Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești

Publicat

Publicitate

Venerabilul Mitropolit Antim Ivireanul era de loc din Iviria (Georgia). Părinţii săi, Ioan şi Maria, i-au pus din botez numele Andrei. Ajungând din tinereţe rob la turci, a stat mulţi ani în Constantinopol, învăţând limbile greacă, arabă şi turcă, precum şi meşteşugul sculpturii, al picturii şi al broderiei. În anul 1690 este adus în Ţara Românească de voievodul martir Constantin Brâncoveanu.

Aici a învăţat meşteşugul tiparului de la Episcopul Mitrofan, iar după câţiva ani s-a călugărit şi a fost hirotonit preot. Între anii 1691-1694 a condus tipografia domnească de la Bucureşti şi a tipărit trei cărţi. Între anii 1694-1696 a întemeiat o nouă tipografie la Mănăstirea Snagov. Între anii 1696-1701 a fost egumen al acestei mănăstiri tipărind 14 cărţi, dintre care patru în limba română, iar celelalte în limbile greacă, slavonă şi arabă. Între anii 1701-1705 a condus din nou tipografia domnească din Bucureşti, tipărind 15 cărţi, îndeosebi cărţi de slujbă. Între anii 1705-1708 a fost episcop la Râmnicu-Vâlcea, întemeind aici prima tipografie. Timp de trei ani a tipărit la Râmnic 10 cărţi, dintre care 7 în limba română.

Între anii 1708-1716 a fost mitropolit al Ţării Româneşti, întemeind noi tipografii şi tipărind încă 19 cărţi, dintre care 12 cărţi în română. În toamna anului 1716 a fost închis, la porunca turcilor, caterisit şi trimis în surghiun la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai. Pe cale a fost martirizat de ostaşi şi aruncat în râul Tungia, lângă Adrianopol. Acest fericit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind de mic înstrăinat din pământul părinţilor săi şi după ce suferi grele ispite între păgâni, a fost călăuzit de Hristos în pământul românesc.

Astfel, aici şi-a găsit a doua patrie, cu părinţi şi fraţi şi toată mângâierea Duhului Sfânt. Luând jugul lui Hristos la Mănăstirea Snagov, ieromonahul Antim a ajuns călugăr iscusit şi tipograf neîntrecut în Ţara Românească. Timp de 15 ani, până a fost făcut episcop, a întemeiat două tipografii şi a tipărit zeci de cărţi bisericeşti în limbile română, greacă, arabă şi slavonă, dovedindu-se cel mai mare tipograf al ţării noastre în secolele XVII şi XVIII.

Cărţile lui s-au răspândit în toate provinciile româneşti, ajungând până în Athos, în Grecia, la Constantinopol, Ierusalim şi Sinai, în Siria şi Iviria, căci era un devotat slujitor al lui Hristos şi apărător al Bisericii Ortodoxe. Dimensiunea panortodoxă a activităţii culturale a Sfântului se descoperă şi în rolul pe care l-a avut prin acordarea unui ajutor deosebit altor popoare creştin-ortodoxe, aflate sub stăpânire otomană, pentru dezvoltarea culturală și spirituală a acestora, prin cărți tipărite în limbile greacă și slavonă, prin punerea bazelor primei tipografii cu caractere georgiene întemeiate la Tbilisi (1709) și prin dăruirea unei tipografii cu caractere arabe Patriarhiei de Antiohia (1706), după ce a tipărit la Mănăstirea Snagov Liturghierul greco-arab (1701).

Pentru toate aceste lucrări de povățuire, de zidire sufletească și materială în cuprinsul Țării Românești şi în alte ţări, precum și ca o recunoaștere a vieții sale jertfelnice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a numit anul 2016 ca An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer beat din Suceava, dat jos de la volan de polițiștii din Bucecea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Bucecea au oprit pentru control, pe drumul public din Bucecea, un autoturism condus de un bărbat, de 48 de ani, din județul Suceava.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: arhivă

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 20 de ani, din Dorohoi, reținut pentru că ar fi distrus o mașină

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din  Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii distrugere.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 18:00, a distrus elemente ale caroseriei unui autoturism care era parcat pe marginea părții carosabile, creând un prejudiciu de aproximativ 3.000 de lei.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Duhovnicul creștinilor din Tocileni, comuna Stăuceni, a trecut la cele veșnice

Publicat

Publicitate

Comunitatea ortodoxă din Botoșani este din nou în doliu, după ce părintele Octavian Poduț, duhovnicul creștinilor din satul Tocileni, a trecut la cele veșnice în această dimineață. Părintele ar fi suferit un infarct, Lasă în urmă o biserică pe care a refăcut-o din temelii, dar și un proiect care abia primise binecuvântare de la ierarh, o nouă biserică.

Credincioșii din Tocileni au făcut front comun în jurul părintelui Marian Octavian Poduț, care a slujit în comunitate  44 de ani, fiind hirotonit de PF Teoctist și trimis în localitatea unde s-a născut patriarhul să facă misiune și să propovăduiască credința ortodoxă, să construiască biserici în inimile credincioșilor.

A găsit în Tocileni o biserică din cimitir care stătea să cadă, a transformat-o într-un lăcaș adevărat și a venit vremea să construiască o biserică nou-nouță cu bănuțul văduvei, dar și cu sprijinul unor persoane care acordă ajutor consistent, printre acestea regăsindu-se membrii familiei Timofte. Zidirea unei biserici este un moment deosebit în viața unei comunități. În vremurile noastre, în care o mulțime de minciuni sunt impuse ca adevăruri, este important  ca în inima satului să se predice cuvântul adevărului, care este cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Eveniment

NOVA APASERV Botoşani ajustează de la 1 ianuarie 2025 prețurile și tarifele la serviciile de apă și de canalizare/epurare

Publicat

Publicitate

În conformitate cu prevederile legale, S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani are obligația întocmirii și implementării planului de afaceri, a strategiei tarifare și a strategiei privind redevența și investițiile în infrastructura de apă și apă uzată pentru perioada 2024-2028.

Strategia de tarifare aferentă Planului de afaceri are drept scop asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea de către operatori a programelor de investiţii multianuale de întreținere, reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi de canalizare existente, precum şi înfiinţarea de noi sisteme, care să conducă la implementarea, în aria de operare, a strategiei Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Botoșani, cu privire la serviciile de apă și de canalizare-epurare.

O altă obligație legală este ca din prețuri și tarife să se constituie Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID) – fond care este principala sursă proprie a operatorilor pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată.

O componentă esențiala în preturile și tarifele actuale o constituie redevența. In acest sens, prin Planul de afaceri, operatorul a elaborat Strategia privind redevenţa prin includerea graduală în preţuri şi tarife a nivelului echivalentului amortizării patrimoniului public, ţinând cont de perioadele de amortizare stabilite conform legislaţiei în vigoare şi de gradul de suportabilitate al populaţiei. Procentul actual din amortizare inclus in tarif prin intermediul redevenței este de 34% față de cel initial ( înregistrat în anul 2023) care a fost de aproximativ 17% și va  ajunge la finele anului 2028 la 50%,

Din prețurile și tarifele actuale, un procent de 25,4% se acumulează în fondul IID, urmând ca până în anul 2029, acest procent să ajungă la un nivel de 37,3%.

Strategia tarifară constituie și condiție obligatorie pentru finanțarea proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri nerambursabile.

Publicitate

Menționăm faptul că strategia de tarifare aferentă planului de afaceri se stabileşte prin raportare la rata de suportabilitate a populaţiei pe întreaga perioadă de reglementare economică, pornind de la preţurile şi tarifele iniţiale şi realizând o prognoză a evoluţiei acestora, atât în termeni reali, cât și în raport cu rata inflației, pe baza cheltuielilor de operare şi întreţinere, a cheltuielilor cu redevenţa, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, a cheltuielilor pentru protecţia mediului, a cheltuielilor financiare asociate creditelor contractate, a cheltuielilor derivând din contractul de delegare a gestiunii, precum şi a unei cote de profit rezonabil, care, conform prevederilor legale, va fi reinvestit în rețelele de apă și de canalizare

În conformitate cu strategia de tarifare aferentă Planului de afaceri pentru investițiile în infrastructura de apă și apă uzată dezvoltate de operatorul regional S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani., avizată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.) prin Avizul conform nr. 1353 din data de 15.03.2024 și aprobată prin Hotărârea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Botoșani nr.199/22.04.2024, rațiunea necesității de ajustare a prețurilor și tarifelor rezidă din nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor și a formulei de ajustare  și presupune ajustări tarifare ale prețurilor și tarifelor în fiecare an, cel mai târziu la data de 01 ianuarie , atât în termeni reali, cât și cu inflația.

Începând cu data de 1 ianuarie 2025 S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani,. va ajusta prețurile pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii în alte sisteme de operare, precum și tarifele de canalizare-epurare, pentru întreaga arie de operare.

Noile prețuri și tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice,  prin Decizia nr. 322/17.12.2024, care prevede că acestea se vor aplica  începând cu data  01 ianuarie 2025.

Prețurile/tarifele pentru serviciile de alimentare cu  apă și canalizare practicate de la 1 ianuarie 2025 de S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani. vor fi următoarele:

 

 

 

Preţ/Tarif unic

pentru toate categoriile de utilizatori

(exclusiv T.V.A.)

lei/mc lei/litru Diferente valorice lei/mc
Apă potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru întreaga arie de operare 8,41 0,00841 0,19
Apă potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii, pentru întreaga arie de operare 3,89  0,00389 0,16
Canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare 6,20  0,00620  0,14

1 mc = 1000 litri

Astfel:

  • prețul apei potabile produsă, transportată și distribuită se va modifica de la 22 lei/mc fără T.V.A la 8,41 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;
  • prețul apei potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii se va modifica de la 3,73 lei/mc fără T.V.A la 3,89 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 4,28%;
  • tariful de canalizare-epurare se va modifica de la 6,06 lei/mc fără T.V.A la 6,20 lei/mc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;

Notă: Conform legislației fiscale în vigoare, cota de T.V.A aplicabilă pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare-epurare este de 9%.

Prețurile tarifele sunt valabile pentru toate localitățile în care S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani prestează servicii publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending