Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

Publicat

Publicitate

Acest cuvios a trăit în secolul al XIII-lea, pe vremea Imperiului româno-bulgar într-un sat de pe malul râului Lom, numit Basarabov. Încă de când era copil s-a făcut păstor de vite şi oi. Atunci paşii l-au dus către oamenii călugării, care vieţuiau în mănăstirile din apropierea satului. De la ei s-a deprins cu postul, înfrânarea, rugăciunea si cu viata retrasa de lume.

Nu după mult timp, lăsându-şi părinţii si fraţii si, „luându-şi crucea”, a intrat într-o mănăstire. Ajungând desăvârşit întru toate faptele bune, Dumnezeu a hotărât să-l mute către „cele de sus”. Cunoscând ziua mutării din viaţa aceasta, s-a aşezat între două lespezi de piatră, dându-şi sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Venind odată foarte mare apa Lomului, a dărâmat şi peştera unde odihneau sfintele sale moaşte. Acestea au ajuns sub apă, fiind acoperite de nisip şi prundiş, rămânând din multă vreme neştiute de nimeni.

Dar Dumnezeu a descoperit, prin îngerul Său, în vis unei copile bolnave, locul unde erau sfintele sale moaşte, spunându-i că, dacă părinţii ei îl vor scoate, ea va fi vindecată. Dimineaţa, trezindu-se copila, a povestit totul părinţilor şi, „adunându-se preoţi şi popor mult, s-au dus cu toţii la locul unde zăceau moaştele sfântului”, pe care găsindu-le întregi şi „strălucind ca aurul”, le-au scos cu mare evlavie din apă şi le-au dus în satul Basarabov. Aşezate în biserica satului, venind cu credinţă, atât fetiţa bolnavă, cât şi alţi mulţi oameni aflaţi în suferinţă, si atingându-se de trupul sfântului s-au făcut sănătoşi.

Publicitate

Fiind război între ruşi şi turci, între anii 1769-1774, de teamă ca nu cumva sfântul să cadă în mâinile păgânilor, generalul Petru Saltîkov a hotărât să-l trimită în Rusia. Când cortegiul a ajuns la Bucureşti, un dreptcredincios, anume Hagi Dimitrie, a stăruit pe lângă general rugându-l să nu înstrăineze sfintele moaşte, ci să le dăruiască ţării noastre, ca o mângâiere pentru toate suferinţele pricinuite de război. Înduplecat, generalul i-a făcut pe plac, dar a luat totuşi mâna dreaptă a sfântului şi a trimis-o la Kiev, unde se crede că se păstrează până în zilele noastre.

Primindu-le tot poporul cu mare cinste şi evlavie, au fost aşezate în Catedrala mitropolitană din Bucureşti, în luna iulie a anului 1774, în timpul păstoriri mitropolit Grigorie.

A fost canonizat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 27 octombrie 1955.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câinii din rasa Ogar, luați la ochi de polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu cei ai Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au organizat o acțiune pentru verificarea modului de respectare a legislației privind regimul câinilor din rasa Ogar.

 

Activitățile s-au desfășurat în comuna Vornicenii și au fost verificați 9 deținători de ogari și de câini din rase cu potențial agresiv,  fiind identificate 10 de exemplare canine, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 50.000 de lei.

Publicitate

 

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul de deținere a câinilor ogari, respectiv sterilizare și microciparea și pentru neasigurarea condițiilor de bunăstare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Trei persoane din Botoșani, reținute pentru braconaj în urma unei acțiuni de amploare a polițiștilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au desfășurat o acțiune de amploare pentru descurajarea și combaterea braconajului cinegetic, constând în vânătoarea practicată de persoane care nu dețin permis de vânătoare, transportul vânatului în mod ilegal, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uzul de armă fără drept.

 

Astfel, având în vedere cercetările care se efectuează în cadrul unui dosar penal privind infracțiuni de braconaj, la data de 7 noiembrie 2024, au fost puse în executare opt mandate de percheziție domiciliară, la persoane bănuite de comiterea faptei, din municipiul Botoșani, comuna Răchiți și com Bălușeni.

Publicitate

 

În urma activităților desfășurate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, patru autoturisme, cu o valoare de piață de aproximativ 40.000 euro, o armă de vânătoare, în valoare de 7.500 lei, un dispozitiv de vizualizat pe timp de noapte și termoviziune, în valoare de 1950 euro, 12 cartușe cu proiectil, cantitatea de  aproximativ 100 de kg de carne congelată, susceptibilă de a fi origine vânat, ce a fost predată D.S.V.S.A, în vederea expertizării.

 

Publicitate

Cu prilejul activităților desfășurate au fost identificate și controlate 24 de exemplare canine din rase cu potențial agresiv, dintre care 6 exemplare nu erau sterilizate, iar 14 nu erau microcipate, motiv pentru care a fost aplicată proprietarilor și o sancțiune de 10.000 de lei

 

De asemenea, trei persoane au fost conduse la sediul poliției, în baza unor mandate de aducere, ulterior, față de acestea fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi (PSD): „Investiții și locuri de muncă în județul Botoșani sunt soluțiile prin care tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate!”

Publicat

Publicitate

Social-democratul Marius Budăi fost ministru al Muncii și candidat pentru un nou mandat de parlamentar a anunțat astăzi că soluțiile pentru păstrarea tinerilor în țară și pentru revenirea acasă a celor plecați sunt prezentate concret și detaliat în programul de guvernare pe următorii 4 ani: autostrăzi și drumuri moderne care aduc investiții și locuri de muncă, sprijinirea dezvoltării producției, programe de calificare pentru angajați, scăderea taxelor la salariile mici și medii și creșterea salariului minim.

 

În întâlnirile pe care le am în județ în fiecare săptămână, botoșănenii mă întreabă cum va putea PSD să aducă înapoi tinerii plecați și să îi determine pe cei din țară să nu mai plece. Le-am spus că pe lângă investiții în infrastructura rutieră și susținerea producției locale avem programul TINERII RĂMÂN ACASĂ, care îi va ajuta pe tinerii din județul Botoșani să se dezvolte aici, acasă! Toate aceste soluții sunt reale și au început să fie puse în practică de colegii mei din actualul Executiv și vor fi continuate dacă PSD va intra din nou la guvernare de anul viitor”, a anunțat fostul ministru al Muncii.

Publicitate

 

Prima măsură este impozitul zero pe venit pentru tinerii cu vârsta până în 26 de ani, care au un salariu mai mic de 4.000 de lei și cei care au trei copii în întreținere.

 

Publicitate

Apoi este măsura de scutire de de la plata contribuției de asigurări sociale de 10% pentru tinerii care lucrează în timpul studiilor superioare.

 

Mai este Programul Student First Company, cu finanțări de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri în 4 ani de către studenți și crearea a 8.000 de locuri de muncă stabile.

Publicitate

 

Programul Primul student din familie pentru sprijinirea tinerilor din medii defavorizate să urmeze studii superioare și Programul pentru instalarea tinerilor în agricultură cu finanțare pentru susținerea a 4.000 de tineri care doresc să devină fermieri și activează pentru prima oară în agricultură.

 

Programe pentru ucenicie destinate tinerilor pentru sprijinirea antreprenorilor care au nevoie să angajeze personal calificat, urmând ca angajatorul să asigure calificarea la locul de muncă pentru cei angajați.

 

Toate aceste programe le-am discutat săptămâna aceasta la Parlament în Comisia de audiere a Comsiarului european desemnat de România, social-democrata Roxana Mânzatu, comisar pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Am rugat-o pe doamna comisar să susțină toate programele de calificare pentru tinerii din România prin Fondul Social European Plus, care este principalul instrument al Uniunii Europene pentru investiții în oameni și sprijinirea punerii în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale”, a precizat Marius Budăi.

 

https://www.facebook.com/share/v/1PtbHwjfRN/?mibextid=WC7FNe

 

 

CMF 11240017

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul – Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!”, ediția a XII-a, la Centrul Cultural Coșula

Publicat

Publicitate

Din vremuri vechi, colindele, datinile si obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevarată școală de virtuți morale, întărind simțămintele de frățietate si de bună înțelegere.

Așișderea păstorilor care au venit la peștera luminată, călăuziți de stea, unde S-a născut Pruncul Iisus și bucurându-se au vestit degrabă în cetatea Betleemului minunea la care au fost martori, ne dorim și noi să vestim venirea Mântuitorului în lume printr-un festival dedicat colindelor.

Din cauza faptului că anul trecut nu a fost posibil să se realizeze acest festival, anul acesta, deși tot în condiții de limitare bugetară, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură a Consiliului Județean Botoșani, a căutat soluții astfel încât în data de 20.12.2024 va organiza Festivalul – Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!”, ediția a XII-a, la Centrul Cultural Coșula, în parteneriat cu Primăria Comunei Coșula.

Publicitate

Pot participa elevi ai liceelor de artă sau școlilor teologice, soliști vocali amatori, cântăreți bisericești, preoți, iubitori de colinde, fără limită de vârstă:

– formații corale feminine/bărbăteşti/mixte;

– formații pe voci egale (fete/băieți, femei/bărbați);

Publicitate

– grupuri vocale armonice (care vor cânta colinde religioase din repertoriul național);

– grupuri vocale tradiționale (care vor interpreta colinde autentice reprezentative zonei etnofolclorice pe care o reprezintă).

Concursul se va desfăşura pe 4 secţiuni:

Publicitate
  1. Licee de artă și seminare teologice;
  2. Coruri pe 1-2 voci;
  3. Coruri pe 3-4 voci;
  4. Creaţie.

Repertoriul va cuprinde colinde, atât religioase, cât și laice;

Formaţiile vor prezenta 2 sau 3 lucrări muzicale, cu o durată de maximum 12 minute.

Așteptăm înscrieri până la data de 7.12.2024 la adresa de e-mail: muzica@centrulcreatieibt.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending