Connect with us

Actualitate

Cardurile sociale destinate persoanelor vulnerabile vor fi alimentate din nou în perioada următoare

Publicat

Publicitate

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) transmite că până la data de 15 august se asigură o nouă tranşă în valoare de aproximativ 625 milioane lei pentru alimentarea cardurilor sociale destinate persoanelor vulnerabile cu încă 250 lei, relatează mediafax.ro.

Potirvit MIPE, de acest ajutor, acordat o dată la 2 luni, beneficiază aproximativ 2,5 milioane de persoane, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

„Pentru prima dată, acordarea sumei de 250 lei pe cardurile de alimente, atât de necesară persoanelor cu venituri mici, vine în contextul în care preţul produselor de bază scade, în medie, cu 25%. Astfel, măsurile agregate de susţinere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile conduc la un rezultat pozitiv în contextul în care oamenii vor avea la dispoziţie aceleaşi produse, dar la un preţ mai mic. Aproximativ 2,5 milioane carduri „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu o nouă tranşă de 250 de lei până la data de 15 august, astfel încât beneficiarii acestora să poată folosi acest ajutor cât mai repede. Programul «Sprijin pentru România» funcţionează deja de mai bine de un an, timp în care în jur de 2,5 milioane de români aflaţi în situaţii dificile au primit ajutor pentru a-şi cumpăra alimente şi mese calde”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Listele cu beneficiari eligibili pentru încasarea ajutoarelor de 250 lei la două luni sunt transmise MIPE, înainte de plata fiecărei tranşe, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, nivelul veniturilor lunare fiind verificat şi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Posesorii cardurilor care nu sunt alimentate cu noua tranşă de 250 lei trebuie să se adreseze Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sau instituţiilor subordonate MMSS (casele teritoriale de pensii / agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială).

Potrivit OUG nr. 63/2022, beneficiază de vouchere sociale pentru alimente şi mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023; persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023; familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social şi persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Publicitate

De la începutul programului şi până în până în prezent, au fost virate către beneficiari alte 7 tranşe aferente ajutoarelor de 250 de lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Patru medici din Iași, printre care și managerul IBCv, urmăriți penal de procurorii DNA

Publicat

Publicitate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au anunțat, vineri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de patru medici, unul dintre aceștia fiind managerul Institutului de Boli Cardiovasculare ”Prof.Dr. George I.M. Georgescu” Iași.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, medicul Grigore Tinică, manager al IBCv Iași, este suspectat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (27 de acte materiale); Mihail Enache, medic chirurg cardiovascular în cadrul IBCv Iași – luare de mită în formă continuată (patru acte materiale); Gheorghe Nedelciuc, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași – luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale), Igor Nedelciuc, medic cardiolog intervenționist în cadrul IBCv – luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).

Potrivit procurorilor, în perioada august 2020 – martie 2025, suspectul Grigore Tinică, în calitatea de manager al IBCv, ar fi primit de peste 20 de ori, atât în mod direct, cât și cu ajutorul mai multor intermediari, sume de bani cuprinse între 500 de lei și 3.500 de euro de la pacienți sau aparținători ai acestora, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru efectuarea în mod preferențial și cu celeritate a unor intervenții chirurgicale și a unor consulturi de specialitate.

De asemenea, în perioada octombrie 2024 – februarie 2025, suspectul Mihail Enache, ar fi primit indirect, printr-un intermediar, de la mai mulți pacienți, sume de bani cuprinse între 700 de lei și 2.000 de lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale și pentru emiterea de concedii medicale.

În perioada octombrie 2024 – martie 2025, suspectul Gheorghe Nedelciuc, în calitatea menționată anterior, ar fi primit de la mai mulți pacienți, atât în mod direct, cât și printr-un intermediar, sume de bani cuprinse între 1.000 de lei și 3.500 de lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru consultarea, internarea în mod fictiv și emiterea unor referate cu diagnostice stabilite în mod fals, de afecțiuni psihice grave care să justifice ulterior emiterea de certificate de încadrare în grad de handicap.

Medicul Igor Nedelciuc este suspectat de procurorii DNA că în perioada februarie – aprilie 2025 ar fi primit printr-un intermediar, de la trei pacienți, sume de bani necuantificate până în prezent, pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale.

Publicitate

”Celor patru suspecți li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, se menționează în comunicatul de presă al DNA.

Procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor de la Direcția Generală Anticorupție, Brigada de Operațiuni Speciale Iași, Brigada de Operațiuni Speciale Bacău, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Se întrerupe apa într-o localitate din Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că în data de luni, 14 aprilie 2025 se vor executa lucrări periodice de spălare și dezinfectare a rezervoarelor de apă potabilă din cadrul sistemului de alimentare cu apă din orașul Bucecea.

Pe durata acestor intervenții, va fi întreruptă furnizarea apei potabile pentru utilizatorii din satul Costinești, în intervalul orar 08:00-16:00, iar pentru consumatorii din satul Călinești, în intervalul orar 08:00-20:00.

Pentru a evita disconfortul generat de lipsa apei, recomandăm consumatorilor afectați să își asigure rezerve minime de apă pentru uz casnic pe durata întreruperii.

Citeste mai mult

Eveniment

Viitorul în IT se scrie acum, la Botoșani! Olimpiada Națională de Informatică, adresată elevilor din clasele V-VIII

Publicat

Publicitate

În perioada 14-18 aprilie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică-Filiala Botoșani organizează Olimpiada Națională de Informatică, adresată elevilor din clasele V-VIII.

Deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc în data de 14 aprilie 2025, începând cu ora 15,30, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Municipiul Botoșani, oferind un cadru solemn și inspirațional pentru debutul competiției.

Proba de concurs se va desfășura marți, 15 aprilie 2025, la Centrul de concurs – Complex „Casa Lux” Botoșani, între orele 10,00-14,00, punând la încercare ingeniozitatea și pregătirea riguroasă a participanților. Proba de baraj pentru selecția lotului național de juniori, moment decisiv pentru cei mai merituoși concurenți, va avea loc joi, 17 aprilie 2025, în intervalul orar 9,00-13,00.

Din programul pregătit cu rigurozitate și entuziasm de către organizatori pot fi menționate atelierele de lucru Algolymp, jocuri în aer liber „Hatch the code!” și excursii tematice pe ruta Botoșani-Vorona.

Festivitatea de premiere din data de 16 aprilie 2025, prilej de recunoaștere și celebrare a excelenței în domeniul informaticii, se va desfășura la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani și va începe la ora 15,30.

La etapa națională a olimpiadei vor participa 360 de elevi din toate județele țării și Municipiul București, însoțiți de 45 de cadre didactice. Cazarea elevilor participanți și a profesorilor însoțitori se va face în regim de pensiune completă, începând cu data sosirii și până la plecarea de la finalul competiției, la Hotelul Rapsodia, Hotelul Maria din Municipiul  Botoșani.

Publicitate

„Este o mare bucurie și un privilegiu pentru județul Botoșani să fie gazda acestei competiții de elită, unde creativitatea și abilitățile în programare ale elevilor din toată țara sunt puse în valoare. Informatica reprezintă un domeniu esențial în dezvoltarea societății moderne, iar sprijinirea și recunoașterea performanțelor elevilor este o misiune pe care o susținem cu toată responsabilitatea.

Le dorim mult succes tuturor participanților și suntem convinși că această experiență va fi una memorabilă pentru fiecare dintre ei. Această competiție nu doar că evidențiază cunoștințele și talentul participanților, dar le oferă și oportunitatea de a interacționa, de a face schimb de idei și de a învăța unii de la alții. Fie ca efortul, munca și pasiunea lor pentru informatică să fie răsplătite cu rezultate pe măsură! a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Resursele oficiale de informare sunt https://onigim2025.sepi.ro/ și https://onigim2025.vercel.app/

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 32 de ani, din Ștefănești, cercetat pentru contrabandă. Polițiștii i-au găsit 60.000 de pachete de țigări în mașină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 32 de ani, din orașul Ștefănești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Acesta a fost depistat de polițiști, pe drumul public, din comuna Cristesti, în timp ce conducea un autovehicul în care se aflau, disimulate, peste 60.000 de pachete de țigarete de proveniență Republica Moldova.

Tânărul a fost condus la sediul poliției pentru audieri, ulterior, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Țigaretele și autovehiculul folosit pentru comiterea faptei au fost indisponibilizate.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending