Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Partenie trăit în secolul al IV-lea în orașul Lampsac (vechea Pitiusa din Misia, Asia Mică), pe vremea lui Constantin cel Mare (306-337), și a dus o viață luminată de Harul lui Dumnezeu și închinată ajutorării de aproapele.

S-a născut în orașul Melitoupolis din regiunea Hellespont (în apropiere de strâmtoarea Dardanele de astăzi, Asia Mică) și a fost fiu al diaconului Hristodoulos, slujitor în biserica din cetatea Melitoupolis. Încă din copilărie, Partenie a fost pescar, iar cu banii obținuți din vânzarea peștelui făcea nenumărate fapte de milostenie pentru cei săraci din jurul său. Întreaga viață și-a petrecut-o cu gândul la Hristos, aflându-se mereu în slujba semenilor, empatizând cu aceștia și punând nevoile lor mai presus de cele ale sale.

Sfântul Partenie s-a învrednicit încă din copilărie de darul lui Dumnezeu pe care se străduia să îl  ascundă înaintea oamenilor, iar pe când avea 18 ani a început să facă minuni. Izgonea diavolii din oameni, prin chemarea numelui Domnului și pe mulți i-a vindecat de diverse boli. La scurt timp a fost chemat de episcopul cetății Melitopole, Filip, care l-a trimis să învețe carte, după care l-a hirotonit preot. Râvna și viața sa duhovnicească l-au determinat pe mitropolitul Helespontului, Ahile al Cizicului, să-l ungă, în anul 325, episcop de Lampsac, calitate cu care L-a slujit și mai mult pe Dumnezeu. Numeroși păgâni și-au îndreptat pașii pe calea cea dreaptă a credinței creștine datorită dragostei și înțelepciunii acestui om desăvârșit. Nu doar prin cuvânt întăritor îi apropia Sfântul Ierarh Partenie pe oameni, ci și prin faptele sale bune, prin blândețe, prin iubire de Dumnezeu și de semeni, prin viața exemplară pe care o ducea aici, pe pământ, înconjurat de atâtea ispite.

Asemenea unui apostol al lui Hristos, Episcopul Partenie a semănat sămânța iubirii în inimile multor suflete care, până atunci, orbecăiau în neștiință.A smuls din rădăcini răul care pusese stăpânire asupra  orașului și a dărâmat templele idolilor, iar cu sprijinul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, a ridicat o biserică în numele lui Hristos, ca simbol al credinței dreptmăritoare. De-a lungul vieții, a făcut multe minuni, a tămăduit și a luminat suflete întunecate, aducând la dreapta credință pe mulți păgâni, a vindecat boli grave și a înviat din morți.

Bunul păstor Partenie a avut o viață luminată de Harul Duhului Sfânt; a trăit în post și în rugăciune neîncetată, a respectat cu sfințenie poruncile apostolice și a devenit, la rândul lui, model pentru mulți oameni. Prin exemplul personal și, mai ales, prin milosteniile pe care le înfăptuia cu ajutorul Harului, bunul episcop a reușit să îndrepte multe suflete, convertindu-le la creștinism. Sfântul Partenie se făcuse vestit în tot ținutul acela pentru evlavia și bunătatea sa, pe care le luase în dar de la Dumnezeu. Sfântul Ierarh Partenie a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat în Lampsac în biserica zidită de el. Viața pământească a Episcopului Partenie a fost încununată în Ceruri cu multă slavă, întrucât Hristos, Domnul și Mântuitorul nostru, i-a așezat sufletul în cetatea sfinților.

Plecarea la Domnul a Episcopului de Lampsac a pricinuit multă durere în rândul celor care îl cunoșteau și care fuseseră mângâiați de mila sa. După ce a fost prohodit cu mare cinste, trupul neînsuflețit și-a găsit odihna într-un mic paraclis al bisericii închinate Domnului Iisus Hristos și zidite chiar de el pe o colină din centrul orașului Lampsac.

Publicitate

Deși a plecat la Ceruri, Sfântul Ierarh Partenie revarsă multă milă asupra celor săraci, necăjiți, suferinzi, robiți de vrăjmaș care însă aleargă la el și i se roagă cu credință. Și astăzi se săvârșesc nenumărate minuni la mormântul său, iar moaștele răspândesc mireasmă bine mirositoare ce alungă demoni, desface vrăji și legături necurate, tămăduiește boli, liniștește suflete tulburate, aduce pace și har celor ce se roagă cu credință.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Metodologia pentru predarea RELIGIEI în școli lansată în consultare publică: Opțiunea elevilor va fi exprimată prin cerere scrisă

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a pus în consultare publică un proiect de metodologie care reglementează organizarea predării Religiei în învățământul preuniversitar, inclusiv modalitatea prin care elevii pot opta pentru participarea la această disciplină, relatează agerpres.ro.

Cel mai important aspect al proiectului este că elevii vor frecventa ora de Religie doar dacă părinții sau reprezentanții legali (în cazul minorilor) ori elevii majori depun o cerere scrisă, menționând cultul dorit. Cererea va fi valabilă pe toată durata școlarizării, dar poate fi modificată la solicitarea scrisă a părinților sau a elevului major.

În cazul în care un elev nu participă la ora de Religie, situația sa școlară se încheie fără această disciplină.

Unitățile de învățământ vor avea obligația de a asigura supravegherea elevilor care nu frecventează ora de Religie, stabilind activități alternative pentru aceștia.

Dacă într-o clasă există solicitări pentru studierea Religiei pentru mai multe culte, școala va organiza predarea prin gruparea elevilor în formațiuni de studiu corespunzătoare. În cazul în care numărul solicitanților pentru un anumit cult este prea mic pentru a constitui o clasă, predarea se va face în regim simultan, adică elevii din mai multe clase ale aceluiași nivel (primar, gimnazial sau liceal) vor fi grupați împreună.

Elevii care nu pot studia Religia conform confesiunii proprii au posibilitatea de a participa în calitate de audienți la orele altor culte, cu aprobarea conducerii unității de învățământ.

Publicitate

Ministerul Educației invită părțile interesate să își exprime punctul de vedere asupra proiectului înainte de adoptarea sa.

 

Citeste mai mult

Administratie

Comuna Coșula extinde sistemul de canalizare după ce aprimit finanțare prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

Publicitate

Zeci de localități din România beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, destinat modernizării infrastructurii locale, iar printre acestea se numără și comuna Coșula din județul Botoșani.

În această comună se derulează un proiect important pentru extinderea sistemului de canalizare în satele Coșula, Buda, Pădureni și Șupitca.

Investiția are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, asigurând condiții moderne de trai și facilități de bază necesare unei dezvoltări sustenabile. Lucrările avansează conform planului, iar autoritățile locale își propun să finalizeze proiectul cât mai curând posibil.

Viceprimarul Neculai Șchiopu, care asigură interimatul în conducerea primăriei după decesul prematur al fostului primar Mircia Acatrinei, a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitate și a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea sa.

“Proiectul “Extindere sistem de canalizare în localitățile Coșula, Buda, Pădureni, Șupitca, comuna Coșula, județul Botoșani” avansează conform planului! Această investiție importantă va aduce beneficii pe termen lung pentru întreaga comunitate, asigurând condiții și un trai mai bun pentru toți locuitorii”, a transmis primarul interimar Neculai Șchiopu.

Programul „Anghel Saligny” sprijină modernizarea localităților prin investiții în infrastructura rutieră, alimentarea cu apă, canalizare, stații de epurare, poduri, trotuare și sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale.

Publicitate

În comuna Coșula, extinderea rețelei de canalizare este doar un pas în procesul de dezvoltare, autoritățile locale continuând să caute soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor, un process de care s-a ocupat timp de mai multe mandate fostului primar Mircia Acatrinei.

Citeste mai mult

Eveniment

Încep controalele în piețe. Controale ANSVSA în Botoșani pentru siguranța alimentelor înainte de Sărbătorile Pascale

Publicat

Publicitate

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) va desfășura, în perioada 19 martie – 19 aprilie 2025, controale riguroase pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor comercializate în județ, în preajma Sărbătorilor Pascale.

Echipele de inspectori vor verifica piețele agroalimentare, abatoarele, centrele de sacrificare temporare, măcelăriile, hipermarketurile, unitățile de procesare, depozitare și comercializare a produselor de origine animală. Un accent deosebit va fi pus pe monitorizarea sacrificării mieilor, care trebuie realizată doar în abatoare autorizate sau în centre temporare aprobate de DSVSA.

Sacrificarea mieilor și comercializarea cărnii

În județul Botoșani, centrele de sacrificare temporară vor funcționa între 9 și 19 aprilie, între orele 7:00 – 17:00. Carnea obținută în aceste centre va fi marcată cu o ștampilă rotundă, care va conține indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.

Inspectorii sanitar-veterinari, alături de Poliție, vor verifica și transportul mieilor, pentru a preveni eventualele abateri de la normele sanitar-veterinare. În zonele cu restricții sanitare, din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, sacrificarea mieilor va fi permisă doar după efectuarea unor analize de risc suplimentare.

Controale extinse pentru alimentele de sezon

Publicitate

Pe lângă carnea de miel, verificările se vor extinde asupra ouălor, laptelui, produselor lactate, peștelui și produselor de pescuit, precum și asupra cozonacilor, prăjiturilor și legumelor de sezon. Produsele vor putea fi comercializate doar în spații autorizate, fiind interzisă vânzarea în locuri neaprobate de autorități.

Pentru laptele și produsele lactate, comercianții vor trebui să asigure informații clare despre proveniență, data producerii și condițiile de păstrare, iar transportul și vânzarea ouălor se vor realiza doar în mijloace auto autorizate, care asigură condiții de temperatură și igienă corespunzătoare.

În ceea ce privește peștele și produsele din pescuit, acestea trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător. Inspectorii DSVSA vor verifica dacă produsele sunt corespunzătoare din punct de vedere organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili, iar gheața utilizată pentru conservare trebuie să fie obținută din apă potabilă.

Măsuri stricte și sancțiuni pentru nereguli

ANSVSA, împreună cu autoritățile locale din Botoșani, va colabora cu Primăriile, Consiliul Județean, ANPC și Poliția pentru organizarea unor acțiuni comune de control. În cazul în care vor fi descoperite nereguli, măsurile pot include suspendarea activității, amenzi și confiscarea produselor neconforme.

Pentru orice suspiciune privind siguranța alimentelor, consumatorii sunt încurajați să sesizeze problemele la numerele de telefon afișate la sediul DSVSA Botoșani și pe site-ul instituției. Autoritățile recomandă achiziționarea produselor doar din surse autorizate și verificarea etichetelor de conformitate, pentru a evita riscurile pentru sănătate.

 

 

Citeste mai mult

Economie

Direcția Silvică Botoșani produce anual aproape un milion de puieți pentru REGENERAREA pădurilor din România

Publicat

Publicitate

Pepinierele Direcției Silvice Botoșani produc anual aproximativ 950.000 de puieți forestieri și ornamentali, o mare parte dintre aceștia fiind utilizați pentru regenerarea fondului forestier de stat.

Directorul instituției, Marius Havriș, a declarat pentru agerpres.ro că producția de puieți acoperă atât necesitățile proprii ale regiei, cât și cererea altor direcții silvice din țară.

În pepinierele Direcției Silvice Botoșani sunt cultivate specii variate de arbori, precum gorun, stejar, fag, salcâm, plop, salcie, frasin, paltin, cireș, tei, mălin, nuc negru, sânger, sălcioară și lemn câinesc, dar și diferite sortimente de puieți ornamentali. De asemenea, unele specii, precum frasinul, paltinul, gorunul și mojdreanul, sunt furnizate și altor direcții silvice din țară.

În județul Botoșani, există trei mari pepiniere silvice, situate la Rădăuți Prut, Guranda și Cotu, dotate cu sisteme moderne de irigație cu consum redus de apă. Acestea permit mecanizarea lucrărilor de pregătire a solului, întreținerea culturilor și recoltarea puieților, contribuind la eficientizarea procesului de producție.

Pentru acest an, Direcția Silvică și-a propus să împădurească integral 20 de hectare din fondul forestier de stat și să completeze plantațiile anterioare pe 42 de hectare, acolo unde pierderile au fost cauzate fie de factori naturali, fie de secetă. Totodată, sunt planificate regenerări naturale pe 40 de hectare, în zone unde s-au efectuat tăieri cu regenerare.

Aceste acțiuni fac parte dintr-un efort continuu de protejare și extindere a suprafețelor împădurite, contribuind la menținerea echilibrului ecologic și la creșterea calității fondului forestier din județul Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending