Connect with us

Actualitate

Care este data la care vom afla care este DECIZIA finală referitoare la schema de compensare-plafonare. Ministrul Burduja a făcut anunțul

Publicat

Publicitate

Unul dintre scenariile de lucru aflate pe masă este păstrarea schemei de compensare-plafonare și după 1 aprilie 2025, iar o decizie finală va fi luată până pe 1 februarie, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

‘Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puțin în situația proiectului de buget și bugetului adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiți, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei și Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spațiu de respiro furnizorilor. De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, așa cum este astăzi, pentru trei-șase luni, având în vedere că situația în regiune este complicată, având în vedere creșterile de preț la gaz, mai ales pe piața internațională și având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienții finali. Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie. Ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial și vom alege cea mai bună opțiune: păstrăm schema actuală exact așa cum e, țintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili și subvenționăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie, și nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală. Asta înseamnă să renunțăm la unul dintre praguri sau să ajustăm un altul. Vom vedea. În orice caz, până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată’, a spus Burduja.

Totodată, oficialul a menționat că, până la ora actuală, Ministerul Energiei a efectuat plăți către furnizori în valoare de 17 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Muncii a plătit deja circa 10 miliarde de lei.

‘Până acum, Ministerul Energiei a făcut plăți de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme (de compensare, n.r.) și, din ceea ce știm, Ministerul Muncii, undeva la 10 miliarde de lei. Așa cum știți, noi compensăm pentru clienții non-casnici, mediul economic, iar Ministerul Muncii pentru clienții casnici. Datoriile către furnizori, la această dată, nu sunt mari în raport cu cât au fost în trecut. Deci, la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut și miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE. Lucrăm bine cu Autoritatea și sunt convins că, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluții, pentru că presiunea pe furnizori este mare. Sunt și câteva spețe mai delicate și nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situația în care un furnizor, de exemplu, să nu poată să plătească distribuitorul și se trezește cu portofoliul de clienți aruncați în FUI (Furnizori de Ultimă Instanță, n.r.). Asta va genera efecte în lanț. Ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu’, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aproape 400 de cazuri de furt de energie în județele Moldovei în primele 6 luni din 2025

Publicat

Publicitate

Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică identificate în primele 6 luni din 2025, în zona de activitate a Delgaz Grid.

 

 Prejudiciul generat de aceste practici se ridică la aproape 8,5 milioane de lei;

 Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 mil. kWh;

 Intervențiile pentru evitarea înregistrării consumului pun în pericol siguranța consumatorilor și a bunurilor lor, dar și alimentarea cu energie;

 Suspiciunile de consum fraudulos pot fi anunțate la raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, apelând la 0371 700 157 sau la cea mai apropiată secție de poliție;

Publicitate

 

 

Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie au fost identificate în primele 6 luni ale acestui an în 18 dintre cele 20 de județe în care operează compania de distribuție Delgaz Grid, majoritatea vizând sustrageri de electricitate.

 

Astfel, 397 de cazuri reprezintă sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). De asemenea, 265 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 18 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Bihor, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău).

 

Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 milioane kWh (circa 3,8 mil. kWh gaze naturale și 6,1 mil. kWh energie electrică), iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 8,5 milioane lei.

 

Cantitatea sustrasă ar putea acoperi consumul de gaze naturale pentru circa 4-5 ani și consumul de energie electrică pe durata a 30 de ani al unei instituții de învățământ cu 275 elevi și cadre didactice.

 

Reamintim consumatorilor care sunt racordați la rețelele de energie electrică și gaz că intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și instalațiile clandestine pot duce la incidente grave (explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc.) cu urmări devastatoare: pierderi de vieți omenești și/sau bunuri distruse.

 

Diminuarea valorii facturii la energie prin evitarea înregistrării consumului real nu este o soluție pentru consumatori deoarece consecințele unor explozii sau incendii depășesc cu mult sumele astfel „economisite”. Pentru menținerea siguranței este foarte importantă prevenirea sustragerilor de energie prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc.

 

Consumul fraudulos generează pierderi nu doar pentru operatorul de distribuție ci și pentru consumatorii corecți, care plătesc cu regularitate contravaloarea energiei consumate, intervențiile ilegale afectând deopotrivă și calitatea serviciului de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice.

 

Totodată, consumul fraudulos reprezintă o formă de furt și este sancționat conform prevederilor Codului Penal. În vederea identificării persoanelor responsabile și a recuperării prejudiciului, operatorul de distribuție formulează și transmite plângeri penale către instituțiile abilitate.

 

Pentru siguranța consumatorilor și pentru evitarea situațiile neplăcute care pot să apară în urma consumului necontorizat de energie, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție:

 

 NU permiteți persoanelor neautorizate să intervină asupra echipamentelor de măsurare a consumului de energie (contoare);

 NU acceptați soluții improvizate de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru reducerea consumului;

 NU acceptați folosirea materialelor neadecvate pentru instalațiile de energie electrică sau gaz (de ex: bandă adezivă pentru izolarea cablurilor sau coliere metalice improvizate pentru instalațiile de gaz).

 

Cele peste 660 de cazuri de consum fraudulos identificate de la începutul anului până în prezent reprezintă tot atâtea situații cu potențial periculos care au fost prevenite. Contribuția cetățenilor care semnalează astfel de practici este esențială, toate sesizările fiind verificate cu respectarea confidențialității identității celor care le transmit.

 

Pentru o comunicare rapidă și eficientă, suspiciunile privind consumul fraudulos pot fi raportate la adresa de e-mail raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, prin apel gratuit la numărul 0371 700 157 sau direct la cea mai apropiată secție de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

Definitivat 2025: Au fost publicate rezultatele la proba scrisă. Marți și miercuri se pot depune contestații

Publicat

Publicitate

Rezultatele la examenul de Definitivat, care a avut loc pe 8 iulie, au fost afișate marți în centrele de examen și pe pagina de internet definitivat.edu.ro, 65,36% dintre candidați (5.784) promovând concursul.

Prezența la proba scrisă a examenului de Definitivat a fost de 93,2%. Pentru susținerea probei s-au înscris 9.510 candidați și au fost prezenți 8.862. Au absentat 648 de candidați, iar nouă au fost eliminați din examen.

În cursul zilei de marți, până la ora 20:00, și miercuri, până la ora 12:00, vor putea fi depuse contestațiile, la centrele de examen. Acestea pot fi depuse și online, la adresele de e-mail afișate de Inspectoratele școlare la sediul centrelor de examene în ziua susținerii probei scrise.

Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site în data de 21 iulie. Acestea vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august.

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin accesul la definitivarea în învățământ, cadrele didactice trec de etapa de debutant și pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 59 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 59 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în aceeași zi, în jurul orei 16:30, în timp ce se afla pe terasa unui local public, pe fondul unui conflict spontan, ar fi lovit victima în zona gâtului, ceea ce a făcut-o să se dezechilibreze și să cadă peste un stand pentru umbrelă, aflat în apropiere, provocându-i leziuni fizice.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cine sunt românii care primesc vouchere pentru factura de energie. Ministrul Energiei: Vor acoperi 40-50% din valoarea facturii

Publicat

Publicitate

Cine sunt românii care primesc vouchere pentru factura de energie Ministrul Energiei a explicat ce se va întâmpla cu facturile românilor de la 1 august, după creșterea prețurilor la energie electrică. Mai bine de patru milioane de români vor primi vouchere de la stat, prin care își vor putea achita până la 50% din valoarea facturilor, a declarat Bogdan Ivan, la Antena 1

Beneficiarii cardurilor de electricitate vor fi românii care au venituri mici și foarte mici, până în 1,950 de lei sau până în 1,780 de lei pentru cei care locuiesc cu familia.

Ministrul Energiei, despre variantele de reducere a prețurilor

„Sunt trei variante astăzi, unele sunt pe termen scurt, unele pe termen mediu și pe termen lung. Din punct de vedere a termenului scurt, faptul că sunt 200.000 de oameni care și-au schimbat operatorul de distribuție în ultimele două luni de zile, arată faptul că e o dinamică foarte mare și deja avem doi competitori pe piață care au scăzut sub pragul psihologic de 1,3 lei per kilowatt.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că au scăzut sub prețul plafonat înainte de 1 iulie. Adică cei care consumau mai mult de 300 de kilowați înainte, și se vor muta la unul dintre cei doi furnizori, vor păti fapturile mai mici începând cu luna iulie”, a declarat Bogdan Ivan, la Antena 1.

Cine sunt românii care primesc vouchere pentru factura de energie

„În schimb, acei oameni care aveau un consum sub 60-70 de kilowatts, adică aproximativ 4,7 milioane de români, care aveau un consum foarte mic, aveau o discrepanță foarte mare. Pentru ei aproape se vor dubla fapturile de la 40-50 de lei la 90-100 de lei.

Pentru ei am gândit un mecanism, imediat după ce am ajuns la minister, împreună cu Ministrul Muncii, prin care, timp de nouă luni de zile, până în 31 martie 2026, vom acorda un voucher care va acoperi aproximativ 40-50% din valoarea facturii pentru acești oameni.

Publicitate

2,1 milioane de gospodării, aproximativ 4,5 milioane de români. Cei care au venituri mici și foarte mici, adică până în 1,950 de lei sau până în 1,780 de lei pentru cei care locuiesc cu familia”, explică ministrul.

Cum se vor putea înscrie românii pentru a primi carduri de energie

Ministrul Energiei a explicat cum se vor putea înscrie românii pentru a primi vouchere pentru factura de energie.

„Platforma nu e încă funcțională. Cei de la STS ne-au promis că va fi gata până la jumătatea lunii august. (…)

Oamenii vor putea să se înscrie fie ei, fie cineva din familie să-i înscrie în acea platformă, fie funcționarul de la primăria de care aparțin sau poștașul de la ghișeul Poștei Române din localitate”, a mai explicat ministrul Energiei.

Ce spune ministrul Energiei despre tarifele dinamice și contoarele inteligente

„Nu e deloc imposibil, avem modele de bună practică în Belgia, în Marea Britanie. Vin din digitalizare și cred foarte mult că vom putea să optimizăm foarte mult din fluxurile energetice și din echilibrarea sistemului energetic național din România folosind instrumente digitale.

Pentru asta avem nevoie de două elemente. Să investim în infrastructura de transport, distribuție și furnizare. Aici avem fonduri pentru modernizare, pentru Transelectrica avem 500 de milioane de euro disponibili.

Doi, să investim bani tot din fondul pentru modernizare, (…) o secțiune foarte importantă vreau să fie orientată către aceste contoare inteligente, care vor putea să măsoare în timp real nevoia de consum.

De exemplu dacă între ora 11:00 și ora 18:00 vei consuma energie electrică vei plăti de trei ori mai puțin decât în intervalul 18:00 – 21:00. E normal și e corect pentru consumatorul final ca el să plătească energia pe care o consumă la prețul pieței la ora respectivă.

Această măsură e una pe care o văd foarte practică. Venim și cu o modificare de legislație prin care permitem atât oamenilor care vor să instaleze acest tip de echipament, până când vom veni noi într-o formă în care să finanțăm operatorii de distribuție să-l instaleze gratuit pentru oameni, costă undeva la 200 – 250 de euro.

Eu îmi doresc să demarăm acest proiect în următorul an, un an și jumătate.

În anumite zone, viitorul este unul foarte simplu, e cel al comunităților de energie. Ai și producția ai și consumul la nivel local. Acum e o formă oarecum centralizată”, a precizat Bogdan Ivan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending