Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cardurile de energie, distribuite de la 1 februarie: aplicație online pentru plata facturilor, asigurată de Poșta Română

Publicat

Publicitate

Miercuri, 1 februarie, începe distribuția cardurilor de energie. Facturile la încălzire vor putea fi plătite și online, cu banii din ajutorul de la stat.

Guvernul României a adoptat marți o ordonanță care prevede posibilitatea ca beneficiarii cardurilor de energie să transmită documentele necesare efectuării plăților prin intermediul unei aplicații informatice, pusă la dispoziție de Compania Naţională Poşta Română.

Poşta Română va asigura funcționarea aplicației electronice, respectiv preluarea documentelor, prelucrarea acestora, efectuarea plăților către furnizorii de energie și apoi informarea beneficiarilor de sprijin, a anunțat Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE).

Publicitate

Aplicație pentru plata online

„Deși avem încă pași importanți de făcut în ceea ce privește digitalizarea, datele arată că în anul 2021, circa 8 din 10 dintre gospodăriile din România aveau acces la reţeaua de internet de acasă. În mediul urban, 86,9% dintre gospodării sunt conectate la internet, iar în mediul rural doar 73,1% dintre gospodării.

Prin prevederile adoptate și tot cu sprijinul Poștei Române, simplificăm mecanismul de efectuare a plăților de către beneficiarii acestui tip de sprijin. Va fi o aplicație prin care se vor putea încărca și transmite electronic documentele necesare plății: cartea de identitate, cardul de energie și factura doveditoare a datoriei față de furnizorul de energie.

Măsura asigură accesul nediferențiat și șanse egale pentru toate persoanele vulnerabile care beneficiază de sprijin pentru cheltuielile cu energia. Cei care nu se vor descurca să plătească online și au probleme în ceea ce privește deplasarea vor putea să apeleze direct la poștași, care vor avea în permanență cititoare optice și plata sa va efectua pe loc”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Publicitate

Termenul de soluționare al unei cereri va fi de 5 zile, iar comunicarea informațiilor privind validarea documentelor și transmiterea documentelor doveditoare ale efectuării plații se vă face pe adresa de e-mail a beneficiarului.

Modalități de plată a facturilor

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități:

  • direct la poștaș
  • la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural
  • online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziție.

Cardurile de energie: distribuire la beneficiari, din 1 februarie

Distribuția cardurilor de energie începe miercuri, 1 februarie 2023, acestea urmând a fi livrate la domiciliul beneficiarilor prin Poșta Română. Prin această măsură vor fi sprijinite 2,8 milioane de locuințe din România (aproximativ 4 milioane de persoane) în contextul creșterii prețurilor pentru utilități și pentru toate produsele de consum.

Publicitate

Beneficiază de sprijin pentru plata facturilor la energie:

  • pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depășească 2.000 lei.

Ajutorul de încălzire, în două tranșe

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie în perioada 1-28 februarie 2023. Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul creat de Poștă, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată, mai anunță ministerul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum va fi vremea în noiembrie. Temperaturi sub normalul celor de toamnă, urmate de o stabilizare până la începutul iernii

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis deja prognoza pentru această lună. Deficitul de precipitaţii din primele două săptămâni din această lună va fi urmat de o revenire la normal a ploilor în a doua jumătate a lui noiembrie, relatează mediafax.ro.

Săptămâna 4 – 11 noiembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

Publicitate

Săptămâna 11 – 18 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.

Săptămâna 18 – 25 noiembrie

Publicitate

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Calendarul alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

Calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2024, desfăşurate la data de 1 decembrie, a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1.034 din 21 august 2024. Potrivit calendarului, campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00, conform www.roaep.ro.

Alegerile parlamentare din România se desfăşoară la 1 decembrie 2024, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, în baza Hotărârii de Guvern nr. 755 din 4 iulie 2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, în baza Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Procesul electoral şi perioada electorală
Procesul electoral reprezintă totalitatea acţiunilor şi evenimentelor întreprinse de candidaţi, autorităţile centrale sau locale etc., în perioada electorală.

Publicitate

Perioada electorală este acea perioadă de timp cuprinsă între ziua aducerii la cunoştinţa publicului a datei alegerilor şi data publicării rezultatelor finale în Monitorul Oficial, conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.

Conform calendarului aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1.034 din 21 august 2024, perioada electorală pentru alegerile parlamentare din acest an a început la 3 septembrie şi se va încheia odată cu publicarea în Monitorul Oficial a rezultatelor alegerilor.

Perioada de precampanie (7 septembrie – 1 noiembrie)
Până la data de 7 septembrie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă a putut să comunice Biroului Electoral Central numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi numărul de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor la nivel naţional, precum şi în fiecare circumscripţie electorală.

Publicitate

Până la 10 septembrie, partidele politice, organizaţiile minorităţilor, precum şi alianţele politice au putut depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianţe electorale.

Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate, au putut să se înregistreze în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul la secţia de votare până la data de 16 septembrie. Înscrierea s-a putut face online, pe site-ul votstrainatate.ro.

Termenul limită până la care partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale au putut depune listele de candidaţi a fost 2 octombrie. De asemenea, până la 4 octombrie, Biroul Electoral Central s-a pronunţat, prin decizii, în sensul admiterii sau respingerii candidaturilor.

Publicitate

Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate s-au putut înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă până la 17 octombrie. Înscrierea s-a făcut online pe site-ul votstrainatate.ro. Tot până la 17 octombrie, competitorii electorali au depus listele de candidaţi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

19 octombrie a fost data până la care Birourile electorale de circumscripţie au putut admite sau respinge candidaturile pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţiile electorale din ţară.

Până în 22 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale au depus semnele electorale la Biroul Electoral Central (BEC). BEC s-a pronunţat asupra admiterii sau respingerii lor până la data de 26 octombrie.

În 28 octombrie, Birourile electorale de circumscripţie au constatat rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară.

La 30 octombrie, preşedintele biroului electoral de circumscripţie a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot în circumscripţiile electorale din ţară.

Până la 1 noiembrie, Biroul Electoral Central are termen să aducă la cunoştinţa publicului semnele electorale, în timp ce primarii, cu ajutorul prefecţilor, aduc la cunoştinţa publică delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare şi a sediilor acestora.

Tot până la 1 noiembrie, primarii stabilesc şi asigură locurile speciale pentru afişajul electoral.

Campania electorală (1-30 noiembrie)
Campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00.

Până la 16 noiembrie, Regia Autonomă “Monitorul Oficial” imprimă buletinele de vot, compania Naţională “Imprimeria Naţională” – S.A trebuie să confecţioneze timbrele autocolante, iar Regia Autonomă “Monetăria Statului” confecţionează ştampilele cu menţiunea “VOTAT”.

Până la 21 noiembrie, primarii au obligaţia de a pune la dispoziţia partidelor politice, a alianţelor politice, a alianţelor electorale şi a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor a unui extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data naşterii şi domiciliul, precum şi secţia de votare la care au fost arondaţi, pe suport electronic sau hârtie.

Cu maximum 3 zile înaintea datei votării, adică până la 28 noiembrie 2024, ora 24.00, are loc depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot, prin corespondenţă, la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă.

Cu o zi înainte de alegeri, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară au obligaţia de a afişa la loc vizibil, la sediul secţiei de votare, câte două exemplare din buletinele de vot, vizate şi anulate de preşedintele biroului electoral de circumscripţie.

Zilele votării
La 30 noiembrie 2024, ora locală 7.00, începe prima zi de votare pentru alegerile parlamentare în străinătate. Votarea în străinătate are loc până la 1 decembrie, ora 21.00.

La 1 decembrie, ora 7.00, începe votarea pentru alegerile parlamentare în ţară.

Alegătorii români din ţară şi din străinătate, care la 1 decembrie, ora 21.00, se află la la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la ora 21.00 se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot continua votarea până la ora 23.59.

După votare (2 decembrie – publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial)
În cel mult 48 de ore de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 24.00, competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripţia electorală respectivă pot formula cereri pentru anularea alegerilor dintr-o secţie de votare sau circumscripţie electorală. În cel mult 3 zile de la data înregistrării cererii de anulare a alegerilor, până la 5 decembrie, Biroul Electoral Central are termen de soluţionare a cererilor de anulare a alegerilor.

În termen de 24 de ore de la data aducerii la cunoştinţa publică a deciziei Biroului Electoral Central privind soluţionarea cererii de anulare a alegerilor, până la 6 decembrie, competitorii electorali pot contesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie deciziile Biroului Electoral Central privind soluţionarea cererii de anulare a alegerilor. Înalta Curte are ca termen de a decide contestaţiile competitorilor electorali, prin hotărâre definitivă, până la data de 8 decembrie.

Urmează cele două etape de repartizare a mandatelor, de către birourile electorale de circumscripţie (etapa I) şi de către Biroul Electoral Central (etapa II).

În termen de cel mult 48 de ore de la primirea de la Biroul Electoral Central a comunicării referitoare la desfăşurarea pe circumscripţii electorale a mandatelor repartizate centralizat la nivel naţional, birourile electorale de circumscripţie atribuie mandatele de deputat şi senator la nivelul fiecărei circumscripţii electorale.

Apoi, în termen util, Biroul Electoral Central aduce la cunoştinţa publică rezultatele alegerilor, prin publicarea lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Semnal de alarmă: Suporterii folosesc copii pentru a introduce petarde și torțe pe stadioane

Publicat

Publicitate

Suporterii folosesc copii pentru a introduce petarde și torțe pe stadioane. Asta pentru că aceștia nu pot fi trași la răspundere din punct de vedere penal, scrie Adevărul.  Jandarmii au tras un semnal de alarmă după ce au prins copii de 10-12 ani încercând să intre la meciuri de fotbal cu petarde și torțe. Potrivit autorităților, minorii sunt influențați de membrii galeriilor, știind că nu pot fi trași la răspundere penal. 13 copii au fost amendați și li s-a interzis accesul pe stadioane.

Anul acesta, poliția și jandarmeria au efectuat percheziții la locuințele liderilor principalelor galerii de fotbal din București, aducând la audieri zeci de persoane suspectate de implicare în acte de violență pe stadioane. În timpul descinderilor, autoritățile au confiscat o cantitate semnificativă de articole pirotehnice.

Însă, doar opt persoane dintr-un dosar penal instrumentat anul acesta au fost trimise în judecată, pentru  loviri sau alte violențe, distrugere, port fără drept de obiecte periculoase sau tulburarea ordinii publice.

Publicitate

În schimb, în ultimii doi ani, o sută de persoane nu au putut fi trase la răspundere din punct de vedere penal deoarece erau minore, neavând vârsta de 14 ani la momentul comiterii faptelor.

„Cei mai mulți minori depistați în timp ce săvârșeau fapte de natură penală au fost la meciuri din Liga 1. 47 în sezonul trecut. S-au aplicat 35 de amenzi în valoare totală de peste 4000 de lei, iar pentru 13 minori s-a aplicat sancțiunea complementară de interzicere a accesului la competiții sportive timp de 6 luni sau un an.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob, scrie ADEVĂRUL.

Un fel de botez pentru a fi primit în galerie 

Publicitate

Cosmin Andreică, președintele sindicatului Europol, consideră că astfel de lucruri nu au luat încă asemenea amploare pentru a fi considerate un fenomen.

„Eu nu știu despre un fenomen, dacă s-a întâmplat, se întâmplă de dată recentă. În legislația noastră, copiii care au sub 14 ani nu răspund penal, singura responsabilitate, evident, conform legii este a părinților lor, însă vorbim despre sancțiune contravențională, prevăzută de legea 61 din anul 1990, cu privire la regulile de conviețuire socială, unde părinții sunt sancționați pentru faptele de vagabondaj și așa mai departe ale copiilor, adică faptele antisociale pe care le săvârșesc copiii lor. Deci vorbim despre o amendă contravențională.”, a afirmat Cosmin Andreică.

Asta deși la meciul dintre FCSB și Rapid București, de pe 5 noiembrie 2023, jandarmii au identificat 44 de suporteri care aveau asupra lor petarde și torțe, iar mai mult de jumătate, 23 dintre aceștia, erau minori.

Publicitate

În străinătate, părinții nu pot fi pedepsiți din punct de vedere penal pentru faptele săvârșite de copii sub 14 ani.

„Și în alte țări, răspunderea este tot de natură contravențională și nu penală. Pentru că, în legislația în materie penală, responsabilitatea este a individului, deci nu putem pedepsi pe cineva pentru ceea ce a făcut altcineva, cu mici excepții, unde, într-adevăr, legea, infracțiunea, este definită în așa fel încât se menționează despre răspunderea părților și este o răspundere extinsă.”, a explicat Cosmin Andreică pentru „Adevărul”.

Potrivit președintelui Europol, situația ar putea reprezenta un fel de „botez” pentru ca adolescenții să fie primiți în galerii.

„E clar că galeriile au pe lângă ele și astfel de minori, adolescenți, teribiliști, care sunt dispuși de dragul celor din galerie, să fie plăcuți, să fie primiți în galerie și atunci sunt testați, că astea sunt practicile în realitate, este ca un fel de botez: «Te primim în galerie, dar să vedem dacă ești în stare să introduci trei petarde».”, evidențiază această.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Accident înfiorător! Şase persoane, dintre care patru sunt minore, rănite într-un accident la Suceava

Publicat

Publicitate

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs, în noaptea de joi spre vineri, în zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, cele şase persoane se aflau într-un autoturism care a intrat într-un cap de pod.

La faţa locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de stingere dotată cu modul pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ).

Publicitate

“Toate cele şase persoane implicate în accidentul rutier vor fi transportate la spital pentru îngrijiri medicale şi tratament de specialitate”, au precizat oficialii ISU. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending