Connect with us
Publicitate

Eveniment

Când va putea fi observată Superluna ALBASTRĂ în 2024. Ce superstiții sunt legate de acest rar fenomen astronomic

Publicat

Publicitate

O superlună plină albastră va fi vizibilă noaptea de 19 – 20 august 2024 în toată lumea, iar ceea ce trebuie să știm este că o combinaţie între lună plină și lună albastră este extrem de rară, relatează alba24.ro.

În ciuda denumirii de “Lună albastră”, Luna nu apare efectiv albastră în timpul acestui fenomen. Culoarea Lunii poate fi influențată de condițiile atmosferice, dar în general, ea își păstrează culoarea obișnuită.

“Superluna albastră” este un termen folosit pentru a descrie o combinație de două fenomene astronomice: superluna și lună albastră, scrie space.com.

Termenul provine dintr-o traducere din engleză care nu are nici o legătură, așadar, cu nuanța discului lunar, ci este denumirea dată fazei de Lună plină atunci când se produce a doua oară într-o lună calendaristică.

Aceste două fenomene nu sunt legate între ele în mod direct, ci pot să apară în anumite condiții, dar în mod obișnuit ele nu se întâmplă simultan, de aceea acest fenomen este atât de rar.

Superluna: O superlună apare atunci când Luna se află la perigeu, adică în punctul cel mai apropiat de Pământ în timpul orbitei sale.

Publicitate

În această poziție, Luna poate părea mai mare și mai strălucitoare pe cer decât în alte momente.

Datorită formei sale orbitale eliptice, distanța dintre Pământ și Lună variază, ceea ce determină diferențe în mărimea aparentă a Lunii de pe cer.

Lună albastră: Termenul “lună albastră” nu se referă la culoarea Lunii, ci la fenomenul când într-un anumit interval de timp, de obicei un singur an calendaristic, au loc două luni pline în aceeași lună.

Publicitate

Cu alte cuvinte, este a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, care este mai rară și nu este legată de aspectul sau culoarea Lunii.

Astfel, “superluna albastră” se referă la situația în care o lună plină are loc în timpul unui perigeu al Lunii, ceea ce poate face ca Luna să fie atât mai mare (datorită perigeului) cât și să apară în a doua lună plină a lunii calendaristice respective.

În limba română folosim termenul “perigeu” pentru punctul cel mai apropiat de pe orbita în jurul Pământului și “apogeu” pentru punctul cel mai îndepărtat.

Termenul de superlună albastră este mai mult o etichetă convențională și populară.

În cazul Lunii pline din august, distanţa dintre Pământ şi satelitul său natural va fi de aproximativ 357.000 de kilometri.

Distanţa medie a Lunii pe orbita sa este de aproximativ 380.000 de kilometri faţă de Pământ.

Superstiții legate de luna plină

Luna plină a fost asociată de-a lungul timpului cu numeroase superstiții și credințe în diferite culturi din întreaga lume:

  1. Influența asupra comportamentului uman: Există credința că luna plină poate influența comportamentul uman și poate provoca schimbări de dispoziție sau comportament excentric. Această credință a dat naștere termenului “lunatic”, care se referă la o persoană cu comportament neobișnuit sau instabil în timpul lunii pline.
  2. Creșterea activității paranormale: Luna plină este adesea asociată cu fenomene paranormale sau cu creșterea activității spirituale. Se spune că fantomele și fenomenele paranormale sunt mai frecvente sau mai intense în timpul lunii pline.
  3. Neliniște și somn agitat: Unele persoane cred că luna plină poate cauza neliniște și somn agitat. Există o idee că somnul nu este la fel de odihnitor în timpul unei nopți de lună plină.
  4. Nașteri și fertilitate: În anumite culturi, se crede că nașterile sunt mai frecvente în timpul lunii pline sau că fertilitatea este mai mare în această perioadă.
  5. Ritualuri și vrăji: Luna plină este considerată un moment puternic în multe tradiții magice și spirituale. Oamenii pot efectua ritualuri, vrăji sau practici spirituale pentru a atrage bunăstare, pentru vindecare sau pentru a elibera energii negative în timpul lunii pline.
  6. Impact asupra agriculturii: În trecut, luna plină a fost asociată cu momentul potrivit pentru anumite activități agricole, cum ar fi plantarea sau recoltarea culturilor.
  7. Legende și mituri: În multe culturi, luna plină a fost subiectul unor legende și mituri. De exemplu, există povești despre vârcolaci sau alte creaturi supranaturale care devin active în timpul lunii pline.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ciclonul „uriaș” din weekend a devenit motiv de glume pe internet: „Așa țară, așa ciclon!”

Publicat

Publicitate

Autoritățile au fost în alertă maximă, weekendul trecut, în așteptarea unui ciclon „uriaș” botezat de unii „Ashley”. Fenomenul meteorologic s-a dovedit în final a fi un episod normal de toamnă, iar internetul s-a umplut de glume despre furtuna care n-a mai fost, scrie Adevărul.

Telefoanele au sunat în sincron duminică, 29 septembrie, în urma mesajelor RO-Alert care anunțau vreme severă. Doar că alertele privind ploile și riscul de inundații au fost puțin exagerate.

A considera ploaia anunțată în weekend ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit, au atras atenția experții referindu-se la panica pe care autoritățile au băgat-o în oameni zilele trecute.

Instituțiile statului s-au aflat în cea mai mare alertă posibilă, iar desfășurările de forțe au fost impresionante. După toată agitația, ciclonul a devenit acum motiv de glume pe internet.

Ciclonul a fost amânat din cauza condițiilor meteo nefavorabile”, este doar una dintre glumele care au început să curgă pe internet despre ciclonul care nu a existat în România.

Așa țară, așa ciclon”, mai menționează un internaut pe rețelele de socializare.

Publicitate

Un expert în meteorlologie a explicat că „nu există știri cu Așlei decât în România”, ceea ce publicaseră, zilele trecute, și jurnaliștii „Adevărul” care au dezvăluit că această denumire nu a fost alocată nici unei furtuni.

Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic. În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.”, a scris conferențiarul universitar Lucian Sfîcă, pe Facebook Meteo Moldova.

Sursa: Adevărul

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Acoperământul Maicii Domnului

Publicat

Publicitate

Această sărbătoare îşi are originea într-o minune ce s-a întâmplat în Constantinopol, pe vremea împăratului Leon cel înţelept, care a fost un împărat creştin şi a făcut mult bine Bisericii lui Hristos.

De aceea Dumnezeu a dorit ca în timpul împărăţiei lui să se facă o minune ca aceasta. Se făcea o priveghere de toată noaptea spre Duminică la Biserica din Vlaherne, care se afla pe malul mării, unde era hramul Maicii Domnului.

Şi acolo la biserică era multă lume adunată, fiind biserică mare. Şi s-a întâmplat că a venit la biserică şi Sfântul Andrei, care se făcuse şi se zicea nebun pentru dragostea lui Hristos, după ce auzise de la Apostolul Pavel că cel nebun al lui Hristos este mai înţelept decât toată lumea.

Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos stătea în biserică în timpul privegherii, la ceasul al patrulea din noapte, adică la ora zece noaptea. Şi a ridicat ochii în sus deasupra norodului în biserică şi a văzut pe Maica Domnului că ţinea un omofor, adică un brâu aşa cum e omoforul la arhierei. Omoforul acesta strălucea mai mult decât soarele şi îl ţinea deasupra poporului. Maica Domnului era înconjurată de toţi îngerii cerului şi de toţi sfinţii, cel mai aproape de dânsa fiind Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Ioan Evanghelistul.

Şi a auzit-o pe Maica Domnului zicând aşa: „Împărate Ceresc, primeşte pe tot omul care se roagă Ţie şi cheamă numele meu întru ajutor, ca să nu plece nimeni de la faţa mea neajutorat şi neascultat”. Stând aşa Sfântul Andrei şi, având mintea curăţită prin raza Sfântului Duh, a zis către ucenicul său, Epifanie: „Fratele meu, oare vezi tu pe Împărăteasa tuturor cum acoperă poporul în biserică cu Sfântul ei acoperământ, şi auzi cum se roagă pentru toată lumea şi cum mijloceşte pentru noi, oamenii, în biserica aceasta?”.

Îndată ce a zis cuvintele acestea – auzind şi Epifanie rugăciunea cu care se ruga ea Mântuitorului -, deodată a dispărut vedenia din biserică. Şi au păstrat ei taina aceasta o vreme, iar mai pe urmă au spus patriarhului şi altora că Maica Domnului a fost în biserică în noaptea aceea, la priveghere, şi a acoperit poporul cu dumnezeiescul ei acoperământ.

Publicitate

Şi din acel an a început a se serba, mai întâi la Constantinopol, apoi în Rusia şi la alte popoare creştine, sărbătoarea aceasta, care se cheamă în ruseşte Pocrov, adică Acoperământul Maicii Domnului.

Ştiind şi noi pe solitoarea şi acoperitoarea noastră, să nădăjduim către dânsa cu umilinţă strigând: „Acoperă-ne pe noi cu acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în toate zilele noastre”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

O casă a luat foc în puterea nopții, la Trușești. Pompierii avertizează

Publicat

Publicitate

Acoperișul unei case din localitatea Drislea a fost distrus în urma unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-a întâmpla în această dimineață. Alarma a fost dată puțin înainte de ora 4:00.

 

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospecială de stingere, precum și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Trușești. Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interior.

 

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă recomandă:

 

Publicitate

▪️verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

 

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

Publicitate

 

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

 

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

 

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

 

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

 

Citeste mai mult

Actualitate

Reduceri pentru studenți la călătoria cu trenul. Care sunt condițiile în anul universitar 2024-2025

Publicat

Publicitate

Studenții trebuie fie în vârstă de până la 30 de ani și să fie înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România și din Academia Română, scrie alba24.ro.

Aceștia beneficiază de facilități la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic astfel:

  • bilete de călătorie cu reducere 90%
  • abonamente lunare cu reducere 90% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.

Studenții cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal beneficiază de:

  • bilete de călătorie cu reducere 100%
  • abonamente lunare cu reducere 100% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.

În cazul călătoriei la clasa 1 sau la vagon de dormit/cuşetă, studenții vor achita integral diferențele tarifare.

Reduceri pentru studenți la călătoria cu trenul. Cum se emit bilete și abonamente

Pe baza legitimației de student pentru reducere/gratuitate transport, vizată pentru anul universitar 2023-2024, facilitățile se acordă doar pentru călătoriile care se efectuează până la data de 30  noiembrie 2024, inclusiv.

Studenții din anii terminali pentru care instituţia de învăţământ a scris ”an terminal” în dreptul anului universitar 2023-2024 nu mai beneficiază de facilitățile aferente începând cu data de 1 octombrie 2024.

Publicitate

Studenții din anul I – până la obținerea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport – pot beneficia de facilitățile aferente:

numai în baza adeverinței, în original, emisă pentru anul universitar 2024-2025 de unitatea de învățământ de apartenență, până la data de 30 noiembrie 2024.

De la data de 1 decembrie 2024, facilitățile acordate studenților (inclusiv și celor din anul I) la călătoria cu trenul (bilete/abonamente lunare) se vor acorda numai în baza legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2024-2025.

Publicitate

Reduceri pentru studenți la călătoria cu trenul. Noutăți pentru studenții cu reducere 100%

Din 1 octombrie, aplicația de cumpărare bilete online ainclude și funcționalitățile specifice pentru procurarea biletelor/abonamentelor online aferente studenților beneficiari de gratuitate. Aceștia trebuie să își creeze un cont personal de utilizator. După autentificarea pe cont este necesară înregistrarea ca student prin completarea datelor specifice (facultate, serie legitimație, etc.). După ce datele sunt confirmate de către facultate, primesc pe e-mail ID-ul de student cu care va putea ulterior să își procure biletele online.

Reduceri pentru studenți la călătoria cu trenul. Cum se pot obține biletele și abonamentele

În baza ID-ului obținut prin crearea profilului de utilizator direct pe site-ul CFR Călători sau de la casele de bilete, toți studenții –  atât cei beneficiari de gratuitate, cât și cei care beneficiază de reducere 90%, pot obține legitimații de călătorie prin canalele de vânzare, astfel:

  • bilete de călătorie gratuite /cu reducere 90%
    • de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu;
    • în tren, de la personalul de tren, numai bilete de călătorie valabile la trenul curent și eventual la următorul tren de legătură, în următoarele situații: stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare cu personal propriu CFR Călători; îmbarcarea se face în afara orelor de program de la casa de bilete a stației;
    • de la automatele de bilete ale CFR Călători
    • online direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro sau prin aplicația descărcabilă pe telefon ca document pdf.electronic sau tipărit pe hârtie cu cod QR.
  • abonamente de călătorie lunare gratuite / cu reducere 90%, cu număr nelimitat de călătorii
    • de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu;
    • de la automatele de bilete ale CFR Călători;
    • prin aplicația descărcabilă pe telefon, sub formă de cod QR cu elemente dinamice.

Pentru studenții beneficiari de gratuitate, pe verso legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport trebuie să existe înscrierea ”Gratuitate”, semnătura, respectiv ștampila instituției de învățământ superior într-o căsuță separată față de viza de valabilitate.

Verificarea biletelor

La verificarea călătoriei în tren, în cazul în care studenții nu prezintă documentele aferente:

legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport, în original, vizate sau adeverința care atestă calitatea de student în anul I, în original, plus un act de identitate

sau prezintă alte documente eliberate de unităţile de învăţământ superior de apartenență, aceştia vor fi consideraţi ca fiind fără bilet/abonament de călătorie şi vor fi trataţi conform legislaţiei în vigoare (vor suporta plata tarifelor de taxare în tren – superioare tarifelor de la casele de bilete).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending