Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX: Scoaterea Sfintei Cruci – Începutul postului Adormirii Maicii Domnului

Publicat

Publicitate

Scoaterea Sfintei Cruci consta în procesiuni care se făceau în Constantinopol, cu părticele din lemnului Sfintei Cruci, pe toată durata postului Sfintei Marii pentru a-i proteja pe locuitori de boli și epidemii. Aceste procesiuni au loc și în prezent începând cu data de 1 august, având același scop.

Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci coincide cu Postul Adormirii Maicii Domnului și începe de regula 1 august. La această dată, în cetatea Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial, până la Catedrala Sfânta Sofia. Participau o mulțime de preoți și diaconi, care o tămâiau pe toată durata procesiunii. Vreme de doua săptămâni, până pe 15 august, din Biserica Sfânta Sofia se făceau zilnic procesiuni, în diferite zone ale cetății.

Fiecare procesiune se oprea la câte o fântână, care avea baptisteriu (loc pentru botezul persoanelor mature), pentru a savarți sfințirea apei. La întoarcere, Sfânta Cruce era așezată iarăși pe Sfânta Masa. Precesiunile se făceau în toate cartierele orașului, pentru a-i proteja pe locuitorii capitalei de epidemiile ce se puteau răspândi ușor în timpul căldurilor din luna august.

În vechiul Ceaslov grec scrie: “Datorită mulțimii slăbiciunilor și bolilor molipsitoare din popor, în august, potrivit unui obicei străvechi, se face procesiune cu Lemnul Sfintei Cruci din Constantinopol, pe străzi, spre sfințirea locurilor și alungarea bolilor. În ajun, pe 31 iulie, Lemnul Crucii se scoate din trezoreria imperiala și se duce pe sfânta masă a marii biserici, Sfânta Sofia. De la această dată și până la Adormirea Maicii Domnului, este purtata prin oraș, după săvârșirea Litiei, spre a fi venerata de popor.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Valeriu Iftime continuă întâlnirile cu locuitorii din cartierele din Botoșani

Publicat

Publicitate

Noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, alături de candidații PNL la Parlamentul României, continuă întâlnirile cu botoșănenii în cartierele din municipiul reședință de județ Botoșani, iar astăzi, a transmis un nou mesaj către electorat.

“Astăzi vreau să vă pun și vouă aceeași întrebare pe care le-am pus-o botoșănenilor care au fost alături de mine, în stradă, zilele acestea. Voi ce așteptări aveți de la președintele Consiliului Județean? Ce ar trebui, concret, să facă un lider care ar trebui să vă reprezinte interesele?

Pentru mine, un președinte trebuie să fie constant printre oameni, pe stradă, de vorbă cu ei, la curent cu tot ce mișcă în comunitate. Ar trebui să dea dovadă de transparență, muncă lipsită de interese ascunse, onestitate și autenticitate, să încurajeze discuții și întâlniri cu botoșănenii înainte de luarea oricăror decizii.

Vreau să promovăm județul, să atragem atenția investitorilor asupra potențialului nostru și să facem din Botoșani un adevărat punct de interes pe harta României”, a transmis noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani,  Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

În sfârșit: Din anul școlar 2024-2025 și ELEVII din clasele PRIMARE vor putea primi PREMII

Publicat

Publicitate

O nouă prevederea inclusă în noul Statut al Elevului arată că și elevii din clasele primare vor putea primi premii, din anul școlar 2024-2025.  Condiția este ca acești elevi să aibă calificativul ”Foarte bine”, relatează alba24.ro.

 

Până acum, luau premii doar elevii claselor gimnaziale, liceale și profesionale, potrivit edupedu.ro.

”Elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional pot obține premii dacă:

  • au obținut primele medii generale pe clasă și acestea nu au valori mai mici de 9.00, respectiv calificativul Foarte bine — în cazul elevilor din ciclul primar; pentru următoarele medii se pot acorda mențiuni conform reglementărilor interne ale unității de învățământ
  • s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu
  • au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare desfășurate la nivel local, județean/al municipiului București, național sau internațional
  • s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică”, se arată în document.

Excepție vor fi elevii din clasele pregătitoare, pentru că aceștia nu primesc calificative.

Cum se stabilesc calificativele

Potrivit ROFUIP 2024, la clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

Publicitate

Se aleg două calificative cu frecvența cea mai mare, acordate în timpul anului școlar

În perioadele de recapitulare și de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

  • progresul sau regresul elevului
  • raportul efort-performanță realizată
  • creșterea sau descreșterea motivației elevului
  • realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic și care au fost aduse la cunoștința părintelui/reprezentantului legal.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Este în mâna lor: Centrul Istoric de la Botoșani, teren de lupte între tineri cu sângele fierbinte. Ziua și scandalul

Publicat

Publicitate

Centrul Istoric, perla arhitecturală a municipiului Botoșani care face parte din patrimoniul național, pare să nu mai poată fi salvat și redat civilizației. Nu există zi în care să nu fie un scandal, o bătaie, zi în care nu se împart pumni, în care să nu fie careva buzunărit sau în care să nu fie aruncate ostentativ flegme și scuipat semințe la vedere.

Ieri după amiază, un nou scandal a izbucnit în Centrul Istoric al municipiului Botoșani, respectiv în Parcarea Luceafărul. Polițiștii locali au anunțat că toate camerele de supraveghere instalate în zonă au surprins în jurul orei 17:40, o încăierare între două persoane de etnie romă.

Polițiștii locali a explicat că în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale și pentru a asigura cetățenilor siguranța și liniștea de care au nevoie, și mai ales în condițiile în care conflictul putea lua amploare și degenera pentru că în zonă erau mai multe persoane care asistau, polițiștii locali din Dispecerat au sesizat de îndată Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani dar și patrula de ordine și liniște publică a Poliției Locale din zona de responsabilitate.

“Aceștia au aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de 1000 lei pentru adresarea de injurii și expresii jignitoare dar și tulburarea ordinii și liniștii publice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991”, au transmis polițiștii locali.

Tot în Centrul Istoric, prin intermediul camerelor video, polițistul local de serviciu în Dispecerat, a observat doi cetățeni care consumau băuturi alcoolice pe domeniul public. Patrula de ordine publică direcționată în zonă i-a legitimat pe făptași și au aplicat două sancțiuni contravenționale cu amendă în cuantum de 200 lei fiecare.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Încă trei străzi din Bucecea vor fi racordate la rețeaua de gaz. A fost emis ordinul de începere a lucrărilor

Publicat

Publicitate

Un nou proiect care vizează extinderea rețelei de gaz a debutat astăzi la Bucecea. Anunțul a fost făcut de primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, care a explicat că estinderea se va face către strada Leordei, în același timp prin proiect urmând a fi branșate și strada Nicolae Iorga și Învățător Vasiliu.

“Această inițiativă are ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai pentru locuitorii din zonă, oferind acces la o sursă de energie sigură și eficientă, care va contribui la reducerea costurilor cu încălzirea și la creșterea confortului în gospodării.

Am predat deja amplasamentul constructorului și am emis ordinul de începere a lucrărilor, astfel încât proiectul să avanseze conform planificării. Vă asigurăm că Primăria va monitoriza atent desfășurarea lucrărilor pentru a ne asigura că sunt respectate termenele și calitatea acestora.

Vă mulțumim pentru înțelegere și sprijinul acordat în realizarea acestui proiect important pentru comunitatea noastră”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Liderul administrației publice locale a mai precizat că dacă mai sunt persoane care doresc a fi branșate sunt rugate să se adrese și să depună documentele necesare la Delgaz Grid Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending