Connect with us
Publicitate

Actualitate

Câți bani pot primi, de la Șomaj, absolvenții de liceu. Suma se acordă la cerere

Publicat

Publicitate

Absolvenții de liceu pot primi, timp de șase luni, o indemnizație dacă se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Termenul limită de înscriere la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru absolvenții care nu au promovat BAC-ul, se apropie, scrie Adevărul .

Tinerii care au absolvit în această vară liceul și fie au ales să nu susțină examenul de Bacalaureat 2024, fie l-au susțint, dar nu au promovat, au la dispoziție mai puțin de o lună pentru a se înscrie în baza de date a serviciului public de ocupare, dacă vor să beneficieze de indemnizația de șomaj.

„Conform legislaţiei în vigoare, data limită de înregistrare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a absolvenților de liceu promoția 2024 care nu au promovat sau nu au participat la examenul de Bacalaureat este 06 august 2024. Neînregistrarea până la această dată atrage imposibilitatea acordării indemnizaţiei de şomaj”, a anunțat AJOFM Olt.

Indemnizația se acordă dacă a fost solicitată în termen de 60 de zile de la absolvire și dacă sunt îndeplinite și alte condiții, respectiv: nu s-au încadrat în muncă şi sunt înregistraţi la AJOFM Olt; nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ; nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (660 lei).

Ce acte sunt necesare

Actele necesare pentru înregistrarea la AJOFM ca persoană aflată în căutarea unui loc de munca, sunt urmatoarele :

Publicitate

–  actul de identitate;

–  diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;

–  curriculum Vitae.

Publicitate

Termenul de înregistrare de 60 de zile se păstrează și pentru absolvenții care au promovat BAC-ul 2024, însă acesta curge de la altă dată.

„Absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat se pot înregistra în evidențele AJOFM în termen de 60 de zile de la  data  de 1 a lunii urmatoare celei înscrise în diploma, dacă în cuprinsul acesteia nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire”, mai precizează reprezentanții AJOFM Olt, într-un comunicat de presă.

Indemnizația de șomaj se acordă la cerere, pe o perioada de 6 luni calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire, şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabil,ă al cărei cuantum este de 330 lei. Înregistrarea în baza de date a serviciului public de ocupare ca persoană în căutarea unui loc de muncă are în schimb și alte beneficii de care tinerii pot afla de la consilierii AJOFM la depunerea documentelor.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Vernisajul Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ediția a XI-a, a reunit 56 de artiști din nouă țări

Publicat

Publicitate

Vineri, 20 septembrie 2024, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a avut loc vernisajul Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ajuns la cea de-a XI-a ediție.

Salonul Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza” se bucură de o recunoaștere tot mai largă pe scena artistică internațională, reușind să atragă an de an artiști de renume și talente emergente. Curatorii evenimentului au pus un accent deosebit pe diversitatea și autenticitatea lucrărilor expuse, oferind publicului o incursiune în universul artei naive, caracterizată prin simplitatea formelor, cromatica vibrantă și expresivitatea profundă.Arta naivă se distinge prin spontaneitatea și sinceritatea sa, lipsa convențiilor academice și relația directă pe care o stabilește cu privitorul. Prin intermediul acestei expoziții, publicul are ocazia să descopere o varietate de perspective culturale și emoționale, fiecare lucrare spunând o poveste unică, autentică, dincolo de granițele geografice.

Reamintim că în cadrul acestei expoziții au participat anul acesta 56 de artiști plastici din 9 țări, după cum urmează: Brazilia, Finlanda, Franța, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, România și Ungaria. Totodată, amintim că holul Casei Văsescu va găzdui expoziția până pe data de 20 octombrie. Expoziția poate fi vizitată între orele 8:00-16:30, iar vinerea în intervalul orar  8:00-14:00.

Anul acesta au răspuns invitației noastre 56 de artiști naivi din țară și străinătate, după cum urmează:

  • BRAZILIA – Beto NASCIMENTO;
  • FINLANDA – Kikka NYRÉN;
  • FRANȚA – Bron ODILE;
  • ISRAEL – Auni EDRIS,Elena ERYOMINE, Michal ESHET, Noemi ESHET-ROSENZWEIG, Rachel FRANK, Ruthy GOLD, Miri GOLDSHMIDT, Ayelet HOCH,Howayda IBRAHIM-ZAITOUN, Ida LOMIANSKI, Hevrona MALKI, Batia MITRANI, Hayim OTSARYA, Natalie PELED, Moran SHAMBAR, Noga SHAVIT, Roni SHEMESH, Dvora SIVAN;
  • ITALIA – Guido VEDOVATO;
  • POLONIA – Barbara JOZEFOWICZ;
  • PORTUGALIA – Maria TEREZA;
  • ROMÂNIA – Gabriela BĂLOIU, Florin BEJINARI, Aurica BOBOESCU, Oana CĂTĂNOIU, Anișoara CIOBANU, Gheorghe CIOBANU, Lucica CIOBANU, Ruxanda CIUPERCĂ, Mihai DASCĂLU, Ana Viorica FARKAȘ, Anastasia GÎRNEAȚĂ, Ana GRUNZU, Cristian HÂRTIE, Lina HORTOLOMEI, Toader IGNĂTESCU, Maricela ISTRATE, Maria LUPU, Rita MAXIM, Ioan MĂRIC, Eugenia NECHITA, Anda PETRACHE, Genoveva POPA, Calistrat ROBU, Paul Răzvan ROBU, Nicolae ȘERBAN, Dumitru ȘTEFĂNESCU, Elena ȘTEFĂNESCU, Costel  TĂNASE, Paulina TUFESCU, Tatiana ȚIBRU, Maria VINTILĂ;
  • UNGARIA – Zsóka MÁNDOKI HALÁSZ.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Este OFICIAL! Guvernul va prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA până la sfârşitul anului 2024

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi luată decizia de a prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă trei luni, scrie realitatea.net.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi luată decizia de a prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă trei luni, până la sfârşitul acestui an, pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe.

”Luăm o decizie importantă, prelungim plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârşitul anului 2024”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

El a adăugat că această decizie este luată la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

”Astfel, preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto”, a arătat premierul.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

PSD: PNL Botoșani trebuie să spună dacă susține legea care îi permite lui Iohannis să candideze la Senat, fără a pierde pensia specială prezidențială și celelalte privilegii ale funcției

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani solicită conducerii organizației județene a PNL să le spună botoșănenilor dacă susține inițiativa parlamentarilor liberali, conduși de Nicolae Ciucă, de a da o lege exclusiv pentru președintele-turist Klaus Iohannis, astfel încât acesta să poată candida la alegerile parlamentare pe listele PNL, fără a renunța la pensia specială și la celelalte privilegii ale funcției de președinte al României.

De asemenea, PNL Botoșani are obligația de a le spune botoșănenilor dacă susține intenția conducerii centrale a PNL de a rupe coaliția de guvernare și de a provoca astfel o criză guvernamentală  pe motiv că PSD a refuzat să susțină „Legea Iohannis”, prin care s-ar crea o inegalitate în fața legii între președintele Iohannis și toți ceilalți cetățeni români.

„Președintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime, are obligația să le spună botoșănenilor dacă susține această lege care acordă privilegii unui singur om. Oamenii trebuie să știe că această lege este doar pentru a-i asigura președintelui Iohannis o funcție de senator, fără a pierde pensia specială aferentă funcției de președinte al României. Domnul Iohannis ar fi putut candida pe listele PNL dacă demisiona din funcția de președinte al României, dar astfel ar fi pierdut pensia specială și celelalte privilegii. Pentru asta vrea PNL această lege. PSD nu poate fi de acord! Domnul Iftime este de acord cu asta? Asta înseamnă marea schimbare pe care o promite?! Pensie specială și păstrarea celorlalte privilegii pentru tătucul lor politic?!”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

PSD Botoșani subliniază că ruperea Coaliției de guvernare în actualul context intern și internațional ar conduce la o stare generală de instabilitate care s-ar manifesta prin creșterea dobânzilor, reapariția speculei și a inflației, blocarea investițiilor străine și a fondurilor europene, limitarea activității guvernamentale, incapacitatea Executivului de a demara investiții noi, dar și afectarea profundă a poziției României în raport cu partenerii săi strategici din structurile euro-atlantice.

„Botoșănenii au dreptul să știe dacă PNL Botoșani, condus de domnul Valeriu Iftime, este de acord ca societatea românească să plătească acest preț usturător al instabilității politice și economice doar pentru a-i asigura președintelui Iohannis o leafă de senator, fără a renunța la privilegiile funcției prezidențiale, inclusiv la pensia specială prezidențială”, a subliniat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili.

Botoșănenenii sunt invitați sâmbătă, 28 septembrie și duminică, 29 septembrie de la ora 1800, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. Traducerea și adaptarea piesei a fost facută de Lucian Băleanu, scenografia spectacolului este semnată de Vera Kipiani, iar coregrafia a fost realizată de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Oana-Maria Tudoran, Răzvan Amitroaei, Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Gina Patrașcu-Zamfirache, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Dana Bucătaru, Irina Mititelu și Volin Costin.

Un text dramatic de Avtandil Varsimașvili despre (așa cum reiese și din titlu) iubire. Dar… după milenii de valorificare artistică a temei, descoperim noi și noi valențe ale acestui sentiment.

Povestea de dragoste tratată inițial cu foarte mult umor este plasată într-un moment zbuciumat și foarte trist din istoria recentă a Gruziei (războiul cu Rusia din 2008).

Într-un cadru inedit (o viziune regizorală realizată în premieră absolută pentru publicul botoșănean) se va desfășura cronologic constituirea pasională a iubirii până la un deznodământ surprinzător.

Publicitate

Toate acestea sunt grefate pe un eșafodaj de întrebări existențiale pentru care fiecare trebuie să-și găsească propriile răspunsuri.

„Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”  este despre ceea ce ne lipsește tuturor în special în ziua de azi: DRAGOSTEA. Ne-am dezobișnuit să iubim!

Cred ca la o trupă foarte interesantă s-au mai adăugat actori tineri foarte interesanți, nu prea sunt obiectiv atunci cand vorbesc despre acești actori pentru că eu îi iubesc cu adevărat, dar știu că dragostea e subiectivă: îi iubești pentru că îi iubești, fără motiv. Dar eu mai am un motiv foarte serios să îi și respect pentru că sunt niște profesioniști serioși și niște actori foarte interesanți. Așa că e un spectacol despre dragoste, pe care îl desfășurăm într-o atmosferă de iubire generală.” (AndroEnukidze)

Publicitate

 

Durata spectacolului: 1h 25 min.

Pret bilet: 36 lei, elevi, studenți, pensionari – 18 lei.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️vineri:10:00-18:00▪️sâmbătă:12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de luni până duminică: 10:00-19:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending