Connect with us
Publicitate

Eveniment

Când începe Postul Nașterii Domnului. Zilele cu dezlegare la pește

Publicat

Publicitate

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante din an. Cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, durează 40 de zile, informează alba24.ro.

Credincioșii se pregătesc pentru perioada de post înaintea sărbătorii Nașterii Domnului. Luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”.

Postul Crăciunului 2022 va fi în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie.

Publicitate

Pe vremuri, în această zi de lăsatul secului se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile, în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.

În Postul Crăciunului 2022 sunt 14 zile cu dezlegare la pește.

Postul Crăciunului 2022: rânduieli bisericești
Postul Crăciunului amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.

Publicitate

Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă si duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul) să fie dezlegare la peşte.

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament. Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

Publicitate

Lăsatul secului” sau “alimentele de sec” se referă în mod direct la nevoinţa omului în aşteptarea unei mari sărbători. Sec înseamnă uscat, fără grăsime, de post. “Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Biserica a rânduit înaintea fiecărei mari sărbători să fie o perioadă specială de pregătire a creştinului, prin post şi rugăciune. În ziua de 15 noiembrie, în fiecare an, începe Postul Crăciunului.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.

Postul Crăciunului 2022: semnificații

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Postul Crăciunului 2022: cum se ține post

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercuri şi vineri, la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi. Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

Postul Crăciunului 2022: tradiții și obiceiuri

De Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube. Conform tradiției, în ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara, iar masa trebuie să fie compusă din grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.

Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.

În postul Crăciunului este interzisă beția.

Conform tradiției din bătrâni, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara. Astfel, dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine. Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.

În postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează ( 25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.

Postul Crăciunului 2022: Zilele cu dezlegare la pește

În comparație cu Postul Paștelui, acesta nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin.

În fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește, dar dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie acestea nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.

În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Zilele cu dezlegare la pește – Postul Crăciunului 2022

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cu ce gând a plecat Nicolae Ciucă de la Botoșani: Un rezultat bun la alegerile din 24 noiembrie este o certitudine având în vedere forţa PNL

Publicat

Publicitate

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, şi-a manifestat, duminică, încrederea că va accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, relatează agerpres.ro.

El a declarat, la finalul unei vizite pe care a făcut-o la Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani, că un rezultat bun la alegerile din 24 noiembrie este o certitudine având în vedere forţa PNL, care este cea mai mare formaţiune politică de centru-dreapta din România.

“Nu mă îngrijorează absolut nimic, pentru că există o certitudine. Ea este dată de forţa PNL, în sensul în care avem peste 1.100 de primari, mai precis 1.146 de primari, avem 12 preşedinţi de consilii judeţene, avem peste 12.000 de consilieri locali şi peste 400 de consilieri judeţeni. Ca atare, aici este vorba de organizarea şi mobilizarea PNL, cea mai puternică formaţiune politică din centru-dreapta şi mai mult decât atât ceea ce resimt din întâlnirile pe care le am cu oamenii peste tot în ţară. Oamenii sunt cei care ne dau încrederea că au în faţă un candidat şi un proiect cât se poate de onest, cât se poate de aliniat pe cerinţele şi aşteptările cetăţenilor”, a afirmat Ciucă.

Publicitate

Totodată, candidatul PNL a fost întrebat dacă în rugăciunile sale de la Mănăstirea Vorona s-a gândit la un rezultat bun la alegerile prezidenţiale.

“Aici nu este vorba de divinitate. Aici este vorba despre mesajele pe care reuşim să le transmitem către oameni, programele şi proiectele pe care le asumăm şi odată ce reuşim să îi convingem că merităm încrederea lor, atunci avem nevoie de a lucra împreună cu oamenii ca să împlinim ce ne asumăm în campanie. Asta cred că ne lipseşte în momentul de faţă: încrederea oamenilor şi unitatea. Nu mai au încredere pentru că ne angajăm cu foarte multe promisiuni. Sunt o serie întreagă de declaraţii că vom face, că vom drege, iar în final oamenii nu resimt nimic. Angajamentul nostru este să facem ceea ce trebuie pentru oameni, astfel încât să vadă că există şi responsabilitate, există şi asumare şi că, într-adevăr, clasa politică trebuie să se pună în slujba oamenilor”, a răspuns liderul liberal.

Nicolae Ciucă a mai vizitat, duminică, Staţiunea de cercetare dezvoltare pentru creşterea ovinelor şi caprinelor de la Popăuţi, unde a avut o întâlnire electorală cu fermierii din judeţul Botoşani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) George Simion, astăzi, la Flămânzi: Am revenit alături de botoșăneni, așa cum am promis!

Publicat

Publicitate

Astăzi, George Simion a fost prezent în orașul Flămânzi împreună cu candidații AUR la alegerile parlamentare unde și-a reafirmat angajamentul față de toți românii, oriunde s-ar afla aceștia. Dacă ceilalți lideri politici găsesc drumul spre Botoșani doar în campania electorală, George Simion nu este străin de județul Botoșani, prezența sa devenind o obișnuință aici, în locul unde se agață harta în cui.

Liderul AUR a scris pe pagina de facebook că ziua sa a început în Flămânzi acolo “unde în 1907 moldovenii s-au revoltat împotriva asupritorilor. În 2024 voința oamenilor trebuie să fie implementată pașnic, nu înăbușită.”

Ariadna Cîrligeanu, președinte interimar AUR Botoșani și candidat la Camera Deputaților, a declarat după vizita în orașul Flămânzi, că AUR poate schimba România în bine.

Publicitate

“În acest moment suntem singurul partid care prezintă un proiect de țară în fața românilor. George Simion este singurul candidat la prezidențiale care merge printre români. Toți ceilalți, Ciucă, Ciolacu, și-au adus aminte de botoșăneni în perioada campaniei electorale. Să  nu uităm că și în perioada guvernării lor am fost un județ izolat și condamnat la sărăcie. Au plecat așa cum au și venit: după întâlnirea cu proprii membri de partid s-au urcat în mașini și au plecat, pentru că nu au curajul să privească în ochi botoșănenii. Nu au cum să vină în fața celor care vând produsele pe marginea drumului pentru că această realitate este efectul politicii partidelor pe care le conduc. Botoșănenii nu mai au încredere în vechea clasă politică. Aceasta este lupta generației noastre împotriva mafiei lor. Prin Planul Simion ne-am luat angajamentul atât în fața locuitorilor din orașul Flămânzi, cât și a tuturor românilor, că vom reconstrui România alături de singurul lider politic care poate să refacă ceea ce ei au distrus”, a spus Ariadna Cîrligeanu.

La rândul său, Cătălin Silegeanu, candidat la Senat, a declarat că promisiunea pe care George Simion o face românilor este una clară: peste tot unde vor fi români, vom fi și noi.

“AUR îi ascultă pe români și vine cu soluții pentru problemele lor reale. Avem pregătite 200 de măsuri pe care vi le prezentăm în Planul Simion și prin care vom reuși să reconstruim România. Suntem aici pentru voi, pentru fiecare botoșănean care își dorește o schimbare reală. George Simion este președintele pe care, de prea multă vreme, românii îl așteaptă”, a afirmat Cătălin Silegeanu.

Publicitate

CMF 1240014

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 10 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 10 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 10 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 6, 4, 17, 39, 26, 7

Publicitate

Loto 5/40: 6, 37, 36, 11, 21, 20

Noroc: 0 5 4 1 2 6 8

Noroc Plus: 2 1 8 6 9 3

Publicitate

Super Noroc: 4 2 5 1 5 0

Joker: 31, 40, 18, 11, 8 + 19

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

O botoșăneancă plecată în ITALIA a dispărut. Familia și polițiștii o caută cu disperare

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, care în luna august, a.c. a plecat la muncă în Italia, păstrând legătura cu familia în mod constant.

Acest lucru după ce polițiștii au fost informați că din data de 1 noiembrie a.c. aceasta nu a mai putut fi contactată.

NICOARĂ DOINA CARMEN are următoarele semnalmente: 1,62 de m înălțime, 56 de kg, păr blond, ochi căprui, poartă ochelari.

Publicitate

“Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending