Potrivit noii legi a pensiilor, care se aplică din luna septembrie 2024, pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani.Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare a noii legi a pensiilor care prevede printre altele și care este stagiul minim de cotizare, adică perioada de vechime necesară pentru pensia minimă, informează Adevărul.
Legat de aceste norme, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat câți ani trebuie să muncească un român pentru a beneficia de indemnizația minimă socială, în valoare de 1.281 de lei.
”Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem.
Acum la noi este 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard, și pentru mame am introdus această noutate care a mai fost discutată și în Legea 127 și am discutat foarte clar cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială și am ajuns la această prevedere cu șase luni pentru fiecare copil”, a explicat Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Potrivit noii legi a pensiilor, care se aplică din luna septembrie 2024, pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani. La calculul stagiului de cotizare contributiv de 15 ani nu se au în vedere perioadele asimilate respective, studiile superioare, stagiul militar, sporul pentru condiții deosebite/speciale de muncă –fostele grupe a II- a si I de muncă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioada recunoscută în baza DL 118/1990.
Aceeași condiție de stagiu de cotizare contributiv este valabilă și pentru persoanele care solicită pensie anticipată, în condițiile impuse prin Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii respective, 35 de ani stagiu de cotizare contributiv – fie că vorbim de pensionare anticipată sau pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pentru condiții superioare de muncă respective pensii pentru limită de vârstă reglementată de art. 56 din Legea nr. 360/2023.
Publicitate
Se va ține cont și de acordul global, premii sau al 13-lea salariu
Valorificarea tuturor veniturilor brute realizate pentru care s-au datorat contribuțiile de asigurări sociale : acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.. În situația în care din diverse motive nu se poate face dovada acestor venituri brute cu adeverințe, la calculul punctajelor se utilizează ca și in prezent salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.
Egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre bărbați și femei la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035.
Femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: 6 luni pentru primul copil, un an pentru doi copii mergând cu reducerea până la 3 ani si 6 luni, pentru 7 copii. Reducerea vârstei de pensionare de lege se aplică şi pentru copiii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.
Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5. Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
La calculul numărului total de puncte se adaugă un număr de puncte suplimentare pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, astfel:
– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
– un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporţional şi pentru fracţiunile de an.
Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și se acordă pentru stagiile de cotizare contributive.
Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii noi se recalculează din oficiu toate dosarele care au adeverințe cu sporuri nepermanente si nevalorificate conform vechii legislații.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Parohia ,,Nașterii Maicii Domnului” din Rogojești, Botoșani, a organizat Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, desfășurat în Casa Praznicală a Parohiei de la Rogojești.
Sâmbătă, 22 martie 2025, a avut loc concursul dedicat secțiunii adulți.
În acest an, tema din cadrul acestei secțiuni a fost „peștele”, având în vedere faptul că pe data de 25 martie 2025 este Buna Vestire. Tot sâmbătă a avut loc și lansarea catalogului „Meșteșugul ouălor încondeiate din zona etnografică a Botoșanilor”, realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. În aceeași zi, în pauza de jurizare au răsunat pricesne interpretate de tineri soliști talentați după cum urmează: Didi Cojocariu, Denisia Georgiana Sănduleac, Grupul vocal „Flori din plai botoșănean” al Școlii Populare de Arte „George Enescu” din Botoșani, profesor coordonator Trofin-Ojog Alexandra.
De altfel, duminică, 23 martie 2025, concursul a continuat cu secțiunea dedicată copiilor. Tema secțiunii a fost „floarea”, având în vedere faptul că sărbătoarea Paștilor cade totdeauna la începutul primăverii, când întreaga natură învie. În cea de-a doua zi a concursului, imediat după slujbă în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” au răsunat trei pricesne interpretate de tânăra și talentata Elisabeta Șeremet, apoi în pauza de jurizare, au continuat să răsune pricesne prin glasul altor două tinere talentate: Ionela Prîsniac și Andreea Macuc.
În cadrul festivalului, ne-au onorat și bucurat cu prezența doamna Silvia Cozmîncă, meșter popular și președintele Asociației „Art-Meșteșugurile Prutului” din Iași și doamna etnograf Steliana Băltuță.
Publicitate
În juriu au fost trei membri, după cum urmează: meștera populară Maria ZOIȚANU, din Mihai Viteazu, Ungureni, Botoșani – cea care a fost și președinta juriului, meștera populară Celica Iuliana NISTOR din Rogojești, Botoșani, și meșterul popular și actorul Gabriel Viorel SCALSCHI din Rogojești, Botoșani. În urma jurizării s-au acordat următoarele premii:
Secțiunea adulți:
Trofeul secțiunii – Iasinovschi Petronela din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul I – Loba Iuliana din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul I – Gorban Maria din Măgura, Ulma, Suceava;
Premiul al II-lea – Boiciuc Rodica din Bălcăuți, Suceava;
Premiul al II-lea – Semeniuc Viorica din Moldovița, Suceava;
Premiul al III-lea – Omania Vasilina din Brodina, Falcău, Suceava;
Premiul al III-lea – Omania Paula din Brodina, Falcău, Suceava;
Mențiune – Palaghiciuc Violeta din Moldovița, Suceava;
Mențiune – Buhalo Elena din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Mențiune – Pop Lucica din Vatra Dornei, Suceava;
Mențiune – Bohaiciuc Elena din Rogojești, Botoșani;
Mențiune – Candrea Minorica din Dorna Candrenilor, Suceava;
Mențiune – Coriciuc Silvia din Rogojești, Botoșani.
*
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Giuraniuc Rodica din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Fundiur Victoria din Rădăuți, Suceava;
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Petrasciuc Dorina din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru participare neîntreruptă – Todașcă Elena din Poiana Stampei, Suceava;
Premiul special pentru participare neîntreruptă – Giuraniuc Aurora din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru port popular – Pop Lucica din Vatra Dornei, Suceava;
Premiul special pentru port popular – Loba Iuliana din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul special pentru model arhaic – Candrea Victoria-Ana din Poiana Stampei, Suceava;
Premiul special pentru model arhaic – Semenciuc Viorica din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru model arhaic – Ciuvercă Aurelia din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Omania Paula din Falcău, Brodina, Suceava;
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Omania Vasilina din Falcău, Brodina, Suceava.
Secțiunea copii:
Premiul special – Bîlbă Maria din Rogojești, Botoșani (Colegiul Tehnica „Lațcu Vodă” Siret);
Premiul I – Comorițan Ilinca din Moldovița, Suceava;
Premiul I – Naschi Parascheva Mariana din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr. 1 din Vlădeni, Botoșani);
Premiul I – Balașa Nicoleta din Suceava (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Suceava);
Premiul al II-lea – Fercalo Diana din Rogojești (Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, Suceava);
Premiul al II-lea – Ceucă Ecaterina din Suceava (Colegiul „Petru Rareș” Suceava);
Premiul al II-lea – Moroșanu Evelina din Suceava (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Suceava);
Premiul al III-lea – Pintilescu Denisa-Ionela din Poiana Negri, Dorna Candrenilor, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul al III-lea – Constantineanu Delia Maria din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr.1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul al III-lea – Tudorache Matilde Ioana din Vlădeni (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul al III-lea – Ivaniciuc Elena-Anastasia (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul al III-lea – Iurea Alexandru (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul al III-lea – Danciuc Alexandra Ioana (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Mențiune – Gorban Ioana din Măgura, Ulma, Suceava;
Mențiune – Horomnia Miruna Elena din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr.1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Georgiță Crina, Dorna Candrenilor, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Tapalagă Alessia Elena din Vlădeni (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Bîlbă Maria, Rogojești, Botoșani (Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă”, Siret);
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Pintilei Alexia Nicoleta din Vlădeni, (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru port popular – Ivaniciuc George Marian (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul special pentru cel mai arhaic model – Danciuc Vlad Ștefan (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul special pentru cel mai arhaic model – Candrea Andrada din Teșna, Coșna, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru port popular – Costea Maia-Elena din Podu Coșnei, Coșna, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru port popular – Boca Larisa (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava).
Mai multe medicamente, printre care antibiotice și tratamente oncologice, au dispărut de pe piața românească în primele luni ale anului 2025, iar alte produse farmaceutice urmează să dispară definitiv începând cu luna aprilie, potrivit unei analize realizate de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), scrie alba24.ro.
Simona Cocoș, membru în Consiliul Director al APMGR, a explicat pentru Economica.net că retragerea acestor medicamente este cauzată în principal de politica de prețuri impusă de autoritățile române, care face nerentabilă comercializarea anumitor produse generice ieftine.
Printre medicamentele deja dispărute de pe piața românească până în martie 2025 se numără:
Sunitinib Zentiva (12,5 mg, 25 mg, 50 mg);
Modafen Express (200 mg/400 mg);
Sumacta (100 mg);
Algoxib (100 mg, 200 mg);
Duloxetine Zentiva (30 mg).
De asemenea, reprezentanții APMGR au confirmat că, din luna aprilie, alte medicamente importante vor fi dispărute de pe piața românească, inclusiv:
APMGR solicită guvernului să reevalueze reglementările actuale privind prețurile medicamentelor, pentru a evita extinderea crizei și pentru a asigura pacienților acces la tratamente esențiale.
Astăzi, 24 martie 2025, s-a desfășurat prima probă a simulării probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat 2025, la disciplina Limba și literatura română.
Din totalul celor 2583 de elevi înscriși, 2170 de elevi au fost prezenți, iar 413 elevi au absentat.
Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.
Rezultatele se vor comunica individual în data de 8 aprilie 2025. Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru stabilirea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog, cu excepția cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.
Cei mai mulți absenți sunt de la învățământul seral/ frecvență redusă.
Pompierii botoșăneni au avut parte , luni, de o misiune cu totul specială. Speriat și obosit după ce și-a petrecut toată dimineața într-un castan, la aproximativ 12 metri înălțime. Așa a fost găsit un motan de pompierii militari, chemați să îl coboare din copac.
Disperată că nu își poate salva singură pisoiul, proprietara acestuia a cerut ajutorul salvatorilor, care au răspuns prompt.
Folosind o scară, pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani au reușit să ajungă la motan care, chiar dacă era speriat, s-a lăsat prins.
Câteva minute mai târziu, Costică a ajuns în brațele stăpânei.
Întâmplarea a avut loc astăzi, pe strada Dimitrie Brândză din municipiul Botoșani.