Connect with us

Eveniment

Cătălin Silegeanu: „Eu știu că un primar se folosește de toate pârghiile legale pentru interesul cetățenilor care l-au ales”

Publicat

Publicitate

Primăria Botoșani oscilează intre nepăsare sau necunoaștere? Eu știu că un primar devotat se folosește de toate pârghiile legale pentru interesul cetățenilor care l-au ales! După citirea Hotararii Consiliului Local Botoșani nr.255/2021 m-am convins că Primăria poate gasi multe solutii pentru a face viata mai bună si mai usoara botoșănenilor, dar nu vrea, de ce… ? nu stiu, din nepăsare, comoditate, interese sau simpla necunoasterea a legislației.

O problemă cu care ne confruntăm de o perioadă bună de timp, dar care s-a acutizat după prima ninsoare în municipiul Botoșani, sunt gropile din carosabil care se inmultesc de la o zi la alta,   si care ajung să fie adevărate capcane dacă sunt acoperite cu zăpadă. Din păcate, nimeni nu ia nicio măsură reală și concretă pentru a stopa sau macar a reduce disconfortul și pericolul la care sunt supusi participanții la trafic, deși platim taxe si impozite din ce in ce mai mari.

Până în prezent, am incercat sa le atrag atenția celor din conducerea Primăriei și Consiliului Local Botoșani  cu privire la situația infrastructurii  acolo unde sunt formate adevărate cratere in carosabil, iar viața cetățenilor este pusă astfel în pericol, dar așa cum ne-a obisnuit, Primăria  Municipiului Botoșani  pasează întreaga responsabilitate  operatorului  de apă și canalizare, respectiv S.C. Nova Apaserv S.A., care știm  cu totii că se află într-o situație  financiara precară.

Nu de puține ori cei din conducerea companiei de apă s-au aflat  in imposibilitatea de a-și onora facturile către firma contractată pentru serviciile de refacere a carosabilului după efectuarea lucrărilor in caz de avarii, iar situația gropilor din teren s-au inmulțit creandu-se o stare de impas financiar, la care Primăria a fost indiferentă, ba chiar a pus paie pe foc, aplicând tot mai multe amenzi pentru nerefacerea carosabilului, de parca asta ar fi fost soluția. Gresit! Aceste sanctiuni accelerează societatea de apă si mai tare spre faliment, ingreunându-o financiar.

Dacă societatea de apă nu poate plăti facturile firmei cu care are contract pentru lucrările de refacerea carosabilului, la randul său firma respectivă nu-și onorează obligațiile din contract pentru că nu este plătită, iar cei care au cu adevărat de suferit sunt  botoșănenii, care în anul 2020 au sperat că  vor avea un primar care să-i reprezinte și să găsească soluții chiar și în cele mai critice situații, pentru că atunci își demonstrează adevăratele capacități de conducător.

Totuși, există un  Regulament privind stabilirea conditiilor pentru eliberarea avizelor de intervenție si Acordurilor Administratorului Drumului, urmărirea și receptia lucrarilor de intervenții la rețelele edilitare de utilități publice pe raza municiului Botoșani, aprobat  prin Hotărârea Consiliului Local Botoșani nr.255/2021  care prevede la art.52”În situația în care beneficiarul sau, după caz, executantul lucrărilor …in cazul intervențiilor în regim de urgență pentru remedierea avariilor, detinătorii/administratorii rețelelor edilitare de utilități publice sau societățile autorizate cu care aceștia au încheiate contracte ferme de execuție lucrări, nu efectuează lucrările de refacere în termenele prevăzute de prezentul Regulament, după constatarea în teren a neefectuării acestor lucrări și aplicarea sanctiunilor de către Poliția Locală Botoșani, Primăria Mun. Botoșani , în calitate de administrator al drumului, POATE DISPUNE EXECUȚIA ACESTOR LUCRĂRI PRIN FIRMA CU CARE ARE ÎNCHEIAT, LA MOMENTUL RESPECTIV, CONTRACT PENTRU REPARAREA ȘI ÎNTREȚINEREA STRĂZILOR.” iar potrivit art.53:„ După finalizarea lucrărilor de refacere, Mun. Botoșani  va recupera contravaloarea lucrărilor de refacere executate de la persoana fizică/juridică care avea obligația de a efectua aceste lucrări, precum și eventualele dobânzi aferente, prin mijloacele legale prevăzute de legislația în vigoare.”

Publicitate

Cu alte cuvinte, Primăria poate gasi solutii pentru această situatie, să refacă carosabilul după efectuarea intervențiilor în caz de avarii, ulterior recuperându-și investitia de la firma care are contract incheiat cu operatorul de apă/canal. Deci, Primăria poate dar nu vrea. De fapt poate da doar amenzi cu nemiluita prin intermediul Politiei Locale, ca să o ingroape compania de apă si mai tare spre faliment.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Încep cele mai importante alegeri prezidențiale din ultimii 35 de ani. Turul doi 2025: Vot în diaspora. Lista secțiilor din străinătate, calendar și reguli

Publicat

Publicitate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că joi, 15 mai, debutează procesul de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 în secțiile de votare din afara granițelor țării. Primii români care își pot exercita dreptul de vot sunt cei din Auckland, Noua Zeelandă, unde secția de votare se deschide la ora 22:00, ora României.

Pentru acest scrutin, în diaspora au fost organizate 965 de secții de votare, cu 15 mai multe față de alegerile prezidențiale și parlamentare desfășurate în 2024. Numărul acestora a fost stabilit în baza propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, în funcție de distribuția geografică a comunităților de români și de solicitările primite din partea acestora, relatează alba24.ro.

Alegeri prezidențiale 2025 turul al doilea: calendar vot în diaspora

Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării.

Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin.

Votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 7.00 și se încheie, la ora locală 21.00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23.59 pentru cetățenii care, la ora locală 21.00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Publicitate
YouTube video

Alegeri prezidențiale 2025 turul al doilea: lista secțiilor de vot în străinătate și reguli

Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 poate fi consultată AICI.

Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării.

Votarea se face pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic
  • pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic
  • pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Citeste mai mult

Administratie

O botoșăneancă a condus delegația care a reprezentat România la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț, desfășurată la Bruxelles

Publicat

Publicitate

În data de 15 mai a.c., la Bruxelles, s-a desfășurat reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț (CAE Comerț), la care au participat miniștrii responsabili de portofoliile comerțului internațional din statele membre ale Uniunii Europene (SM UE), precum și Comisarul pentru Comerț și securitate economică, relații interinstituționale și transparență, Maroš Šefčovič.

Agenda reuniunii a inclus o sesiune de dezbateri privind evoluțiile în relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, precum și un schimb de opinii axat pe consolidarea securității economice europene. De asemenea, în cadrul prânzului de lucru, au fost abordate negocierile comerciale aflate în curs de desfășurare cu parteneri strategici precum India, statele din Golf și țările din Asia de Sud-Est.

România a fost reprezentată la această reuniune de o delegație condusă de doamna Cristina Breșug, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Cu privire la dosarul relațiilor comerciale UE-SUA și în contextul măsurilor tarifare suplimentare adoptate de partea americană, România și-a exprimat sprijinul față de strategia Comisiei Europene de a menține un dialog constructiv cu autoritățile americane în vederea identificării unei soluții negociate. Totodată, a fost subliniată necesitatea adoptării unei poziții ferme, echilibrate și proporționale, care să asigure protejarea intereselor economice ale Uniunii.

În ceea ce privește dimensiunea securității economice europene, România a susținut necesitatea unei abordări mai ambițioase și structurată pentru a răspunde amenințărilor în evoluție, pentru aplicarea unei strategii echilibrate, centrate pe cei trei piloni – promovare, protecție și parteneriat – și a evidențiat importanța elaborării unei doctrine europene în domeniul securității economice, care să beneficieze de o implicare substanțială din partea statelor membre.

De asemenea, România a încurajat adoptarea unei perspective pragmatice și adaptate în cadrul negocierilor comerciale în derulare, cu scopul de a consolida relațiile economice cu state terțe. În acest sens, a fost susținută ideea încheierii unor acorduri comerciale care să reflecte specificul și prioritățile strategice ale Uniunii Europene în relația cu fiecare partener în parte, a transmis într-un comunicat, PSD Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Primarii din Flămânzi și Mihai Eminescu, eliberați din arest. Au fost plasați sub control judiciar

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost plasați sub control judiciar printr-o decizie luată joi, 15 mai, de Curtea de Apel Suceava. Cei doi edili botoșăneni, acuzați de procurori de luare de mită, se aflau în arest preventiv din 14 aprilie.

Instanța a admis cererile de înlocuire a măsurii arestului cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data pronunțării hotărârii și până pe 13 iulie 2025.

Cazul vizează o amplă anchetă instrumentată de procurorii DNA Suceava, în centrul căreia se află omul de afaceri Marcel Bîrsan, aflat în prezent în arest la domiciliu. Acesta este acuzat că a oferit mită mai multor aleși locali pentru a obține avantaje în derularea unor contracte publice.

Pe lângă cei doi primari, ancheta îi vizează și pe Ionuț Voicu, secretarul general al PNL Botoșani, Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, Rareș Batîr, administratorul public al aceleiași comune, precum și pe Neculai Șchiopu, fost viceprimar al comunei Coșula. Toți au fost plasați sub control judiciar, fiind acuzați de fapte precum trafic de influență, luare de mită și divulgarea de informații confidențiale.

Procurorii acuză că în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Verginel Gireadă ar fi pretins și primit, pentru sine și apropiați, foloase necuvenite de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, constând în plata unor materiale de construcții în valoare de peste 90.000 lei, avantaje acordate unei firme din familie, precum și un contract avantajos pentru achiziționarea unui teren.

La rândul său, Dan Oloeriu este acuzat că, în august 2024, a solicitat și primit materiale de construcții în valoare de peste 75.000 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, tot de la același om de afaceri.

Publicitate

Ancheta arată și implicarea lui Ionuț Voicu, care ar fi pretins bani pentru a-și folosi influența politică în vederea favorizării firmei lui Bîrsan la licitații publice. În același dosar, Rareș Batîr și Ilie Ivanache ar fi cerut un comision de 5% din valoarea unui contract de peste 600.000 lei, oferind în schimb informații confidențiale din documentația unei licitații.

Procurorii continuă cercetările în acest caz complex de la Botoșani.

 

Citeste mai mult

Administratie

Conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”.

În prezența primarului Cosmin Andrei, a șefilor instituțiilor de cultură județene și membrilor Unității de Implementare a Proiectului, s-a punctat asupra îndeplinirii tuturor obiectivelor propuse de această investiție.
În cadrul amplului proiect de renovare au avut loc lucrări de:
-consolidare a structurii de rezistență și a elementelor structurale ale clădirii monument istoric;
-restaurare și amenajare a spațiilor interioare și a fațadelor exterioare;
-restaurare a componentelor artistice interioare și exterioare;
-reabilitare a instalațiilor și dotare a spațiilor interioare cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităților specifice;
-digitalizare a teatrului.
Mulțumind tuturor celor implicați pentru contribuția semnificativă în realizarea investiției, primarul Cosmin Andrei a susținut că „obiectivul a generat un impact pozitiv în comunitate, pe plan cultural și economic. La această reușită, una din cele mai mari contribuții a avut-o constructorul care a livrat o lucrare peste așteptări. Avem privilegiul de a ne bucura de spectacole de teatru de calitate într-o clădire ce îmbină frumusețea arhitecturală de altădată cu tehnologia modernă”.
Cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, proiectul va aduce rezultate în special în zona promovării valorilor culturale, a cultivării identității proprii și a creșterii nivelului de atractivitate turistică a municipiului Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending