Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor

Publicat

Publicitate

Sfântul a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăraților Constantin cel Mare (306-337), Constantius II (337 – 361) și Iulian Apostatul (361-363). Sfântul Constantin cel Mare, a oprit prigoanele împotriva creștinilor, dând deplină libertate Bisericii lui Hristos, prin Edictul de la Mediolanum (Milano) din anul 313. Sfântul Sfințit Mucenic Marcu încuviințat fiind cu o credință creștină de neclintit a reușit să dărâme mai multe temple păgâne, zidind pe locul lor nenumărate biserici, fapt pentru care păgânii îl urau de moarte.

Astfel a adus mulțime de popor pe calea mântuirii, atât prin predicile sale pline de har, cât și prin pilda propriei sale vieți curate. Pentru aceasta, a fost sfințit Episcop în cetatea Aretuselor, din Siria. După pe tronul împărătesc a ajuns împăratul păgân Iulian Apostatul, a urmat o perioadă grea pentru creștini, deoarece au urmat multe persecuții împotriva acestora. Între cei care au suferit atunci a fost și Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor, care a fost torturat cu cruzime pentru faptul că nu a renunțat la credința în Hristos. Într-o prima fază, Sfântul Marcu s-a ascuns de cei care îl căutau și voiau sa îi facă rău.

Însă, aflând că foarte mulți semeni de-ai săi sunt torturați și trași la răspundere pentru faptele sale, decide să se predea păgânilor. Aceștia, ne având nici o teamă față de Dumnezeu, îl iau și îl dezbracă după care încep sa îl tortureze, aruncându-l în locuri pline de murdărie. niște ace lungi și groase care se foloseau la tricotatul manual. Ulterior îl acoperă din cap în picioare cu saramura, și îl ung cu miere. Îl ridică la cer folosind niște frânghii, lăsându-l pe Sfântul Sfințit Mucenic Marcu să fie ars de soarele verii.

Mierea de pe trupul sfanțului era menita să atragă toate insectele și albinele pământului. Supus la torturi inimaginabile, Sfântul Sfințit Mucenic Marcu a reușit să le biruie pe toate cu tărie, datorită evlaviei sale, refuzând totodată să ofere bani păgânilor să își rezidească templele idolești pe care acesta, împreună cu creștinii le dărâmaseră și pe locul lor construiseră biserici. Pentru răbdarea lui a reușit să biruie prin gând și prin faptă deoarece, păgânii, văzând că Marcu suferă toate chinurile la care este supus cu putere și credință, se convertesc la creștinism.

Murind împăratul Iulian într-o campanie militară, persecuțiile au încetat, iar Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor, a fost eliberat. Însă, din cauza multor suferințe îndurate, Sfântul Sfințit Mucenic Marcu și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu la scurt timp după eliberare în data de 29 martie.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Polițistul Alex Rățoi, rănit grav în timpul serviciului, împlinește 25 de ani. Lupta lui continuă la o clinică din Târgu Mureș. Putem să dăm o mână de ajutor

Publicat

Publicitate

“Hai la sediu, Alex!”

Colegul nostru, Alexandru Rațoi, a împlinit 25 de ani. Ar fi trebuit să fie o zi plină de bucurie alături de familie și colegi, dar viața i-a pus în față o provocare grea. În urmă cu un an, un accident rutier petrecut în timpul serviciului, l-a adus în fața unei lupte pe care o duce zi de zi – lupta pentru a redeveni tânărul plin de viață cu care eram obișnuiți.

Alex este acum internat într-o clinică de recuperare din Târgu Mureș, unde face progrese, dar mai are nevoie de timp și de sprijin. Din păcate, costurile sunt mari, iar familia lui face eforturi uriașe pentru a-i asigura tratamentele necesare.

Mama lui, cea care este zilnic lângă el, își pune toată speranța în faptul că Alex va învinge și va reveni alături de noi.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani îi sunt alături, contribuind fiecare cum poate pentru a-l sprijini.

Cu ocazia zilei lui de naștere, colegii săi, care i-au fost mereu alături la serviciu, i-au făcut o surpriză și l-au vizitat la clinică.

Publicitate

Ei sunt cei care erau de serviciu cu Alex în seara accidentului. Cu 20 de minute înainte de a ieși din tură, amândoi i-au spus: “Hai la sediu, Alex!” Competitiv și ambițios din fire, Alex le-a răspuns că vrea să mai muncească puțin. După câteva minute, au fost sunați să intervină la un accident rutier – victima era Alexandru.

De atunci și până în prezent, colegii săi au fost un sprijin real și necondiționat pentru el și familia sa.

Lupta lui Alex continuă, iar noi suntem alături de el și așteptăm ziua în care va reveni acasă, printre colegi!

Cei care doresc să-l sprijine pe Alex pot face o donație în contul mamei sale, Rațoi Cătălina:
RO25 BRDE 070S V476 9063 0700

Citeste mai mult

Economie

ANOFM: 117 programe de formare profesională, în martie, la nivel național

Publicat

Publicitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în luna martie, 117 programe de formare profesională pentru 1.719 de persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, informează instituția într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: agent de securitate – 162 de persoane; referent resurse umane – 142 de persoane; lucrător comercial – 140 de persoane; ajutor bucătar – 84 de persoane; operator introducere, validare și prelucrare date – 84 de persoane; ospătar (chelner) – 84 de persoane; cofetar – 70 de persoane; instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze – 70 de persoane; competențe de comunicare în limba română – 56 de persoane; inspector în domeniul securității și sănătății în muncă – 56 de persoane.

Județele în care, în luna martie 2025, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanți, sunt: Brașov (pentru 126 de persoane), Dâmbovița (pentru 98 de persoane) și Municipiul București (pentru 98 de persoane). AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

IȘJ Botoșani: Lista posturilor/ catedrelor vacante/rezervate complete și incomplete pentru anul școlar 2025-2026

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a publicat astăzi, pe pagina web și la sediul instituției, Lista posturilor/ catedrelor vacante/rezervate complete și incomplete pentru anul școlar 2025-2026.

https://isjbotosani.ro/categorie/mobilitate-personal-didactic-2025-2026/lista-posturi-vacante-rezervate-mobilitate-personal-didactic-2025-2026

„Pentru anul școlar viitor, la nivelul județului Botoșani, au fost publicate 1920 de posturi/catedre vacante/rezervate: 185 pentru angajare pe perioadă nedeterminată și 1735 pentru angajare pe perioadă determinată. Din cele 1735, 320 de posturi sunt complete, iar 1415 sunt incomplete. ” a declarat domnul profesor Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Trușești: Trei persoane, printre care și un copil de 1 an, au avut nevoie de îngrijiri medicale

Publicat

Publicitate

Trei persoane, printre care și un copil de 1 an, au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs pe DN 29 D, în localitatea Trușești, în urmă cu puțin timp. În eveniment a fost implicat un singur autoturism, în care erau cinci persoane.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe SAJ. Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Trei persoane au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending