Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei

Publicat

Publicitate

Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală. Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte).

Văzând părinții putneni pe acest tânăr cu înţelepciune de bătrân şi viaţă aleasă, l-au rânduit a fi hirotonit preot la numai 17 ani, apoi a fost ales egumen al Mănăstirii Putna la vârsta de 25 de ani. În anul 1745 a fost ales episcop de Rădăuţi, unde a tipărit un Liturghier slavo-român și a înfiinţat o şcoală pentru învăţarea limbilor slavonă, greacă și română. După doar cinci ani, vrednicia şi râvna sa au fost hotărâtoare pentru mutarea sa în scaunul de mitropolit al Moldovei, la Iaşi. Între 1750 şi 1760 a desfăşurat o intensă activitate pastorală şi socială, promovând tiparul românesc şi veghind la traducerea de cărţi folositoare de suflet.

Reuşind să deschidă o tipografie, în 10 ani a tipărit 15 cărţi de slujbă şi învăţătură în limba română, care s-au folosit în bisericile şi mănăstirile din toate ținuturile locuite de români. Grija pentru românii din Transilvania, amenințați să-și lepede credința strămoșească, și-a manifestat-o atât prin tipărirea de cărți spre apărarea dreptei credințe, cât și prin hirotonirea de preoți și trimiterea de antimise în parohiile lipsite de păstori sufletești, în Maramureș și în ținutul Clujului. Sfântul Iacob s-a îndurerat pentru neştiinţa de carte a păstoriţii săi, deoarece, după cum spunea, „din creşterea copiilor, ca dintr-o rădăcină bună sau rea, toată viaţa curge”.

De aceea a înfiinţat şcoli și a tipărit cărţi de învăţătură și de slujbă, dând la lumină primul Abecedar românesc (Bucvar) și înfiinţând, pentru copiii satului Putna, prima şcoală elementară rurală din Moldova. A dispus traducerea Vieţilor sfinţilor, care sunt adevărate manuale în care orice om, de orice vârstă, fire şi stare, îşi poate afla un model de viaţă, dar în vremea păstoririi sale s-a reușit doar traducerea primelor 6 din cele 12 volume. Pe lângă purtarea de grijă faţă de Mănăstirea Putna şi aşezămintele ei, Mitropolitul Iacob a ajutat şi alte mănăstiri şi biserici, cum ar fi Mănăstirea Doljeşti, biserica Sfântul Dumitru din Suceava, Catedrala episcopală din Suceava şi Catedrala mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea şi spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi și altele. În vremea domniilor fanariote, a intervenit, împreună cu ceilalţi ierarhi ai ţării, pentru eliminarea unor forme de asuprire (desființarea veciniei în 1749) și a unor biruri împovărătoare (desființarea vădrăritului în 1756), în primul rând a văcăritului (în 1757), legând cu blestem pe domnii ţării să nu revină asupra acestora.

Ca un făcător de pace și ocrotitor al poporului, Mitropolitul Iacob a cerut, în anul 1758, hanului tătarilor să înceteze prădarea Moldovei, iar în anul următor a potolit o răscoală a poporului, impunând domnitorului să îndeplinească unele cerințe, pentru pacificarea țării. A mustrat adesea pe unii conducători din acei ani, din pricina cărora, în cele din urmă, a fost silit să-și lase scaunul mitropolitan în anul 1760, nevrând să îngăduie impunerea din nou a dărilor împovărătoare. Petrecând ultima parte a vieţii la mănăstirea sa de metanie, Mitropolitul Iacob a continuat actele de ctitorire începute în perioada cât a fost mitropolit în scaun, devenind astfel al doilea mare ctitor al Putnei, întărind-o duhovnicește şi material.

Astfel, ea a devenit unul dintre stâlpii Ortodoxiei românești în vremurile grele ce aveau să vină odată cu răpirea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în anul 1775. Retragerea la mănăstire i-a fost prilej Sfântului Iacob de adâncire în rugăciunea curăţitoare şi luminătoare de suflet. El a spus acest cuvânt despre rugăciune: „Dumnezeiasca rugăciune, aducând lumina lui Hristos în sufletele noastre şi risipind dintru dânsul negura ce-l vatămă pe el, îl face mai apoi cu mult mai luminat decât soarele, căci aievea ştiut este că cel ce vorbeşte cu Dumnezeu este mai sus de moarte şi de stricăciune”.

Publicitate

Simțindu-și sfârșitul aproape, după Paștile anului 1778 a mers la Sihăstria Putnei şi a primit tunderea în marea schimă prin mâna duhovnicului său, Sfântul Cuvios Natan, luând numele de Eftimie. După patru zile, pe 15 mai 1778, a trecut cu pace la Hristos Domnul. A fost înmormântat în pridvorul mănăstirii sale de la Putna, ca nou ctitor al ei.

Purtându-şi cu sârguință şi cu vrednicie crucea slujirii arhiereşti, şi cu blândeţe şi smerenie pe aceea de a fi prigonit pentru dreptate, jertfindu-se pe sine pentru poporul încredințat lui spre păstorire, Mitropolitul Iacob şi-a închinat întreaga viaţă slujirii Bisericii, luminării poporului prin școală şi tipar, apărării celor nedreptăţiţi şi povățuirii sufletelor spre mântuire, rămânând în amintirea poporului credincios drept „păstorul celor săraci şi smeriți, care a dus o viaţă de Sfânt”. De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea mitropolitului Iacob Putneanul în rândul Sfinților, cu zi de prăznuire la 15 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vechimea în muncă s-a scumpit de la 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

De la 1 ianuarie 2025, vechimea în muncă a suferit o modificare semnificativă în România, având în vedere că se vor aplica noi reglementări privind calculul acesteia. Măsura vizează ajustarea sistemului de calcul al pensiilor și a altor drepturi sociale, în concordanță cu modificările legale recente.

Romanii trebuie să dea mai mulți bani pentru plata retroactivă a contribuțiilor. De la data de 1 ianuarie 2025, plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensie va crește din cauza majorării salariului minim brut pe economie la 4.050 de lei. Astfel, angajații și angajatorii vor trebui să țină cont de aceste schimbări la raportarea și evidențierea perioadelor de activitate, ceea ce ar putea influența în mod direct valoarea drepturilor de pensionare și alte beneficii legate de vechimea în muncă.

Maria Andronache, Director Casa Județeană de Pensii Iași:

“Nu avem inca actul normativ emis dar din cate se vehiculeaza si in toata presa, aceasta crestere a cresterii valorii punctului de referinta se va produce la 1 ianuarie. Acest lucru inseamna ca acum avem in plata 81 lei, o crestere cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salarului mediu brut. Din cate am vazut si eu estimarile sunt ca de la 81 lei brut vom merge undeva spre 91 lei. Se aplica in sistem automat. Noi, Casa de Pensii nu vom emite niciun document de la 1 ianuarie, adica in sistemul informatic central pur si simplu se inlocuieste 81 de lei care apare pe cuponul de pensie cu noua valoare a punctului de referinta”

Maria Andronache, Director Casa Județeană de Pensii Iași:

“Vor fi situatii in care aplicand noua valoare la numarul total de puncte sa rezulte din calcul o pensie mai mica decat pensia minima si persoanele respective sa ramana in continuare in pensia minima. Si aici vorbim in special de pensionari mai tineri, care clar, neavand vechime mare in munca, n-au nici numar mare de puncte acumulate, pensii de urmas la fel.

Publicitate

Noua lege a pensiilor permite in continuare cumpararea de vechime ca si pe ordonanta anterioara, 6 ani maxim in anumite conditii. Sunt conditiile pe care oamenii le afla in momentul in care vin la noi si trebuie sa completeze o declaratie. Nu trebuie sa fi fost asigurata in perioada respectiva, sa cumpere vechimea dupa varsta de 18 ani, sa nu fi lucrat intr-un stat cu care Romania are acorduri sau regulamentul european. Sunt mai multe conditii acolo dar in principiu legea perimite cumpararea de vechime cu plata intr-un an de zile”

În prezent, suma plătită pentru o lună de vechime este de 925 lei, însă odată cu creșterea salariului minim brut pe economie, contribuția va crește și ea. Astfel, contribuția va fi calculată la 25% din salariul minim brut, ceea ce va duce la o majorare semnificativă a costului achiziționării vechimii. Această schimbare va afecta persoanele care doresc să își completeze perioadele de vechime pentru pensie sau alte drepturi sociale.

Citeste mai mult

Eveniment

Teatrul „Vasilache” Botoșani angajează. Detalii despre concurs

Publicat

Publicitate

Teatrul Vasilache organizează concurs, pe durată determinată de 1 an, pentru ocuparea postului vacant (post unic) de maestru lumini sunet, treaptă prof. III.

Condiții specifice
– Studii medii absolvite cu diploma de bacalaureat
– Vechime în muncă / specialitate: minim 6 luni
– Cunoștințe operare PC (cunoașterea cel puțin a unui program de procesare sunet, lumini)
– Cunoștințe în domeniul procesării luminii și a sunetului
– Disponibilitate la program de lucru repartizat inegal, zilele de sâmbătă și duminică și sunt considerate zile lucrătoare, repausul săptămânal fiind acordat în alte zile ale săptămânii
– Disponibilitate pentru deplasări (turnee în țară și străinătate)

Condiţiile generale, calendarul concursului, conţinutul dosarului, bibliografia şi tematica pot fi consultate accesând link-ul  https://posturi.gov.ro/anunt/maestru-lumini-sunet-treapta-prof-iii-2/https://posturi.gov.ro/anunt/maestru-lumini-sunet-treapta-prof-iii-2/ sau la sediul Teatrului „Vasilache”

Citeste mai mult

Eveniment

Tragedie la Suceava! Un bărbat a murit după ce un microbuz cu şapte persoane s-a răsturnat. S-a activat Planul Roşu de Intervenţie

Publicat

Publicitate

Cinci persoane vor fi transportate la spital în urma accidentului produs vineri dimineaţă pe DN 17A între localităţile Vatra Moldoviţei şi Ciumârna, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

O altă persoană este inconştientă şi i se aplică manevre de resuscitare, iar cea de-a şaptea persoană refuză transportul la o unitate medicală.

Un microbuz, în care se aflau şapte persoane, a ieşit, vineri dimineaţă, în afara părţii carosabile, pe raza localităţii Ciumârna.

Potrivit ISU, pentru o optimă gestionare a situaţiei, la nivelul judeţului Suceava s-a activat Planul Roşu de Intervenţie.

Astfel, la faţa locului, echipajele operative intervin cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare, trei ambulanţe SMURD şi patru echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Toate cele şapte persoane implicate în evenimentul rutier sunt adulte. Două dintre victime au rămas încarcerate.

Publicitate

„Una dintre persoanele încarcerate a fost extrasă şi predată echipajelor medicale. Cea de-a doua persoană încarcerată este în stare de inconştienţă. A fost şi ea extrasă şi au început manevrele de resuscitare”, au precizat oficialii ISU. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Poșta Română închide oficiile tradiționale, dar lansează o licitație de 27 de milioane de lei

Publicat

Publicitate

Poșta Română face un pas major în transformarea sa, anunțând închiderea treptată a tuturor oficiilor poștale, spații considerate „lipsite de viitor” de către directorul general, Valentin Ștefan. În acest context, compania lansează o licitație publică cu o valoare estimată la 27,5 milioane RON pentru modernizarea logisticii. Poșta Română a lansat o licitație publică ce vizează achiziția a trei sisteme automate de sortare a coletelor, care vor fi instalate în hub-urile regionale din Constanța, Ploiești și Craiova. Acesta reprezintă o investiție strategică pentru automatizarea proceselor logistice și digitalizarea infrastructurii Poștei.

Poșta Română, unul dintre cei mai vechi furnizori de servicii publice din țară, se află într-un moment de schimbare. Compania își propune să renunțe la modelul tradițional de operare prin închiderea oficiilor poștale și să investească în digitalizare și eficiență. În acest sens, Poșta a lansat o licitație publică, vizând automatizarea logisticii în trei hub-uri regionale majore.

Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române, a anunțat că toate oficiile poștale ale companiei vor fi închise treptat, explicând că acestea nu mai sunt profitabile. „Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că avem oameni pentru care avem o datorie morală. Sunt oameni care au lucrat 30-40, unii chiar 50 de ani pentru companie și nu poți să le spui: de mâine caută-ți de lucru. Adevărul este că aceste oficii nu mai au niciun viitor economic. Ne gândim să le transformăm în surse de venit prin închiriere, ceea ce ne-ar aduce mai mulți bani decât din vânzarea de timbre,” a declarat acesta, adăugând că decizia vine în contextul necesității de a moderniza și de a orienta Poșta Română spre viitor.

Această decizie afectează rețeaua de peste 5.000 de subunități poștale, care vor fi înlocuite cu alte surse de venit, cum ar fi închirierea spațiilor. „Vom face mai mulți bani din închirierea acestor spații decât din vânzarea de timbre,” a adăugat Ștefan.

Lansată oficial pe 23 decembrie 2024, licitația publică are ca obiect achiziția a trei sisteme automate de sortare a coletelor. Valoarea licitației este de 27,5 de milioane de lei fără TVA, iar obiectivul este automatizarea proceselor logistice și digitalizarea operațiunilor Poștei. Locațiile hub-urilor vor fi la: Constanța, cu un sistem de sortare cu 100 de ieșiri și capacitate de 7.000 colete pe oră; Ploiești, cu un echipament cu 22 de ieșiri și capacitate de 3.000 colete pe oră; Craiova, cu detalii asemănătoare celei din Constanța. Durata contractului este de 24 de luni, incluzând și mentenanță pentru doi ani.

Sistemele vor putea procesa colete cu greutăți între 2 și 30 de kilograme, contribuind astfel la reducerea timpiilor de livrare și la creșterea eficienței operaționale. Acest proiect este considerat important pentru transformarea Poștei Române într-un furnizor competitiv pe piața curieratului, de când au apărut firmele de curierat. Automatizarea proceselor logistice va permite companiei să se alinieze standardelor internaționale și să răspundă mai bine nevoilor clienților.

Publicitate

Valentin Ștefan a subliniat că aceasta este doar o parte dintr-un proces mai amplu de modernizare: „Poșta are 162 de ani și a trecut prin numeroase schimbări. Este momentul să facem un pas curajos spre viitor.”

stiridinbucovina.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending