Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol Tadeu

Publicat

Publicitate

Sântul Apostol Tadeu a fost din cetatea Edesa. El era evreu de neam și cunoștea desăvârșit dumnezeiasca Scriptură a Legii Vechi. Și s-a suit în Ierusalim la închinăciune în zilele Sfântului Ioan Botezătorul și s-a minunat auzind propovăduirea lui și văzând îngereasca lui viață, și a fost botezat de către dânsul.

După aceea, văzând pe Domnul nostru Iisus Hristos în trup petrecând cu oamenii și auzind învățătura Lui și văzând minunile Lui, s-a dus după Dânsul și a fost numărat în ceata celor șaptezeci de apostoli mai mici, despre care se scrie în Evanghelie: Domnul a arătat și pe alți șaptezeci și i-a trimis pe ei câte doi înaintea feței Sale, în toată cetatea și locul, unde voia să meargă. Iar după pătimirea cea de bunăvoie, după moartea Domnului și după învierea cea de a treia zi și înălțarea Lui la ceruri, Sfinții Apostoli împărțindu-se în toată lumea la propovăduire, Sfântul Tadeu s-a dus la Edesa, trimis fiind de Domnul.

Pentru că așa a făgăduit Domnul lui Avgar, domnul Edesei, mai înainte de patima Sa cea de bunăvoie, trimițându-i pe mahramă închipuirea cea ne făcută de mână a Preasfintei Sale fețe și scriind către dânsul: „Când mă voi înălța la Tatăl, voi trimite la tine pe unul din ucenicii Mei, care te va tămădui desăvârșit de boala care te-a cuprins pe tine și îți va da viață veșnică ție și celor ce sunt cu tine”.

Deci Apostolul Tadeu, mergând în cetatea Edesa, nu s-a arătat îndată stăpânitorului, ci mai întâi a intrat în casa unui evreu cunoscut al său, cu numele Tobie, și fiind găzduit la dânsul, a început cu minune a face tămăduiri cu puterea lui Hristos, tămăduind toate bolile prin punerea mâinilor și prin chemarea numelui Domnului. Deci, străbătând vestea despre dânsul prin toată cetatea, au început a aduce la dânsul pe neputincioșii lor și, văzând tămăduirea lor cea grabnică ce se făcea de apostolul lui Hristos, se minunau foarte. Despre aceasta s-a vestit și domnului Avgar, cum că un bărbat oarecare, venind de la Ierusalim, face multe minuni cu numele lui Iisus Hristos. Deci Avgar îndată și-a adus aminte de scrisoarea lui Hristos, Care-i făgăduia că are să trimită la dânsul pe unul din ucenicii Săi și s-a gândit în sine, zicând: „Oare nu a venit acela pe care îi făgăduise lui să-l trimită?”. Apoi, poruncind să-l cheme pe Tobie, a zis către dânsul: „Aud că în casa ta este un om din Ierusalim, care tămăduiește toate bolile cu numele lui Iisus”. Tobie a zis: „Cu adevărat, stăpâne, oaspetele cel de la mine face multe minuni cu acel nume!”.

Domnul a zis: „Adu-l aici la mine”. Și ducându-se Tobie la Sfântul Tadeu, i-a zis: „Domnul acestei cetăți m-a chemat și mi-a poruncit să te duc la el, ca să-l tămăduiești de bolile ce l-au cuprins!”. Și a zis Tadeu: „Cu adevărat eu sunt trimis la dânsul”. Iar a doua zi au mers amândoi la domnul Avgar, fiind adunați acolo toți boierii și dregătorii lui. Și intrând apostolul cu Tobie pe ușile palatului domnesc, și domnul uitându-se la dânsul, a văzut fața lui apostolească strălucind cu lumină și, înspăimântându-se, s-a sculat degrabă de la locul său și i s-a închinat până la pământ. Și s-au mirat toți cei ce stăteau de față, văzând pe domnul că se închină la un străin; pentru că aceia nu vedeau strălucirea cea minunată care ieșea din fața lui Tadeu.

Deci domnul l-a întrebat pe Sfântul Tadeu: „Oare tu ești ucenicul lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu, Care mi-a făgăduit prin scrisoare să-mi trimită pe unul din ucenicii Săi, ca să-mi dea sănătate desăvârșită neputinței mele și viață veșnică, mie și celor ce sunt cu mine?”. Apostolul lui Hristos a răspuns: „De vreme ce ai pus mare nădejde spre Domnul meu Iisus Hristos, de aceea am venit la tine, fiind trimis de Dânsul. Și dacă credința ta către El se va înmulți mai mult în tine, toate cele dorite de tine vor fi după credința ta”. Avgar a zis: „Am crezut atâta într-însul, încât am voit să adun puterea oștii și să merg asupra iudeilor care L-au răstignit pe El, ca să răzbun asupra lor răutatea aceea și să-i pierd cu desăvârșire. Dar stăpânirea romană, sub care suntem, m-a oprit”. Sfântul Tadeu a zis: „Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos n-a avut trebuință de ajutorul omenesc în vremea pătimirii Sale de la iudeii cei zavistnici și răi; căci putea să pună înaintea Sa legiuni de îngeri, dar, împlinind voia Părintelui, a pătimit pentru mântuirea a toată lumea.

Publicitate

Iar după împlinirea voii Părintelui Său, S-a suit către Dânsul la ceruri cu slavă și a șezut de-a dreapta Lui, și nu are trebuință ca cineva să-L răzbune pe El asupra vrăjmașilor Lui, având El însuși putere peste toți, ca să judece viii și morții, și fiecăruia să-i răsplătească după faptele lui”. Deci vorbind mult despre Hristos Dumnezeu către Avgar și către cei ce erau cu dânsul, Sfântul Tadeu l-a adus la desăvârșita credință și l-a botezat. Atunci Avgar a câștigat în Sfântul Botez tămăduire de lepra pe care o avea rămasă pe fața sa după cea dintâi vindecare, căci mai înainte era lepros peste tot trupul, și când s-a adus la el scrisoarea lui Hristos și chipul cel nefăcut de mână al Preasfintei fețe a Lui, atunci i-a fost cea dintâi tămăduire, curățindu-i-se trupul de lepră, rămânând numai o mică parte – cu dumnezeiască rânduială -, pe fața lui, până la venirea apostolului Tadeu.

Iar cealaltă tămăduire desăvârșită a lui, nu numai cea trupească, dar și cea sufletească, s-a făcut prin venirea apostolului și prin Sfântul Botez, când a ieșit din sfânta scăldătoare cu totul întreg și sănătos. Deci s-a botezat domnul Avgar cu toată casa sa; asemenea s-au botezat și ceilalți care văzuseră minunile și câștigaseră tămăduire de neputințele lor. Apoi Sfântul Apostol Tadeu a poruncit domnului Avgar să adune pe toți locuitorii cetății și să asculte cuvântul lui Dumnezeu. Deci a doua zi s-a adunat tot poporul, iar Tadeu, apostolul lui Hristos, stând pe un loc înalt, a început a le bine vesti pe Unul adevăratul Dumnezeu, Care a făcut cerul și pământul, toate cele văzute și nevăzute, cu atotputernica Sa tărie, și cum Fiul lui Dumnezeu S-a pogorât din cer pe pământ, prin cea negrăită întrupare pentru mântuirea omenească, și a pătimit de voie, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri, și a pregătit celor buni răsplătire veșnică la ceruri, iar celor răi pedeapsă nesfârșită în iad. Asemenea, le-a spus și toate celelalte taine ale mântuirii noastre prin cuvinte pe larg.

Iar popoarele au crezut cuvintele apostolului, de vreme ce au văzut și minunile lui, căci vedeau pe domnul lor tămăduit și pe ceilalți mulți; deci au început a slăvi pe Hristos, cerând Sfântul Botez. Astfel s-a luminat prin botez cetatea Edesa prin sfânta credință cea întru Domnul nostru Iisus Hristos; deci s-au zidit biserici și s-au pus preoți, prin punerea mâinilor apostolului. Iar domnul Avgar, vrând să mulțumească Sfântului Apostol Tadeu pentru tămăduirea sa, i-a dat lui mult aur, dar sfântul n-a primit, zicând: „Dacă pe ale noastre le-am lăsat, apoi cum să vrem să le primim pe cele străine?”. Deci întărind în Edesa sfânta credința și pe toate rânduindu-le bine, Sfântul Apostol Tadeu s-a dus în Mesopotamia, și luminând acolo pe mulți și zidind multe biserici, străbătea pretutindeni cetățile Siriei, ostenindu-se cu buna vestire a lui Hristos. Apoi, mergând la Virit, cetatea Feniciei, propovăduind și botezând pe mulți, s-a odihnit întru Domnul.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenționare de călătorie MAE: Grevă de 24 de ore, joi, pe aeroportul Charleroi din Belgia

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează, sau intenţionează să călătorească în Regatul Belgiei că joi, 12 septembrie, pe aeroportul Charleroi va avea loc o grevă de 24 de ore.

“Pentru ziua de joi, 12 septembrie 2024, conducerea aeroportului Charleroi a anunţat o grevă de 24 de ore, ce va afecta operaţiunile pe acest aeroport. În acest context, capacitatea operaţională a aeroportului va fi redusă, iar unele zboruri vor fi anulate. Greva vizează majoritatea funcţiilor operaţionale ale aeroportului (bagaje, check-in, realimentarea aeronavelor)”, se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Pasagerii sunt sfătuiţi să verifice starea zborurilor pe site-urile companiilor aeriene.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Bruxelles: +32(0)497428663, mai menţionează sursa citată. AGERPRE

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Reamintim că fermierii au obligația de a se prezenta la centru să semneze cererile de plată

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Botoșani reamintește că fermierilor au obligația de a se prezenta până la data de 30 septembrie 2024, la centrul local APIA/ Centrul județean Botoșani unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

Diferența dintre gripă, viroză și Covid. Un medic epidemiolog ne învață cum să le deosebim în acest an

Publicat

Publicitate

În acest sezon ne putem îmbolnăvi și de viroze respiratorii și ar trebui să știm care este diferența dintre cele două afecțiuni și cum ne putem da seama ce „ne-a lovit”. Gripa, spune specialistul, nu este o viroză oarecare. Este o viroză respiratorie, dar cu o afectare generală a organismului. „Unii autori o numesc chiar „Ucigașul tăcut”. Motivul? Diagnosticul de gripă nu apare pe certificatul de deces. Însă, în cazul persoanelor în vârstă, bolnave cronic sau cu diverse comorbidități, în special boli cardiace și boli respiratorii, gripa este cea care duce la destabilizarea bolii de fond, o complică, o agravează, iar acest lucru duce de multe ori la deces”, a explicat Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, informează Adevărul

Dar care este, totuși, diferența dintre gripă și o simplă viroză respiratorie? Căci ambele afecțiuni sunt cauzate de viruși. „Multe persoane le confundă pentru că simptomele sunt în linii mari cam aceleași. Însă există și diferențe majore. Ceea ce trebuie știut este faptul că la gripă febra este de 40 de grade, uneori chiar mai mare, cu debut brusc. În virozele respiratorii febra este mult mai mică, până în 38 de grade, și apare progresiv. Apoi, bolnavii de gripă au dureri de cap persistente, dureri musculare și articulare care apar constant. În virozele respiratorii aceste simptome apar mai rar și sunt tranzitorii. Dispar după una, două zile”, a explicat medicul. Însă asta nu este tot. „Starea de slăbiciune resimțită în gripă, starea de astenie este o regulă și urmează după infecția gripală, după forma acută a bolii. Vorbim despre o stare de oboseală care se poate întinde chiar și până la o lună de zile”, spune doctorul, relatează ADEVĂRUL.

Cât despre tuse, în cazul gripei aceasta este, de cele mai multe ori, seacă: „În gripă avem o tuse uscată, persistentă. Însă în perioada ei de evoluție acută se poate transforma în tuse productivă. În viroze însă tusea nu apare atât de des și este tranzitorie”. 

Să nu uităm apoi de frisoane, mai atrage atenția medicul: „Frisoanele în gripă sunt aproape constante. În viroze însă, pentru că bolnavul nu suferă de o febră foarte mare nu are nici frisoane”. 

Specialistul mai atinge un aspect: în cazul copiilor mici, printre simptomele gripei se numără și anumite simptome digestive. „Pot fi vărsături, diaree, dureri abdominale. Iar părinții este bine să urmărească aceste simptome, căci ele fac diferența între gripă și viroză”, explică acesta.

În ceea ce privește Covidul, lucrurile se complică puțin. Însă, chiar și așa, ne putem da seama, după simptome, dacă avem SARS-CoV-2 sau altă afecțiune.: „Ca să scăpăm de orice dubiu, dacă avem simptome de gripă, trebuie să ne testăm în primul rând împotriva Covidului. Dacă testul iese pozitiv la Covid, chiar avem Covid. Dacă testul este negativ, sigur avem gripă.  Îmbolnăvirile simultane cu virusul gripal comun și SARS-CoV-2 sunt foarte rare. Se poate face și o testare serologică la gripă”.

Publicitate

Însă, spune prof. dr. Emilian Popovici, interesantă este diferențierea care se poate face în cursul evoluției bolii: „Incubația virusului gripal este de până la două zile, pe când incubația SARS-CoV-2 este de la 2 până la 14 zile. Mai mult, la bolnavii de gripă simptomatologia este mult atenuată prin administrarea medicației, iar la bolnavii de Covid ar trebui să apară complicații respiratorii sau sistemice, acele coagulopatii pe care nu le prea întâlnim în gripă. Dar și sindromul inflamator multisistemic. Vasculită autoimună, de exemplu”. 

Și la complicațiile celor două boli ar trebui să fim atenți căci ele sunt diferite. În virozele respiratorii apar rar complicații: „Mă refer la persoanele fără alte boli asociate. În gripă însă, complicațiile sunt destul de frecvente: de exemplu pneumonia, care este inițial virală, dar care poate duce la o suprainfectare cu germeni precum Staphylococcus aureus,  Haemophilus influenzae sau haeptococii hemolitici. Când tusea devine din tuse uscată tuse productivă ne putem gândi la o infecție bacteriană”.

O altă complicație a gripei o reprezintă insuficiența respiratorie la persoanele cu astm bronșic, agravarea astmului bronșic, otita și sinuzita. Însă, virusul gripal, ca și în cazul SARS-CoV-2, poate afecta orice organ, informează Adevărul.

Publicitate

Să nu uităm complicațiile care pot apărea în cazul femeilor gravide care sunt predispuse infectiilor bacteriene sau fungice. Iar asta pentru că sistemul lor imun este supresat în mod fiziologic, din cauza sarcinii în sine, și este slăbit și din cauza virusului gripal. Și încă un aspect: inclusiv fătul poate fi afectat. În primul trimestru de sarcină femeia poate suferi un avort, iar în ultimul trimestru fătul poate suferi o afectare neurologică sau cardiacă. „Sunt o mie de motive ca să se ia măsuri de precauție împotriva gripei iar vaccinul este cea mai eficientă metodă să ne ținem departe de boală”, spune medicul.

În ce situație ne-am putea confrunta cu o pandemie de gripă

Ce tulpini ar putea circula anul acesta și care este riscul unei pandemii? „Nu se știe, nimeni nu poate prezice ce va fi. Însă, trebuie știut faptul că virusurile de tip A au în general o evoluție epidemică, și pot genera, în momentul în care se recombină, un virus nou și pandemii. Virusul gripal de tip A poate evolua epidemic dar la anumite intervale de timp când se produc recombinări fie între două virusuri A, fie între virusul A și un virus aviar, fie cum s-a întâmplat în anul 2009 când a fost o componentă de virus aviar, una de virus porcin și una de virus uman”, a mai explicat specialistul. Virusul de tip B, continuă medicul, evoluează și el epidemic, însă vorbim despre  epidemii regionale sau locale. Virusul de tip C dă cazuri de îmbolnăvire izolate, sporadice. În concluzie, nimeni nu poate anticipa apariția unei viitoare pandemii.

Vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja. Iar anul acesta, mai spune prof. dr. Emilian Popovici, vaccinul împotriva gripei este unul cu o componentă trivalentă. „Anul trecut a avut un vaccin cupatru componente: două virusuri A și două B. Anul acesta s-a remarcat că una dintre tulpinile B este inactivă și s-a renunțat la ea. Practic, acum vom găsi în farmacie vaccinuri cu trei componente: două virusuri A și doar un virus B”.

Sursa: Adevărul

 

Citeste mai mult

Eveniment

Anunț pentru profesori! Primele de 1.500 de lei vor intra în conturi, anunță ministrul Investițiilor

Publicat

Publicitate

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a confirmat că profesorii vor primi primele de 1.500 de lei în luna octombrie. Acesta a precizat că a semnat deja ordinul de ministru necesar pentru acordarea acestor beneficii. În plus, personalul nedidactic va beneficia de o primă de 500 de lei.

În cadrul unei declarații făcute miercuri, după ședința de Guvern, ministrul Câciu a fost întrebat dacă primele pentru cadrele didactice vor fi plătite la termen. „Pentru prima didactică, da, în luna octombrie. Deja am semnat ordinul de ministru. Așteptăm în luna septembrie până la final să ne vină listele cu beneficiari de la Ministerul Educaţiei. Prima didactică se va acorda în acelaşi cuantum ca şi anul trecut, 1.500 de lei, precum şi prima pentru personalul nedidactic, în valoare de 500 de lei. La finalul lunii octombrie, beneficiarii din sistemul de educaţie vor primi aceste sume”, a explicat ministrul.

Valoarea primei didactice rămâne aceeași ca și anul trecut, respectiv 1.500 de lei, iar personalul nedidactic va primi 500 de lei. Adrian Câciu a subliniat că până la finalul lunii octombrie sumele vor fi virate către toți beneficiarii din sistemul educațional.

Sursa: realitatea.net

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending