Connect with us

Eveniment

Când se schimbă cauciucurile de iarnă 2024. La ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm

Publicat

Publicitate

Se apropie sezonul rece și mulți șoferi iau cu asalt vulcanizările sau atelierele auto pentru a-și schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă. O parte sunt ferm convinși că anvelopele de iarnă trebuie montate până la 1 noiembrie. Alții cred că, de fapt, au timp până pe 15 noiembrie. Legislația românească în vigoare spune cu totul altceva și nu se leagă de nicio dată calendaristică, scrie Adevărul.

 Când se schimbă cauciucurile de iarnă 2024

Potrivit OUG nr.195/2002, în România, este interzisă circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu gheață, polei sau zăpadă dacă nu sunt echipate cu anvelope de iarnă. Este singura prevedere legală referitoare la obligațiile șoferilor în sezonul rece privind schimbarea cauciucurilor. Cu alte cuvinte, nu există o dată de la care șoferii sunt obligați să aibă mașina echipată cu anvelope de iarnă. Fiecare pune cauciucurile de iarnă când vrea, numai să nu circule cu mașina pe zăpadă, polei sau gheață cu cele de vară.
Se recomandă ca șoferii care nu se grăbesc să facă schimbarea de anvelope să fie atenți la prognoza meteo, mai ales dacă vor să facă un drum lung, de câteva zile, timp în care vremea s-ar putea schimba. De reținut este faptul că dacă suntem surprinși de schimbările meteo, pe drum, tot sunt buni de plată dacă ne oprește Poliția și încă avem cauciucuri de vară. Tocmai de aceea, șoferii precauți schimbă cauciucurile până la 1 decembrie și după ce au consultat prognoza meteo pe următoarele trei săptămâni. Reprezentanții service-urilor auto recomandă ca schimbarea anvelopelor să se facă încă de la începutul lunii noiembrie, tocmai pentru a fi evitate cozile și aglomerație.

Ce amendă riscă șoferii dacă nu au cauciucuri de iarnă

Pedepsele pentru cei prinși cu mașina pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață, dar fără cauciucuri de iarnă sunt destul de aspre. Penalizarea este cuprinsă între 9 și 20 de puncte amendă, adică între 1485 de lei și 3300 de lei. În plus, polițiștii pot reține și certificatul de înmatriculare auto, fără de care șoferii nu pot circula cu respectivul autoturisme. Certificatul este înapoiat doar atunci când se face dovada remedierii problemei pentru care a fost reținut, în speță montarea cauciucurilor de iarnă. În plus, dacă un șofer este implicat într-un accident auto și mașina pe care o conducea nu avea cauciucuri de iarnă, iar drumul era acoperit cu zăpadă sau gheață, nu va putea beneficia de acele despăgubiri garantate prin asigurarea auto.

De ce se schimbă anvelopele în sezonul rece

Publicitate

Dincolo de amenzi și reținerea certificatului de înamtriculare, lipsa cauciucurilor de iarnă pe un drum cu zăpadă sau gheață ne poate pune în pericol viața. Atât nouă cât și a celorlalți participanți la trafic sau pasagerilor din mașină. Este aproape un gest de inconștiență circulația cu cauciucuri de vară pe un drum plin de zăpadă. În primul rând, cauciucurile de vară își pierd aderența sub o temperatură exterioară de 7 grade Celsius. Chiar și dacă drumul este uscat. Ele nu sunt făcute pentru a avea aderență pe drumurile cu polei sau gheață.

Așa că riscul pierderii controlului mașinii este foarte crescut. În plus, frânarea nu este eficientă tocmai din cauza aderenței scăzute. Principala calitate a anvelopelor de iarnă este aceea de a avea o aderență sporită la sol, ceea ce implică o distanță de frânare mai mică.

La ce trebuie să avem grijă când alegem anvelopele de iarnă

Atunci când ne pregătim să echipăm mașina cu anvelope de iarnă trebuie să fim atenți la o serie de aspecte, tocmai pentru a conduce în siguranță pe timp de iarnă. În primul rând, trebuie verificată uzura anvelopelor de iarnă. Legea prevede ca adâncimea minim acceptată a profilului cauciucului de iarnă trebuie să fie de 1.6 mm, deși se recomandă ca acestea să nu scadă sub 4 mm, tocmai pentru a avea o aderență adecvată. În plus, sunt specialiști auto care recomandă șoferilor să cumpe alte cauciucuri de iarnă după cinci ani de utilizare a celor vechi, chiar dacă nu s-a atins limita de uzură.

În plus, aceiași specialiști recomandă achiziționarea de cauciucuri de iarnă marcată cu litera A, chiar dacă sunt mai costisitoare, tocmai datorită performanțelor acestora. De exemplu, conform testelor, distanța de frânare asigurată de o anvelopă de iarnă categoria A este cu 18 metri mai mică decât cea a cauciucurilor de iarnă categoria G. Cauciucurile de iarnă mai calitative pot contribui la reducerea consumului de carburant cu până la 8%

Dacă trebuie să cumpărăm cauciucuri de iarnă, prețul acestora variază în funcție de dimensiuni, calitate, dar și brand. Cauciucurile de marcă sunt mai scumpe. La fel și cele cu dimensiuni mai mari, pentru SUV-uri de exemplu. Manopera poate varia de la 120 de lei și până la 400 de lei, în funcție de ceea ce trebuie să facă mecanicii. Adică pe lângă montarea anvelopelor de iarnă, trebuie făcută o echilibrare a roților, dar și montarea de plumbi pentru jante.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Un profesor din Botoșani a câștigat Trofeul „Profesorul Anului din mediul rural” la categoria „Profesori debutanți”

Publicat

Publicitate

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, profesor Bogdan Suruciuc, a anunțat astăzi că profesorul Ioana Cristina Pașcău, învățătoare la Școala Gimnazială „Petru Zamfirescu” din Prisăcani, județul Botoșani, a fost desemnată câștigătoare a Trofeului „Profesorul Anului din mediul rural” la categoria „Profesori debutanți”.

Premiul i-a fost acordat în cadrul celei de-a IV-a ediții a Galei „Profesorul Anului din mediul rural”, un eveniment organizat de Teach for Romania.

Această distincție prestigioasă pune în lumină realizările și dedicarea dascălilor care activează în mediul rural, recunoscându-le contribuțiile semnificative în educația copiilor și impactul pozitiv pe care îl au asupra comunității educaționale. Doamna Pașcău este un exemplu remarcabil de învățător care, prin pasiune și creativitate, reușește să ridice standardele educaționale dintr-o comunitate rurală, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

„Mă onorează să anunț, cu admirație și mândrie, că doamna IOANA CRISTINA PAȘCĂU, învățător la ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,PETRU ZAMFIRESCU” PRISĂCANI, județul BOTOŞANI, a câștigat trofeul Profesorul Anului din mediul rural, la categoria ,,Profesori debutanți”, în cadrul Galei ,,Profesorul Anului din mediul rural”, ediția a IV-a, organizate de TEACH FOR ROMANIA.

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali care lucrează în învățământul din mediul rural: profesori, învățători și educatori care cred în potențialul elevilor și își dedică timpul, resursele și creativitatea pentru a genera învățare relevantă și progres vizibil pentru fiecare dintre ei, indiferent de locul în care s-au născut.

Felicitările și aprecierea mea se îndreaptă către doamna profesor pentru învățământul primar IOANA CRISTINA PAȘCĂU, un adevărat exemplu de dascăl dedicat care, prin activitatea desfășurată, transformă educația în mediul rural și aduce plus valoare comunității și sistemului educațional botoșănean!”, a transmis Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, profesor Bogdan Suruciuc.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Ministrul Agriculturii spune că a nins exact în zonele unde am avut probleme cu apa: 2025 va încheia ciclul de 4 ani de secetă

Publicat

Publicitate

Ministrul Agriculturii anunță că 2025 va marca încheierea celor 4 ani de secetă. Conform declarațiilor sale, ninsorile din acest an au avut loc exact în zonele afectate de deficitul de apă din România. În ceea ce privește pierderile cauzate de fenomenele meteorologice extreme din 2024, acestea au depășit 2,5 miliarde de euro în sectorul vegetal. Statul a acordat fermierilor aproximativ două miliarde de euro prin scheme de ajutor și despăgubiri, a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat AGERPRES.

„Pierderile în sectorul vegetal au fost de peste 2,5 miliarde de euro anul trecut din cauza tuturor fenomenelor meteo extreme, iar statul a plătit peste două miliarde de euro.

Am dat 400 de milioane de euro pentru secetă, 330 de milioane de euro pe cadrul Ucraina și în plus pe acciză 100 de milioane de euro.

De asemenea, a mai fost sprijinul care s-a dat cumulat cu zootehnia, pe porc, pasăre, vacă de carne, aproape 150 de milioane de euro, deci un miliard de euro și dacă adăugăm schemele de ajutor de stat care sunt normale încă un miliard de euro.

Deci, în total, au fost peste 2 miliarde de euro. Numai pe despăgubiri, bani direcți către fermieri: un miliard de euro în plus față de oricare an din România.

Nu s-au dat niciodată plăți directe de un miliard de euro. Nu mai luăm în calcul ce s-a dat pe creditul fermierului. Dar trebuie spus că 2024 a fost un an greu”, a explicat Barbu.

Publicitate

2025 va încheia ciclul de 4 ani de secetă

În ceea ce privește prognozele anului agricol 2025, oficialul MADR consideră că după trei – patru ani de secetă a venit și ‘ciclul bun pentru România’.

‘Cred că a venit ciclul bun pentru România, pentru că au fost trei – patru ani de secetă. Vremea ne arată că anul acesta va fi unul bun.

Cu toate că aveam anumite de date care spuneau că deja s-a instalat seceta, se pare că a nins exact în zonele unde am avut probleme cu deficitul de apă și cu seceta anul trecut.

Plus că la sfârșitul lunii noiembrie și în decembrie, pe toate zonele în care am avut secetă, au căzut precipitații de minimum 180 – 190 de litri.

Au fost și zone în care au căzut și 300 de litri, iar cu zăpada asta s-a mai recuperat. În momentul de față nu avem deficit de apă în sol, pe nicăieri’, a adăugat ministrul Agriculturii.

Referitor la suprafața totală cu culturi estimată pentru anul agricol 2024/2025, Barbu a menționat că aceasta va fi în jurul a 7 milioane hectare, din care aproximativ 3,8 milioane hectare au fost deja însămânțate în toamna anului trecut cu grâu, rapiță, orz și orzoiacă.

‘Cred că avem însămânțate 3,8 milioane ha cu grâu, orz, rapiță, iar în primăvară se vor însămânța încă 3 milioane de hectare, cu porumb, floarea soarelui, etc. În total vor fi înființate culturi cam pe 7 milioane hectare.

Noi avem cam 9 milioane de hectare de teren arabil, iar diferența o reprezintă culturile perene, lucernă, legume în câmp, sere, solarii și alte culturi.

Să știți că fermierii au reușit anul acesta să crească suprafața terenurilor cultivate cu 50.000 de hectare.

Suntem în creștere în fiecare an, adică transformă terenurile care sunt necultivate, le curăță și încep să le declare la APIA și să crească suprafață’, a afirmat Barbu.

În privința terenurilor supuse deșertificării, ministrul susține că în zona de sud se înregistrează în jur de 300.000 – 400.0000 de hectare, însă 90% din sistemele de irigații din aceste zone sunt reabilitate.

‘Ne confruntăm și cu fenomenul de deșertificare. Dacă vorbim despre sudul țării sunt în jur de 300.000 – 400.000 de hectare. Sunt la Olt în sud, până la Corabia, mai sunt la Dăbuleni.

Din fericire, 90% din sistemele de irigații sunt reabilitate. Mai avem bani și pe programele privind perdelele forestiere, pe Planul Strategic și pe Fondul de Mediu, pentru cele 47.000 de hectare pe care trebuie să le plantăm, trunchiuri de pădure, dar au și componente de perdele forestiere cu finanțare 100% prin PNRR’, a mai transmis ministrul Agriculturii.

Din datele operative colectate de către direcțiile pentru agricultură județene și centralizate la MADR la data de 11 februarie, suprafețele însămânțate la nivel național în toamna anului 2024 se ridică 3,527 milioane hectare, din care 2,22 milioane ha cu grâu, 11.320 ha cu secară, 75.313 ha cu triticale, 448.101 ha cu orz, 66.567 orzoaica de toamnă și 703.189 ha cu rapița boabe.

Citeste mai mult

Eveniment

O bunică din Botoșani are nevoie de ajutorul nostru pentru a-și ușura suferința: Un pat electric medical, pampers și traverse

Publicat

Publicitate

O poveste plină de durere și speranță vine din Botoșani, unde o bunică de 92 de ani, imobilizată la pat din cauza unor afecțiuni grave, are nevoie de ajutorul nostru.

Femeia, care suferă de dureri mari și riscă să dezvolte escarii, este îngrijită cu multă dragoste de fiica ei. Însă, chiar și aceasta se află într-o situație dificilă, având o vârstă înaintată și fiind singura care poate să-i ofere ajutorul necesar.

Apelul a fost făcut de o botoșăneancă cu foarte mult suflet, Anamaria Macuc, care de mai mult timp susține cauza persoanelor aflate în suferință din Botoșani.

Anamaria Macuc a povestit că bunica, care cântărește aproximativ 80-90 kg, nu se poate mișca singură, iar fiica sa depune un efort imens pentru a o îngriji zi de zi.

Cei care au trecut printr-o asemenea experiență știu că nevoile unei persoane imobilizate la pat sunt considerabile. În acest context, bunica are nevoie urgentă de un pat electric medical, care să o ajute să fie mișcată fără riscuri suplimentare, dar și de scutece mărimea L și traverse.

Pentru a ușura această povară, fiica bunicii a făcut un apel pentru ajutor financiar. Un pat medical electric, potrivit nevoilor bunicii, costă 2.400 lei, iar cei care doresc să contribuie pot face donații în contul fiicei, deschis la Banca Transilvania, cu numărul RO37BTRLRONCRT0CJ9324801.

Publicitate

De asemenea, cei care doresc să ajute cu scutece sau traverse o pot face personal sau lăsându-le la Casa „Sf. Irina” din Botoșani.

„Este atât de dureros, după ce  muncești o viață și ajungi neputincios și imobilizat la pat, să nu-ți permiți să ai strictul necesar pentru a putea fi îngrijit corespunzător, atâtea zile câte mai ai de trăit.      Este nevoie de ajutorul dv, a oamenilor cu inimă mare,  care doriți să-i ajutați și să-i mângâiați pe semenii aflați în neputință și-n suferință. Împreună, putem alina suferința acestei bunicuțe și a fiicei ei, care face tot ce-i stă în putință pentru a o îngriji. Chiar și o mică donație poate face o mare diferență. Mulțumim din suflet tuturor celor care își deschid inima și sunt gata să ajute!”, este apelul plin de speranță al Anamariei Macuc către cei care doresc să ajute.

Pentru mai multe informații, cei care doresc să contribuie pot lua legătura direct prin WhatsApp la numărul 0743 326 171. Fiecare gest de bunătate este o mângâiere pentru această bunică și pentru fiica ei, care se luptă cu toate puterile pentru a-i oferi îngrijirea de care are nevoie.

Citeste mai mult

Eveniment

Crin Antonescu a intrat OFICIAL în lupta pentru alegerile prezidențiale din 2025

Publicat

Publicitate

Crin Antonescu și-a lansat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2025. El a afirmat că mandatul său nu va fi ușor, dar a subliniat că va fi un președinte puternic, capabil să unească majoritatea românilor. Evenimentul oficial de lansare a candidaturii a avut loc luni.

Crin Antonescu este candidatul Alianţei Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale din 2025.

”Voi fi un președinte puternic, care va uni cea mai mare parte a românilor, care va încerca să dea un profil, direcție și o forță noua acestei națiuni”, spune Crin Antonescu, candidatul PSD, PNL, UDMR și minorități la alegerile prezidențiale.

„În calitate de candidat al acestei coaliții voi lupta pentru a obține voturile romanilor, în speranța că voi putea fi un președinte puternic, dar în același timp un președinte care încearca să unească cea mai mare parte a românilor, care să încerce să dea un profil, direcție și o forță noua acestei națiuni, un președinte care sa nu treacă cu vederea la greșeli, neajunsuri și întârzieri, dar care să nu caute țapi ispășitori, un președinte care să-și asume împreună cu toate celelalte instituții, cu toate celelalte forțe politice răspunderea pentru evoluția României de acum înainte”, spune Crin Antonescu, într-o conferință de presă, citat de Mediafax.

El afirmă că „nu va fi un mandat ușor”.


„Știm cu toții că nu va fi ușor. Știu foarte bine că nu va fi un mandat ușor. Sunt în fata românilor pentru a angaja responsabilitatea în ceea ce privește apărarea romînilor și schimbările pe care noi trebuie să le facem. Pasul urmatător este deschiderea listelor de semnături. S-a deschis site-ul crinantonescu ro”, încheie Antonescu.

Publicitate

Cătălin Predoiu: avem ca obiectiv câștigarea alegerilor prezidențiale

Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a participat la lansarea oficială a candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Trecem la treabă, avem ca obiectiv câștigarea alegerilor prezidențiale, a transmis Predoiu.

Cătălin Predoiu i-a atacat pe contracandidații lui Antonescu care propun teze legate de trecutul comunist al țării.

„Dânsul face o mare diferență față de candidații legați de trecutul comunist, care propun teze legate de trecutul comunist din anii 80”, a declarat Cătălin Predoiu.

Am convingerea că vom păstra România pe drumul european, a mai spus Predoiu care i-a mobilizat pe liberali.

„Chem PNL la o luptă politică grea, dar dreaptă, corectă pentru români, să-și aducă contribuția la această confruntare electorală (…) Trecem la treabă având ca obiectiv câștigarea alegerilor prezidențiale”, a adăugat Predoiu.

Marcel Ciolacu: ”Crin Antonescu este mult mai pregătit decât mine”

Marcel Ciolacu a spus luni după-amiază că, urmărindu-l pe Crin Antonescu vorbind în fața primarilor din România, a constatat că acesta este mult mai pregătit decât el.

„În această dimineață, l-am urmărit pe domnul președinte Crin Antonescu în discursul său susținut în fața primarilor din România, reprezentanți ai comunelor, și mi-am dat încă o dată seama că domnul Crin Antonescu este mult mai pregătit decât mine”, a declarat Ciolacu, adăugând că „profilul său (Crin Antonescu-n.r.) corespunde cu adevărat celui al viitorului președinte al României”.

Kelemen Hunor: ”Antonescu nu este un om care dorește puterea”

Suntem parte a lumii euroatlantice și trebuie să ne menținem pe acest traseu, declară președintele UDMR, Kelemen Hunor. El adaugă că Antonescu, prin experiența sa și prin ce a reprezentat de-a lungul anilor, este o garanție că România va avea un președinte bun.

„Era clar că aveam nevoie de un candidat și am ridicat o întrebare esențială: cum trebuie să fie un candidat în 2025? Cine poate fi acea persoană pe mâna căreia să lași societatea, țara, copiii tăi, familia ta, comunitatea ta, având siguranța că lucrurile vor merge înainte, în direcția stabilită de marea majoritate a societății românești în urmă cu 35 de ani? (…) Care ar fi acel candidat care respectă toate comunitățile din România, inclusiv comunitatea maghiară din România? Și mă bucur că domnul Crina Antonescu a acceptat propunerea, s-a întors în politică”, declară liderul UDMR.

El adaugă că Antonescu nu este un om care dorește puterea, iar cel mai bun lucru este să dai puterea acelui om care nu se leagă de putere.

„Este un om care respectă valorile și principiile enunțate mai înainte, demnitatea umană, libertatea și principiile democratice. Este un om care are experiența necesară, știe să stea în picioare și știe să spună nu și să spună da, când e cazul”, spune Kelemen.

Kelemen Hunor: Antonescu va duce România în direcția Occidentului

Președintele UDMR mai spune că Antonescu va duce România în direcția Occidentului și subliniază că, în opinia sa, va fi un președinte bun, implicat și activ, care va ține cont de dorința oamenilor.

„Sunt convins că vom învinge, fiindcă în România sunt convins că majoritatea oamenilor nu doresc aventurieri în fruntea statului, nu doresc în fruntea statului oameni care vor să ne întoarcă în anii secolului trecut și nu doresc oameni care nu respectă nici demnitatea umană, nici libertatea, nici valorile democratice”, încheie Kelemen.

Evenimentul lansării candidaturii lui Crin Antonescu a avut loc luni. Sub sloganul „România, înainte” s-au reunit PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale. La eveniment a participat, alături de Crin Antonescu, Cătălin Predoiu şi Kelemen Hunor, la sediul Alianţei Electorale „România Înainte”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending