Connect with us

Actualitate

Când trecem la buletinele cu cip. MAI a anunțat data de la care vor fi eliberate noile cărțile de identitate

Publicat

Publicitate

Când trecem la buletinele cu cip: Noile cărți de identitate din România, cunoscute în limbajul popular drept buletine cu cip, vor fi eliberate începând cu 20 martie pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani, scrie alba24.ro.

Procesul va începe în judeţul Cluj, unde a fost implementat proiectul-pilot.

Datele inscripționate pe noile cărți de identitate electronice urmează să fie actualizate, potrivit unui proiect publicat în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Mai exact, adresa de domiciliu a titularului va fi eliminată de pe verso-ul documentului.

Copiii sub 14 ani vor putea primi și ei noile buletine cu cip, însă acest proces este programat să înceapă abia în iunie 2025, după extinderea emiterii la nivel național.

Începând din 20 martie 2025, MAI estimează ca va începe emiterea noilor cărți electronice de identitate cu suport electronic pentru persoanele cu vârste de peste 14 ani.

Publicitate

Începând cu 2 iunie 2025, vor fi emise cărți electronice de identitate și pentru minorii cu vârste între 0-14 ani.

Când trecem la buletinele cu cip

Potrivit art. 17 (52 ) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005, începând cu data realizării condițiilor tehnice, adresa de domiciliu a titularului nu se va mai înscrie în formatul tipărit al cărții electronice de identitate, ci doar în format electronic, pe suportul de stocare (cip).

De asemenea, actul normativ superior stabilește la art. 17 datele care se înscriu pe cartea de identitate simplă și pe forma tipărită a cărții electronice de identitate.

Conform MAI, punerea în circulație la nivel național a noilor documente de identitate urmează a se realiza gradual, începând cu serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor organizate la nivelul municipiilor reședință de județ și continuând cu celelalte municipii și cu serviciile organizate la nivelul orașelor și comunelor, potrivit specificațiilor.

Forma și conținutul cărții electronice de identitate

Cartea electronică de identitate conține în format tipărit informații înscrise cu privire la:

A. Față

  • a) denumirea statului emitent;
  • b) tipul documentului;
  • c) numele de familie;
  • d) prenumele;
  • e) sexul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
  • f) cetățenia;
  • g) data nașterii;
  • h) codul numeric personal (C.N.P.);
  • i) numărul documentului;
  • j) data expirării valabilității;
  • k) semnătura olografă a titularului;
  • l) imaginea facială a titularului.

B. Verso

  • a) data emiterii și autoritatea emitentă;
  • b) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
  • c) zona cip.

Cartea electronică de identitate va conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157.

Actele de identitate eliberate până la data intrării în vigoare a noilor reglementări sunt și rămân valabile până la data expirării lor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nova Apaserv anunță că, marți, va fi sistată furnizarea apei potabile în trei zone din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi -18 martie 2025, echipele de intervenție ale S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani intervin pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, realizată din material PEHD, cu diametrul de 110 mm, localizată în municipiul Botoșani, în zona spațiului verde dintre str. Independenței și Aleea Alba Iulia.

Pentru realizarea acestor lucrări, în intervalul orar 11:00-16:00 va fi sistată furnizarea apei potabile pentru utilizatorii din municipiul Botoșani, ce locuiesc pe Aleea Călugăreni, Aleea Alba Iulia, respectiv pe str. Independenței (nr. 9 și nr. 11).

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Educație

Simulare Evaluare Națională 2025: Marți, testarea la Matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a

Publicat

Publicitate

Simularea Evaluării Naționale 2025 pentru elevii de clasa a VIII-a, la disciplina Matematică, se desfășoară astăzi, marți, 18 martie. Este un test important pentru pregătirea examenului final, iar elevii din întreaga țară au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele. Subiectele sunt tip broșură, iar testul include probleme din diverse domenii ale matematicii, precum algebra, geometria și aritmetica, scrie alba24.ro.

Aceste simulări sunt o oportunitate bună pentru elevi de a-și evalua nivelul de pregătire și de a identifica eventualele domenii în care mai au nevoie de consolidare înainte de examenul oficial.

Elevii care participă pot beneficia și de un feedback valoros pentru a-și ajusta metodele de studiu, iar rezultatele sunt un bun indicator al performanței lor la examenul real din vară.

Accesul în săli se face până la ora 8.30, iar testarea începe la ora 9.00.

Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. Rezultatele obținute la simulare se comunică individual, nu prin afișare.

Acestea vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru adoptarea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an, potrivit Ministerului Educației.

Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. În situația în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Publicitate

Simulare Evaluare Națională 2025. Cum se corectează un răspuns greșit la Matematică

La proba de Matematică, regulile pentru corectarea greșelilor sunt:

  • Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect
  • Dacă elevul schimbă răspunsul de mai multe ori și consideră o altă variantă ca fiind corectă, trebuie să o scrie clar într-un spațiu special: „Aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns

Se pot face marcaje și completări pe figurile geometrice, cu creion sau stilou/pix albastru. De asemenea, elevii pot desena figuri geometrice noi în spațiile destinate rezolvării problemelor.

Corectarea greșelilor generale în lucrare: dacă un elev face o greșeală în timpul redactării lucrării la orice probă, acesta trebuie să respecte regula de bază: „Elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală și completează, alături, răspunsul considerat corect”.

Luni, a fost testarea la Română:

CALENDAR Simulare Evaluare Națională clasa a VIII-a 2025

  • 17 martie 2025 Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025 Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025 Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025 Comunicarea rezultatelor

Citeste mai mult

Cultura

„Soacra cu trei nurori” vine la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, 20 martie 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 23 martie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30, vă invităm să vizionaţi la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” spectacolul „Soacra cu trei nurori”, după Ion Creangă.

Regia artistică şi muzica: Mihai Donţu; scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu,

 

Din distribuția spectacolului fac parte actorii:

 

Marius Rusu, Oana Asofiei, Adelina Cojocariu,  Renata Voloşcu, Anamaria Chelaru, Andrei Bordianu, Alin Gheorghiu  şi Andrei Iurescu.

Publicitate

Binecunoscuta poveste a lui Ion Creangă este adaptată şi pusă în scenă de regizorul Mihai Donţu. Păstrând dulcele grai moldovenesc sunt aduse în scenă personaje cu păpuşi supradimensionate, mari, pe corp, a căror expresivitate este pusă în valoare de talentaţii actori ai Teatrului „Vasilache”. Soacra, personalul principal va fi o surpriză, sperăm plăcută pentru spectatorii noştri. Veţi vedea un spectacol plin de umor care va binedispune publicul nostru.

Spectacolul este recomandat copiilor peste 6 ani.

Așadar, vă invităm la un nou spectacol din Programul „Povestiri din copilărie”!

 

Preţul unui bilet este de 20  lei.

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Schimbări în magazine propuse de ANPC: Adaosul comercial, afișat lângă prețul produselor

Publicat

Publicitate

Schimbări în magazine propuse de ANPC. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANP) a propus ca adaosul comercial să fie afișat clar lângă prețul produselor. Ordinul pus în consultare publică luni, 17 martie, a fost însă retras pentru ”îndreptare eroare materială”, relatează alba24.ro.

ctul normativ se referă la informarea consumatorilor de către operatorii economici în legătură cu adaosul comercial aplicat produselor comercializate în raport cu prețul de bază al producătorului.

În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului, potrivit Agerpres.

În cazul unei vânzări on-line, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin afișarea în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.

Ordinul urmează să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Potrivit economedia.ro, ANPC a retras ordinul pentru rectificări juridice, pentru a preciza că acesta se aplică doar pentru produsele agro-alimentare și va fi republicat.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending