Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Leon cel Mare, Episcopul Romei

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Leon cel Mare (n. 390, Toscana, Italia – d. 461, Roma) s-a născut în Italia într-o familie de creștini. După ce și-a urmat studiile (literare și teologice), datorită dragostei sale pentru Hristos, a fost hirotonit diacon al Sfântului Chiril al Alexandriei, apoi arhidiacon sub Episcopul Sixt al III-lea.

După moartea acestuia din urmă, Leon a fost numit episcop al Romei (din 440 până în 461). Sfântul Leon cel Mare a avut o viață curată și plăcută lui Dumnezeu conducând turma lui Hristos spre mântuire cu dragoste și cu multă răbdare. A trăit în post și în rugăciune, s-a rugat cu lacrimi pentru lumea rătăcită cerând sprijinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru a-și duce la îndeplinire misiunea pământească. Sfântul Leon a fost unul dintre inițiatorii celui de-al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon, din anul 451, în cadrul căruia a fost citită și epistola sa în care susținea cu tărie cele două lucrări și cele doua voințe în Hristos (cea omenească și cea divină). Leon cel Mare a avut un rol important nu doar în plan religios, ci și politic, fiind o figură marcantă atât în istoria creștinismului occidental, cât și în cea a creștinismului oriental. A luptat împotriva ereziilor, pentru redobândirea păcii și a disciplinei în Biserică și în societate.

La toate acestea, trebuie adăugată în mod special grija sa față de păstrarea unității Bisericii lui Hristos prin menținerea comuniunii universale de credință. Deși Sfântul Ierarh Leon cel Mare avea o atitudine solemnă, adesea severă, totuși acestea nu au îndepărtat căldura umană și entuziasmul, dragostea și mila pentru cei aflați în suferință și, mai presus de toate, iubirea de Dumnezeu. Sfântul Leon a fost primul ierarh căruia posteritatea i-a acordat titlul de „cel Mare”, deoarece a condus Biserica din Roma o lungă perioadă de dificultăți pe plan intern și externe. În pofida tuturor acestor situații grele el reușit de fiecare dată să apare dreapta credință.

În anul 452, Attila, supranumit „Biciul lui Dumnezeu”, s-a îndreptat, împreună cu hoardele de huni, spre Roma cu gândul să o distrugă. El nu cunoștea nici mila față de oameni, nici dragostea și respectul pentru cele sfinte. Cu toate acestea, datorită înțelepciunii sale, Sfântul Ierarh Leon cel Mare a reușit să-l convingă pe temutul atacator să cruțe Roma și să părăsească Italia. Cetatea Eternă și-a recăpătat liniștea pentru scurt timp, fiindcă peste numai trei ani, în 455, vandalii au ajuns până aproape de porțile orașului, hotărâți să nu lase în urma lor decât un morman de ruine.

 

Având darul blândeții, Sfântul Ierarh Leon l-a convins pe conducătorul vandalilor, Genseric, să renunțe la planul său. Astfel, toate lăcașurile de cult, biserici, mănăstiri, catacombe, cavouri, cimitire, au devenit pentru câțiva ani adăposturi pentru cetățenii îngroziți de furia cotropitorilor. Deși orașul a fost distrus aproape în întregime, casele au fost prădate sau arse, totuși o mare parte din populația Romei a fost salvată, și asta datorită înțelepciunii și dragostei Sfântului Leon.

Publicitate

Ajungând la bătrânețe, Sfântul Ierarh Leon cel Mare a petrecut patruzeci de zile lângă mormântul Sfântului Apostol Petru în post și rugăciune, ca să mijlocească la Bunul Dumnezeu ca să apere turma sa după trecerea s-a la cele veșnice.

A trecut la Domnul în pace în anului 461 în data de 18 februarie și a fost înmormântat în Biserica Sfântul Petru din Roma.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident tragic la Flămânzi! O persoană a murit, iar alte două au fost rănite

Publicat

Publicitate

O persoană a decedat, iar alte două au fost rănite în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Flămânzi. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanț de terapie intensivă mobilă SMURD, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Aceștia au constatat faptul că unul dintre autoturisme era răsturnat pe capotă, iar șoferul era încarcerat. Medicii au stabilit ca acesta avea leziuni incompatibile cu viața, fiind declarat decesul.
Două persoane din cealaltă mașină au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateria autoturismelor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Coiful dacic, posibil furat din Olanda la comanda unor interlopi români. Ce relatează presa olandeză

Publicat

Publicitate

Furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents ar fi fost comandat din România, scrie presa olandeză. Potrivit unor surse ale televiziunii olandeze RTL Nieuws, comanda pentru furtul artefactelor dacice din luna ianuarie din Muzeul Drents are originea în lumea interlopă română.

Se pare că persoana care a comandat jaful dorește să folosească valorosul coif de aur și brățările ca monedă de schimb pentru a ține un infractor român departe de închisoare, scrie radiodifuzorul de stat NOS.

Reamintim faptul că celebrul „coif dacic” sau „Coiful de aur de la Coțofenești” a fost furat pe 25 ianuarie din Muzeul Drents din Assen (Olanda), alături de trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia.

Persoana care a comandat jaful se pare că a abordat membri ai clubului de motocicliști Hardliners, care la rândul lor au recrutat autorii jafului.

Poliția pare să mențină deschise și alte piste de investigație, dar acestea presupun tot mai mult existența unui client român. Procuratura nu dorește să comenteze „sugestiile și acuzațiile” făcute de RTL Nieuws.

Coiful nu ar fi fost topit

Dacă scenariul este corect, coiful dacic vechi de 2500 de ani este probabil încă intact, scrie RTL Nieuws.

Publicitate

„Indiciile că coiful nu a fost topit se înmulțesc”, au aflat jurnaliștii olandezi, de la o sursă apropiată anchetei. „Probabil se află undeva în apropierea localității Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”.

Poliția a ajuns rapid în Heerhugowaard în timpul investigației. Șapte suspecți au fost arestați în urma unor descinderi la domicilii și spații de depozitare. Procuratura a declarat la începutul acestei luni că deține numeroase dovezi împotriva suspecților. O sursă a declarat pentru RTL Nieuws că autorilor li s-au promis 15.000 de euro de persoană.

Clubul de motocicliști Hardliners MC, interzis de justiția olandeză

Clubul de motocicliști Hardliners MC a fost fondat în 2019 din închisoare de către conducerea Hells Angels din Haarlem.

Aceasta s-a întâmplat cu o zi înainte ca Hells Angels să fie interzis, iar noul club de motocicliști a ajuns rapid la 22 de filiale în toată Olanda.

În 2024, acest club de motocicliști a fost interzis de justiția olandeză.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru prevenirea și combaterea înșelăciunilor și furturilor din buzunare/ bagaje, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Marți, în intervalul orar 08:00-13:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat o acțiune de prevenire și combatere a înșelăciunilor și furturilor din buzunare/ bagaje.

Astfel, activitățile au fost desfășurate în zonele cu risc și în cele în care au fost înregistrate astfel de fapte, de pe raza municipiului Botoșani. În cadrul acestora au fost legitimate peste 30 de persoane, iar trei dintre acestea au fost supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere.

Totodată, au fost dispersate două grupuri de persoane, predispuse la comiterea de fapte antisociale și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice și provocare de scandal.

Pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor de furt din buzunare și genți, dorim să aducem la cunoștința publicului câteva recomandări preventive:

1. Păstrați bunurile de valoare în locuri sigure și greu accesibile pentru persoanele străine, precum buzunarele interioare ale hainelor sau compartimentele cu fermoar ale genților.
2. Fiți atenți la aglomerările de oameni, în special în mijloacele de transport în comun, unde riscul de furturi este mai ridicat.
3. Nu lăsați gențile nesupravegheate în locuri publice sau pe scaunele din spațiile aglomerate.
4. Folosiți genți cu închideri sigure, cum ar fi fermoare sau capse, și asigurați-le corect atunci când le purtați.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Aproximativ 20 de tone de deșeuri periculoase, indisponibilizate de polițiști

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat o acțiune în cadrul planului național FITOS 2025, având ca obiectiv prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor penale și contravenționale din domeniul produselor de protecție a plantelor și al gestionării substanțelor periculoase utilizate în agricultură.

Scopul principal al acțiunii este creșterea gradului de siguranță al populației și protejarea mediului înconjurător, prin verificarea modului în care operatorii economici comercializează, utilizează, depozitează și elimină produsele fitosanitare.

În urma unui control efectuat la punctul de lucru al unei societăți comerciale din orașul Darabani, au fost descoperite 18.875 de litri de produse de protecție a plantelor expirate, încadrate în categoria deșeurilor periculoase.

Acestea au fost indisponibilizate, iar în cauză a fost deschis un dosar penal pentru neluarea măsurilor legale privind eliminarea completă a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending