Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au organizat, în perioada 6-9 noiembrie, mai multe acțiuni în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”.
Peste 600 de persoane din Hlipiceni, Dragalina, Cobiceni, Iurești, Cernești, Satul Nou, Albești, Todireni, Răuseni, Victoria, inclusiv din orașul Botoșani au fost consultate gratuit de medici specialiști în urologie, dermatologie, medicină internă, diabet zaharat, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, oncologie ORL, recuperare medical, oftalmologie, ortopedie, ginecologie, psihiatrie adulți și psihiatrie pediatrică.
Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie abdominală, cardiacă și de sân. Campania de „Prevenţie și depistare a cancerului de col uterin” a fost integrată, din nou, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”. Astfel, mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolaou.
Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale, a concluzionat:”În cele patru zile ale campaniei ”Sănătate pentru sate”desfășurată în județul Botoșani, au trecut prin fața medicilor nu mai puțin de 600 de persoane, fapt care dovedește nevoia botoșănenilor de sprijin medical. Ne bucurăm că ni s-au alăturat foarte mulți medici specialiști în această campanie. Sunt medici veniți din diferite colțuri ale țării, din Brașov, Râmnicu Sărat, Pitești, și chiar din Botoșani. Sunt medici care s-au dedicat acestui gest nobil, gest făcut pentru acești oameni cu vârste înaintate, cu probleme grave de sănătate, care, datorita distanței mari față de orașele apropiate sau datorită singuratății, a faptului ca nu au pe nimeni care să îi sprijine, nu s-au mai întâlnit cu medicul de ani de zile. Am întâlnit mulți oameni singuri și neajutorați. Ar putea fi părinții noștri, bunicii noștri și de aceea ne-am dorit ca această săptămână să ne dedicăm întru totul lor. A fost o acțiune amplă la care au participat nu mai puțin de 35 de cadre medicale, din 14 domenii medicale, pe care nu le întâlnești laolaltă nici într-un spital foarte mare. Aceasta este o activitate care ne dă speranță, deoarece vedem că, unindu-ne forțele putem sprijini mai bine semenii noștri din mediul rural. Să iubim satul românesc, să-i iubim pe bunicii noștri, să-i iubim pe semenii noștri aflați în suferință!”
Patologiile depistate de medicii voluntari au fost foarte variate. O spun medicii care au consultat pacienții de-a lungul celor patru zile.
”Este o inițiativă de lăudat, care ar trebui să se repete cât mai des, pentru că sunt pacienți care au posibilități financiare reduse sau logistic le este destul de greu să se deplaseze în centre medicale din județ sau din țară. Am întâlnit patologii foarte variate, s-au prezentat pacienți cu afecțiuni ale umărului, genunchilor, coloanei vertebrale, gleznelor, acestea fiind cauzate de uzura organismului de-a lungul timpului, pacienții din această zonă fiind implicați în special muncile agricole”, a precizat dr. Răzvan Țăranu, medic specialist ortoped.
Publicitate
Dr. Ioana Iftime, medic specialist in recuperare medicală, a adăugat:”Este o mare mobilizare de forțe aici. Extraordinar mi se pare că de la o zi la alta au venit tot mai mulți oameni, vin și din împrejurimi, nu doar din comuna Hlipiceni, ceea ce înseamnă că era mare nevoie, că oamenii sunt dispuși să intre în cabinet, să își înfrunte frica și să vadă ce probleme pot să aibă și pe care le și pot rezolva. Este un circuit foarte bine pus la punct, din momentul în care intră și până când iese, pacientul trece prin mai multe specialități, își depistează problemele de sănătate, pleacă cu câteva soluții sau află pașii pe care trebuie să îi facă”.
”Cele mai multe cazuri de afecţiuni la copii au fost cele legate de pronunție și limbaj, nu aveau limbajul dezvsoltat corespunzător vârstei, precum și întârzieri sau dificultăți în activitatea școlară”, a declarat Alina Diaconescu, medic primar psihiatrie pediatrică.
”Incidența în România a cancerului de col uterin este foarte mare. Mortalitatea în cazul cancerului de col uterin este pe locul doi, după cancerul mamar. În țările dezvoltate, incidența cancerului de col uterin a scăzut foarte mult, numai prin depistarea precoce. În cadrul acestei acțiuni, mai multe femei au beneficiat gratuit și de testul Babeș-Papanicolau”, a precizat Ioana Alexandra, medic primar obstetrică-ginecologie – Maternitatea Botoșani.
Acțiunile din cadrul campaniei ”Sănătate pentru sate” au fost sprijinite atât de preoții din comunitate, cât și de autoritățile locale.
”Investigațiile acestea sunt importante pentru comunitatea noastră, o comunitate îmbătrânită. Faptul că acești medici au venit voluntari în mijlocul comunității noastre nu poate decât să ne bucure, mai ales pentru că au venit să îi ajute pe cei aflați în suferințe și în necazuri.”, a spus Pr. Andrei Coș, din Parohia Dragalina, județul Botoșani.
Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.
Până în prezent, în cadrul campaniei “Sănătate pentru sate”, au fost organizate 106 acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeş, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău. Astfel că, de această campanie au beneficiat peste 15.000 de persoane.
Iată și alte câteva imagini surprinse cu această ocazie:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au demonstrat încă o dată că lectura este un univers magic, o punte între oameni și o adevărată hrană pentru suflet.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, aceștia au participat la activitatea „Cititul, hrană pentru suflet!”, desfășurată în cadrul Centrului de Documentare și Informare al liceului, sub coordonarea bibliotecarei Brîndușa Cărbunaru.
Evenimentul a fost un prilej deosebit pentru ca elevii să reflecteze asupra puterii cuvintelor, a emoțiilor transmise prin lectură și a modului în care poveștile pot apropia oamenii. Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, aceștia au citit împreună pasaje din cărțile lor preferate, descoperind noi perspective asupra lumii și lăsându-se inspirați de personaje, întâmplări și mesaje profunde.
Un moment deosebit al activității a fost rescrierea unei noi povești, în care fiecare elev a contribuit cu propriile idei, dând viață unor personaje și întâmplări menite să evidențieze frumusețea imaginației. Astfel, cuvintele au prins viață într-un mod inedit, iar lectura s-a transformat într-un adevărat exercițiu de creativitate și conectare.
Ziua Internațională a Cititului Împreună este un moment de conștientizare a importanței lecturii în dezvoltarea personală și educațională. Prin această activitate, elevii au înțeles că fiecare carte deschide o lume nouă, o fereastră către cunoaștere și un spațiu al valorilor și al frumosului. Lectura nu este doar un act individual, ci și un liant care ne apropie, ne inspiră și ne ajută să creștem împreună.
Evenimentul de la Liceul „Demostene Botez” Trușești a reconfirmat faptul că lectura este o tradiție vie, ce trebuie cultivată și transmisă mai departe, ca parte esențială a dezvoltării intelectuale și sufletești.
FC Botoșani a anunțat astăzi plecarea a doi jucători importanți din lot. Mijlocașul Eduard Florescu a acceptat oferta clubului Yelimay Semey, echipă clasată pe locul 6 în prima ligă din Kazahstan.
La despărțire, jucătorul de 27 de ani a transmis un mesaj de mulțumire suporterilor și a vorbit cu respect despre perioada petrecută la echipa „roș-alb-albastră”.
Tot astăzi, clubul botoșănean a anunțat rezilierea contractului cu portarul Eduard Pap, de 30 de ani, în condiții amiabile.
Pap a ajuns la FC Botoșani în 2017, iar în actualul sezon a evoluat în 7 meciuri. Înainte de revenirea la Botoșani, goalkeeperul a jucat pentru ETO Győr (Ungaria) și Oțelul Galați.
FC Botoșani se află în plină reorganizare a lotului, iar aceste plecări marchează o nouă etapă pentru echipa din nordul Moldovei.
Luna ianuarie 2025 este cel mai cald început de an înregistrat vreodată, o lună în care au fost înregistrate noi recorduri de temperatură. Datele meteorologilor sunt îngrijorătoare, relatează alba24.ro.
Reprezentanții Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus spun că ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial, cu o medie de 13,23 grade Celsius, notează AFP.
Clima se încălzeşte în prezent cu aproximativ 1,3°C. IPCC estimează că pragul de 1,5°C va fi probabil atins între 2030 şi 2035.
Cel mai călduros an
2024 a fost confirmat şi de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) ca fiind cel mai cald an înregistrat la nivel global A fost primul an calendaristic în care temperatura medie globală a depăşit cu 1,5°C nivelul preindustrial.
„Aceste recorduri pe care le-au anunţat colegii mei de la ANM nu fac decât să ne îngrijoreze şi să sublinieze ceea ce ştiam: este o eră în care efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai periculoase. Asta pentru că aduc din ce în ce mai des fenomene meteo extreme: secete, inundaţii, furtuni puternice, incendii de vegetaţie şi aşa mai departe. Aşadar, trebuie să regândim cum abordăm lucrurile.
Este crucial să venim cu măsuri care combat aceste efecte ale schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, să venim cu tehnologii inovatoare, să avem un management adaptat acestei situaţii în ceea ce priveşte apa, deşeurile, împăduririle. Să avem o altă abordare în ceea ce priveşte exploatarea resurselor naturale. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi şi trebuie să acţionăm acum!”, a subliniat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, potrivit Mediafax.
Publicitate
Cea mai călduroasă perioadă de 13 ani consecutivi
Perioada 2012-2024 reprezintă cea mai călduroasă perioadă de 13 ani consecutivi în care abaterile termice anuale sunt pozitive, primii 5 ani cei mai călduroşi din intervalul 1900-2024 fiind 2024, 2023, 2019, 2020 şi 2022.
Anul 2024 a înregistrat, în 10 luni, abateri termice lunare pozitive, cele mai mari, în ordine descrescătoare fiind luna februarie, urmată de iunie, iulie, martie şi august. De asemenea, februarie 2024 a înregistrat cea mai mare temperatură medie lunară. În ceea ce priveşte recordurile termice ale anului 2024 în România, iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din intervalul 1900-2024, temperatura medie anotimpuală fiind de 3.66 grade Celsius, iar abaterea de +3.85 grade Celsius comparativ cu media intervalului 1991-2020.
Totodată, vara 2024 a fost cea mai caldă vară din intervalul 1900-2024, temperatura medie anotimpuală fiind de 22.80 grade Celsius, iar abaterea de +3.50 grade Celsius comparativ cu media intervalului 1991- 2020, lunile iunie, iulie şi august fiind cele mai călduroase luni de vară din istorie şi cu abateri termice de +3.20 grade Celsius în august 2024, +3.50 grade Celsius în iulie 2024 şi 3.70 grade Celsius în iunie 2024, faţă de normalul termic al acestor luni.
În 2024, în întreaga lume au fost observate fenomene meteorologice extreme, de la furtuni şi inundaţii grave la valuri de căldură, secetă şi incendii de vegetaţie. Frecvenţa şi intensitatea crescute ale acestor fenomene reprezintă un risc semnificativ pentru mijloacele de subzistenţă ale oamenilor din întreaga lume.