Connect with us
Publicitate

Educație

Când va avea loc Ziua de Curățenie Națională 2024. Anul trecut la acțiune au participat 18.000 de voluntari din Botoșani

Publicat

Publicitate

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, în sala Nicolae Iorga, din Palatul Administrativ, o întâlnire de lucru pentru a organiza la nivel județean acţiunea, care va avea loc în data de 21 septembrie 2024, din cadrul proiectului naţional, ”Ziua de Curățenie Națională 2024”.

La întâlnire au participat reprezentanți de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţíi de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Tudor Luchian” Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontiera Botosani, Centrul Militar Botoșani, UM 01251 Botoşani, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Botoșani, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate-Serviciul Teritorial Botoșani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Direcţia Silvică Botoşani, Secţia Drumuri Naţionale Botoşani, ADI ECOPROCES, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani și Asociația “Let`s Do It, Romania!.

Instituția Prefectului-Județul Botoșani va coordona și colabora cu voluntarii proiectului din judeţul Botoşani, care se vor implica în acţiunea de voluntariat din data de 21 septembrie 2024, ”Ziua de Curățenie Națională 2024”.

”Ne așteptăm la o participare numeroasă a voluntarilor din Botoșani, la fel cum a fost și în anii trecuți. În 2022, aproximativ 10.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care peste 1.000 de cadre didactice și peste 6.000 de copii, au participat la acţiunea din cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională”, iar în 2023 au participat aproximativ 18.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care 1.700 cadre didactice și inspectori școlari și peste 13.000 de elevi. Este un eveniment internațional, anul acesta 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari se mobilizează pentru o curățenie globală. Fac un apel la autoritățile locale din județul nostru să se implice în gestionarea deșeurilor colectate în cadrul acțiunii” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Ecologizarea zonelor stabilite se va realiza simultan, în data de 21 septembrie 2024, în intervalul orar 08:00 – 15:00.

Startul oficial al campaniei se va da în Piața Revoluției, în fața Palatului Administrativ, de către angajații Instituției Prefectului și ai structurilor MAI, participanți la campanie.

Publicitate

Materialele necesare, saci menajeri și mănuși de protecție, vor fi distribuite de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate-Serviciul Teritorial Botoșani. Materialele de protecție pot fi ridicate de către responsabilii instituțiilor în baza listelor de voluntari transmise.

Ziua de Curățenie Națională reprezintă cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe banii statului român. Care sunt costurile stabilite prin lege

Publicat

Publicitate

Costurile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate vor fi suportate de acum înainte de statul român, potrivit unui proiect de lege votat de parlament. Noua lege răspunde solicitărilor FADERE și va acoperi până la 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată, scrie alba24.ro.

Legea reprezintă un pas important în sprijinul familiilor din diaspora, care anterior erau nevoite să organizeze campanii de strângere de fonduri pentru repatriere.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiilor acestora, reiese dintr-un comunicat al Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE).

Conform legislației, statul va acoperi costurile de repatriere până la o limită de 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată.

Legea răspunde solicitărilor repetate ale FADERE, formulate pe parcursul a zece ani, și subliniază responsabilitatea statului față de cetățenii săi, indiferent de locul în care se află.

Publicitate

Anterior adoptării acestei legi, familiile românilor decedați în străinătate erau nevoite să organizeze campanii de strângere de fonduri pentru a acoperi costurile repatrierii, se arată în comunicat.

Daniel Tecu, președintele FADERE, a declarat că această lege reprezintă o victorie pentru românii din diaspora și un semn de umanitate și solidaritate din partea statului român.

Cât plătește statul pentru repatrierea românilor decedați în străinătate
Cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, sunt suportate în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare, scrie Agerpres.

Publicitate

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Citeste mai mult

Eveniment

Procedură demarată de PNL- Filiala Botoșani în cazul a doi membri aleși în Consiliul Local Vârfu Câmpului

Publicat

Publicitate

Procedură corectă demarată de Partidul Național Liberal – Filiala Botoșani în cazul a doi membri aleși în Consiliul Local Vârfu Câmpului la alegerile locale din iunie 2024. Cel puțin asta a decis și instanța de judecată prin Ordonanță Președințială.

Concret, Matei Constantin și Hiliuță Mihai au fost radiați din calitatea de membru PNL de către Biroul Politic Județean, la propunerea Biroului Politic Local ca urmare a nerespectării statutului partidului. Printre altele, aceștia și-au arătat, prin acțiuni publice, simpatia sau susținerea față de adversarii politici, respectiv față de conducerea Primăriei Vârfu Câmpului a cărei mandat urmează să se încheie. Astfel, deși în cadrul Biroul Politic Local al PNL, s-a stabilit modul în care vor lucra, la nivel de Primărie, primarul PNL, Ovidiu Domunco, ales de către cetățeni și echipa de consilieri, ulterior, cei doi membri nu ar mai fi fost de acord cu persoana nominalizată pentru funcția de viceprimar, ceea ce a dus la începerea unor negocieri cu PSD. În aceste condiții, a fost declanșată, conform statutului, procedura de radiere a celor doi consilieri aleși din rândurile PNL.
Inițial cei doi consilieri aleși au sesizat Comisia de arbitraj a PNL, totodată au depus o adresă și la Instituția Prefectului și, în final, au deschis și acțiune la Tribunalul Botoșani împotriva deciziei BPJ al PNL de radiere din partid, însă instanța a respins ca inadmisibilă cererea lor.

Citeste mai mult

Eveniment

Organizează un parastas la Casa Nicolae din Frumușica și ajută o sută de oameni bătrâni, abandonați sau fără adăpost. Completează formularul online

Publicat

Publicitate
Casa Nicolae oferă adăpost pentru peste 100 de oameni vârstnici, abandonați și fără adăpost. Aici, parastasul pe care îl organizezi va fi cu adevărat binecuvântat și primit de oameni care chiar au nevoie de ajutor. 🕊️
Cum poți ajuta?
Completează formularul online, alegând data dorită pentru parastas.
Adaugă pomelnicul și detaliile necesare.
Fă plata prin transfer bancar sau cu cardul.
„Noi ne ocupăm de 100 de meniuri de praznic, parintele pentru slujba si binecuvântare și toate cele necesare.
n ziua parastasului, vei primi poze și filmări pe WhatsApp, astfel încât să fii parte din acest gest frumos, chiar dacă nu poți participa fizic. Dacă dorești, poți veni personal sau să aduci o firmă de catering”, au notat pe pagina de facebook reprezentanții adăpostului.
Completeaza formular online!
Parastas: bit.ly/3qRqVEu

Citeste mai mult

Eveniment

CFR suplimentează vagoanele pe trenurile de Iași, pentru pelerinii care se duc la Sfânta Parascheva

Publicat

Publicitate

CFR călători a anunțat că suplimentează numărul de vagoane pe trenurile care circulă spre Iași, pentru a permite pelerinilor din întreaga țară să ajungă la moaștele Sfântei Parascheva.

Până pe 16 octombrie, trenurile care circulă spre şi dinspre Iaşi vor fi suplimentate cu vagoane cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, având în vedere numărul mare pasageri care circulă pe această rută, a anunţat vineri CFR Călători.

Compania feroviară a precizat că poate dimensiona mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, dacă sunt făcute rezervări din timp.

Achiziţia online a biletelor poate fi făcută până la ora de plecare a trenului din staţie, în funcţie de locurile disponibile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending