Connect with us

Actualitate

Câți bani pot primi, de la Șomaj, absolvenții de liceu. Suma se acordă la cerere

Publicat

Publicitate

Absolvenții de liceu pot primi, timp de șase luni, o indemnizație dacă se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Termenul limită de înscriere la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru absolvenții care nu au promovat BAC-ul, se apropie, scrie Adevărul .

Tinerii care au absolvit în această vară liceul și fie au ales să nu susțină examenul de Bacalaureat 2024, fie l-au susțint, dar nu au promovat, au la dispoziție mai puțin de o lună pentru a se înscrie în baza de date a serviciului public de ocupare, dacă vor să beneficieze de indemnizația de șomaj.

„Conform legislaţiei în vigoare, data limită de înregistrare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a absolvenților de liceu promoția 2024 care nu au promovat sau nu au participat la examenul de Bacalaureat este 06 august 2024. Neînregistrarea până la această dată atrage imposibilitatea acordării indemnizaţiei de şomaj”, a anunțat AJOFM Olt.

Indemnizația se acordă dacă a fost solicitată în termen de 60 de zile de la absolvire și dacă sunt îndeplinite și alte condiții, respectiv: nu s-au încadrat în muncă şi sunt înregistraţi la AJOFM Olt; nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ; nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (660 lei).

Ce acte sunt necesare

Actele necesare pentru înregistrarea la AJOFM ca persoană aflată în căutarea unui loc de munca, sunt urmatoarele :

Publicitate

–  actul de identitate;

–  diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;

–  curriculum Vitae.

Termenul de înregistrare de 60 de zile se păstrează și pentru absolvenții care au promovat BAC-ul 2024, însă acesta curge de la altă dată.

„Absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat se pot înregistra în evidențele AJOFM în termen de 60 de zile de la  data  de 1 a lunii urmatoare celei înscrise în diploma, dacă în cuprinsul acesteia nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire”, mai precizează reprezentanții AJOFM Olt, într-un comunicat de presă.

Indemnizația de șomaj se acordă la cerere, pe o perioada de 6 luni calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire, şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabil,ă al cărei cuantum este de 330 lei. Înregistrarea în baza de date a serviciului public de ocupare ca persoană în căutarea unui loc de muncă are în schimb și alte beneficii de care tinerii pot afla de la consilierii AJOFM la depunerea documentelor.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pelerinaj pe străzile municipiului Botoșani. În fruntea credincioșilor va fi ÎPS Teofan. Traseul ales

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, aduce anul acesta bucurii duhovnicești deosebite credincioșilor din oraș. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vor fi aduse spre închinare la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec, primirea acestora fiind rânduită pentru ziua de 22 aprilie, la ora 16.30, fiind aduse de stavrofora Iosefina Giosanu.

Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși începând cu ora 17.00 slujba Vecerniei cu Litie cu un numeros sobor de preoți și diaconi.

După slujbă, în jurul orei 18.30, va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţională – Str. 1 Decembrie Biserica Uspenia- Str. Poştei- Biserica Sf. Gheorghe.

A doua zi, pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o slujbă arhierească cu un sobor de ierarhi. Programul menționează că la ora 9.00 va avea loc primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, după care va fi săvârșită  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Se va alătura la slujbă un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei, fiecare credincios participant va primi sărmăluţe, cozonac de post şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani.

Cu binecuvântarea IPS Teofan, Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul vor rămâne spre venerare la biserica din municipiul Botoșani până pe 27 aprilie, ora 19:00.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Durere fără margini într-o familie din Viișoara. Un bărbat de 35 de ani și-a pierdut viața, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 35 de ani și-a pierdut viața, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra. Tragedia s-a produs în localitatea Viișoara Mică, astăzi, la prânz.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SMURD, precum și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

Aceștia au constatat faptul că bărbatul era scos din utilaj, fiind inconștient și au început imediat manevrele de resuscitare.

Din nefericire, în ciuda eforturilor depuse, medicul de pe ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD a declarat decesul.

Cazul a rămas în atenția Poliției pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

„Cei trei purceluşi” vin la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

În această săptămână copilașii sunt aşteptaţi la Teatrul „Vasilache” să vizionaţi  spectacolul „Cei trei purceluşi”. în zilele de: joi, 10 aprilie 2025, de la ora 18:00 şi  duminică, 13 aprilie 2025, de la orele 11:00 și 12:30!

„Cei trei purceluşi”, este un spectacol după o poveste îndrăgită de copii şi transpusă în scenă de regizorul Valentin Dobrescu, după o idee de Van Gool. Text şi regie artistică: Valentin Dobrescu, scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, muzica compusă de Constantin Panaite.

Din distribuţie fac parte îndrăgiţii actori:  Andrei Bordianu, Andrei Iurescu, Ana Apetrei, Marius Rusu, Anamaria Chelaru, Alin Gheorghiu, Florin Iftode, Adelina Cojocariu, Pavel Petraşi.

 

„Cunoaşteţi povestea celor trei purceluşi? E scurtă. Trei purceluşi pleacă de acasă şi îşi fac câte o căsuţă. Primul din paie, al doilea din lemn iar al treilea din piatră. Vine lupul, care vrea să-i mănânce, şi suflă peste căsuţa primului porcuşor şi o dărâmă. Porcuşorul fuge şi se ascunde la fratele său, cel care avea căsuţa din lemn. Vine iar lupul şi suflă şi peste această căsuţă şi o dărâmă. Porcuşorii fug. Ajung la al treilea. Vine lupul şi suflă dar nu mai poate distruge căsuţa… Oare aşa a fost? Povestea nu pare veridică. De ce lupul nu s-a dus să mănânce nişte oi? De ce îi urmăreşte pe cei trei purceluşi? De ce au plecat de acasă cei trei purceluşi? De ce îşi fac astfel de căsuţe? De unde ştiu sa construiască? Dacă şi voi v-aţi pus aceste întrebări şi nu le-aţi găsit răspunsurile veniţi la noi şi le veţi afla”… (Valentin Dobrescu, regizor)

Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani sunt așteptați să vizioneze un spectacol cu actori şi păpuşi dinamic, antrenant, muzical.

Publicitate

Preţ bilet 20 lei

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Medicii stomatologi atrag atenția asupra importanței integrării sănătății orale în politicile publice de sănătate

Publicat

Publicitate

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) atrage atenția, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, asupra necesității unei integrări a sănătății orale în politicile publice de sănătate și reamintește importanța sănătății orale ca parte integrantă a sănătății generale.

CMSR susține integrarea sănătății orale în politicile naționale de sănătate publică și propune: mărirea plafoanelor de decontare, extinderea manoperelor stomatologice decontate, actualizarea prețurilor per manoperă.

‘O societate sănătoasă este una în care medicina dentară nu este un privilegiu, ci o parte firească din îngrijirea medicală. Sănătatea orală trebuie tratată ca un drept, nu ca un lux’, a declarat Florin Lăzărescu, președintele CMSR, citat într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit Studiului național de sănătate orală, 67% dintre români suferă de cel puțin o afecțiune orală, iar 38% dintre adulți sunt diagnosticați cu parodontită.

De asemenea, doar 44% dintre respondenți au fost la medicul stomatolog în ultimul an, în ciuda faptului că 92% recunosc importanța controalelor periodice. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending