Connect with us
Publicitate

Actualitate

Campanie de prevenire a portului și folosirii de obiecte periculoase în școlile din Botoșani

Publicat

Publicitate

Campanie de prevenire a portului și folosirii de obiecte periculoase în unitățile de învățământ preuniversitar, implementată de polițiștii Biroului Siguranța Școlară, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

 

Campania se desfășoară până la finele anului școlar și are drept scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.

Astfel, în săptămâna precedentă, atât polițiștii structurii de siguranță școlară, cât și cei din structurile de ordine publică sau de prevenire a criminalității, au fost prezenți în 45 de unități de învățământ din județ, desfășurând activități de informare a elevilor, pentru conștientizarea consecințelor (fizice, psihologice, juridice etc.) ale acestei infracțiuni.

 

Campania urmărește totodată dezvoltarea parteneriatului cu cadrele didactice, reprezentanții părinților, reprezentanții elevilor și informarea deopotrivă a acestora cu privire la importanța, mecanismul și consecințele sesizării / semnalării faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.

Publicitate

 

 

 

Publicitate

În mod deosebit, toate activitățile au drept scop încurajarea dialogului, în vederea identificării problemelor cu care se confruntă elevii în mediul școlar.

Polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară vor continua activitățile în cadrul campaniei, până la terminarea anului școlar, adresând următoarele:

 

Recomandări pentru elevi:

  • Informați-vă cu privire la prevederile legale referitoare la portul sau folosirea unor obiecte periculoase în mediul școlar, precum și referitor la consecințele legale, întrucât, în situaţia în care sunteți identificați cu un asemenea obiect asupra voastră, riscați pedeapsa cu amendă penală sau închisoare.
  • Evitați să purtați asupra voastră sau să introduceți în incinta unităților de învățământ obiecte din categoria celor periculoase (de exemplu: cuțit, briceag, pumnal, foarfecă etc), care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor prin lovire, tăiere sau împungere.
  • Evitați conflictele fizice sau verbale cu alți elevi, conștientizați faptul că prin folosirea unui asemenea obiect vă puteți periclita integritatea corporală/viaţa proprie sau pe cea a altor persoane.
  • Dacă observați că un coleg are asupra sa obiecte din categoria celor periculoase, anunțați imediat un cadru didactic sau altă persoană adultă din unitatea de învățământ.

Recomandări  pentru părinți:

  • Vorbiți cu copiii dumneavoastră despre pericolul și consecințele folosirii unor obiecte periculoase, despre faptul că este interzisă introducerea unor astfel de obiecte în mediul școlar.
  • Explicați-le că este de dorit să evite orice conflict fizic sau verbal, iar în cazul în care sunt expuși unei asemenea situații, să solicite sprijinul unui cadru didactic sau unui adult de încredere, pentru găsirea unor soluții amiabile de rezolvare.
  • Verificați obiectele pe care copiii le poartă asupra lor sau în ghiozdane atunci când merg la şcoală, având în vedere riscurile la care se supun prin portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
  • Asigurați-vă că cunoașteți activitatea copiilor dumneavoastră din mediul online, precum și anturajul acestora, având în vedere faptul că pot achiziționa și purta asupra lor obiecte din categoria celor periculoase (cuțite, bricege, pumnale, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant etc) iar prin folosirea lor se pot pune în pericol atât pe ei, cât pe cei împotriva căruia se acţionează.

Recomandări pentru cadrele didactice:

  • Să manifeste vigilență cu privire la comportamentul elevilor, să le explice acestora riscurile portului/folosirii unor obiecte periculoase în mediul școlar, iar  atunci când iau cunoştinţă de faptul că un elev a introdus în unitatea de învăţământ un obiect periculos, să sesizeze de urgenţă poliţia (prin intermediul SNUAU 112 sau prin sesizare directă la subunitatea de poliţie/poliţistul în responsabilitatea căruia se află unitatea de învăţământ).

 

În conformitate cu prevederile art. 372 Cod penal,  constituie infracţiunea de “Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”:

(1)Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:

a)cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;

b)arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;

c)substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2)Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3)Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Actele NECESARE pentru înscrierea la LICEU 2024, după repartizarea computerizată. A doua etapă

Publicat

Publicitate

După repartizarea computerizată, în perioada 25-20 iulie, elevii depun sau transmit dosarele de înscriere la liceele la care-și vor continua studiile, relatează alba24.ro. Pentru înscrierea la liceu sunt necesare mai multe documente.

Potrivit broșurii de admitere la liceu 2024, înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

  • cererea de înscriere
  • cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, conform cu originalul
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a (de la școală)
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale)
  • fişa medicală.

Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere se consideră retraşi. Locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru a doua etapă de admitere în învățământul liceal.

Admitere liceu 2024. Situații speciale

În perioada 31 iulie – 2 august 2024, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată:

  • situaţii medicale speciale
  • schimburi de elevi
  • redistribuirea candidaţilor gemeni
  • distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu
  • corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Nu se va depăşi numărul maxim de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere.

Publicitate

A doua etapă de admitere în învățământul liceal. Calendar

pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025

Calendar a doua etapă de înscriere liceu 2024

  • 2 august 2024: afișarea locurilor rămase libere (la centrul de admitere)
  • 5 august 2024: înscrierea candidaților la probele de aptitudini/limbă modernă/maternă
  • 6-7 august 2024: desfășurarea probelor de aptitudini/limbă modernă/maternă
  • 8-9 august 2024: afișarea rezultatelor la probele de aptitudini. Rezolvarea eventualelor contestații
  • 12-14 august 2024: Primirea cererilor de înscriere a candidaților care:
    • au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen
    • au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua
    • care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat
    • candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.
    • Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională.
  • 19 – 20 august 2024 Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București

Repartizarea elevilor după derularea celor două etape de admitere

După derularea celor două etape de admitere prevăzute în calendar, dacă se mai înregistrează solicitări de înscriere în clasa a IX-a în învățământul liceal de stat ale candidaților din seria curentă, precum și ale candidaților din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024—2025, inspectoratul școlar, prin comisia județeană de admitere/a municipiului București, îi repartizează pe acești candidați, în intervalul 28 august 2024 — până la data începerii cursurilor anului școlar 2024—2025.

Publicitate

Repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere; pe absolvenții clasei a VIII-a, care nu au susținut evaluarea națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V—VIII.

Citeste mai mult

Eveniment

ANCOM: Risc de roaming involuntar. În localitățile din 29 de comune din Botoșani apar costuri suplimentare la telefonia mobilă

Publicat

Publicitate

În contextul călătoriilor din zonele de graniţă pe perioada verii, ANCOM a avertizat astăzi asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de localităţi din judeţele de graniţă, din care, nu mai puțin de 29 de comune sunt din Botoșani, relatează medafax.ro.

„În contextul călătoriilor de vară şi al altor activităţi în zonele de graniţă ale României, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele de graniţă. Intrarea în roaming involuntar poate genera costuri suplimentare semnificative pentru apeluri, mesaje şi date mobile, chiar şi în cazul în care utilizatorii nu au trecut efectiv graniţa”, se arată într-un comunicat remis joi de ANCOM.

ANCOM anunţă că a identificat unităţile administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar. Autoritatea va informa primăriile, consiliile judeţene şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii despre UAT-urile incluse în lista cu risc de roaming involuntar pentru a lua măsurile administrative corespunzătoare impuse de legislaţia în vigoare.

Potrivit ANCOM, roamingul involuntar apare atunci când telefonul mobil se conectează automat la reţelele de telefonie mobilă din ţările vecine în timp ce utilizatorii se află în zonele de graniţă ale României. Această situaţie poate apărea atunci când semnalul reţelei de telecomunicaţii dintr-o ţară vecină este semnificativ mai puternic decât cel al reţelei utilizatorului, în zonele cu acoperire slabă a reţelei utilizatorului final (semnal slab sau la limita de sensibilitate) sau în cazurile de indisponibilitate temporară a semnalului din reţeaua utilizatorului final (de exemplu, din cauza unor incidente sau lucrări programate).

Principalul risc asociat cu roamingul involuntar constă în faptul că acesta generează costuri suplimentare, utilizatorii putând fi taxaţi cu tarife de roaming internaţional pentru apeluri, mesaje şi date mobile, chiar dacă nu au trecut efectiv graniţa.

„În special la graniţa cu Republica Moldova, Serbia şi Ucraina costurile suplimentare pot fi substanţiale, deoarece în aceste ţări, care nu sunt membre UE, nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii”, arată ANCOM.

Publicitate

ANCOM a identificat 356 de unităţi administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar, situate în judeţele de graniţă: Mehedinţi – 33 UAT-uri, Timiş – 31 UAT-uri, Botoşani – 29, UAT-uri, Satu Mare – 28 UAT-uri, Bihor – 26 UAT-uri, Iaşi – 22 UAT-uri, Dolj – 21 UAT-uri, Caraş-Severin – 19 UAT-uri, Suceava – 19 UAT-uri, Giurgiu – 15 UAT-uri, Arad – 15 UAT-uri, Constanţa – 13 UAT-uri, Călăraşi – 13 UAT-uri, Vaslui – 13 UAT-uri, Tulcea – 13 UAT-uri, Galaţi – 11 UAT-uri, Maramureş – 11 UAT-uri, Teleorman – 14 UAT-uri şi Olt – 10 UAT-uri.

Pentru a evalua riscul de roaming involuntar şi pentru a verifica nivelul de semnal din România, ANCOM recomandă utilizarea hărţii interactive disponibile pe Aisemnal.ro.

Iată recomandările ANCOM pentru utilizatori:

Publicitate

-să selecteze manual reţeaua de telefonie mobilă pentru a evita conectarea automată la o reţea străină.

-să verifice setările de roaming ale telefonului şi să dezactiveze roamingul de date în zonele de graniţă.

-să monitorizeze mesajele de bun venit primite de la operatorii străini care informează despre activarea roamingului.

-să verifice tarifele de roaming aplicabile la operatorul lor de telefonie mobilă pentru a anticipa costurile posibile.

Dacă utilizatorii observă că au fost taxaţi pentru roaming involuntar, trebuie să contacteze imediat serviciul de relaţii cu clienţii al operatorului de telefonie mobilă pentru clarificări. În cazul în care problema nu este rezolvată, utilizatorii pot adresa o plângere către ANCOM.

Citeste mai mult

Cultura

„Invitații Zilei” la Interviurile Botosani24.ro: Cristian Nistor și Cristi Dumitrașcu, despre Festivalul Național “Seri Eminesciene”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești va găzdui în perioada 9 – 11 august Festivalul Național de Muzică “Seri Eminesciene”, un festival care a devenit de tradiție la Botoșani și care va aduna în acest an nume de rezonanță din zona folk și blues din România.

„Invitații Zilei” la Interviurile Botosani24.ro au fost astăzi Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani și Cristi Dumitrașcu, prezentatorul Festivalului “Seri Eminesciene”, dar și realizatorul emisiunii “Folk Bun” de la radio Rock FM, care au acceptat un dialog pe marginea organizării acestui festival de la Botoșani.

Cei doi au vorbit despre invitații de marcă de la acest festival, care a devenit de marcă în România, despre surprizele din acest an, dar și despre ceea ce ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase manifestări culturale de la Botoșani din acest an.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Şcoală de vară organizată la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Botoșani

Publicat

Publicitate

Parohia „Izvorul Tămăduirii”, din municipiul Botoșani, organizează în perioada 1 – 10 august 2024 școala de vară cu tema „Copii fericiți, părinți liniștiți”, la care sunt invitați copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.

 

Copiii se vor bucura de activităţi educative şi recreative, jocuri, surprize şi premii. Mai exact, vor fi ateliere de creație, filme, discuții, jocuri, desene, învățături, amintiri, trăiri. Între orele 10:00-12:00, copii și tinerii vor avea parte de diverse învățături și activități pentru destindere și recreere.

 

„Şcoala de vară este o oportunitate de dezvoltare şi acumulare de cunoştinţe noi pentru tinerii noştri, dar şi o modalitate de a se recrea în mod organizat, de a-şi face noi prieteni, de a-şi petrece timpul într-un mod plăcut şi constructiv în această perioadă”, a  spus preotul paroh, Ioan Alupoaiei.

 

Publicitate

Pentru copii este foarte important să aibă prieteni. Chiar dacă sunt mai timizi, toată lumea simte nevoia de a aparține la un grup, de a se integra, a împărtăși momente, a se juca. De aceea, activitățile propuse pentru copii, le oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta imaginația.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

  1. Atelierul „Învățăm să comunicăm”:

– să ne cunoaștem;

Publicitate

– reguli de comportare;

– reguli de respect;

– pildă creștină – Cele 4 piersici.

 

  1. Atelier de pictură, desen și creație de tablouri, cu materiale din natură (frunze, flori):

– dezvoltarea creativității și imaginației;

– expoziție cu lucrările copiilor.

 

  1. Cursurile de vară:

– lucru în caietul de vacanță;

– fișe de lucru în funcție de vârsta copilului.

 

  1. Un stil de viață sănătos:

– înțelegerea legăturii dintre alimentație, sport și starea de sănătate;

– piramida alimentelor.

– motivarea copiilor pentru sport

– jocurile copilăriei: „Țară, țară, vrem ostași”,  „Rațele și vânătorii”,  „Scăunele muzicale”.

 

  1. Matematică distractivă :

– construirea abilităților matematice și aplicarea acestora în rezolvarea problemelor;

– fișe de lucru: calculăm și ne distrăm;

– jocuri de mimică pe echipe: să dezvoltăm puțin imaginația și exprimarea non-verbală.

 

  1. Lumea basmelor și a poveștilor:

– citirea unei cărți pe roluri;

– compunere de povești cu început dat;

– vizionare de povești pentru copii.

 

  1. Jocuri de dezvoltare personală:

– sport, cântece, dansuri, jocuri.

8.Carnavalul prieteniei:

– expoziție cu pozele realizate în timpul desfășurării activităților,

– feed-backul din partea copiilor asupra activităților;

– discuții finale.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending