Connect with us

Actualitate

Caravană medicală în Ștefănești, Botoșani

Publicat

Publicitate

Fundația Medicală „Providența” a Arhiepiscopiei Iașilor, în colaborare cu Policlinica și Spitalul „Providența”, a desfășurat în perioada 18-28 noiembrie o nouă caravană medicală în localitatea Ștefănești, județul Botoșani, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite pentru un grup de 42 de beneficiari, copii și persoane vârstnice vulnerabile, fără posibilități materiale și neasigurate medical.

O asemenea campanie a mai avut loc în luna septembrie, însă fiind un număr mare de solicitări, s-a decis să se reintervină cu un pachet de servicii medico-sociale care să vină în sprijinul celor defavorizați, fără acces la evaluări medicale periodice. Pentru a organiza în bune condiții activitatea cu caracter socio-medical, organizatorii au fost sprijiniți și de această dată de pr. Mihai Haraga, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe – Ștefănești Târg” care a identificat grupurile aflate în nevoie și de preoteasa Mariana Haraga.

Serviciile socio-medicale au fost acordate la Centrul de zi pentru persoane vârstnice al Primăriei orașului Ștefănești, cu aprobarea Direcției de Sănătate Publică a județului Botoșani. Activitatea s-a desfășura în două etape:  în data de 18 noiembrie 2024 au fost recoltate probe de sânge care  au fost prelucrate de Laboratorul Spitalului Providența, iar în data de 28 noiembrie a avut loc a doua etapă a Caravanei Medicale, când 19 copii   au beneficiat de consult pediatric, iar 23 de persoanele vârstnice au beneficiat  de consult de medicină internă.  În cadrul consultului de medicină internă s-au efectuat următoarele determinări: măsurarea tensiunii arteriale, efectuare EKG (electrocardiogramă) și ecografie abdominopelvină. În funcție de patologia găsită s-au distribuit  pacienților medicamente din diferite clase (antiinflamtorii nesteroidiene, antitusive, antispastice, hepatoprotectoare, vitamine), iar copilașilor vitamine care să îi ajute la funcționarea normală a organismului. Toate investigațiile efectuate și examinarea clică s-au finalizat cu întocmirea scrisorii medicale ce a conținut: diagnostice, tratamente nou inițiate sau completări de tratamente, iar unde s-a impus, s-au recomandat investigații suplimentare. La această Caravană a participat o echipă de asistenți medicali ai Policlinicii Providența și medici din cadrul acestei unități medicale: dr. Andreea Bîrleanu, medic specialist medicină internă la Fundația Medicală Providența și dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatru la Policlinica Providența.  Activitatea a fost coordonată de  asistentul social, Emilia Gheorghiasa – coordonator al Centrului de suport și situații de criză.

În legătură cu activitatea socio-medicală întreprinsă, părintele paroh Mihai Haraga a afirmat:  „Pentru cei bătrâni si bolnavi pentru care orașul cu medici și spitale e departe, o caravană medicală este un dar pe care bunul Dumnezeu îl trimite! «Caravană medicală» este, de fapt, impropriu spus, pentru că impresia generală a fost aceea a unui adevărat spital mobil, cu dotări și aparatură pe măsură și, mai ales, cu personal bine pregătit. Fiecare pacient a fost ascultat si investigat cu cea mai mare atenție,  fiecare a primit recomandări și tratament pe măsură. Totul s-a făcut cu blândețe și empatie, ceea ce contează enorm pentru oamenii bătrâni și bolnavi, dar în special pentru copii. Copiii au fost încântați de cadourile primite și au rămas cu o impresie plăcută despre ce înseamnă «a merge la doctor», iar mămicile lor au fost recunoscătoare pentru consultație și pentru medicamentele primite, pentru ca au economisit atât timpul, cât și bănuții, și-așa puțini, pe care îi au. Un fapt trist si îngrijorător pe care vreau să îl menționez este acela că, pentru unii copii, caravana a fost prima ocazie în care au fost consultati de un medic pediatru sau prima data când li s-au făcut analize de sânge! Este unul dintre motivele pentru care în  zonele sărace, caravana medicală este mai mult decât necesară! Comunitatea din Stefanesti a fost cu atât mai câștigată cu cât anul aceste a beneficiat de trei astfel de caravane, prilej cu care numeroase persoane au putut face analize de sânge și investigații imagistice întocmai ca în spital. Întrucât in  jur de 60 de adulți si 50  de copii  au beneficiat de serviciile complete ale caravanei, au fost adevărate tururi de forță pentru echipa medicală, drept pentru care îndreptăm întreaga noastră recunoștință  înspre acești oameni minunați, care s-au pus în slujba noastră în mod gratuit, cu dăruire și dragoste! Iată că, în «Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor» și «Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți», Parohia Ștefănești -Târg a primit un ajutor deosebit din partea Arhiepiscopiei Iaşilor și a Fundației Medicale Providența astfel că, dincolo de tămăduirea sufletului, am putut să lucrăm împreună și pentru tămăduirea trupului. Mulțumim tuturor celor care s-au pus în slujba comunității noastre! Nu vă putem răsplati decât purtându-vă în rugăciune, ca bunul Dumnezeu să vă țină sănătoși și cu putere de muncă, să duceți mereu binele acolo unde este nevoie!”. 

Pacienții au primit cu bucurie sprijinul socio-medical oferit de Fundația Medicală „Providența”. Elena, pacientă a Caravanei Medicale a afirmat: „Datorită acestei inițiative am reuși să le facem copilașilor noștri analize și control pediatric  În cazul meu, ca mămică a 3 copilași a fost de mare ajutor această caravană, deoarece locuim la 50 km distanță de spilat și nu avem mijloc de transport”. 

Fundația Medicală Providența va avea în evidență beneficiarii acestei caravane medicale și le va oferi sprijin în vedere facilitării și accesării serviciilor medicale recomandate de medici. (Asistent social, Emilia Gheorghiasa, coordonatorul Centrului de suport pentru situații de urgență/criză din cadrul Fundației medicale Providența).

Publicitate

Sursa: Doxologia.ro

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ziua ANOFM, marcată în mod deosebit de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani

Publicat

Publicitate

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani a marcat astăzi 10 decembrie Ziua ANOFM într-un mod deosebit, prin organizarea unei activități care reprezintă un punct de plecare al modului prin care Serviciul Public de Ocupare la nivel județean va îmbina serviciile oferite în prezent cu activități non formale, activități care să conducă la maximizarea rezultatelor privind facilitarea accesului tinerilor pe piața forței de muncă și prevenire stării de NEETs .

Activitatea  cu tema “Importanța activităților non-formale în cadrul orientării în carieră” a avut loc într-un ambient prietenos în incinta Centrului de Formare Profesională a adulților – Casa Constantin Zamfirescu , activitate la care au participat reprezentanți ai autorităților cu rol în dezvoltarea activităților educaționale formale și non formale pentru tineri precum și elevi de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani .

Startul activităților non formale a fost dat prin organizarea unei expoziții de pictură care să constituie un prilej de a celebra diversitatea creativă , de a încuraja tinerii talentați să își exprime pasiunile și viziunile prin artă, de a crea posibilitatea înlesnirii unui dialog cu autoritățile prezente .

Astăzi este o zi specială pentru AJOFM Botoșani și suntem onorați că am sărbătorit acest moment alături de Asociația Institutul Bucovina din Suceava, oameni de artă și tineri talentați, care ne arată cât de importantă este educația în dezvoltarea unei societăți armonioase  .

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Câți bani au cheltuit candidații și partidele, la alegerile prezidențiale anulate de CCR. Sumele anunțate de AEP

Publicat

Publicitate

Câți bani au cheltuit candidații la alegerile prezidențiale, anulate de CCR. Autoritatea Electorală Permanentă va deconta partidelor politice și candidaților independenți cheltuielile efectuate în timpul campaniei, scrie alba24.ro.

Este vorba despre o sumă de 109.589.040, adică aproximativ 22 de milioane de euro.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, în data de 9 decembrie 2024, s-a împlinit termenul limită de depunere a rapoartelor detaliate de venituri și cheltuieli electorale ale competitorilor electorali participanți la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

De asemenea, AEP informează că, până la data limită de 9 decembrie 2024, toți cei 14 competitori electorali au depus la Autoritatea Electorală Permanentă, prin mandatarii financiari coordonatori, rapoartele și declarațiile menționate.

Situația cheltuielilor declarate la AEP este următoarea:

  • Partidul Social Democrat (candidat Marcel Ciolacu) – 56.576.410,56 de lei
  • Partidul Național Liberal (candidat Nicolae Ciucă) – 17.650.605,51 de lei
  • Uniunea Salvați România (candidată Elena Lasconi) – 16.537.835,89 de lei
  • Alianța pentru Unirea Românilor (candidat George Simion) – 6.714.821,32 de lei
  • Uniunea Democrată Maghiară din România (candidat Kelemen Hunor) – 1.632.019,24 de lei
  • Candidat independent Georgescu Călin – 0,00 lei
  • Candidat independent Geoană Mircea-Dan – 9.059.830,44 de lei
  • Candidat independent Diaconescu Cristian – 418.244,14 de lei
  • Partidul Forța Dreptei – 486.357,66 de lei
  • Partidul Național Conservator Român – de 218.139,19 lei
  • Partidul Liga Acțiunii Naționale – 88.990,00 de lei
  • Partidul Noua Românie 0,00 lei
  • Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională – 16.668,05 de lei
  • Candidat independent Birchall Ana – 189.122,43 de lei

”Autoritatea Electorală Permanentă este abilitată să controleze respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile partidelor politice, ale alianţelor politice sau electorale, ale candidaţilor independenţi, precum şi legalitatea finanţării campaniilor electorale.

Publicitate

Având în vedere că, potrivit dispozițiilor legale, controlul finanțării campaniei electorale începe la 30 de zile de la data desfășurării alegerilor și se efectuează în baza documentelor depuse de mandatarii financiari, AEP informează că, după finalizarea controlului finanțării campaniei electorale, rezultatele fiecărui control efectuat vor fi publicate pe pagina de web a Autorității – www.finantarepartide.ro” au mai transmis reprezentanții AEP.

Citeste mai mult

Eveniment

Casă în flăcări, la Ștefănești! Pompierii au stabilit cauza incendiului

Publicat

Publicitate

Atenție la jarul căzut din sobă: locuință din Ștefănești cuprinsă de flăcări

 

 

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile

 

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Publicitate

 

Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.

 

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

 

▪ amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

 

▪ în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

 

▪ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

 

▪ nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

 

▪ nu așezați patul lângă sobă;

 

▪ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

 

▪ focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

 

▪ nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

 

▪ depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situațiiincendiu casa

de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care vor fi sumele majorate

Publicat

Publicitate

Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), scrie alba24.ro.

Potrivit sursei citate, majorarea alocațiilor va fi de 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Drept urmare, alocațiile vor fi majorate astfel:

  • de la 719 lei la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități
  • de la 292 de lei la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Alocațiile de stat pentru copii au crescut și în ianuarie 2024 cu 13,8%, potrivit ANPIS.

În țară, peste 3,4 milioane de persoane primesc acest ajutor de la stat.

Publicitate

Potrivit legii, beneficiază de această alocație de stat toți copiii în vârstă de până la 18 ani.

Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending