Connect with us
Publicitate

Eveniment

Când se dau ceasurile cu o oră înainte

Publicat

Publicitate

La finalul lunii martie, România trece la ora de vară, iar ceasurile se vor da cu o oră înainte.

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00. Adică, „dormim mai puțin”, iar 27 martie 2022 este cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore, menționează alba24.ro.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă).

Publicitate

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Însă ora de iarnă este ora considerată standard.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (30 octombrie).

Publicitate

ORA DE VARĂ 2022: de ce a fost introdus sistemul Ora de Vară
Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa.

Publicitate

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

ORA DE VARĂ 2022 în România

În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.

În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face similar în toate statele, în aceeași zi.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi.

În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere.

Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonusului fizic și psihic.

În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

ORA DE VARĂ 2022: Cum ne afectează trecerea la Ora de Vară
Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată.

Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.

Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.

Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal.

Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

ORA DE VARĂ 2022: propunerea de renunțare la ora de vară

În 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Anterior, după un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Adică fiecare stat trebuia să decidă dacă rămâne pe ora de vară sau pe cea de iarnă.

Eliminarea schimbării sezoniere a orei a fost susţinută în primul rând de Germania. Statele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În condiţii normale, România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit şi izbucnirea pandemiei a oprit însă complet acest proces.

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

19 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții legate de procesul electoral astăzi la Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform ultimelor date centralizate astăzi la Botoșani, de la începerea votării pentru alegerile prezidențiale 2024, s-au primit 19  sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții legate de procesul electoral.  11 sesizări s-au confirmat, trei sunt în curs de verificare, iar cinci nu s-au confirmat. 

Au fost aplicate 111 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 de lei persoanelor care au continuat propaganda electorală, au fotografiat buletinul de vot, au comercializat băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de votare sau au tulburat ordinea și liniștea publică în proximitatea secției de votare.

Iată și câteva exemple făcute publice de polițiștii de la Botoșani:

Publicitate

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au fost sesizați de președintele unei secții de votare cu privire la faptul că un alegător, în timpul exercitării dreptului la vot, a fotografiat buletinul de vot. Față de acesta a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu avertisment.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au fost sesizați cu privire la faptul că în proximitatea unei secții de votare sunt comercializate băuturi alcoolice. În urma verificărilor efectuate a fost identificată o persoana care, în calitate de angajat al unui local public, ar fi servit consumatorilor băuturi alcoolice. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valaore de 1.500 de lei.

Un bărbat a fost sancționat contravențional de către jandarmii care asigurau paza unei secții de votare, din municipiul Botoșani, cu amendă în cuantum de 3.500 de lei, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și adresare de injurii.

Publicitate

Acesta s-a prezentat la secția de votare într-o stare de agitație și a provocat scandal. La solicitarea forțelor de ordine de a avea un comportament civilizat, bărbatul a devenit  recalcitrant. Ulterior, s-a deplasat la o altă secție de votare, având un comportament agresiv verbal la adresa forțelor de ordine, fiind imobilizat și condus în afara zonei de protecție a secției de votare.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezența la VOT până la ora 18.00 – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară

Publicat

Publicitate

Până la ora 18.00, în județul Botoșani votaseră 137.852 persoane (36,68 % prezență la vot) din care:

124.866 pe liste permanente

11.038 pe liste suplimentare

Publicitate

1.956 persoană cu urna mobilă.

În municipiul Botoșani, prezența la vot a fost, până la ora 18.00. de 40,78 % (38.410 votanți din total 94.182).

În toată țara, prezența la vot, la ora 18.00, era de 45,85 %.

Publicitate

Majoritatea celor care au mers la vot în au fost femei, iar cea mai mare parte a celor care au votat deja sunt din mediul urban.

În străinătate au votat 670.792 de persoane.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi: Am votat candidatul care este alături de fiecare român și reprezintă garanția creșterilor de venituri pentru botoșăneni în următorii 5 ani

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat la ieșirea de la urne că a votat astăzi cu singurul candidat la alegerile prezidențiale care are în programul său de țară măsuri concrete prin care vor crește salariile și pensiile.

Am votat pentru candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român prin majorările de venituri pentru toate categoriile sociale și profesionale și prin protejarea persoanelor vulnerabile. Am votat pentru singurul candidat care a prezentat un Program pentru România, care a vorbit despre ce vrea să facă pentru România. Am pus ștampila de vot pe candidatul care este garanția creșterii veniturilor botoșănenilor și cel care a început investițiile majore pentru județul nostru, cum este Autostrada Moldovei, și care va susține  investițiile din Botoșani prin care să creeze locuri de muncă bine plătite, astfel încât tinerii noștri să nu mai plece din județ”, a precizat marius Budăi.

Prezența PSD în viitorul guvern este o garanție pentru toți botoșănenii că veniturile lor vor crește în următorii ani și nu vor fi tăiate sau înghețate cum s-a întâmplat cu celelalte partide care au fost la guvernare.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/19Jdogfpeh/

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Mircea Magdalena: Am votat singurul candidat care are programe de stimulare a angajării pentru prima dată a tinerilor din Botoșani și din totată țara

Publicat

Publicitate

Mircea Magdalena, candidatul PSD Botoșani pentru Camera Deputaților a delcarat că a votat cu singurul candidat care are un program de țară pentru susținerea angajării tinerilor după absolvirea studiilor.

Am dat un vot pentru singurul candidat care are un program de stimulare a tinerilor care se angajează pentru prima dată prin acordarea de prime lunare și a companiilor care îi angajează pe perioadă nedeterminată. Am votat pentru președintele care are cele mai bune programe prin care tinerii din orașul nostru, să se dezvolte aici, acasă în Botoșani! PSD la guvernare e garanția susținerii scăderii taxelor pentru studenții care lucrează în perioada studiilor”, a subliniat Mircea Magdalena.

https://www.facebook.com/share/p/1LW6XUN2Gr/?mibextid=WC7FNe

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment1 minut ago

19 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții legate de procesul electoral astăzi la Botoșani

Eveniment44 de minute ago

Prezența la VOT până la ora 18.00 – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară

Eveniment3 ore ago

(P) Marius Budăi: Am votat candidatul care este alături de fiecare român și reprezintă garanția creșterilor de venituri pentru botoșăneni în următorii 5 ani

Eveniment3 ore ago

(P) Mircea Magdalena: Am votat singurul candidat care are programe de stimulare a angajării pentru prima dată a tinerilor din Botoșani și din totată țara

Eveniment3 ore ago

(P) Valeriu Iftime: Astăzi am votat pentru o țară așa cum, de ani de zile, ne dorim cu toții

Eveniment4 ore ago

Doi tineri din Botoșani au fost reținuți după ce au atacat un bărbat în scara unui bloc. Parchetul îi cercetează pentru tentativă de omor

Eveniment4 ore ago

Șapte persoane au fost sancționate contravențional cu amenzi la Botoșani pentru comercializarea de băuturi alcoolice lângă secțiile de votare

Eveniment4 ore ago

(P) Cosmin Andrei: Am votat pentru candidatul care a susținut investițiile din orașul nostru și Șoseaua nouă de centură, noul Stadion municipal, Drumul expres Botoșani-Suceava

Eveniment7 ore ago

Alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 12.00

Eveniment8 ore ago

Alegeri prezidențiale 2024: FĂRĂ incidente deosebite în procesul de votare de la Botoșani. Fapte interzise în ziua votului

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending