Connect with us
Publicitate

Actualitate

Câte zile libere mai sunt până la sfârșitul anului. Minivacanțele lunii decembrie.

Publicat

Publicitate

În 2022, sunt 15 zile libere legale, conform Codului Muncii, dar 9 au picat în timpul săptămânii, faţă de 7 în 2021 şi 11 în 2020, menționează alba24.ro.

Următoarea minivacanță pentru români este cu ocazia sărbătorii Sfântul Andrei și Ziua Națională. Bugetarii și unele categorii de angajați din privat, în funcție de deciziile firmelor, vor avea cinci zile libere.

Este vorba despre ziua de Sfântul Andrei, 30 noiembrie, zi liberă legală, care este miercuri. Apoi, 1 Decembrie, Ziua Națională, tot liberă, joi. Vineri, 2 decembrie, a fost stabilită zi-punte pentru a face legătura cu cele două zile de weekend. Decizia a fost luată de Guvern, încă de la începutul anului.

O altă minivacanță va fi de Crăciun, însă cu doar o zi liberă în plus față de weekend. Potrivit Codului Muncii, sunt zile libere legale prima și a doua zi de Crăciun. În aces an, Crăciunul, 25 decembrie, pică duminica. Prin urmare, minivacanța va fi de trei zile (sâmbătă, 24 decembrie, duminică, 25 decembrie și luni, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun).

De Revelion și Anul Nou, situația este similară cu cea de Crăciun. Va fi doar o zi liberă în plus față de weekend, adică luni, 2 ianuarie (a doua zi de Anul Nou). În total, trei zile de minivacanță.

Zile libere în 2022 și 2023

În 2022, sunt 15 zile libere legale, conform Codului Muncii, dar 9 au picat în timpul săptămânii, faţă de 7 în 2021 şi 11 în 2020.

Publicitate

În 2023, sunt 12 zile libere legale ce pică în timpul săptămânii. Însă un proiect aflat la Ministerul Muncii propune alte trei zile libere, zile-punte care să facă legătura între sărbători legale și perioade de weekend. Astfel, vor fi trei minivacanțe suplimentare pentru bugetari. Și angajații din mediul privat pot beneficia de aceste zile libere, prin decizie internă a firmelor.

Potrivit proiectului prezentat de Ministerul Muncii, este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023.

Zilele de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 1 iunie (Ziua Copilului) și 15 august (Adormirea Maicii Domnului) sunt deja declarate zile libere nelucrătoare.

Publicitate

Dacă se aprobă și aceste zile libere, angajații din sistemul de stat vor avea în total 15 zile libere, la care se adaugă cele din weekend (în total, 27).

Vor fi următoarele minivacanțe:

  • 21-24 ianuarie (de Ziua Unirii Principatelor Române): de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile
  • 1-5 iunie (de Ziua Copilului și Rusalii): de joi până luni inclusiv, 5 zile
  • 12-15 august (de Sfânta Maria Mare): de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile

Zilele libere din 2023 (înainte de modificare)

  • Luni 2 ianuarie – a doua zi de Anul Nou;
  • Marți 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare;
  • Luni 17 aprilie – a doua zi de Paște;
  • Luni 1 mai – Ziua Muncii;
  • Joi 1 iunie – Ziua Copilului;
  • Luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh;
  • Marți 15 august – Sfânta Marie;
  • Joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • Vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României;
  • Luni 25 decembrie – prima zi de Crăciun;
  • Marți 26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Amnistia fiscală se extinde în România, scapi de datoriile la ANAF și la primărie. Ce trebuie să știe fermierii care vor să profite de ocazie

Publicat

Publicitate

În contextul provocărilor economice actuale, Ministerul Finanțelor Publice a lansat o nouă propunere legislativă care ar putea aduce un răgaz financiar fermierilor și altor contribuabili cu datorii către stat. Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) propune o amnistie fiscală, prin care o parte din datoriile acumulate până la data de 31 august 2024 vor fi șterse. Această inițiativă este o oportunitate de a reduce presiunea asupra celor cu restanțe, inclusiv asupra fermierilor, și vine cu o serie de beneficii și măsuri de care aceștia ar trebui să fie conștienți, notează  site-ul playtech.ro.

Ce datorii vor fi șterse

Proiectul de OUG prevede ștergerea a 50% din datoriile principale de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și eliminarea completă a dobânzilor și penalităților aferente acestor sume. Pentru datoriile mai mari de 5.000 de lei, va fi eliminată doar o parte din principal, respectiv 25%, însă dobânzile și penalitățile vor fi eliminate în totalitate.

Această amnistie este importantă pentru fermieri, care se confruntă adesea cu dificultăți financiare cauzate de variațiile de producție agricolă, precum și de fluctuațiile prețurilor la materiile prime. Dacă aceștia au acumulat datorii către ANAF sau primării, inclusiv impozite restante pe terenuri, clădiri sau alte active, ar trebui să fie conștienți că acest proiect le poate oferi o șansă de a-și reduce povara fiscală.
De asemenea, proiectul oferă firmelor fără datorii posibilitatea de a primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau pe venit, ceea ce poate reprezenta o recompensă suplimentară pentru cei care au reușit să își gestioneze corect obligațiile fiscale.

Cum funcționează amnistia fiscală
Pentru a beneficia de facilitățile oferite de această amnistie fiscală, fermierii și ceilalți contribuabili trebuie să aștepte adoptarea oficială a OUG și publicarea acesteia în Monitorul Oficial. După intrarea în vigoare, vor putea depune o cerere pentru anularea penalităților și a dobânzilor sau, după caz, pentru reducerea datoriilor principale.

Este important de menționat că aceste facilități fiscale se vor aplica doar pentru datoriile acumulate până la 31 august 2024. Astfel, dacă există restanțe înregistrate după această dată, acestea nu vor fi eligibile pentru amnistia fiscală.

Publicitate

Un alt aspect important este faptul că această amnistie se aplică inclusiv pentru contribuabilii aflați în insolvență, care au scadențe la 31 august 2024. În plus, datornicii au posibilitatea de a renunța la suspendarea executării anumitor acte administrative fiscale pentru a beneficia de anularea dobânzilor și penalităților.

Cine poate beneficia de această măsură

Amnistia fiscală va fi aplicabilă pentru o gamă largă de contribuabili, inclusiv persoane fizice, persoane juridice, entități fără personalitate juridică, precum și instituții publice. Fermierii care desfășoară activități economice ca persoane fizice autorizate (PFA) sau cei care operează în cadrul unor asociații agricole sunt de asemenea incluși în această categorie și vor putea beneficia de măsuri de ștergere a datoriilor.

Publicitate

Pentru a profita de această oportunitate, fermierii trebuie să se asigure că au depus toate documentele fiscale necesare și că se conformează termenelor stabilite de ANAF și alte autorități fiscale. De asemenea, fermierii care au beneficiat de amânări sau eșalonări la plată trebuie să fie atenți la faptul că anumite restanțe nu vor fi incluse în amnistie.

Amnistia fiscală oferită prin această propunere legislativă este o oportunitate valoroasă pentru fermieri și alți contribuabili din România, care pot reduce sau chiar elimina o parte din datoriile lor fiscale. Prin ștergerea dobânzilor și penalităților și prin reducerea datoriilor principale, fermierii pot beneficia de un sprijin real într-o perioadă economică dificilă. Este esențial ca aceștia să urmărească evoluția acestui proiect legislativ și să depună cererile necesare imediat ce OUG va fi adoptată.

Citeste mai mult

Eveniment

Dan Șlincu: „Pe 19 septembrie începe înscrierea online a firmelor pentru cursuri de antreprenoriat în Start-Up Nation cu finanțări de 50.000 de euro pentru noi afaceri”

Publicat

Publicitate

Deputatul social-democrat botoșănean, Dan Șlincu, a anunțat că pentru ediția 2024 a Start-Up Nation va începe, în această săptămână, înscrierea furnizorilor de formare profesională.

Pe 19 septembrie începe prima etapă a programului Start-up Nation, în care furnizorii privați și publici de formare profesională se pot înscrie pentru a oferi cursuri, prin care viitorii antreprenori vor putea accesa granturi IMM de câte 50.000 de euro pentru mici afaceri. Bugetul total e de aproape jumătate de miliard de euro și în premieră, asigură nu doar sprijin pentru înființarea unor noi firme, ci și cursuri pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale”, a delclarat Dan Șlincu.

Formularul electronic de înscriere va fi disponibil începând cu data de 19 septembrie 2024, ora 10.00, pe platforma https://minimis.imm.gov.ro/login și va rămâne activ timp de 10 zile calendaristice, până la 30 septembrie 2024, ora 20.00.

„Prin Start-Up Nation 2024, Guvernul Ciolacu susține investiția în tineri și pentru tineri! 30.000 de tineri vor fi învățați cum să facă afaceri. Se estimează că vor fi înființate cel puțin 7.500 de noi firme. Pentru fiecare firmă nou creată și admisă în program se acordă un sprijin financiar de 50.000 de euro. Obiectivul este înființarea a cel puțin 15.000 de noi locuri de muncă, pentru minimum 2 ani de zile. Cine vrea să ia 50.000 de euro sprijin pentru noua sa firmă trebuie să facă aceste cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale fie față în față, fie online”, a subliniat Dan Șlincu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se ia în calcul la pensie concediul pentru creșterea copilului. Stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Publicat

Publicitate

Stagiul de cotizare contributiv, stagiul minim de cotizare contributiv și stagiul complet de cotizare contributiv sunt noțiunile din noua lege a pensiilor care-i nedumeresc pe mulți pensionari. La fel, calculul perioadei de stabilitate. Reprezentanții caselor teritoriale de pensii vin cu lămuriri, scrie Adevărul.

O serie de noțiuni noi aduse de legea privind sistemul public de pensii care a intrat, în integralitate, în vigoare la 1 septembrie 2024 (Legea 360/2023) continuă să stârnească discuții în rândul pensionarilor. Cum nici deciziile de recalculare nu sunt foarte lămuritoare, sute de pensionari încă se adresează în fiecare zi funcționarilor din casele teritoriale de pensii pentru a cere lămuriri cu privire la modul de calcul.

Printre noutățile aduse de Legea 360/2023

se numără noțiunile de „stagiu de cotizare contributiv”, „stagiu complet de cotizare contributiv”, respectiv „stagiu minim de cotizare contributiv”, cu care legiuitorul a operat. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, la ce se referă fiecare dintre noțiunile amintite, în funcție de care se stabilesc dreptul la pensie și cuantumul acesteia.

stagiul de cotizare contributiv – este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. De precizat că stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie (eligibilitate) poate să fie diferit de stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate (calcul puncte), conform noii legi a pensiilor, iar explicațiile le vom oferi mai jos.

stagiul complet de cotizare contributiv – este perioada de timp prevăzută de Legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate. Acest stagiu este de 35 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Publicitate

stagiul minim de cotizare contributiv – este perioada minimă de timp prevăzută de Legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Cum se acordă punctele de stabilitate

În legea proaspăt intrată în integralitate în vigoare la începutul lunii septembrie 2024, o altă noțiune nouă este aceea de stabilitate a asigurării la sistemul public de pensii.

Punctele de stabilitate, care la recalculare le-au adus celor mai mulți pensionari bani în plus, încep să se calculeze doar pentru perioadele care depășesc 25 de ani din stagiul de cotizare contributiv realizat.

Publicitate
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi punctele de stabilitate se acordă astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor”, fac însă reprezentanții Casei de Pensii Olt o precizare importantă, iar pentru ca noțiunile să fie și mai bine înțelese se oferă explicații suplimentare.

Stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Iată câteva tipuri de stagii de cotizare care nu aduc puncte de stabilitate, printre ele anumite perioade de concediu medical, concediu pentru creșterea copilului, plăți compensatorii etc. Aceste stagii, pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, au fost avute în vedere, în schimb, ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de pensie:

– indemnizație de asigurări sociale în perioada 01.04.2001-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de muncă, conform prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 13 din HG nr. 261/2001;

– indemnizație de asigurări sociale în perioada 10.09.2003-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă, conform prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 10 din HG nr. 1025/2003;

– venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor OUG 8/2003 sau altor acte normative cu caracter special, care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă;

– perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii (inclusiv pentru situațiile în care beneficiarii au avut calitatea de pensionar în mai multe dosare de pensie).

O perioadă specială o constituie și concediul pentru creșterea copilului, perioadă ulterioară datei de 1 ianuarie 2006, care este asimilată stagiului de cotizare pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Astfel de perioade se iau în calcul, prin excepție, la stabilirea stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47 alin. (4) din lege), însă nu se au în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Mare Muceniță Eufimia

Publicat

Publicitate

Sfânta Eufimia a trăit pe vremea împăratului roman Diocletian (284-305) și a lui Prisc antipatul. Era fiica lui Filofron și a Teodosianei și s-a născut în cetatea Calcedon. Această perioadă era una extrem de neagră pentru toți credincioșii, deoarece atunci aveau loc persecuțiile păgânilor împotriva creștinilor. Sfânta Eufimia a fost pârată la ighemon că este creștină. Din cauza credinței sale în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a fost supusă la torturi mai mult decât barbare. A fost chinuită cu focul, cu roata dar și altele. Totuși, sfânta a scăpat nevătămată cu ajutorul primit de la Hristos, care a protejat-o indiferent de torturile la care era supusă. Apoi a fost aruncată la fiare pentru a fi mâncată. Și-a dat sufletul din cauza unei singure mușcături de urs după care s-a mutat la Domnul. Părinții sfintei au luat trupul și l-au îngropat în apropierea cetății. Murind în numele credinței drepte, a luat cununa muceniciei. Odată cu încetarea persecuției lui Diocletian, creștinii au pus moaștele sfintei într-o raclă de aur în biserica construită în numele ei. Iar în ziua prăznuirii acesteia, din mormântul ei curgea sânge proaspăt care răspândea o mireasmă dumnezeiască. Tot la mormântul sfintei s-a întâmplat și minunea respingerii tomului ereticilor de la sinodul ecumenic de la Calcedon, ținut în data de 11 Iulie 451. În zilele binecredincioșilor împărați Marchian și Pulheria, s-au adunat și cei 630 de Sfinți Părinți la Calcedon. Aceștia au dat anatemei pe cei ce se țineau de Eutihie și Dioscor, caterisind pe cei care afirmau că Mântuitorul nu este altceva decât o lucrare. Însă aceștia, neconvertindu-se la credința cea dreaptă, Sfinții Părinți au scris într-o carte credința cea dreaptă și au silit ereticii să scrie și ei în alta toate gândurile și socotelile lor. Deschizând racla sfintei și punând amândouă cărțile pe pieptul ei, s-au dus. La puține zile distanță, au aflat cartea ereticilor lepădată la picioarele muceniței, în timp ce cartea drept-credincioșilor era în mâinile sfintei. Ereticii, văzând acest lucru, s-au umplut de rușine, iar dreptcredincioșii de bucurie.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending