Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Publicat

Publicitate

Misiunea sfântului Ioan Botezătorul a fost una prezisă de prorocii din vechime și ea a constat în a pregăti venirea Mântuitorului și a-L face cunoscut lumii. Ea a fot necesară pentru a spori impactul pe care ar fi trebuit să-l aibă activitatea Mântuitorului în lume.

Domnul Iisus Hristos trebuia să propovăduiască în mijlocul comunităților umane, acolo unde tumultul vieții de zi cu zi îi împiedica pe oameni să se gândească la viața spirituală. Mai mult, după ce Își transmitea mesajul, Domnul Hristos nu rămânea foarte mult timp într-o localitate, pentru că erau și alte comunități care aveau nevoie de învățăturile Sale și mulți oameni dornici de vindecare.

În aceste condiții, ar fi fost greu pentru cei dispuși să devină primii ucenici ai Învățătorului lumii să-i solicite acest lucru. Spre deosebire de acest mod de predicare, activitatea Sfântului Ioan Botezătorul era una cantonată într-un loc din pustiu, în apropierea râului Iordan. Acolo, el ducea o viață foarte austeră, caracterizată de rugăciune și un post aspru.

Pentru ca mesajul său să fie luat în serios, el nu putea să-și înceapă predica publică mai devreme de împlinirea vârstei de 30 de ani. Întrucât Hristos a venit să Se boteze după ce a împlinit această vârstă, activitatea publică a sfântului Ioan a început cu aproximativ 6 luni înainte de cea a Domnului Hristos. Pentru a avea o audiență cât mai mare, sfântul Ioan predica într-o loc unde râul Iordan se intersecta cu un drum circulat și putea fi traversat. Așa se explică cum mesajul său a avut un impact destul de însemnat, încât să atragă ucenici, să fie în atenția preoților de la templu și chiar să deranjeze stăpânirea din acea perioadă. Botezul Sfântului Ioan prefigura botezul pe care avea să-l aducă Hristos.

Deși cei care își mărturiseau păcatele nu primeau iertarea lor, ci doar un semn văzut al faptului că, printr-o viață virtuoasă, puteau să primească această iertare, odată cu venirea Izbăvitorului lumii. Chiar dacă Ioan vorbește despre botezul cu „Duh Sfânt și cu foc”, iar Hristos, în convorbirea cu fariseul Nicodim, vorbește despre „nașterea din apă și din Duh”, nu există niciun fel de contrazicere între aceste descrieri ale Tainei de inițiere în viața creștină. Botezul despre care vorbește Ioan a avut loc în ziua Pogorârii Duhului Sfânt (Cincizecimea), când, peste apostoli, S-a revărsat Duhul Sfânt sub formă de „limbi ca de foc”.

Iar botezul pe care îl întâlnim astăzi în Biserică, este cel anunțat de Hristos și care a fost practicat încă de la începuturile creștinismului de către apostoli. Nu viaţa austeră şi nici martiriul pe care l-a suferit ca urmare a înfierării moravurilor decadente ale regelui Irod Antipa, ci misiunea pe care a îndeplinit-o i-a adus sfântului Ioan Botezătorul cinstea deosebită din partea Mântuitorului şi a Bisericii. Pentru noi, cei din secolul al XXI-lea, a-ţi dedica viaţa unui singur moment, fie el şi de importanţă crucială pentru destinul întregii lumi, este un lucru pe care foarte puţini am fi dispuşi să-l facem.

Publicitate

De aceea, Sfântul Ioan Botezătorul rămâne, pe mai departe, unul dintre reperele morale ale creştinătăţii şi un model de jertfire a vieţii unui scop unic care are valoare pentru toţi oamenii din lume.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Darabani

Restricții de circulație în satul Bajura, din cauza lucrărilor de canalizare

Publicat

Publicitate

Primăria orașului Darabani a anunțat instituirea unor restricții de circulație în satul Bajura, ca urmare a lucrărilor de canalizare aflate în desfășurare.

Potrivit autorităților locale, în perioada 17 iulie – 31 iulie 2025, circulația publică va fi închisă pe strada Școlii, pe tronsonul cuprins între intersecția cu DN29A și intersecția cu strada Loziei.

Restricțiile se vor aplica zilnic, în intervalul orar 07:00 – 18:00, pentru a permite desfășurarea în siguranță a lucrărilor, a transmis administrația publică locală.

Reprezentanții Primăriei au transmis că le mulțumesc locuitorilor pentru înțelegere și îi îndeamnă să folosească rute alternative în perioada menționată.

Citeste mai mult

Eveniment

Câți bani vei primi prin programul „Rabla”. Anunț oficial de la Ministerul Mediului care îi privește pe toți șoferii

Publicat

Publicitate

Tichetele oferite prin programul „Rabla” pentru persoanele fizice vor suferi modificări odată cu reluarea acestuia. Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat într-o intervenție la Digi24 că vor fi schimbări semnificative, mai ales în ceea ce privește achiziția de mașini electrice, potrivit Mediafax, citat de cluj24.ro.

Ministrul Mediului spune că situația bugetară actuală nu permite finanțarea achizițiilor de autoturisme scumpe, precum cele electrice.

„Înțelegem că oamenii care își cumpără, de exemplu, o mașină electrică, dau o sumă mult mai mare pe mașina respectivă, dar într-o situație bugetară complicată, cum este astăzi România, pur și simplu nu mai există banii la buget pentru a acoperi 7.000-8.000 de euro dintr-o mașină care și ea valorează niște zeci de mii de euro.

Deci, noi o să mergem cu aceste vouchere în ideea, mai degrabă, de a ajunge acolo unde oamenii chiar au nevoie de ele, unde voucherele respective chiar fac o diferență”, a declarat Diana Buzoianu.

Rămân  în vigoare

Deși nu s-a luat încă, o decizie oficială, ministrul Mediului spune că sumele de 12.000 de lei pentru mașinile hybrid și de 10.000 de lei pentru cele pe benzină, valabile înainte de suspendarea programului „Rabla”, rămân în vigoare.

„Da, voucherul de 12.000 de lei și 10.000 de lei vor rămâne. La fel, discuția este pentru voucherile mai ridicate”.

Publicitate

Zilele acestea Ministerul Mediului va lua o decizie finală cu privire la valoarea voucherelor mai ridicate. Diana Buzoianu afirmă că, în princiu va fi o diferență destul de mare pe zona de voucher pentru mașini electrice, pentru că și acel voucher era foarte mare.

Citeste mai mult

Eveniment

Victorie pentru Verginel Gireadă: Tribunalul Botoșani i-a ridicat restricția de a părăsi comuna Mihai Eminescu

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, a obținut astăzi o primă victorie deosebit de  importantă în fața procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Suceava.

Joi, 17 iulie, Tribunalul Botoșani a admis în parte plângerea formulată de edil împotriva ordonanței din 11 iulie 2025, prin care se dispusese prelungirea controlului judiciar pentru încă 60 de zile.

Magistrații au decis să modifice una dintre cele mai restrictive obligații impuse de DNA – aceea care îl obliga să nu părăsească teritoriul comunei Mihai Eminescu.

În urma deciziei, Gireadă are voie să se deplaseze în întreg județul Botoșani, însă nu poate ieși din județ fără acordul prealabil al procurorilor.

Decizia este definitivă, iar instanța a reținut că restul obligațiilor impuse prin Ordonanța din 11 iulie rămân în vigoare. Așadar, primarul trebuie în continuare să respecte condițiile de control judiciar, inclusiv obligația de a informa anchetatorii despre orice deplasare în afara județului.

„Admite în parte plângerea formulată de petentul-inculpat Gireadă Dumitru Verginel (…). Modifică obligația de a nu depăși limita teritorială a comunei Mihai Eminescu, județul Botoșani, în obligația de a nu depăși limita teritorială a județului Botoșani”, se arată în minuta deciziei pronunțate de Tribunalul Botoșani.

Publicitate

Verginel Gireadă este cercetat de DNA – Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar de corupție care a zguduit scena politică botoșăneană în luna aprilie. Procurorii îl acuză că ar fi primit foloase necuvenite în schimbul atribuirii unor contracte publice.

Citeste mai mult

Bucecea

Primăria și Serviciul de Evidență a Persoanelor din Bucecea, redeschise astăzi în spații complet modernizate

Publicat

Publicitate

Administrația din Bucecea marchează o etapă importantă în modernizarea serviciilor publice. Începând de luni, 22 iulie, atât Serviciul de Evidență a Persoanelor, cât și Primăria orașului Bucecea își vor relua activitatea în spații reabilitate complet și dotate la standarde moderne.

Evenimentul de inaugurare a avut loc astăzi și s-a bucurat de prezența unor oficiali de rang înalt, printre care Doina Federovici – secretar al Senatului, deputatul Marius Budăi, Valeriu Iftime – președintele Consiliului Județean Botoșani, vicepreședintele Constantin Bursuc, prefectul Dan Nechifor și subprefectul Gabriel Galan. Lor li s-au alăturat reprezentanți ai administrației locale, ai clerului și ai serviciilor de evidență a populației din județ.

„Am avut onoarea de a inaugura două obiective de importanță majoră pentru comunitatea noastră, într-un moment fără precedent pentru orașul Bucecea”, a explicat primarul Angel Gheorghiu pe pagina de socializare, mulțumind cetățenilor pentru încredere și sprijin.

Concret, a fost inaugurat noul sediu al Serviciului de Evidență a Persoanelor, iar sediul vechi al Primăriei, complet reabilitat, a fost redat circuitului administrativ. Lucrările au fost realizate cu finanțare europeană nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), completată de fonduri din bugetul local.

Edilul a subliniat importanța acestor investiții pentru confortul și demnitatea cetățenilor care apelează la serviciile publice locale, transmițând și un mesaj clar angajaților instituțiilor: „Să fie în slujba cetățeanului cu empatie, responsabilitate și respect.”

Noile spații își vor deschide oficial porțile pentru public începând de luni, urmând ca activitatea administrativă să se desfășoare în condiții moderne, demne de o administrație europeană.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending