Connect with us

Eveniment

Campania „Sănătate pentru sateˮ la Botoșani: Peste 500 de persoane din Hlipiceni, Dragalina și Victoria, consultate gratuit de medici

Publicat

Publicitate

Peste 500 de persoane din Hlipiceni, Dragalina și Victoria au fost consultate gratuit de medici specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, oftalmologie, urologie, oncologie, chirurgie generală, medicină internă și pediatrie.

Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie abdominală, cardiacă și de  sân. Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Campania a ajuns pentru prima data în județul Botoșani.

În acest context, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat în perioada, 19 – 22 decembrie 2022, noi acțiuni în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate” pentru mai multe comunități botoșănene.

Dr. Nicoleta Avram, medic cardiolog, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi. „Cei mai mulți dintre pacienții care sau prezentat la această evaluare sunt hipertensivi, în general cu tensiune necontrolată și fără tratament la domiciliu. De asemenea, sunt și cazuri cu hipercolesterolemie. Am întâlnit pacienți cărora le-am găsit valvulopatii care erau asimptomatice și pe care le descoperit la screeningul prin ecocardiografie. Pe aceștia i-am îndrumat către investigații suplimentare în serviciile de cardiologie teritoriale”, a explicat Dr. Nicoleta Avram.

Și Dr. Virgiliu – Mihail Prunoiu, medic primar chirurgie oncologică, Institutul Oncologic București, a adăugat câteva concluzii. „O patologie variată. Au fost câteva tipuri de cancere pe care le-am identificat (san, tiroida, uter, col uterin). De asemenea, am identificat și afecțiuni benigne precursoare de cancer, coleciști litiazici, guși operate și patologie din sfera genitală. Multe dintre aceste femei nu și-au făcut niciodată o ecografie sau mamografie.”, a precizat și Dr. Virgiliu – Mihail Prunoiu.

Pr. Cristian Ferariu, din parohia Hlipiceni, județul Botoșani, a precizat la rândul său că “a fost activitate benefică, utilă pentru comunitatea noastră, având în vedere faptul că venim după aproape 3 ani de pandemie în care oamenii nu au putut să mai meargă să-și facă un control de rutină. Această activitate este o oportunitate deosebită, deoarece ne aflăm între două orașe aflate la distanțe mari, Botoșani 45 de km, respectiv 80 de km față de Iași. Inițiativa Patriarhiei Române în realizarea acestei campanii și deplasarea medicilor în zona noastră este de un real folos.”

Publicitate

De asemenea, Dănuț-Viorel Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale a concluzionat: “Campania « Sănătate pentru Sate» s-a deplasat pentru prima oară în județul Botoșani. Suntem la o distanță de aproximativ 500 km de București. Avem o echipă complexă formată din 25 de medici și asistenți medicali care a reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le au persoanele prezentate la consultații. La investigațiile medicale au venit mulți bătrâni, care prezentau afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dar și afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia erau neasigurați medical și nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mult timp. Faptul că noi am ajuns aici, a fost un sprijin concret pentru  localnici având în vedere că accesul la un medic specialist este destul de anevoios în zilele noastre. Din păcate, și în orașele mai mari, dar mai ales în orașele mici unde persoanele din mediul rural se deplasează cu greu pentru investigații, de cele mai multe ori acestea se lovesc de lipsa medicilor specialiști. Totodată aparatura imagistică ultramodernă cum ar fi ecograful abdominal și de sân, ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații.”

Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, au fost organizate 89 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani. Astfel că, de această campanie au beneficiat peste 11.000 de persoane.

Toate aceste activități, desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, se derulează sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Consilierul județean Luciana Elena Buliga, numită vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor

Publicat

Publicitate

Prin Decizia nr. 167 din 2 aprilie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 291, consilierul județean de la Botoșani, Luciana Elena Buliga, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Funcția are rang de subsecretar de stat.

Am plăcerea de a anunța că, începând de ieri, am fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Această onoare reprezintă o mare responsabilitate și o oportunitate de a contribui activ la dezvoltarea și implementarea de politici eficiente în domeniul combaterii adicțiilor și protecției sănătății publice.

Sunt încrezătoare că, împreună cu echipa agenției, vom putea face progrese semnificative în promovarea unor soluții sustenabile și inovative pentru prevenirea și tratamentul adicțiilor.

Mulțumesc pentru încrederea acordată și sunt nerăbdătoare să încep acest nou capitol al carierei mele, având în vedere importanța acestui domeniu pentru societatea noastră”, a transmis Luciana Buliga pe pagina sa de socializare.

Numirea a fost făcută de prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu, în temeiul prevederilor legale privind organizarea și funcționarea administrației publice și în conformitate cu legislația specifică de înființare a Agenției.

Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor a fost înființată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2024 și are ca obiectiv principal coordonarea politicilor publice în domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri și adicții, precum și dezvoltarea centrelor de sănătate mintală și a serviciilor de sprijin pentru persoanele afectate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un jandarm de 34 de ani, aflat la serviciu, s-a sinucis cu pistolul din dotare la Suceava

Publicat

Publicitate

Un jandarm aflat în timpul serviciului s-a sinucis, joi dimineață, cu arma din dotare, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, subofițerul lucra în cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Vatra Dornei și a fost găsit decedat, prezentând o plagă prin împușcare la nivelul capului.

‘Jandarmeria Suceava regretă profund tragicul incident petrecut în timpul serviciului, în urma căruia un subofițer în vârstă de 34 de ani, din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Vatra Dornei, a fost găsit decedat, prezentând o plagă prin împușcare la nivelul capului. Evenimentul a fost descoperit de către colegii care au intrat în tura de serviciu, iar imediat a fost apelat numărul unic de urgență 112. Din nefericire, echipajul medical sosit la fața locului a constatat decesul acestuia’, au precizat oficialii IJJ.

Jandarmul își desfășura activitatea în Jandarmeria Română din anul 2014, iar în cadrul IJJ Suceava din 2017. Acesta a fost evaluat psihologic în noiembrie 2022, fiind declarat apt.

Cazul este cercetat de către Parchetul Militar Iași, care desfășoară investigațiile necesare pentru stabilirea cauzelor și circumstanțelor producerii acestui eveniment tragic.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Comunele Albești și Coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. Investiții în energie verde din Fondul pentru Modernizare

Publicat

Publicitate

Vești bune pentru locuitorii comunelor Albești și Coțușca din județul Botoșani: cele două administrații locale au semnat contractele de finanțare pentru construirea unor centrale fotovoltaice, investiții care vor reduce semnificativ costurile cu energia electrică și vor aduce multiple beneficii comunităților.

Evenimentul a avut loc ieri, la sediul Ministerului Energiei, unde primarii Florin-Cristian Cîmpanu (Albești) și Constantin-Viorel Ciobanu (Coțușca) au parafat documentele necesare accesării fondurilor din cadrul Fondului pentru Modernizare. Aceste fonduri vor susține implementarea unor proiecte ce vizează producerea de energie verde, în beneficiul direct al populației și al instituțiilor publice locale.

Valoarea totală a proiectului din comuna Albești se ridică la 1,1 milioane de lei, dintre care 925 de mii de lei sunt fonduri nerambursabile. În cazul comunei Coțușca, proiectul are o valoare mai mare, de 2,13 milioane de lei, cu 1,53 milioane de lei provenind din finanțare nerambursabilă.

Cele două centrale fotovoltaice vor alimenta cu energie electrică întregul sector public din cele două localități, inclusiv iluminatul stradal, școlile și celelalte instituții publice. Pe termen lung, administrațiile locale estimează economii anuale de ordinul sutelor de mii de lei, bani care vor putea fi redirecționați către alte investiții în dezvoltarea locală.

„Cei mai importanți beneficiari sunt cetățenii, care vor resimți direct avantajele acestor investiții – costuri mai mici, un mediu mai curat și o calitate a vieții mai bună”, au transmis reprezentanții autorităților locale.

Senatorul PSD Doina Elena Federovici a felicitat public inițiativa celor doi edili, apreciind implicarea acestora în atragerea de fonduri europene pentru modernizarea comunităților pe care le conduc.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în AVANS înainte de Paște. ANPIS a anunțat data virării banilor

Publicat

Publicitate

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), împreună cu agențiile județene, va efectua plata în avans a alocațiilor, indemnizațiilor și ajutoarelor sociale, pentru ca beneficiarii să își poată primi drepturile înainte de Paște, relatează alba24.ro.

Astfel, în 11 aprilie, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistență socială către CN Poșta Română, urmând ca până în 17 aprilie banii să ajungă la beneficiari, prin poștaș.

Pentru cei care au optat pentru plata în cont bancar, banii vor fi virați între 14 și 16 aprilie.

Potrivit reprezentanților ANPIS, alocația de stat pentru copii, indemnizația de creștere a copilului și stimulentul de inserție vor fi virate în cont bancar ca și până acum, respectiv în data de 8 aprilie.

Beneficiile plătite anticipat sunt următoarele:

  • Alocația de stat pentru copii (prin mandat poștal)
  • Indemnizația de creștere a copilului (prin mandat poștal)
  • Stimulentul de inserție (pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de finalizarea concediului de creștere a copilului – prin mandat poștal)
  • Drepturile persoanelor cu dizabilități (prin card și prin mandat poștal)
  • Alocația lunară de hrană pentru HIV/SIDA (prin card și prin mandat poștal)
  • Alocația de plasament (prin card și prin mandat poștal)
  • Indemnizația lunară de hrană pentru TBC (prin card și prin mandat poștal)
  • Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI) (prin card și prin mandat poștal)
  • Ajutorul de incluziune (VMI), (prin card și prin mandat poștal)

Potrivit bazei de date a ANPIS, la acest moment, la nivel național sunt înregistrați aproximativ 5,6 milioane de beneficiari ai acestor drepturi, iar suma totală de plată este de aproape 2,8 miliarde lei.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending