Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cazier de mediu pentru persoanele care încalcă regulile în domeniu. Proiect legislativ

Publicat

Potrivit unui proiect depus la Senat, cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice, inclusiv pentru unităţi administrativ-teritoriale, precum şi asociaţii, acţionarii şi reprezentanţii legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislaţiei de mediu, relatează alba24.ro

Propunerea legislativă privind Cazierul de mediu și Registrul național electronic de mediu a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 12 ianuarie 2022.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, implementarea unui registru naţional electronic de mediu, introducerea cazierului de mediu precum şi introducerea sancţiunii complementare a punctelor de penalizare sunt menite să descurajeze un comportament contrar disciplinei privind protecţia mediului.

Propunerea vine să seteze un cadru general, menit să creeze temeiul legal în care executivul să reglementeze, prin acte normative secundare, condiţiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme de evidenţă.

Implementarea Registrului naţional electronic de mediu va permite:

  • crearea unui mijloc de evidenţă a actelor de reglementare de mediu şi urmărire a condiţiilor impuse prin acestea titularilor de activitate, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanelor fizice şi juridice, la nivel naţional
  • evidenţa persoanelor fizice, juridice şi a entităţilor fără personalitate juridică care au săvârşit fapte sancţionate de legislaţia de mediu şi împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal sau administrativ conform legislaţiei privind protecţia mediului
  • prevenirea şi combaterea faptelor prevăzute şi pedepsite de legislaţia privind protecţia mediului, prin asigurarea accesului la informaţii care relevă modul de respectare a legislaţiei de mediu de către persoanelor fizice, juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi entităţile fără personalitate juridică.

Registrul naţional electronic de mediu

„Această bază de date presupune o centralizare la nivel naţional într-o platformă unică, gratuită şi deschisă publicului a tuturor actelor de reglementare care stau la baza desfăşurării unei activităţi cu impact asupra mediului, facilitând astfel atingerea principiului transparenţei în administraţia publică, prevăzut în OUG 97/2019 şi respectarea prevederilor Convenţiei de la Aarhus, ratificată de România prin Legea nr. 86/2000, care prevede: dreptul oricărei persoane de a primi informaţii deţinute de autorităţile publice cu privire la mediu, precum şi dreptul de a participa la luarea deciziilor pe probleme de mediu. Dispoziţii privitoare la implicarea publicului în luarea deciziilor legate de mediu se regăsesc şi în art. 20, alin. 3 din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care prevede că este obligatorie consultarea publicului în cazul procedurilor de emitere a actelor dereglementare, potrivit legislaţiei în vigoare.

Având în vedere caracterul actelor de reglementare ca fiind de interes public, publicarea lor gratuită într-un registru public, naţional unde să poată fi consultate de toate instituţiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea şi sesizarea instituţiilor interesate cu privire la o posibilă încălcare a legii, este în concordanţă cu reglementările adoptate la nivel european şi transpuse în legislaţia noastră internă”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive.

Potrivit parlamentarilor, implementarea acestui Registru va facilita obţinerea datelor pentru elaborarea inventarelor de emisii, obligaţia raportării acestora fiind prevăzută în Directiva (UE) 2016/2284 a Parlamentului European şi a Consiliului privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici, transpusă în legislaţia românească prin Legea nr. 293/2018 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici.

Sistemul de puncte de penalizare corespunzătoare amenzilor aplicate

„Numeroasele probleme de mediu cu care ne confruntăm, reflectate şi în procedurile de infiingement, ne arată că există încălcări constante ale legislaţiei de mediu, repetate pe parcursul unor lungi perioade de unde rezultă că normele sancţionatorii nu sunt suficient de restrictive şi nu creează o presiune pentru respectarea legislaţiei.

Astfel, sunt multe situaţii în practică când sunt aplicate pe parcursul anilor mai multe amenzi, însă titularii de activitate îşi continuă activitatea în acelaşi mod”, explică parlamentarii.

Sistemul de puncte va determina suspendarea unor drepturi la acumularea unui număr maxim de 25 de puncte, mecanism care va descuraja astfel faptele contravenţionale şi va determina o conduită mai responsabilă şi prudentă.

Cazierul de mediu

„Cazierul de mediu este organizat pentru juridice şi unităţi administrativ-teritoriale şi cuprinde faptele sancţionate contravenţional sau penal de legile privind protecţia mediului, gestionarea deşeurilor, calitatea aerului, emisiile industriale, substanţele chimice periculoase, zgomotul ambiant, biodiversitatea şi biosecuritatea, precum şi cele care privesc disciplina privind protecţia mediului.

Cazierul de mediu va fi instrumentul ce va permite evidenţa punctelor de penalizare corespunzătoare amenzilor şi astfel aplicarea unor sancţiuni complementare, precum suspendarea activităţii pe o perioada de 60 de zile la acumularea unui număr de 25 de puncte sau interzicerea participării la licitaţii.

Implicaţiile implementării acestui cazier se vor reflecta şi în domeniul asigurărilor de mediu. Prin punerea la dispoziţie a istoricului conduitei de mediu se vor putea calcula primele de asigurare în baza informaţiile din acest mecanism.

Existenţa unei infrastructuri integrate prin crearea unui Registru electronic naţional de mediu va oferi o imagine reală a dinamicii conduitei subiecţilor de drept în ceea ce priveşte respectarea mediului.

Propunerea legislativă a făcut obiectul unor discuţii cu reprezentanţii ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Mediului, cu Ministrul mediului şi cu reprezentanţii ai ONG-urilor: Stop Waste şi Ecopolis”, se precizează în expunerea de motive.

Impact financiar

Potrivit inițiatorilor, propunerea legislativă va fi finanţată prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) unde în Partea II. Componenta 7 – Transformarea digitală, secţiunea 15. Digitalizare în domeniul mediului sunt alocate 52 de milioane de euro.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum vor fi localizate apelurile 112. Legea a fost promulgată

Publicat

Noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea, informează alba24.ro.

Îmbunătățiri la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Este vorba despre un nou tip de localizare cu acurateţe crescută a apelurilor la 112. Legea care aprobă OUG în acest sens a fost promulgată miercuri. 

Ordonanţa de Urgenţă adoptată în mai anul trecut de Executiv prevede implementarea unor măsuri de creştere a preciziei localizării apelurilor efectuate la 112.

Acest nou tip de localizare este furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă. Poate fi realizat independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele cu tehnologii mai vechi.

Ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori în unele cazuri, potrivit Agerpres.

Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. A fost elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Îmbunătățiri la sistemul național unic pentru apeluri de urgență

Actul normativ permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene. Sunt rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Flutur: Am încheiat etapa de consultare publică pe care am lansat-o în vederea întocmirii Noii Viziuni de Dezvoltare a Municipiului Botoșani – NOVIO 2024

Publicat

Ieri am încheiat etapa de consultare publică pe care am lansat-o în vederea întocmirii Noii Viziuni de Dezvoltare a Municipiului Botoșani – NOVIO 2024.

Am avut bucuria să constat o implicare consistentă din partea dumneavoastră, participarea la cercetare fiind peste așteptări. Ca să exemplific cu date concrete, formularul de chestionar – asupra căruia aș face observația că a fost în mod necesar unul complex – a avut 1.481  de accesări. De asemenea, rata de răspuns a depășit-o cu mult pe cea aferentă consultării inițiate de actuala administrație locală în anul 2022 (pentru proiectarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), la acea dată au fost menționate ca sursă numai 267 de chestionare provenite de la cetățeni – informația este preluată de pe site-ul primăriei) . Avem, în concluzie, 515 răspunsuri complete, validate științific, care ne dau o imagine clară a stării de fapt, o radiografie a orașului prin care se evidențiază lipsa de performanță în domenii cheie, cum ar fi cel edilitar-administrativ, al antreprenoriatului și pieței locurilor de muncă, dar și în ceea ce privește urbanismul, sănătatea, educația sau cultura.

Pentru a proba cu un exemplu cele afirmate, expunem rezultatele de la prima întrebare din formular, exact așa cum au fost redate de către aplicația soft utilizată pentru culegerea și prelucrarea datelor (platforma Survio):

Rezultatele cercetării vin și cu o listă impresionantă de propuneri de proiecte, dar și cu fixarea unor repere de dezvoltare locală, considerate de către dumneavoastră a fi  modele de civilizație urbană (Oradea și Cluj, mai cu seamă,  dar și Iașul).

În cele ce urmează vom parcurge a doua etapă de lucru, analiza rezultatelor, urmând ca, în final, să dezvoltăm și să propunem programul administrativ NOVIO 2024 (cele mai importante idei-cadru vor fi prezentate public în cea mai scurtă vreme).

Țin să vă mulțumesc încă o dată pentru contribuțiile aduse acestui proiect!

Cu prețuire,

Cătălin Flutur

Citeste mai mult

Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Eliberăm perimetrele școlilor de tentații periculoase

Publicat

În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, una dintre prioritățile mele vizează protecția tinerilor față de tentațiile și riscurile asociate cu unitățile care comercializează produse pe bază de cafea, tutun și alcool în apropierea școlilor.

Această problemă, des întâlnită în preajma unităților de învățământ, subminează eforturile educative și pune în pericol sănătatea elevilor. De aceea, propun implementarea unor restricții suplimentare care să extindă zona de siguranță din jurul școlilor. Așa cum susțin și cetățenii cu care am discutat în acțiunile stradale, este necesar să interzicem funcționarea chioșcurilor și a localurilor care desfac produse destinate adulților pe o rază mai mare decât cea actualmente stipulată de lege.

Prin această măsură, nu doar că vom limita accesul elevilor la substanțe nocive, dar vom contribui și la creșterea prezenței acestora la ore. Observăm frecvent că proximitatea acestor puncte de vânzare facilitează absenteismul, elevii fiind tentați să își petreacă timpul liber în aceste locații în timpul orelor de curs. Extinderea zonei de restricție va reduce semnificativ aceste oportunități de a chiuli, încurajând frecvența școlară și concentrarea asupra educației.

Adițional, măsurile propuse includ și o colaborare mai strânsă cu Inspectoratul Școlar și cu Poliția Locală pentru a asigura respectarea noilor reglementări. Implementarea unui sistem eficient de monitorizare și sancționare va descuraja proprietarii de localuri să încalce regulile, contribuind la un mediu mai sigur și mai sănătos pentru elevii noștri. De asemenea, vom organiza campanii de conștientizare în rândul elevilor despre riscurile consumului de alcool, tutun și alte substanțe stimulative.

Măsurile pe care le propun reprezintă o viziune comună pentru un viitor în care educația și sănătatea tinerilor noștri sunt pe primul loc. Aștept în continuare idei și sugestii care să completeze această inițiativă și programul de guvernare locală pe care îl propun botoșănenilor.

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie din Vlăsinești a plecat la oraș și nu s-a întors de o săptămână. Polițiștii cer ajutorul populației

Publicat

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 37 de ani, din comuna Vlăsinești, care, la data de 10 aprilie a.c. a părăsit în mod voluntar domiciliul pentru a se deplasa în municipiul Botoșani, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

MARIEAN VALENTINA are următoarele semnalmente: aproximativ 1.70 m înălțime, păr lung șaten, ochi verzi.

Vestimentația cunoscută:
Pantaloni si geacă de culoare gri.
Avea asupra sa un rucsac bleu cu gri și un troller de dimensiune medie.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adrezese celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending