Connect with us

Educație

Când va avea loc Ziua de Curățenie Națională 2024. Anul trecut la acțiune au participat 18.000 de voluntari din Botoșani

Publicat

Publicitate

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, în sala Nicolae Iorga, din Palatul Administrativ, o întâlnire de lucru pentru a organiza la nivel județean acţiunea, care va avea loc în data de 21 septembrie 2024, din cadrul proiectului naţional, ”Ziua de Curățenie Națională 2024”.

La întâlnire au participat reprezentanți de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţíi de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Tudor Luchian” Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontiera Botosani, Centrul Militar Botoșani, UM 01251 Botoşani, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Botoșani, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate-Serviciul Teritorial Botoșani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Direcţia Silvică Botoşani, Secţia Drumuri Naţionale Botoşani, ADI ECOPROCES, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani și Asociația “Let`s Do It, Romania!.

Instituția Prefectului-Județul Botoșani va coordona și colabora cu voluntarii proiectului din judeţul Botoşani, care se vor implica în acţiunea de voluntariat din data de 21 septembrie 2024, ”Ziua de Curățenie Națională 2024”.

”Ne așteptăm la o participare numeroasă a voluntarilor din Botoșani, la fel cum a fost și în anii trecuți. În 2022, aproximativ 10.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care peste 1.000 de cadre didactice și peste 6.000 de copii, au participat la acţiunea din cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională”, iar în 2023 au participat aproximativ 18.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care 1.700 cadre didactice și inspectori școlari și peste 13.000 de elevi. Este un eveniment internațional, anul acesta 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari se mobilizează pentru o curățenie globală. Fac un apel la autoritățile locale din județul nostru să se implice în gestionarea deșeurilor colectate în cadrul acțiunii” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Ecologizarea zonelor stabilite se va realiza simultan, în data de 21 septembrie 2024, în intervalul orar 08:00 – 15:00.

Startul oficial al campaniei se va da în Piața Revoluției, în fața Palatului Administrativ, de către angajații Instituției Prefectului și ai structurilor MAI, participanți la campanie.

Publicitate

Materialele necesare, saci menajeri și mănuși de protecție, vor fi distribuite de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate-Serviciul Teritorial Botoșani. Materialele de protecție pot fi ridicate de către responsabilii instituțiilor în baza listelor de voluntari transmise.

Ziua de Curățenie Națională reprezintă cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Olimpiada Națională a Sportului Școlar, etapa națională, la volei pentru gimnaziu fete, va avea loc la Vorona

Publicat

Publicitate

În perioada 15-18 mai 2025, comuna Vorona va găzdui Olimpiada Națională a Sportului Școlar, etapa națională, la volei pentru gimnaziu fete, ediția 2024-2025.

La competiție vor participa echipele câștigătoare ale celor opt zone din țară, după cum urmează:

  1. Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, jud. Suceava
  2. Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” Medgidia, jud. Constanța
  3. Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești, jud. Prahova
  4. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, jud. Argeș
  5. Liceul Teoretic „Jozef Tajovsky” Nădlac, jud. Arad
  6. Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, jud. Bihor
  7. Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, jud. Sibiu
  8. Liceul Teoretic „Marin Preda” București

 

Această competiție este organizată în premieră la Vorona și reprezintă un moment important al sportului la nivel național.

Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al comunei Vorona.

Deschiderea oficială a competiției va avea loc la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona, începând cu ora 18.00.

Publicitate

„Este o mare onoare și o bucurie pentru județul Botoșani să găzduiască etapa națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la volei pentru gimnaziu fete, ediția 2025, în una dintre cele mai frumoase comune din țară, Vorona. Acest eveniment nu doar că promovează excelența sportivă, ci și valori esențiale ale educației: fair-play-ul, disciplina și spiritul de echipă. Fetele care participă la această competiție demonstrează nu doar talent și determinare, ci și puterea de a inspira generațiile viitoare.

Le mulțumesc organizatorilor, profesorilor și părinților care susțin aceste tinere sportive în parcursul lor. Mult succes participantelor și să trăiască din plin această experiență care, cu siguranță, le va îmbogăți pe plan personal și educațional!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din municipiul Botoșani a fost păcălit să vireze într-un cont 1.000.000 de lei. Cum recunoști o înșelătorie digitală

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani atrag atenția asupra creșterii cazurilor de fraude comise în mediul virtual și lansează un apel la vigilență și prevenție.

 

În contextul dezvoltării rapide a tehnologiei, tot mai mulți infractori profită de încrederea utilizatorilor de internet, recurgând la metode din ce în ce mai rafinate pentru a obține bani sau date personale.

 

CAZURILE DE FRAUDE ONLINE AU SCĂZUT LA BOTOȘANI

Scăderea numărului de fraude online la nivelul județului Botoșani reflectă eficiența activităților de prevenire demarate în luna decembrie 2024, prin campania ”Siguranța ta on-line depinde de tine!”, prin care a fost informată populația cu privire la cele mai frecvente metode de înșelăciune din mediul virtual.

Publicitate

 

Deși au fost desfășurate activități preventive și au fost transmise în spațiul public mesaje de informare, unele persoane continuă să cadă victime unor astfel de metode, oferind acces la dispozitivele mobile unor necunoscuți care le păcălesc folosindu-se de identități false.

 

La nivelul județului Botoșani, de la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 61 de infracțiuni comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronică, cu 46 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Dintre cele 61 de cauze penale înregistrate:

  • 24 reprezintă efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos;
  • 7 fapte de acces ilegal la un sistem informatic;
  • 1 faptă de fraudă informatică;
  • 29 de fapte de înșelăciune săvârșită prin mijloace de comunicare online.

 

În urma activităților desfășurate de polițiști, în 9 cazuri au fost identificate persoanele bănuite de comiterea faptelor, acestea dobândind calitatea de suspect.

 

EXEMPLU:

La data de 7 mai a.c., un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, prin apel 112, faptul că i-au fost sustrași din cont 1.000.000 de lei.

 

Din verificările efectuate a reieșit că acesta a fost victima infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

 

Victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Băncii Transilvania și care a întrebat dacă au fost autorizate mai multe tranzacții către platforme online. I s-a spus că de pe cardul său ar fi fost efectuate plăți neautorizate în valoare de 5.000 de lei, către o țară străină. Bărbatul a verificat contul și a constatat că nu lipseau bani.

 

A doua zi, a fost apelat din nou, de pe un număr ce părea a aparține Băncii Transilvania, cel mai probabil creat prin metoda „spoofing”. De această dată, presupusul angajat i-a spus că datele sale bancare ar fi fost compromise de un angajat al băncii și că este necesară aplicarea unor „măsuri de securitate”.

 

Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefon mai multe aplicații de tip remote-control, care i-au permis infractorului accesul la telefon și autorizarea unei plăți în valoare de 1.000.000 de lei către un cont Revolut.

 

În momentul efectuării tranzacției, victima a fost contactată de reprezentanții reali ai băncii, însă autorul, aflat încă în apel cu victima, i-a spus să nu răspundă, susținând că este vorba despre un robot automat.

 

Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore și abia după acest timp timp victima a realizat că este înșelată.

 

TIPURI FRECVENTE DE FRAUDE ONLINE:

  • Phishing – E-mailuri sau SMS-uri care par a fi trimise de bănci, firme de curierat sau instituții publice, ce conțin linkuri false și solicită date personale.
  • Vânzări fictive – Anunțuri cu produse inexistente, vândute la prețuri avantajoase pe site-uri sau platforme de anunțuri.
  • Escrocherii romantice (love scam) – Infractorii câștigă încrederea victimelor în mediul online, apoi solicită bani sub diverse pretexte.
  • Investiții false / criptomonede – Promisiuni de câștig rapid prin aplicații sau platforme fictive.
  • Furt de identitate – Clonarea conturilor și utilizarea datelor personale pentru comiterea altor infracțiuni.

 

CUM RECUNOȘTI O ÎNȘELĂTORIE DIGITALĂ?

  • Mesaje cu un ton alarmist sau cu promisiuni nerealiste.
  • Linkuri suspecte, greșeli de scriere, lipsa certificatului de securitate („https”).
  • Solicitări de date personale, coduri de autentificare sau copii ale actelor de identitate.

 

DACĂ AI FOST VICTIMĂ A UNEI FRAUDE ONLINE:

  1. Nu șterge mesajele sau conversațiile.
  2. Fă capturi de ecran cu toate schimburile de mesaje.
  3. Anunță imediat Poliția!
  4. Contactează banca pentru blocarea card

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile de ultimă generație

Publicat

Publicitate

Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile. În prezent, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române se află în etapa de consultare a pieței, aceasta fiind o fază preliminară ce precede o posibilă licitație oficială pentru achiziționarea echipamentelor, scrie Profit.ro

Sistemele anti-dronă vor fi folosite de către jandarmi pentru asigurarea securității spațiilor publice și a infrastructurii critice.

Acestea sunt concepute special pentru detectarea, interceptarea și capturarea prin bruiere a vehiculelor aeriene fără pilot (Counter-Unmanned Aircraft Systems sau C-UAS).

Potrivit informațiilor disponibile, fiecare set anti-dronă va include:

  • Un dispozitiv de detectare a dronelor (distanță de detecție – minim 3 km, detecție 360 de grade, greutate minimă – 4 kg)
  • Un dispozitiv de interceptare și bruiere (distanță de acțiune – minim 700 m, greutate minimă – 2 kg)

Un aspect important al acestor sisteme este portabilitatea lor – greutatea totală a unui set complet nu va depăși 6 kilograme, ceea ce le face ușor de transportat și utilizat de către jandarmii aflați în misiune.

sursa: profit.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, în parteneriat cu artista Ioana Gina Poleac, organizează expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”.

Încercând a juxtapune, dar, în același timp, a pune în oglindă, arta populară și cea vizuală, demersul expozițional se constituie într-o simbioză a elementelor estetice și conceptuale ce se regăsesc în ambele tipuri de manifestări artistice, astfel încât ele să se potențeze reciproc și să genereze o paletă estetico-simbolică plină de substanță.

Create din acumulările de tradiție și spiritualitate ale satului botoșănean, piesele etnografice etalate spun, în limbaj specific, povestea elementelor de decor avimorf sau fitomorf ce dau viață scoarțelor sau ceramicii.

În același timp, zborul, element definitoriu al lucrărilor artistei Ioana Gina Poleac, devine o formă de apropiere profundă de tradiții și de „rădăcini”, prin care proiectul inițial se transformă într-un limbaj de legătură, între moștenirea culturală și creație. Rădăcinile, cele care asigură stabilitatea și continuitatea vieții, de sorginte etnografică sau contemporană, duc ideea de imuabil, de permanență într-un registru cromatic firesc, natural, armonios. Folosind mozaicul și pictura ca limbaj de exprimare, artista își ancorează lucrările într-o perspectivă etnografică profundă, ce dă greutate suplimentară discursului artistic.

Curatoriată de Maria-Laura Tocariu, expoziția va putea fi vizionată în perioada 17 mai – 31 iulie 2025, la Muzeul de Etnografie Botoșani.

Vernisajul va avea loc în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2025, sâmbătă, 17 mai, ora 16.30.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending