Connect with us

Actualitate

Care este impactul taților în vârstă asupra copiilor lor. Un studiu recent arată problemele la care sunt expuși bebelușii care au părinți trecuți de 45-50 de ani

Publicat

Publicitate

Tot mai mulți bărbați aleg să devină tați la vârste înaintate, însă această decizie poate avea consecințe neașteptate asupra sănătății copiilor. Un nou studiu american arată că nou-născuții ai căror tați au peste 50 de ani au un risc semnificativ mai mare de a se confrunta cu probleme de sănătate la naștere, cum ar fi nașterea prematură sau necesitatea internării la terapie intensivă neonatală, scrie Adevărul.

Motivele acestei tendințe sunt neclare, dar urologul Albert Ha de la Universitatea Stanford, SUA, și colegii lor notează că aceasta este adesea atribuită „preocupărilor diminuate privind „ceasul biologic” masculin și dorinței de stabilitate educațională și financiară înainte de a întemeia o familie”, potrivi sciencealert.com

Un studiu din 2018 a identificat multe dintre riscurile paternității mature, folosind date din 2007 până în 2016 pentru peste 40 de milioane de născuți vii din SUA.

Datele au arătat că bebelușii născuți din tați cu vârsta peste 35 de ani au fost expuși unui risc mai mare de a dezvolta probleme adverse, cum ar fi greutate mică la naștere, convulsii și probleme de respirație imediat după naștere.

Și cu cât un tată era mai în vârstă, cu atât riscul este mai mare. În cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani sau mai mult, copilul ar putea avea cu 14% mai multe șanse de a se naște prematur, iar în cazul unui bărbat de 50 de ani sau mai mult, riscul crește la 28%.

Cercetătorii au analizat cele peste 46 de milioane de nașteri raportate în SUA din 2011 până în 2022 și s-a constatat că vârsta medie paternă a crescut constant de la 30,8 ani în 2011 la 32,1 ani în 2022, iar proporția nașterilor care implică tați în vârstă de 50 de ani sau mai mult a crescut de la 1,1 la sută în 2011 la 1,3 la sută în 2022. Este o creștere mică, dar semnificativă, apreciază autorii studiului.

Publicitate

„Vârsta paternă a afectat, de asemenea, fertilitatea, traiectoria sarcinii și sănătatea copilului”, scriu autorii .

„Afecțiunile legate de vârstă, cum ar fi disfuncția erectilă și hipogonadismul, afectează fecunditatea paternă, în timp ce vârsta înaintată este asociată cu scăderea volumului, motilității și morfologiei spermei”.

Cercetările au legat, de asemenea, vârsta paternă mai înaintată de scăderea calității spermei, ceea ce înseamnă că pachetele mici de gene care contribuie cu jumătate din ADN-ul unui copil sunt mai susceptibile de a fi afectate de fragmentarea ADN-ului, numere anormale de cromozomi, mutații noi și

modificări epigenetice.

„În general, acumularea de modificări la bărbații în vârstă poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni precum autismul, cancerele pediatrice, acondroplazia și schizofrenia, scăderea probabilității de succes a ART și creșterea riscului de complicații perinatale”, scriu autorii.

Această cercetare este publicată de JAMA Network Open.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

A fost lansat în consultare publică Proiectul privind structura anului școlar 2025-2026. Când ar începe școala la toamnă

Publicat

Publicitate

A fost lansat în consultare publică Proiectul de Ordin al ministrului educației și cercetării privind structura anului școlar 2025-2026.

📚În forma actuală, proiectul prevede:
✅ 36 de săptămâni de cursuri
✅ data începerii cursurilor: 8 septembrie 2025
✅ data încheierii cursurilor: 19 iunie 2026

 Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, la decizia unităților de învățământ

 Săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, în perioada 9 februarie – 1 martie 2026

Proiectul supus consultării publice este disponibil în linkul din comentarii.

Citeste mai mult

Eveniment

Crin Antonescu a anunțat numele Alianței care îl susține la alegerile prezidențiale: România, Înainte”

Publicat

Publicitate

Candidatul comun al coaliției la prezidențiale, Crin Antonescu, a anunțat miercuri că partidele care îl susțin – PNL, PSD și UDMR – s-au unit în Alianța ”România, Înainte”.

”România este un avion în picaj, în timp ce piloții și echipajul au fost luați ostatici de o parte dintre pasageri, nemulțumiți de destinația aleasă. De ce mergem spre Vest? Noi vrem să ne întoarcem. Și nu oricum, noi vrem ca domnul Georgescu să piloteze, nu contează că nu are licență de pilot, e patriot, nu are cum să prăbușească avionul.

Cuprinși de panică, restul de pasageri asistă la răzmeriță, sperând să vină americanii să-i salveze.

Unii din ei chiar își dau ghes: nu ai făcut curs de planorism la primărie? Deci, poți să conduci și ditamai țara, sunt aceleași principii. Se caută soluții, se cârpesc oferte.

Mai sunt câteva minute și ne zdrobim de pământ. Asta este situația României pe 12 februarie 2025. Și asta vreau să opresc”, a transmis Crin Antonescu, într-o postare pe Facebook, însoțită de un material video.

”Am venit să salvăm țara de la catastrofă. Nu că ne facem de rușine, cum a spus președintele Iohannis.

Publicitate

Rușinea nu doare, cum doare prăbușirea economică sau alte sute de mii de oameni care pleacă din țară de frica întoarcerii la vremurile lui Ceaușescu.

De ce eu? Pentru că sunt singurul om politic care a arătat că nu ține cu dinții de scaun, fie el de parlamentar, ministru, de președinte de partid sau de președinte de țară.

Am arătat că sunt îndeajuns de puternic încât să renunț la putere”, a adăugat Crin Antonescu, citat de Agerpres.

El a mai precizat că PNL, PSD și UDMR, care îl susțin, au format Alianța ”România, Înainte”.

”De azi, cele trei partide care mă susțin – PNL, PSD și UDMR – s-au unit în Alianța ‘România, Înainte’. Nu mai e loc de întors, timp de pierdut.

Sunt singurul care știe să îndrepte aeronava și să restabilească traiectoria spre Vest. Cu înțelepciune și curaj, trecem și peste asta. România, Înainte!”, a afirmat Antonescu.

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie din Havârna parcă a intrat în pământ! Dacă o vedeți, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 51 de ani, din satul Balinți, comuna Havârna, care, la data de 10 februarie a.c. a fost externată dintr-o unitate medicală, din Dorohoi, iar până în acest moment nu a ajuns la domiciliu.

Pomîrleanu Liliana are următoarele semnalmente:
1, 65 m înălțime, aproximativ 75 de kg, păr șaten închis, ochi căprui.

La momentul externării purta pantaloni de culoare neagră și o geacă de culoare verde.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

Ministrul Educației a discutat cu reprezentanții elevilor aspecte legate de sistemul de învățământ preuniversitar

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, pentru a discuta aspecte esențiale legate de sistemul de învățământ preuniversitar din România, printre subiectele abordate o atenție deosebită fiind acordată proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal.

Potrivit unui comunicat transmis presei, discuțiile au condus la o serie de concluzii comune, menite să sprijine ‘modernizarea’ educației și adaptarea acesteia la nevoile reale ale elevilor:

* susținerea descentralizării, astfel încât școala și elevii să aibă un cuvânt mai important de spus în curriculum, inclusiv printr-un ghid care să susțină decizii informate, valorizând astfel și planul individualizat de învățare;
* susținerea transversală a disciplinelor legate de cultura națională, în condițiile regândirii modelelor și programele, pentru a facilita asimilarea adecvată a acestora indiferent de filieră;
* reducerea încărcării curriculare pentru a permite o educație mai eficientă și personalizată, după principii psihopedagogice bazate pe dovezi;
* includerea unor materii relevante pentru viață, precum educația pentru sănătate, educație pentru media, educația civică și gândirea critică, nu doar ca unități de învățare în discipline din trunchiul comun, ci și ca discipline oferite prin curriculum la decizia elevului din oferta școlii.

‘Această întrevedere marchează un pas important spre un sistem educațional mai eficient și modern, care pune accent pe nevoile reale ale elevilor și pe dezvoltarea competențelor necesare pentru viitor’, se arată în comunicat. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending