Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Teodosie de la Brazi

Publicat

Publicitate

Sfântul Teodosie de la Brazi este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 22 septembrie. Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în prima jumătate a sec. al XVII-lea, în ținutul Vrancei. A intrat de tânăr în monahism. Datorită culturii sale este numit secretar la cancelaria mănăstirii Bogdana. Mai târziu, în calitate de egumen, se ocupă de reconstruirea acestui așezământ. În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuți, iar în 1671, episcop de Român.

Din cauza plecării Sfântului Dosoftei în Polonia, scaunul de Mitropolit al Moldovei devine vacant. Moldova era condusă la acea vreme de domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino, o persoană fidelă otomanilor. La cererea acestui domnitor, episcopii din Moldova îl vor alege că mitropolit pe Teodosie. Pastorirea să în calitate de mitropolit nu va dura decât un an, din cauza faptului că i-a cerut domnitorului să pună capăt asupririi otomane.

La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie pleacă la Focșani. Aici s-a ocupat cu reconstruirea Mănăstirii Brazi. La cererea să este adus egumenul Zaharia, din Muntele Athos, o persoană instruită în tainele monahismului.

În anul 1688, pe când se află la Focșani, ierarhul a fost răpit de prietenii domnitorului Dumitrașcu Cantacuzino și dus în Țară Românească. Aici a fost chinuit timp de zece săptămâni.

În toamna anului 1694, tătarii au năvălit și la schitul Brazi. Aceștia i-au cerut să le predea avutul și obiectele de preț. Pentru că Sfântul Teodosie a refuzat, aceștia i-au tăiat capul.

Moaștele Sfântului Teodosie au fost descoperite printr-o minune

Publicitate

Sfântul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe atunci frate la Mănăstirea Brazi, mărturisește: “Înainte că arhim. Dimitrie să fie stareț al Mănăstirii Brazi din Moldova, el a trăit viață pustniceasca aspră într-o pădure mare, unde din întâmplare a găsit îngropat un vas mare plin cu bani de aur. În vas a găsit o însemnare, în care se spunea că acești bani sunt de la Mitropolitul Dositei (Teodosie – confuzie datorată apropierii dintre numele celor doi ierarhi contemporani) care i-a ascuns acolo, prevazându-și sfârșitul sau mucenicesc din mâna turcilor. În însemnare se mai spuneau și acestea: “Cine va găși acești bani este îndatorat să zidească din ei o mănăstire și trei schituri” și că “la terminarea de zidit a celui din urmă, al treilea schit, va află și moaștele mele”. Arhim. Dimitrie mărturisește într-o însemnare din 20 februarie 1842, că după ce a terminat de construit și cel de-al treilea schit, săpând în curte mormântul sau, a aflat sicriul cu moaștele Sf. Teodosie. Capul era așezat alături, cu față în jos, pe o cărămidă. Moaștele erau întregi și răspândeau un miros foarte plăcut, ceea ce confirmă evlavia credincioșilor care l-au considerat sfânt încă din timpul vieții.

La 6 mai 1842, moaștele Sfântului Teodosie au fost așezate într-un mormânt nou, zidit în partea de nord a paraclisului subteran de la Mănăstirea Brazi. După un scurt timp, capul sau a fost scos din mormânt și așezat spre închinare în biserica, probabil tot de către starețul Dimitrie. El a rămas în paraclisul subteran până la desființarea așezământului, în 1959, când a fost pus înapoi în mormânt. După redeschiderea mănăstirii, în urmă lucrărilor de restaurare, maică Iustina a redescoperit la 20 martie 2000, moaștele Sfântului Teodosie.

Hotărârea canonizării sale s-a făcut în ședințele Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003. Slujba de proclamare a canonizării a avut loc la 5 octombrie 2003, la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea.

Troparul Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Arătatu-te-ai, Ierarhe Teodosie, sfeșnic pururea luminos și mare apărător al Bisericii lui Hristos. Strălucit-ai, prin slujire și mucenicie, că o jertfă preacurată, aducându-te Stăpânului tuturor; slăvim pomenirea ta, rugând pe Dumnezeu să dăruiască sufletelor noastre pace și mare milă.

Condacul Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Glasul Cuvântului vieţii a răsunat în Biserica lui Hristos, căci păstorul ei s-a arătat bun chivernisitor al Tainelor lui Dumnezeu. Drept aceea, soborul arhiereilor şi cetele călugărilor cântă într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, mucenice nebiruit al lui Hristos.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Sfințitului Mucenic Focă, făcătorul de minuni;

– Sfântului Focă, grădinarul;

– Sfântului Mucenic Isaac;

– Sfântului Martin;

– Sfântului Cuvios Cosma Zografitul și a 36 de cuvioși părinți de la Mănăstirea Zograful, din Muntele Athos;

– Sfântului Macarie de la Jabin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Târgul Mărțișorului, pe Pietonalul Unirii din Botoșani. Peste 40 de meșteri populari și artizani din Botoșani, Suceava și Maramureș

Publicat

Publicitate
Joi, 27 februarie 2025, începând cu ora 12:00, vă invităm pe Pietonalul Unirii, la cea de-a XV-a ediție a activității Târgul Mărțișorului.
În cadrul târgului sunt prezenți peste 40 de meșteri populari și artizani din Botoșani, Suceava și Maramureș, după cum urmează:
Bujoreanu Simona Ștefania – Botoșani; Vieriu Elena-Lăcrămioara – Botoșani;
Ivan Gabriela – Asociația părinților copiilor cu autism din județul Botoșani – Victoria, Stăuceni, Botoșani;
Borș Mirela Simona – Botoșani;
Țibichi Ana Maria – Botoșani;
Ochiană Catinca – Avrămeni, Botoșani; Aniculăesei Mihaela – Vorona, Botoșani; Matraș Valentin – Vorona, Botoșani; Ungureanu Mihaela Dorina – Botoșani; Cociaș Laura – Botoșani;
Istrate Diana Georgiana – Vorniceni, Botoșani;
Tcaciuc Anișoara – Botoșani;
Cosma Lucia – Coșula, Botoșani; Poamă-Neagră Lăcrămioara – Botoșani; Irimia Bianca – Botoșani;
Silion Georgeta – Tocileni, Botoșani;
Silion Dumitru – Tocileni, Botoșani;
Grosu Doina – Dorohoi, Botoșani;
Vîrlan Elena Roxana – „Copilărie cu dichis” , Botoșani;
Filip Loredana Ramona – Botoșani;
Gavril Mihaela-Mădălina – Brehuiești, Vlădeni, Botoșani;
Călinescu Alin Adrian – CAbR Botoșani;
Chițac Maria Viorica – CAbR Botoșani; Ciubotariu Laura – CAbR Botoșani;
Hemen Carmen – Director Liceul Tehnologic Todireni, Botoșani;
Spoială Daniela Natașa – Liceul Tehnologic Todireni, Botoșani;
Iacob Loredana – Liceul Tehnologic Todireni, Botoșani;
Luchian Liliana – Botoșani;
Robu Alina Raluca – Botoșani;
Postolachi Daniela – Botoșani;
Năsui Cristina-Lucia – Vișeu de Jos, Maramureș;
Năsui Raluca-Otilia – Vișeu de Jos, Maramureș;
Scutelnicu Mihaela – Tudora, Botoșani; Scutelnicu Alexandru – Tudora, Botoșani; Alexa Condratov Lidia – Botoșani;
Alexa Condratov Marcel – Botoșani;
Vatavu Olimpia – Botoșani;
Adrobotoaei Viorica – Botoșani;
Țivlică Elena – Botoșani;
Neamțu Liliana – Botoșani; Livia Macovei – Mănăstirea Humorului, Suceava;
Cristian Gavriliu – Suceava.
Tot de la ora 12:00, vor fi și momente artistice susținute de tineri dansatori, soliști vocali și instrumentiști din cadrul Ansamblului ,,Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu, coord. Alin Chiorescu: Delia Ciubotariu, Cosmina Lupu, Lavinia Muraru, Giulia Constantin, Andra Burciu, Mihnea Apopei și Denis Troian.
Precum și tinerii soliști vocali colaboratori ai C.J.C.P.C.T Botoșani: Alexandra Hoidrag, Rareș Marosac, Antonia Sarah-Gavril.

Citeste mai mult

Eveniment

Zilele Porților Deschise la subunitățile ISU din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Flămânzi, Coțușca și Darabani

Publicat

Publicitate

În perioada 26 februarie – 04 martie a.c., în cadrul celei de-a treia ediții a „Săptămânii Protecției Civile”, între orele 10:00 – 14:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Ștefănești, Trușești, Flămânzi, Coțușca, Darabani și Săveni, își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să afle cu ce se ocupă salvatorii militari.

Botoșănenii vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.

Vă reamintim că, pentru marcarea Zilei Protecției Civile din România, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.

Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, în perioada 26 februarie – 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va desfășura mai multe acțiuni de informare și educare preventivă. Astfel, botoșănenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Hidroelectrica a lansat noi metode de plată a facturilor. Precizările companiei

Publicat

Publicitate

Hidroelectrica a lansat noi metode de plată a facturilor. Clienții Hidroelectrica au la dispoziție două noi metode de plată a facturilor, prin Google Pay și Apple Pay. Acestea sunt disponibile atât în aplicația iHidro (disponibilă pe Android și iOS), cât și pe platforma web ihidro.ro, au anunțat marți reprezentanții companiei, scrie alba24.ro.

„Am lansat două noi metode de plată a facturilor în aplicația iHidro: Google Pay și Apple Pay. Clienții Hidroelectrica au acum la dispoziție multiple opțiuni de plată disponibile atât în aplicația mobilă, cât și pe platforma web https://ihidro.ro”, au scris reprezentanții Hidroelectrica, pe pagina de Facebook.

„Suntem încântați să oferim clienților noștri o modalitate simplă și rapidă de a plăti facturile prin Google Pay și Apple Pay, două dintre cele mai populare soluții de plată mobilă din lume”, a declarat CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely.

Noile modalități de plată au fost implementate de PayU Romania, liderul plăților digitale din România, și sunt disponibile pentru toți clienții Hidroelectrica care au un cont activ și un card bancar înregistrat în Google Pay sau Apple Pay.

„Faptul că am reușit să implementăm eficient și rapid metode de plăți digitale moderne pentru un seviciu esențial, ne bucură și ne motivează să continuăm alături de partenerii noștri de la Hidroelectrica un proces de digitalizare care simplifică experiența de plată a clienților și îi fidelizează”, a declarat country manager PayU GPO România, Elena Gheorghe.

Prin parteneriatul cu PayU România, Hidroelectrica oferă clienților soluții de plată accesibile și sigure, răspunzând astfel cerințelor actuale de digitalizare. Astfel, clienții Hidroelectrica pot plăti facturile de energie electrică în aplicația iHidro prin: card bancar, Google Pay sau Apple Pay.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: 300 de locuri pentru tinerii care vor să devină pompieri

Publicat

Publicitate

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor care își doresc să urmeze cursurile Școlii de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești. În sesiunea martie – iunie 2025, au fost scoase la concurs 275 de locuri de subofițer de pompieri și protecție civilă și 25 de locuri de subofițer administrativ.

Calendarul concursului de admitere este următorul:

– până pe 12 martie 2025 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică) – depunerea cererilor de înscriere (completate de către candidați în mod lizibil și semnate), exclusiv în format electronic la adresa de e-mail: resurse_umane@isubotosani.ro;

– până la data de 28 martie 2025 – depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare, la sediul ISU Botoșani, strada Calea Națională, nr. 28 A, municipiul Botoșani;

– 4 – 10 aprilie 2025 – susținerea probei de evaluare a performanței fizice, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”, conform planificării;

– 12 aprilie 2025 – susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”;

Publicitate

– 17 aprilie – 4 iunie 2025 – examinarea medicală (pentru candidații care se încadrează în numărul total de locuri scoase la concurs, în ordinea descrescătoare a notelor finale);

– 6 iunie 2025 – termen de afișare a rezultatelor finale pe site-ul unității de învățământ. Evaluarea psihologică a candidaților se realizează de specialiști din cadrul MAI, în conformitate cu Dispoziția directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite împreună cu structurile cu atribuții de recrutare.

Durata de școlarizare va fi de un an, pentru ambele specializări. Condițiile legale și criteriile specifice de recrutare, calendarul concursului de admitere, precum și alte informații de interes pot fi consultate accesând următoarele link-uri:

https://isubt.igsu.ro/admitere-in-invatamantul-militar/anunt-privind-recrutarea-candidatilor-pentru-participarea-la-concursul-de-admitere-organizat-la-scoala-de-subofiteri-de-pompieri-si-protectie-civila-%22pavel-zaganescu%22-boldesti-sesiunea-martie-iunie-2025-941

https://www.scoaladepompieri.ro/admitere.htm

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending