Connect with us
Publicitate

Eveniment

Campania „Sănătate pentru sateˮ la Botoșani: Peste 500 de persoane din Hlipiceni, Dragalina și Victoria, consultate gratuit de medici

Publicat

Publicitate

Peste 500 de persoane din Hlipiceni, Dragalina și Victoria au fost consultate gratuit de medici specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, oftalmologie, urologie, oncologie, chirurgie generală, medicină internă și pediatrie.

Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie abdominală, cardiacă și de  sân. Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Campania a ajuns pentru prima data în județul Botoșani.

În acest context, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat în perioada, 19 – 22 decembrie 2022, noi acțiuni în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate” pentru mai multe comunități botoșănene.

Publicitate

Dr. Nicoleta Avram, medic cardiolog, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi. „Cei mai mulți dintre pacienții care sau prezentat la această evaluare sunt hipertensivi, în general cu tensiune necontrolată și fără tratament la domiciliu. De asemenea, sunt și cazuri cu hipercolesterolemie. Am întâlnit pacienți cărora le-am găsit valvulopatii care erau asimptomatice și pe care le descoperit la screeningul prin ecocardiografie. Pe aceștia i-am îndrumat către investigații suplimentare în serviciile de cardiologie teritoriale”, a explicat Dr. Nicoleta Avram.

Și Dr. Virgiliu – Mihail Prunoiu, medic primar chirurgie oncologică, Institutul Oncologic București, a adăugat câteva concluzii. „O patologie variată. Au fost câteva tipuri de cancere pe care le-am identificat (san, tiroida, uter, col uterin). De asemenea, am identificat și afecțiuni benigne precursoare de cancer, coleciști litiazici, guși operate și patologie din sfera genitală. Multe dintre aceste femei nu și-au făcut niciodată o ecografie sau mamografie.”, a precizat și Dr. Virgiliu – Mihail Prunoiu.

Pr. Cristian Ferariu, din parohia Hlipiceni, județul Botoșani, a precizat la rândul său că “a fost activitate benefică, utilă pentru comunitatea noastră, având în vedere faptul că venim după aproape 3 ani de pandemie în care oamenii nu au putut să mai meargă să-și facă un control de rutină. Această activitate este o oportunitate deosebită, deoarece ne aflăm între două orașe aflate la distanțe mari, Botoșani 45 de km, respectiv 80 de km față de Iași. Inițiativa Patriarhiei Române în realizarea acestei campanii și deplasarea medicilor în zona noastră este de un real folos.”

Publicitate

De asemenea, Dănuț-Viorel Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale a concluzionat: “Campania « Sănătate pentru Sate» s-a deplasat pentru prima oară în județul Botoșani. Suntem la o distanță de aproximativ 500 km de București. Avem o echipă complexă formată din 25 de medici și asistenți medicali care a reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le au persoanele prezentate la consultații. La investigațiile medicale au venit mulți bătrâni, care prezentau afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dar și afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia erau neasigurați medical și nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mult timp. Faptul că noi am ajuns aici, a fost un sprijin concret pentru  localnici având în vedere că accesul la un medic specialist este destul de anevoios în zilele noastre. Din păcate, și în orașele mai mari, dar mai ales în orașele mici unde persoanele din mediul rural se deplasează cu greu pentru investigații, de cele mai multe ori acestea se lovesc de lipsa medicilor specialiști. Totodată aparatura imagistică ultramodernă cum ar fi ecograful abdominal și de sân, ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații.”

Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, au fost organizate 89 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani. Astfel că, de această campanie au beneficiat peste 11.000 de persoane.

Toate aceste activități, desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, se derulează sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Publicitate

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Rezultate parțiale din consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi: 93% dintre botoșăneni îl susțin pe primar în disputa cu PNL Botoșani

Publicat

Publicitate

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a publicat rezultatele parțiale la sondajul realizat pentru consultarea publică privind acțiunea Primăriei de evacuare din locuințele municipalității a chiriașilor care încalcă în mod repetat normele legale privind conviețuirea socială.

Potrivit edilului, 93% dintre respondenți au răspuns DA la întrebarea dacă sunt de acord ca primarul să continue evacuarea și doar 7% au fost de acord cu intervenția în instanță a avocatei PNL Botoșani (candidată pe lista PNL la Senat) prin care a suspendat temporar acțiunea Primăriei.

93% dintre cei 5.500 de botoșăneni care au răspuns la sondaj s-au opus categoric tentativei PNL Botoșani de a bloca acțiunea mea și mi-au spus că își doresc să continui acest demers! Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!”, a scris Cosmin Andrei.

Publicitate

Acesta a adăugat că va continua sondajul până va atinge pragul de 10.000 de respondenți, pentru a îndeplini condiția de legitimitate. Până atunci însă va face pregătirile pentru reluarea acțiunii de evacuare. „Consider că răspunsul vostru este dincolo de orice dubiu! Voi pregăti în această perioadă documentele necesare pentru reluarea acțiunii de evacuare!”, a precizat primarul.

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02udtH8knbQHMZJamVSHbEh4RLMYC1jemHC5zciEeNU8K3Aa3gj3fU4Z5EotjwSz4Pl&id=100064045953043

Publicitate

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis pentru județul Botoșani o atenționare COD GALBEN de ninsori și intensificări ale vântului. Local se va depune strat de zăpadă, în general, de 5…10 cm. Vântul va avea intensificări, cu viteze de 40…50 km/h.

Interval: 20 noiembrie, ora 20 – 21 noiembrie, ora 10

Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic. Puneți în mașină lucruri necesare în caz de urgență: lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, lanternă, un sac cu nisip, apă, pături, încărcător pentru telefon.

Publicitate

În perioada cu vânt puternic, fiți foarte atenți dacă vă deplasați în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Dacă este posibil, întrerupeți orice activitate în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția!

Parcați autoturismele în locuri ferite!
Nu atingeți firele de electricitate dacă sunt căzute la pământ și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Percheziții! Rețea de braconieri piscicoli, destructurată de polițiști. Patru persoane au fost reținute

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești, cu sprijinul celorlalte structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au pus în executare 40 de mandate de percheziție domiciliară, la persoane cercetate pentru comiterea infracțiunilor de braconaj piscicol, în județele Botoșani, Ilfov și Bihor.

Peste 200 de forțe de ordine au fost implicate, într-o acțiune de amploare, organizată de polițiști, care a fost documentată pe parcursul mai multor luni de zile.

Din cercetări a reieșit faptul că persoanele vizate de anchetă ar fi efectuat activități de braconaj piscicol, pe lacul de acumulare Negreni, utilizând unelte de pescuit interzise la deținere, încălcând astfel legislația care protejează ecosistemul acvatic.

Publicitate

Plasele monofilament sunt interzise atât la deținere, cât și la utilizarea în vederea pescuitului, întrucât se pot captura cantități excesive de pește, inclusiv pești sub dimensiunea minimă legală, ceea ce ar conduce la epuizarea resurselor acvatice.

De asemenea, aceste plase sunt fabricate din materiale sintetice care, odată abandonate, devin deșeuri ce contribuie la poluarea apelor și afectarea faunei și a florei acvatice.

Persoanele cercetate pentru comiterea faptelor și-ar fi procurat uneltele ilegale de pescuit de la furnizori din județele Ilfov și Bihor.

Publicitate

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 16 kilometri de plasă monofilament, aproximativ 300 de kilograme de pește, nouă bărci și un autoturism.

Ancheta vizează mai multe persoane cercetate pentru infracțiuni de braconaj piscicol, față de patru persoane fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore.

La activități au participat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Botoșani, Ilfov și Bihor, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, jandarmi ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani și reprezentanți ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO: Deputatul Marius Budăi spune că prezența PSD în viitorul guvern este garanția finalizării Autostrăzii Moldovei până în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a scris într-o postare pe rețelele de socializare că finalizarea Autostrăzii Moldovei A7, prevăzută în Programul PSD pentru următoarea guvernare, reprezintă principala cale de dezvoltare economică a județului Botoșani.

Autostrada Moldovei este o realitate. PSD s-a ținut de cuvânt și va merge până la capăt cu finalizarea autostrăzii. Asta este dezvoltarea. Autostrăzile, drumurile bune aduc investiții, iar investițiile aduc locuri de muncă”, a spus Budăi.

Social-democratul consideră că demararea primei autostrăzi pentru regiunea Moldova este meritul premierului Marcel Ciolacu și a ministrului PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu care au înțeles că infrastructura de transport reprezintă cheia pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre Moldova și celelalte regiuni istorice ale României.

Publicitate

Autostrăzile, drumurile bune aduc investiții, iar investițiile aduc locuri de muncă. PSD este singurul partid care a dezvoltat infrastructura rutieră în Moldova, iar în mandatul premierului Marcel Ciolacu Autostrada Moldovei prinde din ce în ce mai mult contur. Votați PSD pe 1 decembrie pentru a avea garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată până la noi acasă, în Botoșani!”, i-a îndemnat Budăi pe botoșăneni.

https://www.facebook.com/share/v/19g6HR5qnu/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending