Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice

Publicat

Publicitate

Sfântul Gherasim din Kefalonia (1506-1579), prin aspre nevoințe, post îndelungat și rugăciuni nesfârșite a dobândit prin harul ceresc darul vindecării de boli și al alungării duhurilor necurate, ajungând în timpul acestei vieți pământești pe treptele celor mai înalte virtuți: smerenie, blândețe, răbdare. Sfântul Gherasim din Kefalonia, sau cum mai este numit, “Noul Pustnic al Kefaloniei”, s-a născut în satul Trikkala din peninsula Peloponez la începutul secolului al XVI-lea.

Provenea din nobila și cunoscuta familie Notara, părinții săi numindu-se Dimitrie și Kali, iar bunicul său, Luca Notara a fost prim ministru al Imperiului Bizantin. Deși ar fi putut duce evident o viață fără griji materiale datorită descendenței sale nobile, Sfântul Gherasim a refuzat un astfel de trai al plăcerilor trecătoare, urmând calea nevoinței întru Hristos.

De tânăr s-a călugărit cu numele de Gherasim (după Sfântul Gherasim de la Iordan, care a trăit în secolul al V-lea) în insula Zakintos. A urmat drumul Muntelui Athos, unde a primit Schima Mare, trăind ca pustnic într-o peșteră din zona pustie Kapsala. Primind binecuvântarea starețului, a simțit chemarea locurilor sfinte, plecând astfel la Ierusalim ca pelerin, unde a trăit timp de 12 ani, închinându-se la Mormântul Mântuitorului. Aici, a fost hirotonit preot de către Patriarhul Gherman al Ierusalimului (1537-1579), cu care era înrudit.

Tot în această perioadă a vizitat locurile sfinte din Egipt (Muntele Sinai, Alexandria) și Siria (Antiohia, Damasc). Când simțea nevoia, se retrăgea în pustiul Iordanului, singur, în liniște, unde postea zile în șir. Necesitatea de a se retrage în rugăciune îl va determina să părăsească Ierusalimul în jurul anului 1548 și va călători în insula Creta, unde va rămâne timp de doi ani. În zona Zakyntos va trăi o perioadă de cinci ani în post aspru, hrănindu-se numai cu ierburi: “…ca unul fără de trup în trup se lupta și întărit de puterea dumnezeiască jumătate de săptămână mânca dovleac fără sare, iar în cealaltă vreme rămasă lintea era hrana lui, și acestea fără pâine înmuiată” – (ieromonahul Mitrofan).

În anul 1555 revine pe meleagurile natale din Kefalonia unde, primii cinci ani i-a petrecut într-o peșteră din regiunea Lassi. Apoi, în jurul anul 1560, Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a mutat în Omala, o regiune centrală a Kefaloniei, în zona muntoasă de lângă Valsamata (la 20 km la Est de Argostolion), unde a restaurat o veche biserică închinată “Adormirii Maicii Domnului” și înființează o mănăstire de maici pe care a numit-o “Noul Ierusalim”.

Prin purtarea sa de grijă și a maicilor mănăstirii, locașul sfânt devine un important centru de binefacere, fiind un loc de salvare al celor nevoiași, Sfântul Gherasim din Kefalonia dobândind aici renumele de vindecător de boli și izgonito de duhuri necurate. Tot ieromonahul Mitrofan îl descria pe Sfântul Gherasim astfel: “Mari lupte a săvârșit prin postire și chinuindu-și trupul și prin privegheri de toată noaptea.” Prin harul Duhului Sfânt, Sfântul Gherasim din Kefalonia și-a prevăzut sfârșitul și simțindu-l aproape, le-a binecuvântat pe maici, trecând la cele veșnice în data de 15 august 1579 de marele hram al Adormirii Maicii Domnului, hramul propriei mănăstiri.

Publicitate

Ultimele clipe din viața pământească i-au fost vegheate de părinții Ioanichie și Gherman și de stareța Laurentia iar, după o noapte de priveghi, a fost îngropat în apropierea zidului sudic al bisericii. Se pare că ultimele cuvinte ale Sfântului Gherasim ar fi fost: “Τεκνία ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε” (“Trăiește în pace cu tine însuți, ca un copil și nu te gândi la lucruri înalte”). După împlinirea a doi ani de la adormirea sa, mormântul său a fost deschis în 1581, trupul Cuviosului Gherasim fiind aflat neputrezit. În acele timpuri, insula Kefalonia se afla sub stăpânirea Republicii Venețiene încă din anul 1500. În acele împrejurări, autoritățile catolice venețiene, care erau sceptice cu privire la sfințenia Sfântului Gherasim ca urmare a dezgropării sale înainte de trecerea a trei ani, au dispus îngroparea trupului și apoi deshumarea lui după alte șase luni, în 1582. Și la cea de-a doua deshumare trupul Sfântului a fost găsit intact, bine mirositor și vindecător de boli cum fusese încă din timpul vieții. Sfântul Gherasim din Kefalonia a fost canonizat în iulie 1622 de către Patriarhia Constantinopolului, care era condusă atunci de patriarhul Chiril Lukaris.

Moaștele Sfântului au fost păstrate într-o raclă din sticlă îmbrăcată în argint, într-o bisericuță a mănăstirii de maici de pe insula Kefalonia, construită lângă un platan înalt care ar fi fost sădit chiar de Sfântul Cuvios Gherasim din Kefalonia. Chiar și astăzi este întreg și poartă veșmintele preoțești cu care a fost îngropat.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Slujbă arhierească la Bălușeni. PS Nichifor a sfințit casa parohială din localitate. Părintele Mihai Ciornei, hirotesit iconom stavrofor

Publicat

Publicitate

Credincioșii din Bălușeni au primit, sâmbătă, în mijlocul lor un îndrăgit ierarh care a onorat un eveniment intens așteptat de comunitate: sfințirea Casei Parohiale „Sf. Nicolae” din din localitate.

După oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în biserica Parohiei Bălușeni, a fost  sfințită Casa parohială.  Preacucernicul părinte Bucătariu  Mihai-Gabi Ciornei, pentru străduința în realizarea acestui edificiu, a fost ridicat la treapta de iconom stavrofor. La eveniment au participat pe lângă soborul de preoți și numeroși credincioși  mai multe oficialități, evidențiindu-se președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Lucrările s-au realizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, desfășurându-se sub coordonarea și cu purtarea de grijă a preotului paroh Mihai-Gabi Bucatariu Ciornei. Tot în această perioadă a fost zidit gardul împrejmuitor. În proximitatea casei parohiale, a fost construită o troiță acoperită și a fost amenajată și fântâna.

Toate aceste lucrări su fost posibile prin jertfa și ostenirea credincioșilor din parohie, cu implicarea membrilor Consiliului și Comitetului parohial, cu sprijinul oferit din partea primăriei și consiliului local al comunei Bălușeni, precum și prin dărnicia altor donatori și binefăcători.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Când vor primi elevii banii pentru BURSELE ȘCOLARE în luna noiembrie. Calendarul și sumele pe tipuri de bursă

Publicat

Publicitate

Toți elevii din România urmează să primească banii pentru prima bursă acordată în acest an școlar 2024 – 2-25. Plata este programată pentru luna noiembrie, potrivit metodologiei comunicate de minister, relatează alba24.ro.

Unii profesori reclamă însă că stabilirea burselor este una dintre problemele care le aglomerează activitatea. În special în școlile mici, dacă sunt implicate în comisiile de acordare a burselor, cadrele didactice au de îndeplinit responsabilități suplimentare, precum analiza documentelor.

„Sunt unele lucruri care ne solicită competențe juridice, pe care noi nu le avem”, a declarat, pentru edupedu.ro, un învățător care face parte din comisia de acordare a burselor.

De asemenea, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că bursele sunt cea mai mare problemă pentru cadrele didactice, la început de an școlar.

„Dacă îi întrebați pe colegii din școli care a fost cea mai mare problemă acum, la început de anul școlar – bursele. Este o adevărată nebunie. Colegii noștri sunt exasperați. Da, dar dacă nu ar mai face ei treaba asta, ar trebui să preia serviciul secretariat. Păi nu se poate, este imposibil așa ceva. Ne învârtim pur și simplu în cerc. E o nebunie, e o nebunie întreagă. Și atunci mai vreau și rezultate, vreau calitate cu niște oameni care trebuie să îmi facă hârtii peste hârtii”, a precizat Marius Nistor.

Publicitate

Când primesc elevii banii în luna noiembrie. Calendar

Potrivit metodologiei stabilite de minister, până în 23 septembrie, profesorii/diriginții au avut responsabilitatea de a informa părinții și elevii despre modul de acordare a burselor.

Până în 3 octombrie, elevii și părinții au trebuit să depună documente necesare pentru obținerea burselor (online sau la secretariatele unităților de învățământ). Este vorba despre certificate de naștere, foi matricole, adeverințe de venit etc.

Apoi, până în 20 octombrie (sau data de 20 a fiecărei luni), școlile transmit la inspectorate:

Publicitate
  • sumele estimate pentru plata burselor
  • numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Inspectoratele transmit aceste date la minister, până la data de 25 a lunii.

Prima tranșă de burse pe acest an școlar va fi plătită către elevi în 20 noiembrie. În general, plata se efectuează prin transfer bancar, în conturile indicate de către părinți sau elevi.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Burse școlare 2024-2025. Cuantum și sume estimate

bursă de excelență olimpică I (gimnaziu și liceu):

  • 750-3000 lei
  • pentru elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune/medalii asimilate la olimpiadele școlare internaționale, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute ME, Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret
  • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională

bursa de excelență olimpică II (gimnaziu și liceu):

    • 700 de lei
    • pentru elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației
    • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională

bursa de merit: 450 lei/lună

bursa de reziliență: 300 lei/lună

    • numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.

bursă socială: 300 lei/lună

bursă tehnologică: 300 lei/lună

bursa pentru susținerea participării școlare a mamelor minore: 700 lei/lună

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale / alte venituri obținute potrivit legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Greu de explicat: O icoană a scăpat aproape neatinsă într-o casă complet distrusă de flăcările unui incendiu la Botoșani

Publicat

Publicitate

Un incendiu care avut loc ieri la Botoșani și care a pus pe jar un întreg bloc de apartamente a scos la suprafață și un lucru aparent inexplicabil.

Singurul lucru care nu a ars în incendiul care a fost stins de pompierii ISU a fost o icoană, care a rămas intactă și care i-a pus pe gânduri pe pompierii de la Botoșani.

“Astăzi am fost martorii unui lucru greu de explicat… Într-o încăpere complet distrusă de flăcări, printre rămășițele arse, o icoană a rămas neatinsă. În ciuda intensității focului care a mistuit totul în jur, aceasta stă drept mărturie a puterii divine și a protecției de sus.

Nu există cuvinte pentru a descrie emoția simțită în acel moment. Poate că este doar o coincidență sau poate că este un semn că niciodată nu suntem singuri, chiar și în cele mai grele momente.

Această întâmplare ne reamintește că în viață, chiar și în mijlocul încercărilor, există speranță și credință. Cu toții avem ceva de învățat din această experiență.

Aveți grijă de dumneavoastră și cei dragi! Noi rămânem la datorie!”, au transmis pompierii de la Botoșani.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

ANM: Cod galben de ceaţă la Botoșani și în mai multe judeţe din Moldova

Publicat

Publicitate

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că duminică dimineaţă este ceaţă densă în mai multe zone din Moldova, dar și din Ardeal.

Meteorolgii au emis cod galben. O avertizare au emis şi administratorii drumurilor aflate în judeţele cu ceaţă.

Avertizarea cod galben anunţă că este vorba despre „ceaţă ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m şi izolat sub 50 m.”

La Botoșani sunt vizate localităţile Albeşti, Ştefăneşti, Coţuşca, Călăraşi, Avrămeni, Manoleasa, Santa Mare, Durneşti, Dobârceni, Mihălăşeni, Hăneşti, Ripiceni, Româneşti, Mitoc şi Adăşeni.

În judeţul Suceava este ceaţă în localităţile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Broşteni, Frasin, Vama, Păltinoasa, Fundu Moldovei, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Dorna-Arini, Crucea, Iacobeni, Sadova, Panaci, Poiana Stampei, Cârlibaba, Coşna şi Ciocăneşti.

Ceaţa afectează şi localităţile vasluiene Bârlad, Vaslui, Huşi, Zorleni, Stănileşti, Banca, Duda-Epureni, Pădureni, Văleni, Zăpodeni, Lipovăţ, Roşieşti, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Tutova, Hoceni, Albeşti, Griviţa, Costeşti, Bogdăneşti, Dimitrie Cantemir, Olteneşti, Tătărăni, Deleni, Băcani, Vutcani, Tanacu, Viişoara, Creţeşti, Dodeşti, Fruntişeni, Pogoneşti, Alexandru Vlahuţă, Ibăneşti, Bogdăniţa şi Ciocani.

Publicitate

Avertizarea este valabilă duminică până la ora 8.00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending