Connect with us

Eveniment

Caravană medicală în județul Botoșani. Au fost identificate multiple cazuri de subnutriție și anemii la copii

Publicat

Publicitate

Trei caravane medicale, dotate cu aparatură modernă, sunt pe teren în comunitățile rurale vulnerabile din județul Suceava și alte zone ale țării, oferind consultații gratuite și diagnosticând afecțiuni precum subnutriția și anemiile carențiale la copii. Proiectul este inițiat de Organizația Salvați Copiii România, care a furnizat echipamentele medicale în valoare de 300.000 de euro către Asociația Caravana cu Medici. În județul Botoșani, caravanele medicale au vizitat comunitatea din Răuseni, oferind consultații gratuite și identificând multiple cazuri de subnutriție și anemii la copii.

În cadrul caravanelor funcționează trei unități medicale mobile puse la dispoziția Asociației Caravana cu medici de către Organizația Salvați Copiii România, dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ale sânului, ale glandei tiroide, abdominale sau transvaginale, care au ajuns deja la peste 1.500 de copii și adulți din medii vulnerabile.

Mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.

„Din motive socio-economice, copiii au fost aduși la consult de către asistenta comunitară și cu ajutorul analizoarelor și al unui consult de specialitate, am descoperit copii subnutriți, unul dintre ei cu o anemie hipocromă normocitară. Nu sunt patologii SF, însă copiii locuiesc în condiții grele și la medic nu au fost de mult timp”, a menționat Vladislava Coneschi, coordonator Caravana cu Medici Iași.

“La o caravană pediatrică organizată într-o zonă rurală, am întâlnit un băiețel de cinci ani, care venise îmbrăcat cu cele mai bune haine: o cămașă albă impecabilă, sacou albastru si un mic papion. Când a fost întrebat de ce s-a îmbrăcat atât de frumos și dacă urma să meargă la biserică sau la o petrecere după consult, copilul a răspuns cu inocență și emoție că s-a pregătit special pentru echipa medicală, despre care auzise că va veni să ajute copiii din satul lui. Emoționat și timid, dar cu ochii plini de speranță, a venit la consultul medical si la recoltarea analizelor. Atunci am descoperit că suferea de o problemă cronică de sănătate neglijată din cauza accesului limitat la servicii medicale. Efortul său de a se pregăti și a arăta cât mai bine a emoționat profund întreaga echipă, care a făcut tot posibilul să-i ofere îngrijirea necesară”, a subliniat Dr. Andra Postelnicu, medic pediatru Caravana cu Medici.

În cadrul caravanelor, persoanele vulnerabile și copiii au acces gratuit la specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, ginecologie, pediatrie, medicină generală, oftalmologie, dar pot beneficia și de măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei, EKG și ecografie abdominală, examinări care pot depista o serie de afecțiuni. În urma acestor consultații, se eliberează scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

Publicitate

Astfel, au fost organizate caravane în 13 comunități socio-vulnerabile, asigurând accesul la servicii medicale pentru 1.570 de adulți și copii. Au fost implicați 100 de medici și asistenți medicali în asigurarea accesului la servicii medicale pentru populația vulnerabilă din:

Lipănești             Prahova

Grănicești            Suceava

Măgura Bacău

Fântânele            Suceava

Râmnicelu           Brăila

Verendin              Caraș-Severin

Gura Văii             Bacău

Ciulnița                Ialomița

Pufești   Vrancea

Biserica Mărcuța              București

Răuseni Botoșani

Belin      Covasna

Castelu  Constanța

„Cele mai des întâlnite patologii includ infecțiile respiratorii acute, cum ar fi bronșitele și pneumoniile, care sunt frecvente în sezonul mai rece. De asemenea, gastroenteritele virale, manifestate prin vărsături și diaree, sunt comune, mai ales în rândul copiilor mici. Pe lângă acestea, sunt întâlnite uneori și anemiile carențiale.”, Dr. Andra Postelnicu, medic pediatru Caravana cu Medici.

Conform datelor INS pentru 2023, distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală, mediul rural fiind sever dezavantajat. În mediul urban au funcționat 6.200 de cabinete de medicină de familie comparativ cu 4.100 în mediul rural, iar numărul cabinetelor de specialitate din mediul rural este de 17,3 ori mai mic decât în mediul urban.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Ministrul Emil Hurezeanu, distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a fost distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române în cadrul Galei Culturii Naționale organizată la Botoșani.

Evenimentul a fost organizat, marți seară, de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului.

Șeful diplomației române a primit premiul de la președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.

‘Sunt foarte bucuros, sunt foarte mulțumit, vă sunt recunoscător că ați înscenat, la propriu, și la figurat, astăzi, o astfel de întâlnire între ceea ce suntem, între ceea ce am fost și, în orice caz, nu trebuie să renunțăm să mai fim’, a afirmat Hurezeanu în momentul decernării premiului.

În cadrul Galei Culturii Naționale, desfășurată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, au mai fost acordate Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional, care i-a revenit traducătorului italian Bruno Mazzoni, și Premiul Național pentru excelență în cultură, acordat academicianului Mircea Martin. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Poeta Grete Tartler, laureată a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia

Publicat

Publicitate

Poeta Grete Tartler, în vârstă de 76 de ani, a obținut, miercuri, Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’- Opera Omnia pentru anul 2024, acordat de Primăria Botoșani, în colaborare cu Fundația Culturală ‘Hyperion- Caiete Botoșănene’ și Uniunea Scriitorilor din România.

Pentru cel mai important premiu de poezie din România au mai fost nominalizați Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.

Câștigătorul a fost desemnat de un juriu format din Grațiela Benga, Al. Cistelecan, Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Irina Petraș și Vasile Spiridon, acesta din urmă fiind și președinte al juriului.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU/AGERPRES

Publicitate

 

Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia se află la a 34-a ediție. Câștigătorul trofeului primește, în mod tradițional, și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani. Pe lângă trofeu și distincția de cetățean de onoare, Grete Tartler a primit și un premiu în bani în valoare de 40.000 de lei, iar Primăria Botoșani va finanța și publicarea unei antologii din întreaga sa operă poetică.

‘Mulțumesc juriului care a considerat că merit să mă alătur acestei republici a poeților talentați, chiar geniali aș spune, unii dintre ei, care constituie galeria de poeți laureați ai acestui premiu botoșănean. Mulțumesc Botoșaniului și celor care m-au primit în rândul lor cetățean de onoare, alături de ceilalți poeți’, a afirmat Grete Tartler, după conferirea premiului.

Grete Tartler s-a născut la 23 noiembrie 1948 la București. Ea este, de asemenea, scriitoare, traducătoare și diplomată. Este doctor în filosofie al Universității București, titlul obținut în 1995 cu lucrarea ‘Utopia însingurării în Evul Mediu islamic’.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU/AGERPRES


 

A absolvit Liceul de Muzică, iar în 1968, pe când era studentă în anul I la Conservator, a debutat în revista Amfiteatru cu un grupaj de versuri ce prefigurau talentul liric al acesteia. Prima sa plachetă, ‘Apa vie’, a fost publicată în 1970.

După absolvirea Conservatorului, devine profesoară de violă la Liceul de Muzică, concomitent urmând și cursurile Facultății de limbi romanice a Universității din Bucuresti, secția limba arabă, dedicându-se ulterior studiului culturilor orientale.

Printre laureații acestui premiu, considerat cel mai important din România cu privire la poezie, se numără și Gelu Naum, Ana Blandiana, Ștefan Augustin Doinaș, Mircea Dinescu, Mircea Cărtărescu.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Gest de omenie al unui jandarm botoșănean: A ajutat o femeie aflată în dificultate pe strada Primăverii

Publicat

Publicitate

Un subofițer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, aflat în timpul liber, a dat dovadă de altruism și spirit civic atunci când o femeie s-a prăbușit în fața sa, pe strada Primăverii din municipiul Botoșani. Ady, care se plimba împreună cu viitoarea sa soție, a intervenit imediat pentru a acorda ajutor.

Femeia, în vârstă de 62 de ani, acuza dureri puternice la un picior. Subofițerul a discutat cu aceasta pentru a-i evalua starea, așezând-o într-o poziție care să îi diminueze suferința. Ulterior, Ady a apelat numărul unic de urgență 112 pentru a solicita intervenția unui echipaj medical.

În scurt timp, un echipaj SMURD a ajuns la fața locului, preluând femeia pentru investigații medicale la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Mavromati. Jandarmul a ajutat și la urcarea acesteia în ambulanță, demonstrând o grijă deosebită pentru siguranța și confortul persoanei aflate în dificultate.

„Am făcut doar ceea ce ar trebui să facă orice om în astfel de situații. Mă bucur că am fost acolo să o pot ajuta,” a declarat Ady, vizibil emoționat de situație.

Acest gest subliniază încă o dată rolul jandarmilor, nu doar în menținerea ordinii publice, ci și în sprijinirea comunității, chiar și în afara orelor de serviciu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Banca Transilvania va închide două aplicații populare în rândul clienților. Când dispar BT24 și NeoBT și cu ce vor fi înlocuite

Publicat

Publicitate

Banca Transilvania va închide din luna martie două dintre cele mai folosite aplicații ale sale de internet banking.

„Dorim să te informăm că începând cu data de 18 martie 2025 aplicațiile BT24 și NeoBT vor fi înlocuite cu aplicația BT Pay”, se arată într-un mail pe care BT a început să-l trimită clienților săi, potrivit Știrile Pro TV.

”Toate operațiunile realizate prin intermediul celor 2 aplicații de plată vor putea fi realizate prin aplicația de mobile banking BT Pay.

Dacă după această dată dorești să folosești și o variantă desktop, e necesar să depui o solicitare în orice unitate Banca Transilvania”, se mai arată în informarea băncii.

Renunțarea la cele două aplicații era deja anunțată de bancă, încă de la sfârșitul anului trecut.

”Procesul prin care renunțăm la NeoBT și BT24 este unul etapizat. Dar stai fără griji, vei fi notificat din timp.

Publicitate

Între timp, noi îți recomandăm să îți descarci deja BT Pay, ca să începi să te familiarizezi cu aceasta și cu toate funcționalitățile” este mesajul postat pe siteul Băncii Transilvania, în data de 10 decembrie 2024.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending