Connect with us

Eveniment

Când începe Postul Nașterii Domnului. Zilele cu dezlegare la pește

Publicat

Publicitate

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante din an. Cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, durează 40 de zile, informează alba24.ro.

Credincioșii se pregătesc pentru perioada de post înaintea sărbătorii Nașterii Domnului. Luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”.

Postul Crăciunului 2022 va fi în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie.

Pe vremuri, în această zi de lăsatul secului se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile, în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.

În Postul Crăciunului 2022 sunt 14 zile cu dezlegare la pește.

Postul Crăciunului 2022: rânduieli bisericești
Postul Crăciunului amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.

Publicitate

Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă si duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul) să fie dezlegare la peşte.

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament. Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

Lăsatul secului” sau “alimentele de sec” se referă în mod direct la nevoinţa omului în aşteptarea unei mari sărbători. Sec înseamnă uscat, fără grăsime, de post. “Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Biserica a rânduit înaintea fiecărei mari sărbători să fie o perioadă specială de pregătire a creştinului, prin post şi rugăciune. În ziua de 15 noiembrie, în fiecare an, începe Postul Crăciunului.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.

Postul Crăciunului 2022: semnificații

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Postul Crăciunului 2022: cum se ține post

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercuri şi vineri, la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi. Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

Postul Crăciunului 2022: tradiții și obiceiuri

De Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube. Conform tradiției, în ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara, iar masa trebuie să fie compusă din grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.

Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.

În postul Crăciunului este interzisă beția.

Conform tradiției din bătrâni, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara. Astfel, dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine. Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.

În postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează ( 25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.

Postul Crăciunului 2022: Zilele cu dezlegare la pește

În comparație cu Postul Paștelui, acesta nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin.

În fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește, dar dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie acestea nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.

În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Zilele cu dezlegare la pește – Postul Crăciunului 2022

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Fondurile europene pentru România explodează: 60,2 miliarde de euro în perioada 2028–2034

Publicat

Publicitate

România va beneficia de 60,2 miliarde de euro din fonduri europene în perioada 2028–2034, cu aproape 14 miliarde de euro mai mult decât în actualul buget UE.

Comisia Europeană a publicat recent propunerile defalcate de alocări de fonduri europene pentru statele membre în următorul buget multianual 2028-2034.

Potrivit documentului, țara noastră va primi de 60,2 miliarde euro. Cele mai multe fonduri vor fi alocate pentru Polonia (123,3 miliarde de euro), Franța (90,1 miliarde de euro), Spania (88,1 miliarde de euro), Italia (86,6 miliarde de euro), Germania (68,4 miliarde de euro).

Grecia va primi 49,2 miliarde de euro, Ungaria – 37,3 miliarde de euro și Portugalia – 33,5 miliarde de euro.

Publicitate

România va primi 60,2 miliarde de euro fonduri europene

Dintre din cele 60,2 miliarde de euro, 54,6 miliarde de euro reprezintă alocarea generală, un miliard de euro sunt fonduri pentru migrație, pentru securizarea frontierelor și pentru securitate internă, iar 4,6 miliarde de euro sunt alocate pentru Fondul Social pentru Climă.

În actualul buget multianual, România a avut alocate 46,8 miliarde euro, dintre care 15,8 miliarde au fost pentru agricultură.

Propunerea de buget înaintată de Comisia Europeană urmează să fie negociată cu statele membre și cu Parlamentul European.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Academia de Poliție a rămas fără acoperiș, după furtună. Sindicatul Europol reclamă corupția și solicită anchete penale

Publicat

Publicitate

O clădire a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București a fost puternic afectată de furtuna de cod roșu de joi după-amiaza. Vântul puternic a decopertat toată clădirea și a rupt mai mulți copaci din zonă. De asemenea, mai multe săli au fost inundate. 

Sindicatul Europol a reacționat după furtuna violentă, acuzând public o „radiografie brutală a dezastrului administrativ și moral” din interiorul celei mai importante instituții de formare a ofițerilor de poliție din România: Academia de Poliție.

 

Sindicatul Europol reclamă corupția și solicită anchete penale și demisii

„Așa arată dezastrul tolerat cu bună știință: corupția și incompetența au făcut praf Academia de Poliție. Imaginile apărute în urma furtunii violente din această seară sunt o radiografie brutală a dezastrului administrativ și moral care a domnit ani la rând în Academia de Poliție.

Acoperișuri „reabilitate” luate pe sus de vânt, fațade prăbușite și ape infiltrate în încăperi care ar fi trebuit să găzduiască viitorii ofițeri ai acestei țări – toate acestea nu sunt efectele unui fenomen meteo extrem, ci ale unui sistem putred.

Ne amintim foarte bine – și suntem convinși că și voi vă amintiți – de semnalele trase de Sindicatul EUROPOL încă din urmă cu aproape doi ani, când am publicat fotografii, documente și sesizări privind lucrările de mântuială făcute la Academia de Poliție pe zeci de milioane de lei. Am spus atunci că firmele „abonate” la bani publici și-au bătut joc de cea mai prestigioasă instituție a MAI, executând reabilitări de “fațadă” la propriu și la figurat. Am avertizat că vor veni consecințe. Iată-le!

Publicitate

Este revoltător că în tot acest timp, în ciuda dovezilor clare și repetate, nimeni nu a fost tras la răspundere. Cei care au permis – prin indolență, complicitate sau interes – ca astfel de lucrări să fie efectuate cu zilieri necalificați și materiale de proastă calitate au fost mutați în posturi călduțe, cu statut și influență.

Dacă nici acum nu vor exista consecințe penale și măsuri ferme împotriva celor responsabili, atunci putem spune fără echivoc că această instituție este sacrificată cu bună știință pe altarul interesului clientelei politice. Nu din lipsă de bani, ci din lipsă de onoare, de profesionalism și de voință de a reforma un sistem infestat de interese și impostură.

Academia de Poliție nu trebuie să fie un monument al eșecului, ci un simbol al integrității și excelenței. Cerem public demisia celor responsabili care au girat și validat aceste lucrări realizate și recepționate în 2023, precum și declanșarea imediată a unor anchete penale.

Până nu va exista o curățenie reală în sistem, orice discurs despre reformă în MAI rămâne o glumă proastă pe spatele contribuabililor și al viitorilor polițiști”, au transmis reprezentanții Europol, pe pagina de Facebook.

MAI a demarat o evaluare tehnică și administrativă la Academia de Poliție

MAI a demarat o evaluare tehnică și administrativă la Academia de Poliție din București, după avariile cauzate de vremea rea.

„Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, a informat public despre acest eveniment încă din momentul în care s-au desfășurat intervențiile operative, respectând obligațiile legale de comunicare și transparență. Informațiile transmise atunci au reflectat, cu acuratețe, situația de fapt. Ministerul Afacerilor Interne tratează cu maximă seriozitate orice semnal referitor la posibile disfuncționalități sau nereguli.

În acest sens, a fost demarată deja o evaluare tehnică și administrativă rapidă, cu scopul de a identifica exact cauzele care au condus la producerea incidentului, dar și eventualele responsabilități”, transmite MAI.

MAI menționează că vor fi făcute publice rezultatele imediat ce procesul de verificare va fi finalizat.

Citeste mai mult

Eveniment

Focar de rabie la o bovină în comuna Hudești. Ce măsuri au luat autoritățile

Publicat

Publicitate

Ca urmare a confirmării unui focar de rabie la o bovină din comuna Hudești, prefectul județului, Dan Nechifor a convocat astăzi, o ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Botoșani, în vederea aprobării, aplicării și implementării măsurilor și restricțiilor dispuse prin Planul de măsuri privind combaterea RABIEI pe teritoriul județului Botoșani

 

Acesta cuprinde următoarele măsuri ce trebuie luate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, unitățile administrativ-teritoriale și toate instituțiile cu atribuții în domeniu:

 

☑️stabilirea zonei cu potențial rabigen (8 km)

☑️identificarea și confirmarea cazurilor de rabie prin teste de laborator și depistarea originii bolii

Publicitate

☑️delimitarea de zone afectate în care se aplică măsurile de control ale bolii

☑️reducerea numărului de animale cu potențial ridicat de infectare și răspândire a bolii din zonele rabigene

☑️catagrafia câinilor și pisicilor din localități

☑️imunoprofilaxia antirabică prin vaccinarea carnivorelor domestice și sălbatice

☑️respectarea legislației în vigoare, precum și a regulilor de recoltare, ambalare și transport al probelor pentru diagnosticul rabiei.

Citeste mai mult

Eveniment

Analgezice și pastile de răceală, pe lista substanțelor ce pot apărea la testele antidrog

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a lansat recent prima listă oficială a medicamentelor care pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule. Această listă va fi actualizată periodic, pentru a ține pasul cu noile informații și medicamente de piață, notează alba24.ro.

Este vorba despre o selecție a medicamentelor autorizate în România ce conțin substanțe cu efecte psihoactive, cepot influența atenția, reflexele sau coordonarea șoferilor. Documentul a fost elaborat de comisii consultative și direcțiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale.

Scopul acestei inițiative este să informeze corect populația despre riscurile legate de folosirea anumitor medicamente – eliberate atât cu, cât și fără prescripție medicală – care pot compromite siguranța în trafic, se arată în comunicatul ministerului.

Potrivit sursei citate, lista nu cuprinde substanțe a căror utilizare este interzisă (droguri).

Publicitate

Recomandarea Ministerului Sănătății este de a evita conducerea vehiculelor după administrarea acestor substanțe și de a urma întocmai indicația medicului curant.

Medicamente uzuale care pot apărea la testele antidrog

Printre medicamentele uzuale care pot apărea la aparatele drugtest se regăsesc și medicamente folosite frecvent fără rețetă, pentru dureri, răceli, insomnii, anxietate sau probleme nervoase.

Astfel, persoane care urmează tratamente prescrise legal pot rămâne fără permis dacă sunt testate în trafic și rezultatul este pozitiv, chiar dacă nu au consumat droguri ilegale.

Analgezice și antigripale cu codeină (regim OTC cu evidență farmacologică)

Se eliberează fără rețetă clasică.

  • Nurofen Plus – ibuprofen + codeină
  • Solpadeine – paracetamol + codeină + cafeină
  • Codamin P – paracetamol + codeină + cafeină
  • Caffetin – paracetamol + propyphenazonă + codeină + cafeină
  • Fasconal – acid acetilsalicilic + paracetamol + codeină
  • Aspaco – acid acetilsalicilic + paracetamol + codeină
  • Paragrip C – paracetamol + acid ascorbic + codeină
  • Ultracod – paracetamol + codeină
  • Paradoren – paracetamol + codeină
  • Extraveral – extract de valeriană + fenobarbital

Lista extinsa a medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule

Lista prezintă denumirile comerciale ale medicamentelor și substanțele active din produse, ce ar putea avea efect psihoactiv.

Este vorba despre anumite medicamente ce pot reduce atenția, timpul de reacție sau coordonarea, cu risc de producere a accidentelor rutiere. Printre produsele publicate se află medicamente pentru răceală și tuse, dureri sau antialergice.

Denumirea comună internaţională (substanță activă) / Denumirea medicamentului

Combinaţii (Oxicodonum + Naloxonum):

  • Dolnada 10 mg/5 mg
  • Dolnada 20 mg/10 mg
  • Dolnada 40 mg/20 mg

Esketaminum: Spravato 28 Mg

Fentanylum:

  • Fentanil Kalceks 50 micrograme/ml
  • Fentanyl Actavis 100 micrograme/h
  • Fentanyl Actavis 25 micrograme/h
  • Fentanyl Actavis 50 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 100 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 12 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 25 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 50 micrograme/h
  • Fentanyl Lavipharm 75 micrograme/h
  • Fentanyl Torrex 0,05 mg/ml
  • Fentanyl Tts Sandoz 100 Micrograme/h
  • Fentanyl Tts Sandoz 25 Micrograme/H
  • Fentanyl Tts Sandoz 50 Micrograme/H
  • Fentanyl Tts Sandoz 75 Micrograme/H
  • Lunaldin 100 micrograme
  • Lunaldin 200 micrograme
  • Lunaldin 300 micrograme
  • Lunaldin 400 micrograme
  • Lunaldin 600 micrograme
  • Lunaldin 800 micrograme
  • Pecfent 100 micrograme
  • Pecfent 400 micrograme
  • Tabfyl 100 micrograme
  • Tabfyl 200 micrograme
  • Tabfyl 300 micrograme
  • Tabfyl 600 micrograme
  • Tabfyl 800 micrograme

Ketaminum:

  • Calypsol 50 mg/ml
  • Ketamina Panpharma 50 mg/ml

Lisdexamfetaminum:

  • Lisdexamfetamina Stada 20 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 30 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 40 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 50 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 60 mg
  • Lisdexamfetamina Stada 70 mg

Levomethadonum: Lefisyo 5 mg/ml

Methadonum:

  • Metadon Bioeel 20 mg
  • Metadon Bioeel 20 mg
  • Metadon Bioeel 5 mg
  • Metadona Bioeel 10 mg
  • Metadona Bioeel 40 mg
  • Methasan 10 mg/ml
  • Misyo 10 mg/ml
  • Sintalgon 2,5 mg

Methylfenidatum:

  • Concerta 18 mg
  • Concerta 36 mg
  • Concerta 54 mg

Morphynum:

  • Morfina Zentiva 20 mg/ml
  • Sevredol 10 mg
  • Sevredol 20 mg
  • Vendal Retard 100 mg
  • Vendal Retard 30 mg
  • Vendal Retard 60 mg

Opium: Dropizol 10 mg/ml

Oxycodonum:

  • Oxicodona Sandoz 40 mg
  • Oxicodona Sandoz 60 mg
  • Oxicodona Sandoz 80 mg
  • Oxidolor 20 mg
  • Oxidolor 40 mg
  • Oxidolor 80 mg

Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule

Pethidinum: Mialgin 100 mg/2 ml

Remifentanilum: Remifentanil Kabi 1 mg

Sufentanilum Citratum:

  • Sofentil 5 micrograme/ml
  • Sofentil 50 micrograme/ml

Tapentadolum:

  • Dolten 100 mg
  • Dolten 50 mg
  • Dolten 75 mg

Alprazolamum:

  • Alprazolam Atb 0,25 mg
  • Alprazolam Atb 0,5 mg
  • Alprazolam Atb 1 mg
  • Alprazolam Lph 0,25 mg
  • Alprazolam Lph 0,5 mg
  • Alprazolam Lph 1 mg
  • Frontin 0,25 mg
  • Frontin 0,5 mg
  • Frontin 1 mg
  • Prazolex 0,25 mg
  • Prazolex 0,5 mg
  • Prazolex 1 mg
  • Xanax 0,25 mg
  • Xanax 0,5 mg
  • Xanax 1 mg
  • Xanax 2 mg
  • Alprazolam Grindeks 0,25 mg
  • Alprazolam Grindeks 0,5 mg
  • Alprazolam Grindeks 1 mg

Bromazepamum:

  • Bromazepam Arena 3 mg
  • Bromazepam Lph 1,5 mg
  • Bromazepam Lph 3 mg
  • Bromazepam Slavia 3 mg

Buprenorphinum: Sixmo 74,2 mg

Combinaţii (Buprenorphinum + Nalaxone):

  • Suboxone 2 Mg/0,5 mg
  • Suboxone 8 Mg/2 mg
  • Zubsolv 1,4 Mg/0,36 mg
  • Zubsolv 5,7 Mg/1,4 mg

Clobazamum: Frisium 10 mg

Clonazepamum:

  • Rivotril 0,5 mg
  • Rivotril 2 mg
  • Clonotril 0,5 mg
  • Clonotril 2 mg

Codeinum:

  • Codeina Fosfat Lph 15 mg
  • Codeina Fosfat Mcc 15 mg
  • Codeina Slavia 15 mg
  • Fosfat de codeină Bioeel 15 mg
  • Fosfat de codeină Sintofarm 15 mg

Combinaţii (Ibuprofenum + Codeinum)

  • Brufen Plus 400 mg/30 mg
  • Biofen Plus 200 mg/12,80 mg
  • Ibuvalen Duo 200 mg/12,8 mg
  • Nurofen Plus 200 mg/12,80 mg

Combinaţii (Paracetamolum + Codeinum):

  • Paradoren 500 Mg/30 mg
  • Paradoren 500 Mg/60 mg
  • Ultracod 500 Mg/30 mg

Combinaţii (Valerianae Extractum Siccum + Phenobarbitalum): Extraveral 80 mg/20 ml

Dihydrocodeinum:

  • DHC Continus 120 mg
  • DHC Continus 60 mg
  • DHC Continus 90 mg

Diazepamum:

  • Diazepam Desitin 10 mg/2,5 ml
  • Diazepam Desitin 5 mg/2,5 ml
  • Diazepam Laropharm 10 mg
  • Diazepam Terapia 10 mg
  • Diazepam Terapia 5 mg/ml
  • Diazepam Richter 10 mg

Phenobarbitalum:

  • Fenobarbital Arena 100 mg
  • Fenobarbital Zentiva 100 mg
  • Fenobarbital Zentiva 100 mg/ml
  • Luminal 219 mg/ml
  • Loflazepat de etil: Victan 2 mg

Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule

Lorazepamum:

  • Anxiar 1 mg
  • Temelor 4 mg

Medazepamum:

  • Medazepam Arena 10 mg
  • Medazepam Laropharm 10 mg
  • Medazepam Lph 10 mg

Midazolamum:

  • Buccolam 10 mg
  • Buccolam 2,5 mg
  • Buccolam 5 mg
  • Buccolam 7,5 mg
  • Midazolam Desitin 10 mg
  • Midazolam Desitin 2,5 mg
  • Midazolam Desitin 5 mg
  • Midazolam Desitin 7,5 mg
  • Midazolam Hameln 1 mg/ml
  • Midazolam Hameln 2 mg/ml
  • Midazolam Hameln 5 mg/ml
  • Midazolam Hypericum 5 mg/ml
  • Midazolam Kalceks 1 mg/ml
  • Midazolam Sun 1 mg/ml
  • Midazolam Sun 2 mg/ml

Nitrazepamum:

  • Nitrazepam – Richter 5 mg
  • Nitrazepam Lph 2,5 mg
  • Nitrazepam Lph 5 mg

Zolpidemum:

  • Edluar 10 mg
  • Edluar 5 mg
  • Stilnox 10 mg
  • Zadobra 10 mg
  • Zadobra 5 mg
  • Zolpidem Atb 10 mg
  • Zolsana 10 mg

Tramadolum:

  • Clorhidrat de Tramadol Bioeel 50 mg
  • Mabron 100 mg/2 ml
  • Mabron 50 mg
  • Mabron Retard 100 mg
  • Mabron Retard 150 mg
  • Mabron Retard 200 mg
  • Tramacalm 50 mg
  • Tramadol 100 mg/2 ml
  • Tramadol 50 mg/1 ml
  • Tramadol 50 mg
  • Tramadol Arena 50 mg
  • Tramadol Kalceks 50 mg/ml
  • Tramadol Retard 100 mg
  • Tramadol Retard 150 mg
  • Tramadol Retard 200 mg
  • Tramag 50 mg
  • Tramal Retard 100 mg
  • Tramal Retard 150 mg
  • Tramal Retard 200 mg

Combinaţii (Tramadolum + Dexketoprofenum):

  • Skudexa 75 mg/25 mg
  • Skudexa 75 mg/25 mg

Combinaţii (Tramadolum + Paracetamolum):

  • Doreta 37,5 mg/325 mg
  • Doreta 75 mg/650 mg
  • Doreta Ep 75 mg/650 mg
  • Tramadol/Paracetamol Gemax Pharma 37,5 mg/325 mg
  • Zaldiar 37,5 mg/325 mg

Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule

Cinolazepamum: Gerodorm 40 mg

Zopiclonum:

  • Imovane 7,5 mg
  • Sonlax 7,5 mg

Combinatii (Paracetamolum+Propyphenazonum+Cafeinum+Codeinum): Caffetin 10 Mg

Combinatii (Acidum Acetylsalicylicum+Paracetamolum+Cafeinum+Codeinum): Fasconal 10 Mg

Combinatii (Acidum Acetylsalicylicum+Paracetamolum+Codeinum): Aspaco 10 Mg

Combinatii (Paracetamolum+Acidum Ascorbicum+Codeinum): Paragrip C 10 Mg

Combinatii (Paracetamolum+Codeinum+Cafeinum):

  • Codamin P 15 mg
  • Solpadeine 8 mg
  • Solpadeine 500 mg/8 mg/30 mg
  • Solpadeine Extra 500 mg/12,8 mg/30 mg

Gabapentinum:

  • Gabagamma 100 mg
  • Gabagamma 300 mg
  • Gabagamma 400 mg
  • Gabalept 300 mg
  • Gabalept 400 mg
  • Gabapentin Arena 100 mg
  • Gabapentin Arena 300 mg
  • Gabapentin Arena 400 mg
  • Gabaran 300 mg
  • Gabaran 400 mg
  • Gabaran 600 mg
  • Grimodin 100 mg
  • Grimodin 300 mg
  • Grimodin 400 mg
  • Grimodin 600 mg
  • Grimodin 800 mg

Pregabalinum:

  • Lusama 165 mg
  • Lusama 330 mg
  • Lusama 82,5 mg
  • Lyrica 150 mg
  • Lyrica 300 mg
  • Lyrica 75 mg
  • Pragiola 100 mg
  • Pragiola 150 mg
  • Pragiola 200 mg
  • Pragiola 225 mg
  • Pragiola 25 mg
  • Pragiola 300 mg
  • Pragiola 50 mg
  • Pragiola 75 mg
  • Pregabalin Accord 150 mg
  • Pregabalin Accord 300 mg
  • Pregabalin Accord 75 mg
  • Pregabalin Sandoz 100 mg
  • Pregabalin Sandoz 150 mg
  • Pregabalin Sandoz 200 mg
  • Pregabalin Sandoz 225 mg
  • Pregabalin Sandoz 25 mg
  • Pregabalin Sandoz 300 mg
  • Pregabalin Sandoz 50 mg
  • Pregabalin Sandoz 75 mg
  • Pregabalin Zentiva 150 mg
  • Pregabalin Zentiva 75 mg
  • Pregabalina Terapia 125 mg
  • Pregabalina Terapia 150 mg
  • Pregabalina Terapia 175 mg
  • Pregabalina Terapia 250 mg
  • Pregabalina Terapia 275 mg
  • Pregabalina Terapia 300 mg
  • Pregabalina Terapia 75 mg
  • Pregabalina Vivanta 150 mg
  • Pregabalina Vivanta 300 mg
  • Pregabalina Vivanta 75 mg
  • Siranalen 150 mg
  • Siranalen 20 mg/ml
  • Siranalen 300 mg
  • Siranalen 75 mg

Context

Publicarea listei cu medicamente vine în contextul în care sunt propuneri pentru înăsprirea legislației pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. Însă aceste medicamente nu sunt substanțe a căror utilizare este interzisă (droguri), ci care pot avea efecte psihoactive.

În cazul testării în trafic însă, există posibilitatea ca șoferii care au luat medicamente prescrise legal să rămână fără permis.

Potrivit Poliției, în legislația actuală:

Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336, alin. 2, din Codul penal, conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului:

  • în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive

sau

  • la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

În cazul retragerii/reținerii permisului de conducere pentru situațiile amintite, polițiștii rutieri vor întocmi procese-verbale în care vor consemna:

  • opțiunea conducătorului auto cu privire la modul în care i se vor comunica informațiile conținând rezultatul analizei probelor biologice (e-mail sau telefonic, cu indicarea acestora)
  • opțiunea privind restituirea permisului de conducere, respectiv de la serviciul rutier pe raza căruia a fost dispusă măsura, orice alt serviciu rutier indicat de conducătorul auto sau, după împlinirea termenului de 72 de ore, prin poștă, la o adresă de corespondenta indicată de acesta.

Termenul de 72 de ore curge de la ora finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending