Toți elevii din România urmează să primească banii pentru prima bursă acordată în acest an școlar 2024 – 2025. Plata este programată pentru luna noiembrie, potrivit metodologiei comunicate de minister, relatează alba24.ro.
Unii profesori reclamă însă că stabilirea burselor este una dintre problemele care le aglomerează activitatea. În special în școlile mici, dacă sunt implicate în comisiile de acordare a burselor, cadrele didactice au de îndeplinit responsabilități suplimentare, precum analiza documentelor.
„Sunt unele lucruri care ne solicită competențe juridice, pe care noi nu le avem”, a declarat, pentru edupedu.ro, un învățător care face parte din comisia de acordare a burselor.
De asemenea, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că bursele sunt cea mai mare problemă pentru cadrele didactice, la început de an școlar.
„Dacă îi întrebați pe colegii din școli care a fost cea mai mare problemă acum, la început de anul școlar – bursele. Este o adevărată nebunie. Colegii noștri sunt exasperați. Da, dar dacă nu ar mai face ei treaba asta, ar trebui să preia serviciul secretariat. Păi nu se poate, este imposibil așa ceva. Ne învârtim pur și simplu în cerc. E o nebunie, e o nebunie întreagă. Și atunci mai vreau și rezultate, vreau calitate cu niște oameni care trebuie să îmi facă hârtii peste hârtii”, a precizat Marius Nistor.
Când primesc elevii banii în luna noiembrie. Calendar
Potrivit metodologiei stabilite de minister, până în 23 septembrie, profesorii/diriginții au avut responsabilitatea de a informa părinții și elevii despre modul de acordare a burselor.
Până în 3 octombrie, elevii și părinții au trebuit să depună documente necesare pentru obținerea burselor (online sau la secretariatele unităților de învățământ). Este vorba despre certificate de naștere, foi matricole, adeverințe de venit etc.
Apoi, până în 20 octombrie (sau data de 20 a fiecărei luni), școlile transmit la inspectorate:
- sumele estimate pentru plata burselor
- numărul de beneficiari pe categorii de burse.
Inspectoratele transmit aceste date la minister, până la data de 25 a lunii.
Prima tranșă de burse pe acest an școlar va fi plătită către elevi în 20 noiembrie. În general, plata se efectuează prin transfer bancar, în conturile indicate de către părinți sau elevi.
Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.
Burse școlare 2024-2025. Cuantum și sume estimate
bursă de excelență olimpică I (gimnaziu și liceu):
- 750-3000 lei
- pentru elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune/medalii asimilate la olimpiadele școlare internaționale, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute ME, Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret
- de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională
bursa de excelență olimpică II (gimnaziu și liceu):
-
- 700 de lei
- pentru elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației
- de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională
bursa de merit: 450 lei/lună
bursa de reziliență: 300 lei/lună
-
- numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.
bursă socială: 300 lei/lună
bursă tehnologică: 300 lei/lună
bursa pentru susținerea participării școlare a mamelor minore: 700 lei/lună
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale / alte venituri obținute potrivit legii.