din comuna în care a copilărit Mihai Eminescu. Elevii de la țară care vor învăța cu realitate virtuală

Publicat

Publicitate

Poetul Mihai Eminescu s-a născut în târgul Botoșanilor, dar a copilărit începând de la vârsta de 5 ani în satul Ipoteștilor, în prezent comuna Mihai Eminescu. Acest Ipotești idilic, adesea descris cu nostalgie de marele poet, se află la numai 10 kilometri de municipiul Botoșani, iar împrejurimile sale au reprezentat o primă sursă de inspirație pentru creație eminesciană legată de natură, scrie ADEVĂRUL.

La 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, Ipoteștiul copilăriei sale a devenit una dintre cele mai moderne și populate unități administrativ teritoriale rurale din județul Botoșani. Localnicii au utilități, dar mai ales copiii lor se bucură de școli moderne. Pe scurt, școlile din comuna Mihai Eminescu sunt la standarde de secol XXI, cu dotări care depășesc unități educaționale de la oraș.

 

Table interactive, laptop pentru fiecare elev

Reabilitarea totală a școlilor din comuna Mihai Eminescu a început acum patru ani. Cinci școli din cinci sate au fost reparate și modernizate. A fost cumpărat mobilier școlar nou, modern, dar în primul rând dotări educaționale moderne. Fiind pandemie, fiecare elev a primit tabletă, iar profesorii laptopuri. În plus, clasele au fost dotate cu table interactive și videoproiectoare. După ridicarea restricțiilor din timpul pandemiei, școlile din comună au fost din nou dotate, de această dată pentru a răspunde și cerințelor orelor în format fizic. Au fost achiziționate table interactive de ultimă generație, a fost dotat un laborator de informatică, toate sălile de clasă cu sisteme all in one și imprimante.

”Modernizarea școlilor din comună a început în anul 2020. Atunci au fost reabilitate cinci școli din șase. A urmat un proiect în pandemie când, cu sprijinul Primăriei, am reușit să procurăm tablete pentru toți elevii, laptop-uri pentru toți profesorii și table interactive la școli. Printr-un alt proiect, în această vară am reușit să îmbunatățim dotarea cu modelul mai nou de tablă interactivă, un laborator de informatică, sisteme all in one în toate sălile de clasă și imprimante. Nu mai vorbim de videoproiectoare care există la fiecare sală de clase. Avem de asemenea sisteme de sunet și cameră pentru videoconferință”, precizează Eugen Vasiliu, directorul școlii. De exemplu, la ora de matematică, elevii învață, fiecare cu laptopul în față, conectați la o tablă interactivă. Elevii pot genera și desena cu ajutorul unui stilou special figuri geometrice, pot face calcule și grafice.

Publicitate

Școala de la țară unde se pregătesc lecții cu ajutorul realității virtuale

Ca ultimă noutate, școala din Ipotești este dotată și cu ochelari pentru realitate virutală. Urmează să primească soft-urile educaționale necesare. Elevii vor pătrunde cu ajutorul realității virtuale, de exemplu, în interiorul corpurilor geometrice, le vor putea manipula cum doresc. ”Așteptăm să primim soft-urile necesare. Ochelarii pentru realitate virutală i-am primit deja. Vor fi lecții interactive deosebite”, spune directorul școlii. Este probabil singura școală din mediul rural care va beneficia de astfel tehnologie la orele de curs. „Este incredibil. Merită să vii la școală numai pentru așa ceva. Nu ai cum să nu-ți dai silința, oleacă, când te distrezi și înveți în același timp. La tabla interactivă, de exemplu, pricep mai ușor. Deschizi rapid o pagină de internet, te lămurești, vezi modele, apoi scrii, frumos tare”, spune un elev de clasa a VIII a de la școala din Ipotești.

„Avem tot ce este nevoie într-o școală modernă”

Proiectele continuă în momentul de față cu un cabinet psiho-pedagogic modern, un cabinet de logopedie, iar ambele vor fi deservite de specialiști tocmai pentru a veni în ajutorul elevilor cu diferite probleme emoționale sau de vorbire. În plus, sunt achiziționate dotările pentru sala de sport. Școala din Ipotești beneficiază și de o mini-bibliotecă și o sală de lectură de top, cu multe cărți noi, moderne, enciclopedii, atlase, beletristică. În plus, sala de lectură are fotolii și canapele comode. Aici funcționează și un club de literatură și lectură.

”Am reușit în ultima perioadă să dotăm toate structurile școlii Mihai Eminescu-Ipotești cu toate mijloacele moderne necesare pentru a desfășura procesul educativ în condiții ideale. Consider că avem tot ce este nevoie într-o școală modernă. Aceste dotări sunt importante pentru toate școlile, sunt necesare pentru ca școala să fie într-adevăr atractivă pentru elevi, să vină cu plăcere la școală, să fim eficienți, să îmbinăm metodele moderne cu cele clasice”, adaugă directorul Eugen Vasiliu. De altfel, odată cu dotările moderne, abandonul școlar a dispărut la școala din Ipotești. ”Încă din învățământul online am fost nevoiți să folosim tehnologia pe care unii nu o stăpâneam foarte bine. Am învățat din mers și noi și elevii. Suntem foarte mulțumiți. Vin elevii cu mare plăcere la școală. Nu mai lipsesc de la ore și nu mai avem abandon școlar. Este un pas spre viitor”, precizează și profesoara de fizică Aurora Ailoaie. Banii pentru dotări și reabilitări au fost obținute atât din fonduri guvernamentale, dar și din fonduri europene, plus contribuția proprie a Primăriei comunei ”Mihai Eminescu”.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

SchoolHUB: Elevii, profesorii și părinții pot apela la o linie telefonică gratuită de sprijin psihologic, în cazuri de violență

Publicat

Publicitate

Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat recent SchoolHUB, o linie de suport psihologic gratuită destinată elevilor, părinților și profesorilor. Aceasta oferă sprijin specializat pentru combaterea bullying-ului, anxietății, violenței fizice și altor probleme emoționale din mediul școlar.

Linia de suport psihologic SchoolHUB – 0374.078078 – este disponibilă 12 ore pe zi, în intervalul 08:00 – 20:00, 7 zile pe săptămână.

Aceasta oferă suport de urgență prin intermediul unei echipe de psihologi specializați, având ca principal scop gestionarea situațiilor de criză și redirecționarea către specialiști în funcție de gravitatea cazului:

  • Psihologi clinicieni și psihoterapeuți – pentru consiliere de lungă durată
  • Psihiatri – pentru evaluări medicale și intervenții specializate
  • Poliție – pentru cazurile ce necesită intervenție imediată
  • Asistență socială și instituții medicale – pentru protecția și sprijinul copiilor vulnerabili

Măsura vine în urma unor statistici îngrijorătoare privind violența în școli, subliniate și de ministrul Educației, de Ziua Internațională a Non-Violenței în Școli.

„Peste jumătate dintre elevi se plâng că sunt victime ale diverselor forme de violență. Este un număr de neacceptat, când avem o mulțime de hotărâri, ordine de ministru, metodologii, instrucțiuni”, a declarat ministrul Educației, Daniel David.

sursa: sigurantascolara.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii. Recomandări INSP

Publicat

Publicitate

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii pentru cetățeni și unități de învățământ.  Infecțiile respiratorii sunt frecvente mai ales în sezonul rece, și se pot răspândi rapid dacă nu luăm măsurile de prevenire corespunzătoare. Aceste măsuri sunt simple, dar eficiente și pot ajuta la limitarea răspândirii bolilor respiratorii, atât în comunitate, cât și în școli, scrie alba24.ro.

În continuare, veți găsi recomandări pentru cetățeni și pentru unitățile de învățământ, pentru a menține un mediu sănătos și sigur.

Spitalului „Mavromati” Botoșani limitează accesul aparținătorilor la bolnavii internați. Vizitatorii răciți nu au voie să intre pe secții

Infecțiie respiratorii: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii pentru cetățeni

Pentru a-ți proteja sănătatea și a preveni răspândirea bolilor respiratorii, este important să respecți câteva măsuri simple, dar eficiente. Iată ce poți face, potrivit InfoCons:

  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce ai fost în locuri publice;
  • Respectă regulile de igienă atunci când tușești sau strănuți: folosește un șervețel pe care să-l arunci imediat după utilizare sau acoperă-ți nasul și gura cu pliul cotului;
  • Aerisește zilnic încăperile, pentru a menține un aer curat și sănătos;
  • Evită locurile aglomerate, mai ales în perioadele cu risc crescut de îmbolnăvire;
  • Mergi la medicul de familie dacă apar simptome respiratorii, pentru a primi recomandările necesare;
  • Stai acasă dacă ai simptome precum febră, tuse, strănut, dureri în gât sau musculare, pentru a evita transmiterea virusului altor persoane.

Infecțiile respiratorii: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii pentru unitățile de învățământ

Pentru a proteja sănătatea copiilor și a personalului din unitățile școlare, este important ca școlile să aplice câteva măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor. Iată ce măsuri trebuie luate, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:

  • Realizarea triajului observațional zilnic al elevilor, pentru a identifica din timp eventualele simptome de boală;
  • Informarea părinților despre semnele și simptomele infecțiilor respiratorii și recomandarea de a izola acasă copiii care prezintă simptome;
  • Asigurarea materialelor necesare pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor din școală;
  • Aerisește periodic încăperile pentru a menține un mediu curat și sănătos;
  • Utilizarea batistei de unică folosință pentru tuse sau strănut.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Mirosul de nesuportat și poluarea gravă a râului Dresleuca au pus comisarii Gărzii de Mediu în acțiune. Ce au descoperit

Publicat

Publicitate
Ca urmare a acțiunilor de inspecție și control în vederea soluționării sesizării privind disconfortul olfactiv și poluarea râului Dresleuca și a rezultatele analizelor efectuate pe probele de control prelevate în data de 03.02.2025, din râul Dresleuca din secțiunile amonte și aval de stațiile de epurare precum și din efluentul SE Cătămărăști și SE Manolești, transmise de SGA Botoșani, comisarii de mediu au constatat depășirea indicatorului de calitate a apei.
Este vorba de  valoare înregistrată a azotului amoniac care a fost de 19.9 mg /l (Efluent stație epurare Cătămărăști), 25,5 mg /l (Efluent stație epurare Manolești), valoare maximă admisă 3 mg/l, precum și urme de deversare ape uzate neepurate în zona bazinului de intrare în Stația de Epurare Cătămărăști Deal și pe traseul de colectare ape uzate (canal colector afectat de alunecări de teren).
Prin actul de control s-au stabilit în sarcina operatorului economic măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și s-a aplicat sancțiune, conform prevederilor legale, pentru nerespectarea obligaţiei persoanelor juridice să nu deverseze în apele de suprafaţă sau subterane ape uzate, fecaloid menajere, conf OUG 195/2005 art.96, alin. 2 punct 33., în valoare de 30.000 lei.
SGA Botoșani a dispus operatorului economic măsuri imediate pentru ameliorarea calității apei râului, respectiv: asigurarea unui debit de diluție pe râul Dresleuca din conducta de apă brută de la Stația de Tratare Cătamaraști-Deal și îndepărtarea/curățarea suprafeței apei râului Dresleuca de spuma/rezidurile provenite de la fermentarea nămolului sau evacuări anterioare.
Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Noua Casă 2025. Bugetul a fost tăiat la jumătate, în 2024 românii nu s-au înghesuit să ia credite prin program

Publicat

Publicitate

Buget tăiat la jumătate pentru programul „Noua Casă”. Statul a alocat doar 500 de milioane de lei în acest an, faţă de un miliard, anul trecut.

În cadrul programului, avansul minim este de 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro. Garanția este oferită de stat, iar în cazul în care un client nu își achită ratele, banca poate solicita statului plata garanției, dacă întârzierea depășește 90 de zile.

Principalul dezavantaj al acestui program îl constituie faptul că beneficiarii nu pot opta pentru o dobândă fixă. Dacă ceri o refinanțarea creditului, vei fi exclus automat din Programul Noua Casă.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending