Bursele pentru elevi au fost reconfigurate potrivit legii 141/2025 privind unele măsuri fiscal-bugetare (așa-numita Lege Bolojan). Actul normativ modifică în mai multe puncte Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar, iar articolul vechi pentru burse este abrogat. Astfel că rămân doar 3 tipuri de burse din 5, plus bursele pentru mame minore, scrie edupedu.ro.

Este vorba despre bursele de merit, bursele sociale și bursele tehnologice. Bursele de merit vor fi reduse ca număr, conform noilor condiții: doar pentru 15% din elevii fiecărei clase, cu condiția să aibă media între 9 și 10, potrivit ministrului Educației. Criteriile de note nu sunt în lege, acestea vor fi în metodologia-cadru de acordare a burselor care stabilește și cuantumul acestora și care urmează să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului.

Exemple de calcul pentru bursele de merit într-o clasă, în funcție de numărul de elevi:

Număr elevi în clasă 15% calculat Burse de merit (rotunjit în sus)
20 3.0 3
21 3.15 4
22 3.3 4
23 3.45 4
24 3.6 4
25 3.75 4
26 3.9 4
27 4.05 5
28 4.2 5
29 4.35 5
30 4.5 5
31 4.65 5
32 4.8 5
33 4.95 5
34 5.1 6

Bursele pentru olimpici dispar, la fel și cele de reziliență. Ministrul Daniel David a avut și un mesaj pentru olimpicii internaționali, după ce a decis să le taie bursele de excelență:„ din premiul primit îți permiți cu siguranță să-ți dai tu o bursă de merit în fiecare lună”, a spus acesta.

Valoarea burselor rămâne la fel ca anul trecut, conform ministrului Educației: 450 de lei bursa de merit și 300 de lei bursa socială, în anul școlar 2025-2026.

Redăm forma articolului din legea 141/2025 privitor la burse:

Publicitate

„După articolul 108 se introduce un nou articol, art. 1081, cu următorul cuprins:

„Art. 1081. — (1) Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse. Metodologia-cadru de acordare a burselor și cuantumul acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar.

(2) Bursele care se acordă elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar de stat sunt:

a) bursă de merit;

b) bursă socială;

c) bursa tehnologică, pentru elevii care frecventează învățământul profesional.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:

a) burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe;

b) burse tehnologice, pentru elevii care frecventează învățământul profesional, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru.

(4) Elevii care beneficiază de bursă socială au dreptul la păstrarea confidențialității asupra identității, datelor cu caracter personal și informațiilor referitoare la situația de dificultate în care se află.

(5) Dreptul la bursă socială al elevilor proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, se acordă în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului. Acordarea dreptului se face în urma comunicării de către agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București a listei elevilor care frecventează învățământul cu frecvență, proveniți din familii beneficiare de ajutor de incluziune, în luna anterioară celei de raportare a listei.

(6) Bursele sociale se acordă în baza unor condiții privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitării, conform hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (1).

(7) Prin excepție de la prevederile alin. (6), în cazul elevilor cu situații medicale speciale, inclusiv al elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul «Școlii din Spital» sau la domiciliu, al elevilor care revin după școlarizarea din cadrul «Școlii din Spital» în unitatea de învățământ preuniversitar la care au fost înmatriculați anterior, al elevilor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, precum și al elevilor orfani de unul sau de ambii părinți, bursa socială nu este condiționată de venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitării.

(8) Elevii înscriși în «Școala din Spital» beneficiază de burse sociale necondiționate de venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitării, și pot beneficia și de burse de merit sau de burse tehnologice.

(9) Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii sociale.

(10) Elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritatea publică locală sau județeană. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.

(11) Elevii străini din învățământul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.

Citește întreg articolul pe edupedu.ro