Peste 500 de persoane din Hlipiceni, Dragalina și Victoria au fost consultate gratuit de medici specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, oftalmologie, urologie, oncologie, chirurgie generală, medicină internă și pediatrie.
Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie abdominală, cardiacă și de sân. Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Campania a ajuns pentru prima data în județul Botoșani.
În acest context, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat în perioada, 19 – 22 decembrie 2022, noi acțiuni în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate” pentru mai multe comunități botoșănene.
Dr. Nicoleta Avram, medic cardiolog, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi. „Cei mai mulți dintre pacienții care sau prezentat la această evaluare sunt hipertensivi, în general cu tensiune necontrolată și fără tratament la domiciliu. De asemenea, sunt și cazuri cu hipercolesterolemie. Am întâlnit pacienți cărora le-am găsit valvulopatii care erau asimptomatice și pe care le descoperit la screeningul prin ecocardiografie. Pe aceștia i-am îndrumat către investigații suplimentare în serviciile de cardiologie teritoriale”, a explicat Dr. Nicoleta Avram.
Și Dr. Virgiliu – Mihail Prunoiu, medic primar chirurgie oncologică, Institutul Oncologic București, a adăugat câteva concluzii. „O patologie variată. Au fost câteva tipuri de cancere pe care le-am identificat (san, tiroida, uter, col uterin). De asemenea, am identificat și afecțiuni benigne precursoare de cancer, coleciști litiazici, guși operate și patologie din sfera genitală. Multe dintre aceste femei nu și-au făcut niciodată o ecografie sau mamografie.”, a precizat și Dr. Virgiliu – Mihail Prunoiu.
Pr. Cristian Ferariu, din parohia Hlipiceni, județul Botoșani, a precizat la rândul său că “a fost activitate benefică, utilă pentru comunitatea noastră, având în vedere faptul că venim după aproape 3 ani de pandemie în care oamenii nu au putut să mai meargă să-și facă un control de rutină. Această activitate este o oportunitate deosebită, deoarece ne aflăm între două orașe aflate la distanțe mari, Botoșani 45 de km, respectiv 80 de km față de Iași. Inițiativa Patriarhiei Române în realizarea acestei campanii și deplasarea medicilor în zona noastră este de un real folos.”
Publicitate
De asemenea, Dănuț-Viorel Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale a concluzionat: “Campania « Sănătate pentru Sate» s-a deplasat pentru prima oară în județul Botoșani. Suntem la o distanță de aproximativ 500 km de București. Avem o echipă complexă formată din 25 de medici și asistenți medicali care a reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le au persoanele prezentate la consultații. La investigațiile medicale au venit mulți bătrâni, care prezentau afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dar și afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia erau neasigurați medical și nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mult timp. Faptul că noi am ajuns aici, a fost un sprijin concret pentru localnici având în vedere că accesul la un medic specialist este destul de anevoios în zilele noastre. Din păcate, și în orașele mai mari, dar mai ales în orașele mici unde persoanele din mediul rural se deplasează cu greu pentru investigații, de cele mai multe ori acestea se lovesc de lipsa medicilor specialiști. Totodată aparatura imagistică ultramodernă cum ar fi ecograful abdominal și de sân, ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații.”
Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, au fost organizate 89 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani. Astfel că, de această campanie au beneficiat peste 11.000 de persoane.
Toate aceste activități, desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, se derulează sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde”. Ministerul a transmis un set de instrucțiuni pentru inspectorate și școli privind organizarea activităților pentru elevi, în cele două programe, informează alba24.ro.
Recomandările privind aceste activități sunt pentru aprofundarea și consolidarea cunoștințelor dobândite în cadrul disciplinelor de studiu. De asemenea, trebuie să contribuie la atingerea competențelor specifice prevăzute în programele școlare, notează edupedu.ro.
Ministerul propune două abordări pentru desfășurarea acestor săptămâni:
forma educațională clasică, care presupune continuarea procesului de învățare cu focalizarea conținuturilor pe temele menționate;
Aaordări nonformale, care promovează învățarea prin experiență și rezolvarea de probleme reale. Sunt încurajate atelierele practice, experimentele, proiectele interdisciplinare, vizitele de studiu și colaborările cu instituții, organizații sau specialiști din comunitate
Programul ”Școala altfel” – instrucțiuni
Publicitate
În programul educațional „Școala altfel”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline trebuie tratate cu extinderea și aplicabilitatea lor la viața cotidiană. Suplimentar, în programul educațional „Școala altfel” se vor aborda transversal teme legate de violență și consumul de droguri (și alte substanțe interzise), după instrucțiuni care vor fi prezentate la început de an școlar.
Acestea vor urmări mai ales implementarea eficientă a procedurii de management al cazurilor de violență școlară și al situațiilor corelate, inclusiv consumul de droguri/substanțe interzise, potrivit ministerului.
Programul ”Săptămâna verde”. Recomandări
În programul educațional „Săptămâna verde”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline se vor relaționa cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu accent pe cele relaționate direct de mediu.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi seară că aceste perioade nu ar trebui privite ca o pauză de la procesul educațional. Dimpotrivă, ar trebui considerate ca o oportunitate de a aborda disciplinele într-o altă logică, mai aplicată și legată de viața reală, inclusiv prin integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate materiile, nu doar în biologie sau ecologie.
Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară până în 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea este la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
În următorul an școlar, Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026.
Un autoturism a luat foc în această dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Prelipca, comuna Văculești. Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajutor la 112.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că mașina ardea în totalitate. Din fericire nu au fost persoane rănite. Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unei defecțiuni la compartimentul motor.
Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
✔ verificaţi instalaţia electrică;
✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
Publicitate
✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;
✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Din acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a reluat campania de informare ,,Adolescență fără alcool, energizante și țigări!”, adresată atât personalului localurilor publice și vânzătorilor din unitățile comerciale, cât și tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani.
Prima activitate s-a desfășurat vineri seară, la debutul Zilelor municipiului Botoșani, iar campania va continua astăzi, la Târgul Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Traditionale organizat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor Popauți.
Ca și anul trecut, obiectivele urmărite în cadrul campaniei sunt prevenirea și combaterea vânzării/oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun către minori, precum și conștientizarea riscurilor consumului acestora de către minori asupra sănătății și dezvoltării fizice și psihice.
Activitățile de informare și de distribuire a pliantelor preventive vor fi organizate până la finalul lunii august, în zonele de competență ale structurilor operative ale inspectoratului, precum și la manifestările publice la care este permisă comercializarea băuturilor alcoolice, a energizantelor și țigărilor.
În conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice/energizante sau a produselor din tutun, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale acestora, iar în cazul neîndeplinirii acestei obligații, pot fi sancționați cu amendă de la 10000 de lei la 30000 de lei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pregăteşte să susţină, pentru prima dată, folosirea medicamentelor de slăbit în tratarea obezităţii. Studii clinice recente arată că unele substanţe încetinesc digestia, dau senzaţia că eşti sătul mai mult timp şi pot reduce astfel greutatea cu până la 20%. Medicamentele ar putea fi compensate inclusiv în România, aflată în topul Uniunii Europene la numărul de adulţi şi copii supraponderali.
Patru din 10 români sunt obezi, iar 7 din 10, supraponderali. Estimările arată că peste cinci ani, numărul lor va creşte catastrofal. Primul pas este recunoaşterea obezităţii ca boală.
„Foarte mulţi oameni cu care am vorbit nu cred că obezitatea este o boală, nu se gândesc la asta ca la o boală cronică, se gândesc cel mult că este o problemă estetică”, a explicat Arya Sharma, profesor emerit de Medicină la Universitatea Alberta, Canada.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii lucrează la un set de recomandări pentru prevenirea, îngrijirea şi tratarea obezităţii la copii, adolescenţi şi adulţi. Documentul va fi finalizat cel târziu în septembrie.
„Un medicament care are nişte studii în spate, care arată că este o soluţie pentru o astfel de afecţiune, pentru că obezitatea e o afecţiune. De multe ori ştiu că nu se pot rezolva doar printr-un stil de viaţă sănătos”, a explicat un farmacist.
România ar putea introduce compensarea medicamentelor
Publicitate
Tratamentul ar costa câteva mii de lei pe lună, iar unii pacienţi obezi ar trebui să ia medicamentele toată viaţa.
Obezitatea poate provoca boli letale, cu toate acestea puţini se duc la doctor când încep să crească în greutate.
„Trebuie să treacă ani de zile până când pacientul să îşi facă curaj să discute cu medicul curant despre problema obezităţii. Şi de multe ori când se întâmplă acest lucru deja există complicaţii care sunt comorbidităţi din sfera cardiovasculară, din sfera metabolică sau chiar cancere”, potrivit prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Peste un miliard de oameni suferă de obezitate la nivel mondial, iar 7 din 10 trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.