Trei caravane medicale, dotate cu aparatură modernă, sunt pe teren în comunitățile rurale vulnerabile din județul Suceava și alte zone ale țării, oferind consultații gratuite și diagnosticând afecțiuni precum subnutriția și anemiile carențiale la copii. Proiectul este inițiat de Organizația Salvați Copiii România, care a furnizat echipamentele medicale în valoare de 300.000 de euro către Asociația Caravana cu Medici. În județul Botoșani, caravanele medicale au vizitat comunitatea din Răuseni, oferind consultații gratuite și identificând multiple cazuri de subnutriție și anemii la copii.
În cadrul caravanelor funcționează trei unități medicale mobile puse la dispoziția Asociației Caravana cu medici de către Organizația Salvați Copiii România, dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ale sânului, ale glandei tiroide, abdominale sau transvaginale, care au ajuns deja la peste 1.500 de copii și adulți din medii vulnerabile.
Mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.
„Din motive socio-economice, copiii au fost aduși la consult de către asistenta comunitară și cu ajutorul analizoarelor și al unui consult de specialitate, am descoperit copii subnutriți, unul dintre ei cu o anemie hipocromă normocitară. Nu sunt patologii SF, însă copiii locuiesc în condiții grele și la medic nu au fost de mult timp”, a menționat Vladislava Coneschi, coordonator Caravana cu Medici Iași.
“La o caravană pediatrică organizată într-o zonă rurală, am întâlnit un băiețel de cinci ani, care venise îmbrăcat cu cele mai bune haine: o cămașă albă impecabilă, sacou albastru si un mic papion. Când a fost întrebat de ce s-a îmbrăcat atât de frumos și dacă urma să meargă la biserică sau la o petrecere după consult, copilul a răspuns cu inocență și emoție că s-a pregătit special pentru echipa medicală, despre care auzise că va veni să ajute copiii din satul lui. Emoționat și timid, dar cu ochii plini de speranță, a venit la consultul medical si la recoltarea analizelor. Atunci am descoperit că suferea de o problemă cronică de sănătate neglijată din cauza accesului limitat la servicii medicale. Efortul său de a se pregăti și a arăta cât mai bine a emoționat profund întreaga echipă, care a făcut tot posibilul să-i ofere îngrijirea necesară”, a subliniat Dr. Andra Postelnicu, medic pediatru Caravana cu Medici.
În cadrul caravanelor, persoanele vulnerabile și copiii au acces gratuit la specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, ginecologie, pediatrie, medicină generală, oftalmologie, dar pot beneficia și de măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei, EKG și ecografie abdominală, examinări care pot depista o serie de afecțiuni. În urma acestor consultații, se eliberează scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.
Astfel, au fost organizate caravane în 13 comunități socio-vulnerabile, asigurând accesul la servicii medicale pentru 1.570 de adulți și copii. Au fost implicați 100 de medici și asistenți medicali în asigurarea accesului la servicii medicale pentru populația vulnerabilă din:
Lipănești Prahova
Grănicești Suceava
Măgura Bacău
Fântânele Suceava
Râmnicelu Brăila
Verendin Caraș-Severin
Gura Văii Bacău
Ciulnița Ialomița
Pufești Vrancea
Biserica Mărcuța București
Răuseni Botoșani
Belin Covasna
Castelu Constanța
„Cele mai des întâlnite patologii includ infecțiile respiratorii acute, cum ar fi bronșitele și pneumoniile, care sunt frecvente în sezonul mai rece. De asemenea, gastroenteritele virale, manifestate prin vărsături și diaree, sunt comune, mai ales în rândul copiilor mici. Pe lângă acestea, sunt întâlnite uneori și anemiile carențiale.”, Dr. Andra Postelnicu, medic pediatru Caravana cu Medici.
Conform datelor INS pentru 2023, distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală, mediul rural fiind sever dezavantajat. În mediul urban au funcționat 6.200 de cabinete de medicină de familie comparativ cu 4.100 în mediul rural, iar numărul cabinetelor de specialitate din mediul rural este de 17,3 ori mai mic decât în mediul urban.