Connect with us
Publicitate

Actualitate

Câte ZILE LIBERE legale vor avea românii în anul 2022

Publicat

Publicitate

Este vorba de 15 zile libere, menționează alba24.ro, cel puțin pentru bugetari. Potrivit calendarului pe acest an, primul weekend prelungit va fi în jurul datei de 24 ianuarie, când se sărbătorește Unirea Principatelor.

Vor fi doar două weekend-uri prelungite datorită sărbătorilor legale, plus cel de Paști, Rusalii și Crăciun.

Al doilea va fi pe 15 august, la Adormirea Maicii Domnului.

Cele două date coincid cu zile de luni, astfel încât vor fi trei zile libere, inclusiv cele două din weekend.

Altă minivacanță va fi cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Vor fi patru zile libere, vineri, sâmbătă, duminică și luni, în perioada 22-25 aprilie.

Și de Rusalii va fi minivacanță, de 3 zile, inclusiv weekendul.

Publicitate

Apoi altă minivacanță va fi de Crăciun (3 zile).

În 2022, 9 zile libere legale pică în zile lucrătoare din săptămână. Guvernul poate decide să acorde și alte zile libere în 2022, pentru crearea unor punți între weekend și zilele legale.

Zilele libere legale în anul 2022:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (sâmbătă și duminică) — Anul Nou
  • 24 ianuarie (luni) — Ziua Unirii Principatelor Române (minivacanță de 3 zile)
  • 22 aprilie — Vinerea Mare
  • 24-25 aprilie (duminică și luni) — Paștele Ortodox 2022 (minivacanță de 4 zile)
  • 1 mai (duminică) — Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) — Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii (minivacanță de 3 zile)
  • 15 august (luni) — Adormirea Maicii Domnului (minivacanță de 3 zile)
  • 30 noiembrie (miercuri) — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (duminică și luni) — Crăciun 2022 (minivacanță de 3 zile)

Vezi și Când pică Paștele în 2022. Zile libere și minivacanțele din noul an. În ce zile ale săptămânii sunt sărbătorile legale

Angajaţii care aparţin altor culte religioase, în afară de cele creştine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective.

Publicitate

Ce prevede Codul Muncii

Angajaților care trebuie să lucreze în zile libere legale li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru.

În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
  • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
  • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
  • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • donatorii de sânge – 1 zi;
  • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
  • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

Alte zile libere în 2022

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmează să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor. Prevederile se aplică începând cu 29 iulie 2021.

Persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și a soldaților și gradaților profesioniști.

În unele companii se acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 Martie sau se acordă zi liberă plătită pentru ziua de naștere.

Un proiect depus la Parlament prevede ca salariații cu drept de vot să poată primi la cerere, “o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

Costurile în legătură cu ziua liberă ar urma să fie suportate de către angajatori.

Comparativ cu cele 15 zile libere legale din România în 2022, în Spania sunt 12, în Germania 9 și în Marea Britanie 8.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Buni la toate. Lucruri pe care doar polițiștii le fac prin alte țări, le fac pompierii la Botoșani. Femeie blocată în trafic ajutată de pompieri

Publicat

Publicitate

O șoferiță a cărei mașină a făcut pană la una din roți, la marginea orașului Flămânzi, a fost ajutată de pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi să-și remedieze defecțiunea.

Femeia a încercat să-și schimbe singură roata, dar nu a reușit. Așa a ajuns să strige la poarta subunității de pompieri, după ajutor.

Fără să stea pe gânduri, salvatorii au înlocuit roata, iar șoferița și-a continuat drumul în siguranţă.

“Plt.adj. Gabi Giurgiu, plt.adj. Petru Grigoraș, plt.adj. Ionel Aprotosoaie și sld. Florin Cracană ne-au arătat, încă o dată, că gesturile mici de solidaritate fac diferența!

Nu doar că își riscă viața zilnic pentru a ne proteja, dar sunt mereu gata să ofere o mână de ajutor, chiar și în diferite situații.  Respect!”, au transmis pompierii ISU Botoșani pe pagina de socializare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Încă un fenomen astronomic SPECTACULOS pe cerul României. Ploaie de stele căzătoare în această seară

Publicat

Publicitate

Încă un fenomen astronomic spectaculos se va produce în acest weekend pe cerul României. Este vorba de Orionide, mai exact o ploaie de stele căzătoare este asociată cu Cometa Halley, relatează alba24.ro.

Maximul curentului de meteori Orionide, cu până la 20 de meteori pe oră, se produce în noaptea de 20-21 octombrie 2024, potrivit International Meteor Organization.

Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley. Într-un an normal, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră, potrivit Meteor Shower Calendar.

Ce sunt Orionidele

Este vorba despre un curent de meteori, particule provenite de la Cometa Halley. Acest corp ceresc trece prin apropierea Terrei la fiecare 75 – 76 de ani.

Pe măsură ce cometa îngheţată se îndreaptă către Soare, lasă în urma sa praf de cometă, cu care Pământul, în timpul deplasării pe orbită în jurul Soarelui, se intersectează în anumite momente ale anului.

Publicitate

Orionidele sunt denumite astfel după direcţia din care par să radieze, care este aproape de constelaţia Orion, vizibilă cel mai bine în luna octombrie, în jurul orei 2.00 a.m.

Fenomenul va putea fi observat mai greu în 2024, din cauza luminii Lunii (83%). Va mai putea fi admirat până pe 26 octombrie, cu condiţia ca lumina lunii să nu-i perturbe vizibilitatea.

Cum pot fi observate Orionidele

Orionidele sunt vizibile din orice punct al planetei, pe toată suprafaţa boltei cereşti. Odată localizată pe harta cerească constelaţia Orion, punctul din care radiază ploaia de meteori este situat lângă sabia lui Orion, la nord de umărul său stâng (steaua Betelgeuse).

Publicitate

Nu este recomandat să se privească fix la acest punct, potrivit Agerpres. Meteorii din punctul de origine au cozi mai scurte şi sunt mai dificil de observat, aşa că cel mai bine este să priviţi într-o altă direcţie decât spre Orion.

Aşa cum se întâmplă de obicei în cazul spectacolelor cereşti nocturne, poluarea luminoasă poate stânjeni observarea Orionidelor.

Cel mai bun punct de observaţie este departe de luminile oraşelor, în jurul orei 1.30 a.m., cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop, întrucât aceste instrumente sunt proiectate pentru observarea obiectelor fixe de pe cer.

Unele Orionide sunt foarte strălucitoare şi rapide, trecând cu o viteză de până la 238.000 km/h, cu şase kilometri la oră mai lent decât Leonidele, cea mai rapidă ploaie de meteori a anului.

Diferența dintre meteori și meteoroizi

Deşi conform opiniei generale, se crede că meteorii mai strălucitori sunt fragmente care vor ajunge pe Pământ, acest lucru nu se poate întâmpla în cazul Orionidelor. Aceste mici fragmente de cometă – unele de mărimea unui grăunte de nisip – sunt denumite meteoroizi.

Când pătrund în atmosfera Pământului, devin meteori. Meteorii se încălzesc în urma frecării cu particulele din atmosfera terestră, ceea ce face vizibilă coada luminoasă care le-a dat denumirea de ”stele căzătoare”.

Cea mai mare parte a meteorilor se dezintegrează înainte să ajungă în apropierea suprafeţei terestre. Puţinii dintre aceştia care ajung pe Pământ se numesc meteoriţi.

Citeste mai mult

Eveniment

Meci greu la Craiova pentru botoșăneni. FC Botoșani, o “nucă prea tare” pentru olteni. Scor final: 0 – 0

Publicat

Publicitate

Meci greu astăzi la Craiova pentru FC Botoșani, care a ajuns în Bănie cu scopul clar de a obține măcar un egal în etapa 13 din Superliga de fotbal din România.

Universitatea Craiova începea meciul hotărâtă să câștige din primul minut cu Popescu, Vlădoiu, Zajkov, Badelj, Bancu, Oshima, Screciu, Baiaram, Mora, Mitriță și Lukic, în timp ce pe banca FC Botoșani, Liviu Ciobotariu, îi alinia la startul partidei în teren pe Anestis, Ad. Friday, G. Miron, R. Sadiku, Pavlovic, Fr. Junior, Ed. Florescu, Petro, Ongenda, Chică Roșă și Bodișteanu.

Înaintea acestei partide, ca aproape tot campionatul trecut, FC Botoșani era ultima clasată în Superliga de fotbal, cu doar 11 puncte după 11 partide jucate, dar în creștere de formă după ce pe banca tehnică a ajuns Liviu Ciobotariu, care a reușit inclusiv să învingă pe Rapid.

De cealaltă parte a terenului, Universitatea Craiova începea meciul pe locul 2 în Superliga, după 12 meciuri jucate, și spera ca după meciul de astăzi să se apropie de liderul Universitatea Cluj.

Meciul a debutat în forță cu craiovenii jucând cu o energie debordantă, însă echipa lui Liviu Ciobotariu a reușit să țină garda sus, iar în cel puțin două faze a scăpat de gol ca prin minune.

În repriza a doua, chiar dacă toată lumea se aștepta ca Universitatea să forțeze, FC Botoșani a fost cea care a reușit să echilibreze meciul.

Publicitate

Chiar dacă nu s-a marcat până la finele mecului, nici măcar după cele 5 minute de prelungiri, botoșănenii au arătat astăzi că sunt o “nucă tare” pentru granzii Superiligii, iar scorul final a fost 0 la 0.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Baranca, în Cristinești. Mansarda și acoperișul locuinței unei case au ars ca o torță

Publicat

Publicitate

Nu aprindeți focul folosind benzină sau alte lichide inflamabile, spun pompierii de la Botoșani, după ce un incendiu a izbucnit, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Baranca, comuna Cristinești.

Bunurile aflate la mansarda unei case, dar și acoperișul locuinței, au fost cuprinse de flăcări.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună.

Pompierii au constatat faptul că ardeau mansarda, bunurile din interior, dar și acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați. Aceștia au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la întregul imobil, un autoturism și alte clădiri din gospodărie.

Cel mai probabil incendiul s-a produs după ce fiul proprietarilor a încercat să aprindă focul cu benzină.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani recomandă cetățenilor să nu aprindă focul cu benzină, gaz sau alte lichide inflamabile! Își pun viața în pericol, dar și lucrurile pentru care au muncit de-a lungul timpului.

Publicitate

Totodată, oamenii trebuie să aibă grijă și să nu folosească alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending