Connect with us

Eveniment

Când va intra România într-o criză economică. Anunțul ministrului Finanțelor despre recesiune și sistemul de pensii

Publicat

Publicitate

România nu va intra într-o criză economică în acest an, dar vor exista elemente caracteristice recesiunilor, a declarat joi ministrul Finanțelor Adrian Câciu, la Antena 3.

„Nu vom avea o criză economică foarte rapid, dar vor fi elemente de presiune recesionistă”, a spus ministrul, precizând că recesiunea este o etapă premergătoare unei crize.

Ministrul a îndemnat cetățenii la prudență, în condițiile în care costurile de îndatorare cresc.

În context, ministrul a spus că programele de sprijin pentru cetățeni și companii totalizează în acest an 48 de miliarde de lei și că la rectificarea bugetară vor fi luate noi măsuri pentru a face suportabilă creșterea prețurilor.

Câciu: sistemul de pensii nu este în pericol

Sistemul de pensii din România nu se apropie de colaps și nu este în pericol, a declarat joi ministrul Finanțelor Adrian Câciu, la Antena 3.

Ministrul a spus că sistemul este construit corect și nu va colapsa dacă vor fi plătite toate contribuțiile în mod corect, amintind de cele 1,5 milioane de persoane care lucrează în moduri permise de Codul Fiscal dar care nu plătesc contribuții.

Publicitate

„Dreptul la pensie este una, finanțarea este alta. Unii politicieni au spus că acest sistem va colapsa. Dacă suntem corecți în societate și plătim toți contribuții nu are cum să colapseze”.

Politicieni și analiști economci au artras ateenția în repetate rânduri asupra situației sistemului de pensii, care ar avea de suferit din cauza numărului mare de pensionari și a reducerii numărului de angajați din economie.

Câciu a vorbit și de impozitateea pensiilor speciale, spunând că o analiză este în curs. „Analiza din cadrul Ministerului de Finanţe este în derulare. Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng”, a spus ministrul.

sursa: mediafax

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani îl aduce pe Robert Filip sub formă de împrumut de la CFR Cluj

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a anunțat astăzi că a oficializat transferul mijlocașului central Robert Filip, jucător în vârstă de 21 de ani, venit sub formă de împrumut de la CFR Cluj.

Acesta va evolua pentru echipa moldoveană până în vara acestui an, urmând să își aducă aportul în lupta pentru menținerea în SuperLigă.

Născut pe 2 martie 2002, Filip și-a format cariera în fotbalul italian, evoluând pentru echipele de juniori Alessandria, PDHAE și Derthona înainte de a ajunge în România. Cu experiență în compartimentul median, noul jucător al FC Botoșani este așteptat să întărească linia de mijloc a echipei în a doua parte a sezonului.

Oficializarea mutării vine cu doar câteva zile înainte de câteva meciuri cruciale pentru botoșăneni, în care aceștia vor întâlni pe teren propriu Universitatea Craiova, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 18:00, dar și în deplasare echipa Rapidului, luni, 17 februarie, de la ora 20:00, în cadrul etapei a XXVII-a a SuperLigii.

Clubul botoșănean i-a urat bun venit lui Robert Filip și i-a transmis un mesaj de încurajare pentru parcursul său alături de echipă: „Bun venit în familia FC Botoșani și mult succes, Robert Filip!”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Decizie după crima care a șocat comuna Copălău: Un bărbat de 68 de ani a fost trimis în judecată pentru uciderea concubinei

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din comuna Copălău, județul Botoșani, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, fiind acuzat de omor calificat asupra concubinei sale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a finalizat ancheta și a înaintat rechizitoriul către instanță, în vederea începerii procesului penal.

Potrivit procurorilor, tragedia s-a petrecut în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2024, în locuința comună a celor doi. Pe fondul consumului excesiv de alcool, bărbatul ar fi agresat-o violent pe partenera sa de viață.

Anchetatorii susțin că victima a fost lovită cu mijloace și obiecte contondente, după care agresorul ar fi recurs la sugrumare și sufocare, gesturi fatale care au condus la decesul femeii.

Fapta a șocat comunitatea locală, unde vecinii și cunoscuții celor doi au descris o relație tensionată, marcată de conflicte și violențe repetate. Oamenii spun că, de-a lungul timpului, certurile dintre cei doi erau frecvente, însă nimeni nu și-a imaginat un deznodământ atât de tragic.

În prezent, bărbatul se află în arest preventiv și urmează să fie judecat pentru infracțiunea de violență în familie în forma omorului calificat. În conformitate cu legislația penală, acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o sentință definitivă. Totuși, dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 25 de ani sau chiar detenție pe viață, în funcție de circumstanțele stabilite de instanță.

Publicitate

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Sucevenii spun că Mierea de Mană și cea Polifloră Montană de la Suceava este mai bună decât mierea de MANUKA

Publicat

Publicitate

Mierea de mană și mierea polifloră montană din județul Suceava au proprietăți similare sau mai bune decât celebra miere de manuka, produsă în Noua Zeelandă, arată un studiu întocmit de cercetătorii Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava (USV), relatează agerpres.ro.

Cei patru cercetători din cadrul USV, respectiv biologul Liliana Luca și inginerii Daniela Pauliuc, Florin Ursachi, coordonați de profesorul universitar Mircea Oroian, au elaborat un studiu privind calitățile mierii de mană și ale celei poliflore montane din Bucovina, în comparație cu celebra miere de manuka.

Mierea de mană este un tip special de miere, care nu este produsă din nectarul florilor, ci din seva copacilor, precum bradul, stejarul, fagul sau arțarul, dar și din excrețiile dulci ale afidelor și ale altor insecte care se hrănesc cu seva arborilor. Aceasta are o culoare mai închisă, o consistență mai densă și un gust ușor caramelizat, cu note specifice de rășină sau lemn. Mierea polifloră montană este obținută din nectarul florilor, iar datorită diversității plantelor medicinale prezintă proprietăți terapeutice.

Probele de miere au fost procurate de la apicultori din județul Suceava, care duc stupii în zona montană, fiind analizate în cadrul Laboratorului de Depistare a Falsurilor din cadrul USV. Cercetătorii au evidențiat faptul că ambele tipuri de miere au corespuns din punct de vedere fizico-chimic și microbiologic cu normele legislației naționale și celei europene. Calitatea probelor de miere a fost comparată cu trei tipuri de miere de manuka (MGO100, MGO250 și MGO550).

‘Probele de miere de mană și polifloră montană au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar și bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli). În funcție de tipul bacteriei, s-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 și manuka 250, iar peste 60% dintre probe au prezentat o acțiune mai mare decât mierea manuka 550’, susțin cercetătorii USV.


În ceea ce privește mierea polifloră de munte, rezultatele cercetărilor au arătat că și aceasta a prezentat o activitate bactericidă și inhibitoare mult mai mare decât mierea de manuka. Astfel, 35% din totalul probelor de miere polifloră analizate au prezentat o activitate bactericidă mai mare decât mierea manuka 550, iar 79% din totalul probelor poliflore au avut o activitate bactericidă mai mare decât mierea Manuka 250 și 100.

Publicitate

De asemenea, probele de miere au fost testate pentru eficiența lor și în comparație cu câteva antibiotice, precum: gentamicină, ciprofloxacină, ceftriaxonă, tetraciclină, cefuroxim, piperacilină / tazobactam și amoxicilină / acid clavulanic. Rezultatele cercetărilor au arătat că mierea de mană are un efect antibacterian apropiat sau similar cu cel al antibioticelor asupra bacteriilor luate în studiu. Astfel, 89% dintre probele de mană au avut o activitate antibacteriană similară cu cea a antibioticelor testate pentru Staphylococcus aureus, 37% au avut o activitate similară cu cea a antibioticelor testate pentru Salmonella, iar 58% din totalul probelor de mană au avut o activitate similară cu a antibioticelor testate pentru Pseudomonas aeruginosa. Probele de miere polifloră au arătat, totodată, o activitate antibacteriană similară sau apropiată de cea a antibioticelor testate pentru agenții patogeni luați în studiu.

Studiul realizat de cei patru cercetători a fost publicat în Scientific reports, a cincea cea mai citată publicație științifică la nivel mondial.

Citeste mai mult

Educație

Jandarmii botoșăneni, lecție de civism pentru elevi: Prevenirea violenței și importanța apelului 112

Publicat

Publicitate

Aproximativ 100 de elevi și cadre didactice de la două școli gimnaziale din comunele Lozna și Dersca s-au întâlnit azi cu jandarmii botoșăneni în cadrul programului național ,,Ora de civilizație”, inițiat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și finanțat prin Mecanismul național de susținere a prevenirii criminalității.

Jandarmii au discutat cu elevii din clasele V-VIII despre efectele negative ale bullying-ului, prevenirea violenței și a faptelor antisociale cu incidență în mediul școlar.

De asemenea, în contextul sărbătorii Zilei Europene a Numărului Unic de Urgență 112, au fost prezentate situațiile în care acesta poate fi apelat.

În România, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – SNUAU 112 funcționează din anul 2005, fiind disponibil non-stop și gratuit în Uniunea Europeană.

SNUAU 112 asigură preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către agențiile specializate de intervenție, în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor.

În anul 2024, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoşani a intervenit direct la 516 solicitări, în urma cărora au fost constatate 14 infracțiuni și au fost aplicate 498 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 270.000 de lei.

Publicitate

Este esențial ca apelarea numărului de urgență 112 să fie efectuată doar în situații de urgență.

Apelarea abuzivă sau falsă a SNUAU 112 se sancţionează cu amendă contravenţională, conform prevederilor legale.

Cu prilejul activităților preventiv-educative organizate în instituțiile de învățământ din județul Botoșani, jandarmii informează elevii cu privire la importanța apelării responsabile a numărului unic de urgență 112, pentru prevenirea apelurilor abuzive sau false.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending