Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Sfințit Mucenic Mochie

Publicat

Publicitate

Sfântul Sfințit Mucenic Mochie s-a născut în orașul Amfipoli în provincia Macedoniei. Părinții lui se numeau Eufratie și Eustatia, trăgându-se din Roma cea veche, de bun neam și bogați. A copilărit aici, și pentru că viața sa a fost exemplară, bunul Dumnezeu a rânduit ca tot în acest oraș să fie ridicat la demnitatea preoției.

Perioada în care a trăit Sfântul Mochie a fost una în care creștinismul era o religie nepermisă în imperiu Roman. Acuza principală care se punea împotriva creștinilor era aceea de ateism, deoarece ei nu se închinau la zeii din pantonul roman, și prin aceasta, se presupunea, că refuzul creștinilor de adorare a chipurilor cioplite, atrăgea mânia zeilor care afecta astfel întreaga comunitate. Nu întâmplător foarte multe surse atestă învinuirea creștinilor pentru orice calamitate sau eveniment negativ.

Acest refuz al acceptării creștinilor a luat forme politice de represiune. Sfântul Sfințit Mucenic Mochie a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), unul dintre cei mai aprigi persecutori ai creștinilor. El, se nevoia, învățând și propovăduind păgânilor Evanghelia lui Hristos, pe care îi aducea la adevărata credință. Dându-se poruncă tuturor locuitorilor din acele locuri să aducă jertfe zeului Dionisos, mulți dintre creștini fugeau în ascunzători, de frica persecuțiilor. Văzând atâta spaimă de moarte, Sfântul Mochie s-a hotărât să dea creștinilor o pildă de bărbăție, înfruntând orice primejdie. Astfel, în ziua hotărâtă pentru aducerea jertfelor, Mochie a mers în capiștea idolilor și, ridicând glas, a răsturnat altarul lui Dionisos, cu tot ce era pe el, ca să arate că idolii sunt fără putere.

Pentru că Sfântul Mochie nu a ezitat, în nici un fel, să-și mărturisească credința în singurul Dumnezeu adevărat, căruia se cuvine toată slava și închinarea, a fost denunțat de către păgâni. Astfel a fost arestat și adus înaintea proconsulul Laodichie. Încercând să-l facă să renunțe la comoara credinței sale, Laodichie, l-a forțat să jertfească zeului Dyonissos sau Bacchus. Datorită faptului că Sfântul Sfințit Mucenic Mochie a rămas puternic în credința Mântuitorului Hristos și nu s-a supus poruncii de a aduce jertfă, a fost supus mai multor torturi. După ce i-au strujit tot corpul, l-au aruncat în mijlocul focului, dar el a rămas nevătămat. A stat după aceea multă vreme în temniță, până când un alt dregător, Maxim, l-a scos de acolo și l-a îndemnat să se lepede de Hristos.
După moartea lui Laodichie sfântul a fost chinuit de prințul Talasie și proconsulul Maxim. Astfel fiind dat la fiare, acelea nu-i stricară nimic. Văzând aceste minuni tot poporul a strigat ca să-l elibereze, fapt pentru care și a fost trimis către stăpânitorul Filipisie, la Perintos cetate a Traciei ( acum se cheamă Iraclia). Și de acolo a fost trimis în localitatea Bizantium, locul în care avea să se construiască de către împăratul Constantin viitoarea capitală a imperiului, Constantinopolul. La Constantinopol a îndurat multe ocări, presiuni și chinuri, care nu l-au intimidat Sfântul Sfințit Mucenic Mochie pentru a renunța la dreapta credință. Văzând chinuitorii că mulți dintre cei prezenți, care asistau la aceste torturi încep să creadă în Hristos și să dorească să se încreștineze, au hotărât să îi taie capul Sfântului Mucenic Mochie în data de 11 mai 295. Creștinii nu au uitat curajul Sfântului și în memoria lui au construit biserici care au purtat hramul Sfântului Mucenic Mochie.
Jertfa Sfântului Mochie, la fel ca jertfa tuturor martirilor vechi sau noi ai Bisericii reprezintă momente istorice care sunt serbate an de an de binecredincioșii creștini. Momente de har, momente de binecuvântare, prin care suntem întăriți în credință, din care învățăm cum dragostea de Dumnezeu biruiește moartea.
Detalii despre viața și petrecerea Sfântului Mochie ni s-au păstrat din cuvânt elogios scris de către un anume monah Mihail.
Deasupra mormântului său, încă de timpuriu, s-a înălțat o biserică dedicată lui, ctitoria fiind atribuită chiar împăratului Constantin. Biserica se afla în partea de vest a Constantinopolului. Tot în acea biserică a fost înmormântat în 402 Dioscor, unul dintre celebrii monahi numiți „frații lungi” persecutați de Teofil al Alexandriei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Redacția Botoșani24.ro vă urează Paște Fericit! Hristos a înviat!

Publicat

Publicitate

Hristos a Înviat!

Cu ocazia celei mai însemnate sărbători a creștinătății, vă transmitem cele mai calde gânduri și urări de bine. Paștele este momentul renașterii, al speranței și al iubirii, o sărbătoare a luminii care ne amintește de puterea credinței și a sacrificiului făcut din dragoste pentru omenire.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă liniște în suflet, pace în familie și clipe pline de armonie alături de cei dragi. Să întâmpinați Sfintele Paști cu inimile deschise, cu recunoștință și iubire!

Să aveți parte de sănătate, împliniri și Sărbători pline de lumină!
Paște Fericit alături de cei pe care îi iubiți!

Redacția Botoșani24.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache: Sfintele Sărbători să vă facă viaţa frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Cu ocazia Învierii Domnului vrem să vă urăm toate cele bune: lumina în suflet, dragoste și sănătate. 

Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!

Sfintele Sărbători să vă facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.

Un Paste Fericit! Hristos a înviat!”, a transmis primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis: Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă clipe magice alături de cei dragi!

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Hristos a Înviat ! Paște Fericit !

Sărbătoarea Paștelui reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

Este un moment de pace sufletească, de interiorizare, de împăcare, de bucurie.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!

Să aveți un Paște fericit! Sărbători fericite!”, a transmis primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte: Lumina cea pururea vie a Învierii lui Hristos să vă lumineze sufletul cu pace

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Lumina cea pururea vie a Învierii lui Hristos să vă lumineze sufletul cu pace, să vă umple inima de bucurie cerească și să vă călăuzească spre toată fapta cea bineplăcută Lui.

Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet. Hristos a Înviat!”, a transmis primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending