Connect with us

Eveniment

Caravană medicală în județul Botoșani. Au fost identificate multiple cazuri de subnutriție și anemii la copii

Publicat

Publicitate

Trei caravane medicale, dotate cu aparatură modernă, sunt pe teren în comunitățile rurale vulnerabile din județul Suceava și alte zone ale țării, oferind consultații gratuite și diagnosticând afecțiuni precum subnutriția și anemiile carențiale la copii. Proiectul este inițiat de Organizația Salvați Copiii România, care a furnizat echipamentele medicale în valoare de 300.000 de euro către Asociația Caravana cu Medici. În județul Botoșani, caravanele medicale au vizitat comunitatea din Răuseni, oferind consultații gratuite și identificând multiple cazuri de subnutriție și anemii la copii.

În cadrul caravanelor funcționează trei unități medicale mobile puse la dispoziția Asociației Caravana cu medici de către Organizația Salvați Copiii România, dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ale sânului, ale glandei tiroide, abdominale sau transvaginale, care au ajuns deja la peste 1.500 de copii și adulți din medii vulnerabile.

Mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.

„Din motive socio-economice, copiii au fost aduși la consult de către asistenta comunitară și cu ajutorul analizoarelor și al unui consult de specialitate, am descoperit copii subnutriți, unul dintre ei cu o anemie hipocromă normocitară. Nu sunt patologii SF, însă copiii locuiesc în condiții grele și la medic nu au fost de mult timp”, a menționat Vladislava Coneschi, coordonator Caravana cu Medici Iași.

“La o caravană pediatrică organizată într-o zonă rurală, am întâlnit un băiețel de cinci ani, care venise îmbrăcat cu cele mai bune haine: o cămașă albă impecabilă, sacou albastru si un mic papion. Când a fost întrebat de ce s-a îmbrăcat atât de frumos și dacă urma să meargă la biserică sau la o petrecere după consult, copilul a răspuns cu inocență și emoție că s-a pregătit special pentru echipa medicală, despre care auzise că va veni să ajute copiii din satul lui. Emoționat și timid, dar cu ochii plini de speranță, a venit la consultul medical si la recoltarea analizelor. Atunci am descoperit că suferea de o problemă cronică de sănătate neglijată din cauza accesului limitat la servicii medicale. Efortul său de a se pregăti și a arăta cât mai bine a emoționat profund întreaga echipă, care a făcut tot posibilul să-i ofere îngrijirea necesară”, a subliniat Dr. Andra Postelnicu, medic pediatru Caravana cu Medici.

În cadrul caravanelor, persoanele vulnerabile și copiii au acces gratuit la specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, ginecologie, pediatrie, medicină generală, oftalmologie, dar pot beneficia și de măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei, EKG și ecografie abdominală, examinări care pot depista o serie de afecțiuni. În urma acestor consultații, se eliberează scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

Publicitate

Astfel, au fost organizate caravane în 13 comunități socio-vulnerabile, asigurând accesul la servicii medicale pentru 1.570 de adulți și copii. Au fost implicați 100 de medici și asistenți medicali în asigurarea accesului la servicii medicale pentru populația vulnerabilă din:

Lipănești             Prahova

Grănicești            Suceava

Măgura Bacău

Fântânele            Suceava

Râmnicelu           Brăila

Verendin              Caraș-Severin

Gura Văii             Bacău

Ciulnița                Ialomița

Pufești   Vrancea

Biserica Mărcuța              București

Răuseni Botoșani

Belin      Covasna

Castelu  Constanța

„Cele mai des întâlnite patologii includ infecțiile respiratorii acute, cum ar fi bronșitele și pneumoniile, care sunt frecvente în sezonul mai rece. De asemenea, gastroenteritele virale, manifestate prin vărsături și diaree, sunt comune, mai ales în rândul copiilor mici. Pe lângă acestea, sunt întâlnite uneori și anemiile carențiale.”, Dr. Andra Postelnicu, medic pediatru Caravana cu Medici.

Conform datelor INS pentru 2023, distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală, mediul rural fiind sever dezavantajat. În mediul urban au funcționat 6.200 de cabinete de medicină de familie comparativ cu 4.100 în mediul rural, iar numărul cabinetelor de specialitate din mediul rural este de 17,3 ori mai mic decât în mediul urban.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: „Lumina credinței străbătând veacul”, proiectul care a adus Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” premiul al doilea la Concursul Național Catehetic

Publicat

Publicitate

În această dimineață, 29 aprilie, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași, a avut loc etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, ediția a XVII-a. Evenimentul a adunat în Capitala Moldovei 13 echipe catehetice, câștigătoare ale etapelor pe protoierii. 

Evaluarea lucrărilor înscrise în cadrul concursului a fost realizată de către prof. univ. dr. Carmen Bolocan – președinte, prof. dr. Denisia Elena Mănoiu, inspector școlar pentru disciplina religie ISJ Neamț și prof. dr. Mihai Giosan,  inspector școlar pentru disciplina religie ISJ Neamț.

Profesorii și copiii din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” au reușit să transforme credința în acțiune, istoria în lecție vie și sfințenia în sursă de inspirație pentru toate vârstele, obținând un onorant și binemeritat premiu II, după o parohie din județul Iași. În cadrul proiectului „Lumina credinței străbătând veacul”, s-a lucrat cu inimă curată, cu talent dăruit de Dumnezeu și cu rugăciune neîncetată. Astfel, fiecare lucrare a devenit o mărturie vie a iubirii lui Hristos și a frumuseții negrăite a Ortodoxiei. Fiecare cateheză rostită, fiecare icoană zugrăvită, fiecare rugăciune înălțată și fiecare pas făcut în pelerinaj s-au împletit într-o lucrare comună, spre zidirea sufletelor și întărirea credinței.

 

„Cu recunoștință și bucurie, felicităm echipa proiectului „Lumina credinței străbătând veacul”!
Dragi profesori, părinți, copii și tineri,
Vă transmitem alese mulțumiri și calde felicitări pentru implicarea deosebită în proiectul catehetic care a adus atât lumină sufletelor, cât și recunoaștere binemeritată: Locul I la etapa pe Protopopiat și Locul II la etapa Eparhială!
Ați reușit, prin dăruirea voastră, să transformați credința în fapte, istoria în lecție vie, iar sfințenia în inspirație pentru cei mici și mari. Ați lucrat cu inimă, cu talent și cu rugăciune, reușind să faceți din fiecare activitate o mărturie vie a iubirii lui Hristos și a frumuseții Ortodoxiei.
Fiecare cateheză, fiecare icoană, fiecare rugăciune și fiecare pas făcut în pelerinaj a devenit parte dintr-o lucrare comună, cu adevărat ziditoare de suflete.
Mulțumim părintelui coordonator Petru Fercal, profesorilor implicați și copiilor minunați din grupul Prietenii Sfântului Ioan Botezătorul, care au arătat că se poate lucra în comuniune, cu folos și cu har.
Să vă fie răsplătite osteneala și credința, iar bucuria roadelor să vă însoțească mereu”, se arată pe pagina Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor au fost reprezentate și anul acesta la concurs, iar membrii juriului, care au mai avut experiențe în evaluarea dosarelor în cadrul etapei eparhiale în alți ani, au constatat o creștere calitativă a proiectelor.

Publicitate

„Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic a privit spre cei 100 de ani de patriarhat, dar nu cu o privire retrospectivă, ci cu învățămintele care sunt sprijin pentru următorii ani care ne cheamă la lucrare în Biserică și, totodată, a privi spre acele modele de mărturisire a credinței în vremuri de prigoană, în vremuri grele, a spus. Cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor au fost reprezentate și anul acesta la concurs, iar membrii juriului, care au mai avut experiențe în evaluarea dosarelor în cadrul etapei eparhiale în alți ani, au constatat o creștere calitativă a proiectelor, poate și din faptul că au avut loc întâlniri cu cei care își doresc să participe încă de la începutul anului, când mai mulți specialiști din zona media, din zona catehetică, și din zona alcătuirii unui portofoliu, a reprezentării succinte a ideilor și mesajul care se dorește a fi transmis, au fost alături de participanți cu gânduri, cu sfaturi, cu modele, cu acele exemple de bună practică, fiindu-le sprijin pe tot parcursul competiției, ne-a declarat părintele inspector Bogdan Racu, de la Biroul de catehizare al eparhiei”, a spus părintele Bogdan Racu, de la Biroul de catehizare al eparhiei.

În urma analizei proiectelor a fost desemnată câştigătoare Parohia „Sfânta Treime” din municipiul Iași, cu proiectul intitulat Bucuria mărturisirii credinței.

Citeste mai mult

Eveniment

Casa Verde Plus: Finanțare de până la 40.000 de lei pentru renovarea și izolarea locuințelor

Publicat

Publicitate

Programul „Casa Verde Plus”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat condițiile de eligibilitate pentru cei care doresc să obțină finanțare. Prin acest program, orice persoană poate beneficia de până la 40.000 de lei, respectiv 120 lei/mp, pentru lucrări de renovare sau izolare a locuințelor.

Potrivit informațiilor publicate de Fanatik, se pot înscrie cetățenii români sau ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul stabil în România. De asemenea, sunt eligibile și persoanele fizice care dețin o autorizație de construire pentru o locuință unifamilială nouă sau care au preluat legal o astfel de autorizație.

Cine poate beneficia de acest program

Pe lista cheltuielilor eligibile, specialiștii reamintesc ”achiziţia de materiale specificate în ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă”, precum și ”servicii manoperă, inclusiv TVA aferentă. Profitul, cheltuielile indirecte şi TVA aferentă acestora nu sunt eligibile”.

Legea menționează că serviciile de proiectare sunt acoperite, mai exact elaborarea proiectului tehnic în procent de 5% din investiția de bază, doar pentru proiectele care presupun izolarea unei locuințe existente. Finanțarea se va acorda sub forma unei prime de eficiență în valoare de 40.000 de lei.

Această sumă trebuie să acopere cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 120 lei/mp izolat și finisat. Acest lucru fiind valabil în cazul izolării locuințelor aflate în faza de construcție și pentru izolarea locuințelor existente. Beneficiarul va fi obligat să suporte eventualele diferențe până la acoperirea integrală a costurilor.

Firmele pot primi până la 500.000 de lei

”Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu va putea depăşi valoarea de maximum 40.000 lei”, mai este menționat în lege. Cât despre persoanele juridice, acestea pot fi unități administrativ-teritoriale, instituții publice, organizaţii neguvernamentale. unitate administrativ-teritorială este şi subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului, conform Adevărul.

Publicitate

În cazul firmelor, cheltuielile eligibile sunt cele care acoperă costurile unor materiale de izolaţie organic-naturale, sisteme de acoperiş verde, perete vegetal, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), geam termopan cu tâmplărie din lemn. De asemenea, sunt decontate sisteme de iluminat pe bază de LED și cheltuielile cu montajul sistemelor.

Valoarea finanțării în cazul firmelor este de 500.000 de lei pe proiect, în timp ce bugetul AFM pentru 2025 este de 16,42 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul trecut. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) mai anunță că în 2025 a mai lansat programul privind panourile fotovoltaice (buget de 1,5 miliarde de lei), programul ”Rabla” (1,43 miliarde de lei), eficiență energetică în clădiri publice sau rabla pentru sobe.

Citeste mai mult

Administratie

Primarul Cosmin Andrei, condamnat cu AMÂNAREA executării pedepsei, dar își păstrează funcția și dreptul de a candida

Publicat

Publicitate

După mai multe termene amânate, magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat marți, 29 aprilie 2025, în dosarul în care primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost judecat pentru divulgarea de informații confidențiale în scopuri personale.

Edilul a fost găsit vinovat și a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.

Decizia instanței nu îl afectează, însă, din punct de vedere administrativ: Cosmin Andrei nu își pierde funcția de primar și nici nu este împiedicat legal să candideze pentru un nou mandat.

Conform hotărârii Tribunalului Botoșani, primarul a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea, faptă prevăzută de articolul 12, alineatul 1, litera b din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Pe durata termenului de supraveghere de doi ani, edilul va trebui să respecte o serie de obligații impuse de instanță, printre care prezentarea periodică la Serviciul de Probațiune Botoșani, primirea vizitelor consilierului de probațiune, anunțarea oricărei schimbări de locuință sau a deplasărilor mai lungi de cinci zile, comunicarea schimbării locului de muncă, dar și furnizarea de informații privind mijloacele de existență.

Instanța a revocat, totodată, măsura controlului judiciar impusă anterior în cauză și a dispus ca primarul să achite suma de 1.364,28 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Publicitate

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citeste mai mult

Administratie

„Turneu în cartierul tău” – ediția a II-a: Muzica filarmonicii revine în parcurile din Botoșani

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, a anunțat astăzi că în zilele viitoare se va desfășura cea de a doua ediție a proiectului cultural „Turneu în cartierul tău”. Manifestarea va avea loc în zilele de 3 și 4 mai 2025.

Proiectul, inițiat pentru a aduce muzica mai aproape de comunitate, își propune să transforme parcurile orașului în scene în aer liber, oferind acces gratuit tuturor cetățenilor la concerte susținute de Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Alături de orchestră vor evolua grupul pop-opera 4 Tenori – format din Nicolae Ilincăi, Filip Aurelian Mihai, Claudiu Chereji și Bronislaw Babias-Anton –, precum și soprana Miruna Dascălu, invitată special pentru concertul de duminică.

Programul evenimentului este următorul:

Sâmbătă, 3 mai 2025

  • Ora 12:00 – Parcul „Junior”
  • Ora 16:00 – Parcul Tineretului
  • Ora 19:00 – Parcul Curcubeului – Primăverii

Duminică, 4 mai 2025

  • Ora 11:00 – Parcul „Mihai Eminescu” – foișor

Programul muzical va include piese de promenadă, arii celebre și melodii din repertoriul național și internațional. Fiecare concert va avea o durată de aproximativ 50 de minute.

Publicitate

„Ne dorim ca muzica să ajungă în mijlocul comunității, în locuri familiare botoșănenilor, pentru a crea momente de bucurie și apartenență. Invităm toți cetățenii să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale în aer liber”, a explicat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending