Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Irodion de la Lainici

Publicat

Publicitate

Sfântul Irodion s-a născut în anul 1821 la Bucureşti primind numele la botez loan. La vârsta de 20 de ani intră ca viețuitor la Mănăstirea Cernica, atras fiind de viața isihastă ce se trăia aici, sub oblăduirea starețului Calinic. În 1846 este tuns în monahism primind numele Irodion. Odată tuns în monahism, tânărul monah Irodion conştientizează marea vocație la care a fost chemat, adăugând nevoință peste nevoință.

 

Era foarte iubitor de frați, nu discredita pe nimeni niciodată, se ferea de orice vorbire de rău, postea foarte mult, dormea doar 3-4 ceasuri pe noapte și făcea sute de metanii pe zi. Prin aceste nevoințe devine foarte iubit de toată obștea, atrăgând respectul și aprecierea starețului său. În septembrie 1850, starețul său, Calinic, este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea unde şi-a luat cu el mai mulți ucenici pentru a-i fi spre ajutor în refacerea episcopiei amintite, ce era într-o vizibilă decădere, doxologia.ro.

 

Printre ucenicii luați este şi monahul Irodion, pe care-l va detaşa pe la sfârşitul anului 1851 la schitul Lainici de pe Valea Jiului și pe care-l va hirotoni întru diacon şi apoi întru preot în 1853, numindu-l ecleziarh. Iar în 1854 îl numeşte stareț la schitul Lainici. Între 1854-1900, starețul Irodion a păstorit 41 de ani acest schit cu 5 mici intermitențe. A fost cel mai longeviv stareț al schitului Lainici din toate timpurile. După moartea duhovnicului său, Sf. Calinic-episcopul, îşi ia ca duhovnic pe ucenicul său Irodion, starețul de la Lainici.

 

Publicitate

Astfel, ucenicul devine avă, iar ava devine ucenic. Nu după mult timp, cucerindu-se de evlavia sa sfântul Calinic îl va numi “Luceafărul de la Lainici”. Simțea o mare uşurare, avea o aleasă încredere şi deosebită apreciere la adresa starețului Irodion. Sfântul Calinic venea foarte des la Lainici la povață și spovadă. Se cunoaşte faptul că spre sfârşitul vieții avea la sufletul său acea triadă de Mănăstiri Cernica, Frăsinei şi Lainici, la care ținea foarte mult şi pe care le susținea în rugăciunile sale. Cuviosul Irodion, ca toți marii sfinți, a avut foarte multe ispite din partea confraților săi, dar el, formându-se în duhul isihast cernican, le biruia cu smerenie şi cu răbdare.

 

Cu cât înainta în virtute, cu atât i se înmulțeau ispitele, călindu-se în ele ca aurul în foc, acesta fiind paradoxul sfințeniei – suferința. Foarte repede i se duce faima atât în Oltenia cât şi dincolo de Carpați, în Transilvania. Devenise făcător de minuni din viață. Avea puterea de a alunga duhurile necurate din oameni, îi cunoștea de la prima vedere, spunându-le păcatele lor și pe cele ale înaintaşilor. Pe 3 mai 1900, Cuviosul Irodion se mută la Domnul. La 7 ani de la mutarea sa la Domnul, starețul Teodosie Popescu, la insistențele ucenicului Cuviosului Irodion, ieromonahul lulian Drăghicioiu, cere episcopului Râmnicului blagoslovenie pentru a-l dezgropa.

 

Aceasta este o tradiție monahală foarte veche, care se păstrează mai ales în Muntele Athos până azi, ca la 7 ani de la moartea monahului, acesta este dezgropat si i se face din nou slujba înmormântării. Aşa s-a petrecut şi cu trupul Cuviosului Irodion. Este dezgropat, însă cu toții au rămas surprinşi deoarece trupul era întreg și neputrezit. Au raportat episcopului faptul acesta, la care episcopul ar fi exclamat: „Aista mi-ai fost, Irodioane !!”. Însă, i-au făcut slujba înmormântării şi l-au pus în mormânt, deoarece Lainiciul nu avea osuar sau gropniță, cum aveau alte mănăstiri mai mari, pentru a fi puse acolo.

 

Cuviosul Irodion, fiind în viață a profețit că la câțiva ani de la mutarea sa la Domnul, Lainiciul va fi pustiit. Ceea ce s-a și întâmplat în Primul Război Mondial. Mitropoliții Olteniei de după 1990, Î.P.S. Nestor şi Î.P.S. Teofan, au dorit să-l canonizeze pe Cuviosul Irodion, cercetându-i viața plină de sfințenie, însă probabil nu se împlinise numărul de rugăciuni.

Noul mitropolit al Olteniei de după 2008, Î.P.S. Irineu, având evlavie specială la Sfântul Calinic şi implicit la duhovnicul său, Cuviosul Irodion, a demarat procesul de canonizare (cercetarea istorică şi dezgroparea mormântului). Canonizarea Sfântului Irodion  a  fost  făcută  de  către  Sfântul  Sinod  al  Bisericii  Ortodoxe  Române  în anul  2011.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani organizează duminică, 4 mai 2025, începând cu orele 13.00, comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu și sfințirea casei memoriale a muzicianului din comuna natală.

Obiectivul muzeal a fost recent restaurat în cadrul proiectului ‘History and Music – Values that Bring Us Together’ (MUHIS, 1.HARD/2.1/101), finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, lucrările de reabilitare infrastructurală finalizându-se în 2023.

Manifestările se vor desfășura în incinta Casei Memoriale ‘George Enescu’ din Liveni, fiind organizate în colaborare cu Protopopiatul Dorohoi și Primăria Comunei George Enescu.

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, ȘTIRI FALSE, despre accidente grave, tragedii sau incidente, la Botoșani

Publicat

Publicitate

❗️Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente, la Botoșani❗️

În ultimele ore, în mediul online au fost postate mai multe ȘTIRI FALSE despre producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare în care ar fi implicate, inclusiv, persoane publice.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani și Inspectoratul de Jandarmi Botoșani precizează faptul că aceste evenimente NU au avut loc. Imaginile asociate sunt preluate din alte contexte.

În astfel de situații, vă recomandăm să:
▪️ verificați sursa: știrile reale sunt difuzate de autorități sau instituții media cunoscute;
▪️evitați distribuirea: răspândirea unor informații neverificate contribuie la panică și dezinformare;
▪️persoanele publice sunt adesea ținte: din cauza notorietății, aceste nume atrag atenția și sporesc viralizarea unei postări, chiar dacă este falsă.

➡️ Răspândirea de informații false poate aduce prejudicii atât opiniei publice, cât și persoanelor implicate pe nedrept în astfel de scenarii fabricate.

În cazul în care aveți cunoștință despre răspândirea de informații false sau aveți nevoie de clarificări, vă încurajăm să contactați autoritățile competente.

Publicitate

Vă mulțumim pentru sprijinul acordat în menținerea unui climat de informare corectă și responsabilă.

Verificați sursa! Informați-vă responsabil!

Acestea sunt sursele oficiale de comunicare ale:

ISU Botoșani:
– site: https://isubt.igsu.ro/comunicate-de-presa
– X : https://x.com/Is92396Isu?t=mqHhVaKvKUfZZiN_4uAJEg&s=09
– Instagram: https://www.instagram.com/isu.botosani?igsh=MTIwYzd2NWtuYTc0NA==;
– YouTube : https://youtube.com/@isubotosani-c2j?si=mhgjDxIl2nS22QT7 ;
– Telegram : https://t.me/boost/noutatiisubotosani ;
– WhatsApp : https://whatsapp.com/channel/0029Vb3CP8mJ93wbGpqpyL2S ;
– TikTok : https://vm.tiktok.com/ZNeEMFgQY .

IPJ Botoșani
– site: https://bt.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate;
– facebook: https://www.facebook.com/share/16RVbzsmVc/ .

STPF Botoșani
– site : https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/n-stiri-si-evenimente-1/;
– facebook: https://www.facebook.com/share/1EPXetUaxP/ .

IJJ Botoșani
– site: https://www.jandarmeriabotosani.ro/buletin%20informativ.html;
-facebook : https://www.facebook.com/profile.php?id=100068980217090.

#MAI #DSU #IGSU #Politia_Română #Jandarmeria_Română #Politia_de_Frontiera_Romana #ISU_Botoșani #pompierii #salvatorii #prevenire #pregătire #IPJ_Botoșani #IJJ_Botoșani ##Politia_de_Frontiera_Botosani
#fake_news

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe localități din Botoșani vor primi apă cu porția. De vină ar fi o defecțiune tehnică la motorul unei pompe

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează consumatorii că, începând cu data de astăzi, 3 mai 2025, din cauza unei defecțiuni tehnice apărute la motorul unei pompe din cadrul stației de pompare Ștefănești, furnizarea apei potabile va fi realizată temporar după un program.

Astfel, în perioada estimată pentru remedierea defecțiunii, de aproximativ 72 de ore, până la data de 6 mai 2025, furnizarea apei potabile se va face zilnic, în următoarele intervale orare pentru localități:

  • 12:00- 01:00 (Călărași, Santa Mare, Răuseni, Hlipiceni și Dămideni, com. Românești);
  • 01:00-12:00 (Dângeni, Albești, Durnești, Trușești, com. Ungureni).

Programul poate suferi modificări în funcție de evoluția intervențiilor tehnice. Echipele noastre sunt deja mobilizate pentru repararea echipamentului afectat.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și asigurăm consumatorii afectați că se depun toate eforturile pentru repunerea în funcțiune a sistemului într-un termen cât mai scurt!

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Concești! O bucătărie de vară și acoperișul unei case au fost cuprinse de flăcări. Un vecin a dat alarma

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Concești. O bucătărie de vară și acoperișul unei alte anexe au fost cuprinse de flăcări. Deși era acasă, proprietara nu a observant flăcările. Un vecin a văzut că iese fum și a sunat după ajutor, la pompieri.

 

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Concești, cu trei autospeciale de stingere, dar și o ambulanță SAJ.

 

Aceștia au constatat faptul că ardeau bucătăria de vară, dar și acoperișul unei anexe și au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la casă și celelalte construcții din gospodărie.

 

Publicitate

Proprietara, în vârstă de 83 de ani, a primit îngrijiri medicale la fața locului întrucât a suferit un atac de panică. Aceasta a refuzat transportul la spital.

 

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sobelor:

 

✔ nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

 

✔ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

 

✔ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

 

✔ nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

 

✔ în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

 

✔ amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

 

✔ focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor; ✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

 

✔ nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

 

✔ depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending