Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Teodosie de la Brazi

Publicat

Publicitate

Sfântul Teodosie de la Brazi este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 22 septembrie. Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în prima jumătate a sec. al XVII-lea, în ținutul Vrancei. A intrat de tânăr în monahism. Datorită culturii sale este numit secretar la cancelaria mănăstirii Bogdana. Mai târziu, în calitate de egumen, se ocupă de reconstruirea acestui așezământ. În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuți, iar în 1671, episcop de Român.

Din cauza plecării Sfântului Dosoftei în Polonia, scaunul de Mitropolit al Moldovei devine vacant. Moldova era condusă la acea vreme de domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino, o persoană fidelă otomanilor. La cererea acestui domnitor, episcopii din Moldova îl vor alege că mitropolit pe Teodosie. Pastorirea să în calitate de mitropolit nu va dura decât un an, din cauza faptului că i-a cerut domnitorului să pună capăt asupririi otomane.

La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie pleacă la Focșani. Aici s-a ocupat cu reconstruirea Mănăstirii Brazi. La cererea să este adus egumenul Zaharia, din Muntele Athos, o persoană instruită în tainele monahismului.

În anul 1688, pe când se află la Focșani, ierarhul a fost răpit de prietenii domnitorului Dumitrașcu Cantacuzino și dus în Țară Românească. Aici a fost chinuit timp de zece săptămâni.

În toamna anului 1694, tătarii au năvălit și la schitul Brazi. Aceștia i-au cerut să le predea avutul și obiectele de preț. Pentru că Sfântul Teodosie a refuzat, aceștia i-au tăiat capul.

Moaștele Sfântului Teodosie au fost descoperite printr-o minune

Publicitate

Sfântul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe atunci frate la Mănăstirea Brazi, mărturisește: “Înainte că arhim. Dimitrie să fie stareț al Mănăstirii Brazi din Moldova, el a trăit viață pustniceasca aspră într-o pădure mare, unde din întâmplare a găsit îngropat un vas mare plin cu bani de aur. În vas a găsit o însemnare, în care se spunea că acești bani sunt de la Mitropolitul Dositei (Teodosie – confuzie datorată apropierii dintre numele celor doi ierarhi contemporani) care i-a ascuns acolo, prevazându-și sfârșitul sau mucenicesc din mâna turcilor. În însemnare se mai spuneau și acestea: “Cine va găși acești bani este îndatorat să zidească din ei o mănăstire și trei schituri” și că “la terminarea de zidit a celui din urmă, al treilea schit, va află și moaștele mele”. Arhim. Dimitrie mărturisește într-o însemnare din 20 februarie 1842, că după ce a terminat de construit și cel de-al treilea schit, săpând în curte mormântul sau, a aflat sicriul cu moaștele Sf. Teodosie. Capul era așezat alături, cu față în jos, pe o cărămidă. Moaștele erau întregi și răspândeau un miros foarte plăcut, ceea ce confirmă evlavia credincioșilor care l-au considerat sfânt încă din timpul vieții.

La 6 mai 1842, moaștele Sfântului Teodosie au fost așezate într-un mormânt nou, zidit în partea de nord a paraclisului subteran de la Mănăstirea Brazi. După un scurt timp, capul sau a fost scos din mormânt și așezat spre închinare în biserica, probabil tot de către starețul Dimitrie. El a rămas în paraclisul subteran până la desființarea așezământului, în 1959, când a fost pus înapoi în mormânt. După redeschiderea mănăstirii, în urmă lucrărilor de restaurare, maică Iustina a redescoperit la 20 martie 2000, moaștele Sfântului Teodosie.

Hotărârea canonizării sale s-a făcut în ședințele Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003. Slujba de proclamare a canonizării a avut loc la 5 octombrie 2003, la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea.

Publicitate

Troparul Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Arătatu-te-ai, Ierarhe Teodosie, sfeșnic pururea luminos și mare apărător al Bisericii lui Hristos. Strălucit-ai, prin slujire și mucenicie, că o jertfă preacurată, aducându-te Stăpânului tuturor; slăvim pomenirea ta, rugând pe Dumnezeu să dăruiască sufletelor noastre pace și mare milă.

Condacul Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Glasul Cuvântului vieţii a răsunat în Biserica lui Hristos, căci păstorul ei s-a arătat bun chivernisitor al Tainelor lui Dumnezeu. Drept aceea, soborul arhiereilor şi cetele călugărilor cântă într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, mucenice nebiruit al lui Hristos.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Sfințitului Mucenic Focă, făcătorul de minuni;

– Sfântului Focă, grădinarul;

– Sfântului Mucenic Isaac;

– Sfântului Martin;

– Sfântului Cuvios Cosma Zografitul și a 36 de cuvioși părinți de la Mănăstirea Zograful, din Muntele Athos;

– Sfântului Macarie de la Jabin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când intră pensiile pe card la Botoșani. Anunțul Casei Județene de Pensii

Publicat

Publicitate

Casa Județeană de Pensii Botoșani a făcut un anunț oficial adresat pensionarilor care își încasează pensia prin cont bancar. Potrivit reprezentanților instituției, joi, 10 octombrie, au fost realizate transferurile pensiilor prin intermediul Trezoreriei Botoșani. 

Astfel, pensionarii care își primesc pensia pe card sunt informați că banii vor fi disponibili în conturile lor în cursul după-amiezei zilei de vineri, 11 octombrie.

Când intră pensiile pe card în Botoșani

„Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani care își încasează pensia prin cont bancar: joi 10 octombrie 2024 au fost validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoşani, astfel că, VINERI 11 OCTOMBRIE, în cursul după-amiezei, vor fi alimentate conturile de către bănci.

Salariații Casei Județene de Pensii Botoșani vă asigură de tot respectul lor și vă doresc o toamnă plină de zâmbet!”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii Botoșani.

Plata drepturilor de pensie în cont bancar

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adresează direct instituțiilor financiar-bancare, solicitând deschiderea contului.

Publicitate

Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi bănesti sau a reprezentantului său legal, la solicitarea acestuia sau, după  caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta  prin  procură  specială, emisă conform legii.

După deschiderea contului, persoana interesată trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii  de care aparține, cu o cerere însoțită de o copie a extrasului de cont.

Aceste acte pot fi transmise, prin poștă, în original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Publicitate

În prezent, CNPP derulează plăți prin următoarele bănci comerciale:

  • Alpha Bank;
  • ATE Bank;
  • Banca Transilvania;
  • BCR;
  • BRD;
  • CEC Bank;
  • Credit Europe Bank;
  • Creditcoop;
  • Eximbank (fostă Banca Românească);
  • First Bank;
  • Garanti Bank;
  • ING;
  • Salt Bank (fostă IDEA Bank);
  • Intesa Sanpaolo Bank;
  • Libra Bank;
  • OTP Bank;
  • Patria Bank;
  • Procredit Bank;
  • Raiffeisen Bank;
  • Unicredit Bank;
  • Vista Bank.

Citeste mai mult

Eveniment

Din Liga 1 în curtea școlii: FC Botoșani joacă duminică cu Gloria Frumușica, la inaugurarea terenului de sport de la Școala Vlădeni

Publicat

Publicitate

FC Botoșani va juca duminică, 13 octombrie, cu echipa Gloria Frumușica, cele două echipe participând la inaugurarea terenului de sport de la Școala Vlădeni.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Frumușica, Constantin Corneliu Bălășanu, care a precizat că pe terenul din curtea școlii vor ajunge și finanțatorul FC Botoșani, Valeriu Iftime, dar și prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor.

Noul teren care se va inaugura la Frumușica a fost realizat de administrația publică locală începând din anul 2021 cu surse de finanțare de la bugetul local și este aliniat la standardele actuale, urmând a găzdui diferite competiții ale elevilor din școlile din comună.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 10 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 10 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 10 octombrie 2024:

Loto 6/49: 3, 1, 25, 14, 38, 22

Loto 5/40: 1, 9, 34, 6, 23, 35

Joker: 19, 4, 22, 12, 35 + 8

Noroc: 2, 4, 0, 1, 8, 6, 4

Publicitate

Noroc Plus: 0, 0, 1, 3, 5, 0

Super Noroc: 9, 6, 4, 0, 0, 7

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftimie anunță că Leon Dănăilă s-a alăturat echipei PNL Botoșani, în calitate de consilier onorific

Publicat

Publicitate

Noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftimie, anunță că Leon Dănăilă s-a alăturat echipei PNL Botoșani, în calitate de consilier onorific.

„Astăzi am avut o întâlnire cu domnul Leon Dănăilă, un botoșănean pe care nu aveți cum să nu îl cunoașteți, care are o carieră impresionantă în spate, atât ca om politic, cât mai ales ca neurochirurg care și-a dedicat întreaga viață pacienților săi. Pentru că m-a inspirat mult de-a lungul timpului, i-am propus să se alăture echipei mele, în calitate de consilier onorific, și să contribuie, cu la fel de multă dedicare ca și până acum, la dezvoltarea județului nostru.

Îi mulțumesc pe această cale că a acceptat să îmi fie alături pe parcursul acestor 4 ani de mandat care vor urma la Consiliul Județean, în care am promis că vom schimba complet fața județului.

Doar alături de oameni care au demonstrat că pot face ceva pentru comunitate putem aduce o schimbare în Botoșani și, alături de domnul Dănăilă, deja simt că suntem mai aproape de obiectivul nostru!”, a transmis noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftimie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending