Connect with us

Actualitate

Câți bani vor primi fermierii în 2024. Nou AJUTOR de la STAT pentru crescătorii de porci

Publicat

Publicitate

Guvernul a dat undă verde pentru o nouă schemă de minimis care oferă sprijin financiar crescătorilor de porci. Această decizie urmărește continuarea programului național și se aplică și în acest an. Cuantumul ajutorului de stat a fost crescut în comparație cu anul 2023. Potrivit Ministerului Agriculturii, beneficiarii acestei scheme sunt crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița.

Obiectivul este creșterea numărului de animale de reproducție deținute și sporirea numărului de produși valorificați de la acestea.

Suma pentru fermieri

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de minimis este de 1.000.000 lei. Se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Valoarea sprijinului este de 2000 de lei/scroafă/an. Comparativ, în anul 2023 era de 1.200 lei/ scroafă/ an.

Cuantumul total al schemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual. Respectiv anul depunerii cererii și în cele două exerciții financiare precedente.

Publicitate

Condiții

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv:

  • producătorii agricoli PFA, II și IF
  • producătorii agricoli societăţi agricole
  • producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar
  • să deţină scroafe din rasele Bazna și /sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în BND
  • să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022
  • să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de  minim 8 kg/cap
  • să identifice și să înregistreze produșii prevăzuţi la lit. d), potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022
  • să mențină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program, inclusiv prin procedura de înlocuire cuprinsă în actul normativ, până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Cereri și documente

Cererile de înscriere în Program se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv.

Documentele care însoțesc cererea de înscriere în program sunt următoarele:

  • certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului /a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz al/a solicitantului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal, în copie, după caz
  • document din care rezultă că exploatația figurează înregistrată în BND, cu animalele identificate și înregistrate în Sistemul Național de  Identificare și Înregistrare a Animalelor, eliberat de operatorul Sistemului naţional de identificare
  • documentul de înregistrare sanitar-veterinară/autorizația sanitar-veterinară, în copie, după caz
  • adeverintă eliberată de asociația acreditată de Agenția Națională pentru Zootehnie pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, vizată de Oficiul Județean de Zootehnie, prin care se confirmă înscrierea scroafelor/scrofițelor în  registrul genealogic al rasei, în secțiunea principală, detaliată pe crotalii
  • registrul exploatației completat la zi din care rezultă numărul de scroafe înscrise în Registrul Genealogic al rasei, în secțiunea principală, deținute, în copie
  • dovadă cont activ de disponibilități bancă/trezorerie.

Cererile de plată şi documentele justificative se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până cel târziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Documentele care însoțesc cererea de plată vizează:

  • facturile/rapoartele fiscale de închidere zilnică din care rezultă datele de identificare ale cumpărătorului și numărul de animale comercializate
  • avizul de însoțire din care rezultă numărul de produși comercializați /greutatea pe cap  de animal comercializat și adresa exploatației cumpărătorului
  • documentul de mișcare animale vii reglementat de legislația sanitar – veterinară  în vigoare
  • certificatul sanitar – veterinar  pentru produșii comercializați
  • registrul de monte și fătări din care rezultă produșii livrați spre comercializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Motanul Costică, adus cu lăbuțele pe pâmânt de pompierii botoșăneni. Poveste cu final fericit

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au avut parte , luni, de o misiune cu totul specială. Speriat și obosit după ce și-a petrecut toată dimineața într-un castan, la aproximativ 12 metri înălțime. Așa a fost găsit un motan de pompierii militari, chemați să îl coboare din copac.
Disperată că nu își poate salva singură pisoiul, proprietara acestuia a cerut ajutorul salvatorilor, care au răspuns prompt.
Folosind o scară, pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani au reușit să ajungă la motan care, chiar dacă era speriat, s-a lăsat prins.
Câteva minute mai târziu, Costică a ajuns în brațele stăpânei.
Întâmplarea a avut loc astăzi, pe strada Dimitrie Brândză din municipiul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur în zona Vrancea cu magnitudinea 3,9. Cel mai puternic cutremur din ultimele 6 luni a fost la Buzău

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit de la 4 la 3,9 magnitudinea cutremurului produs luni dimineața, la ora 10:14, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea.

De asemenea, adâncimea la care s-a produs seismul a fost revizuită de la 140 km la 129 km.

Conform noilor date publicate de INCDFP, cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 37 kilometri vest de Focșani, 62 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 85 km est de Brașov, 95 km sud-vest de Bârlad, 97 km sud de Bacău și , 99 km nord-est de Ploiești

De la începutul lunii martie, în România s-au produs 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9.

Cel mai puternic cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în județul Buzău în data de 16 septembrie. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: A plouat cu șoferi beți în weekend. Au fost scoși din trafic de polițiști     

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282A, în comuna Trușești, un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, care a avea o deplasare haotică.

 

În urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

****

La data de 22 martie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282 H, în comuna Călărași, un autoturism condus de un tânăr, de 24 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltes valoarea rezultată fiind de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănenii sunt așteptați pe Pietonalul Unirii la prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Criminalistic al IPJ Botoșani

Publicat

Publicitate

La celebrarea celor 203 ani de la atestarea documentară a Poliției Române, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani îi vor aștepta pe botoșăneni pe Pietonalul Unirii mâine, 25 martie, în intervalul orar 12:00 – 14:30,.

Va fi prezentată tehnica din dotarea Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Biroului pentru Protecția Animalelor și Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor organiza ateliere de siguranță personală și educație rutieră. Nu vor lipsi nici polițiștii din cadrul Serviciului Rutier cu autospecialele din dotare.

 

 

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending