Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol Matia

Publicat

Publicitate

Sfântul Apostol Matia a fost ales prin tragere la sorți de către cei unsprezece apostoli ai Domnului Hristos în locul lui Iuda Iscarioteanul, fiind astfel socotit ca cel de-al doisprezecelea Apostol. El este serbat în calendarul ortodox în data de 9 august, scrie pravila.ro.

Viața pe scurt – Sfântul Apostol Matia (sinaxar)

Sfântul Apostol Matia s-a născut în Betleem din tribul lui Iuda. Încă din copilărie, el a studiat Legea lui Dumnezeu sub supravegherea dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu.

Publicitate

Acest episod îl regăsim și în Faptele Apostolilor, așa cum este relatat de Sfântul Evanghelist Luca: “și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia.

Și, rugându-se, au zis: “Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli“ (Fapte 1:23-26).

Atunci când Domnul nostru Iisus Hristos s-a arătat lumii, Sfântul Apostol Matia a crezut că El este Mesia și l-a urmat apoi cu perseverență, fiind numărat printre cei Șaptezeci de Apostoli, pe care Domnul “i-a trimis doi câte doi înaintea feței Sale” (Luca 10,1).

Publicitate

După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Apostol Matia a propovăduit Evanghelia în Ierusalim și în Iudeea împreună cu ceilalți Apostoli (Fapte 6:2, 8:14). Din Ierusalim, el a mers împreună cu Apostolii Petru și Andrei în Antiohia Siriană și apoi în orașele Tianum și Sinope din Capadocia. Aici, Sfântul Apostol Matia a fost întemnițat, scăpând în mod miraculos cu ajutorul Sfântului Andrei Întâiul Chemat.

Apostolul Matia a călătorit apoi spre Amasea, un oraș aflat pe malul mării. În timpul călătoriei de trei ani a apostolului Andrei, Sfântul Matia a fost cu el în Edessa și Sebasta. În conformitate cu Sfânta Tradiție a Bisericii, el a propovăduit în Pontine Etiopia (în prezent vestul Georgiei) și în Macedonia. În acea perioadă era frecvent în pericol de moarte, dar Domnul l-a apărat pentru a propovădui Evanghelia.

Odată, păgânii l-au forțat să bea o fiertură otrăvitoare. El a băut-o și nu numai că nu l-a afectat, ci chiar a vindecat câțiva prizonieri care fuseseră orbiți cu această fiertură. Când Sfântul Apostol Matia a ieșit din temniță, păgânii l-au căutat în zadar, deoarece pentru ei devenise nevăzut. Altă dată, când păgânii s-au înfuriat și voiau să-l omoare, pământul s-a deschis și i-a înghițit.

Publicitate

Apostolul Matia s-a reîntors în Iudeea, unde a continuat să-i lumineze pe compatrioții săi cu lumina învățăturilor lui Iisus Hristos. El a făcut minuni mari în numele lui Hristos și a convertit mulțime mare la credința creștină.

Marele preot evreu Anania îl ura pe Hristos și, mai înainte, îl condamnase pe apostolul Iacov, fratele Domnului, să fie azvârlit de pe înălțimile Templului, apoi ordonase ca Sfântul Apostol Matia să fie arestat și adus în fața Sinedriului din Ierusalim.

Anania cel lipsit de evlavie a rostit o cuvântare în care l-a blasfemiat pe Domnul. Folosind profețiile din Vechiul Testament, însă Sfântul Apostol Matia a demonstrat că Iisus Hristos este Adevăratul Dumnezeu, Mesia cel promis, Fiul lui Dumnezeu. După aceste cuvinte, apostolul Matia a fost condamnat la moarte de către Sinedriu și lapidat.

Evreii după ce l-au omorât cu pietre în afara Ierusalimului, pentru a-și ascunde fărădelegea, i-au tăiat capul ca unui dușman la Cezarului. Sfântul Apostol Matia a primit cununa muceniciei în anul 63.

Unde se găsesc moaștele Sfântului Apostol Matia

Împărăteasa Elena a adus moaștele Sfântului Apostol Matia la Roma, în anul 324. O părticică din acestea a trimis-o în Trier, astăzi cel mai vechi oraș din Germania. Mai târziu acestea au fost descoperite în secolul al XII-lea, în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici. Sfintele oseminte au fost mutate în anul 1127, în abația benedictină Sankt Matthias din Trier, care își va lua numele Sfântul Apostol Matia. Această abație este și astăzi un mare centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolică. Acesta este singurul mormânt al unui apostol la nord de munții Alpi.

Etimologia / semnificația numelui Matia

În primul rând “La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol și Evanghelist Matei!

Matia – acest nume masculin provine din limba aramaică (formă a limbii ebraice folosită în timpul vieții lui Iisus Hristos) având ca formă inițială fiind מתתיהו, Matitiyahu, care se traduce prin “dar al lui Yahweh”, Yahweh – fiind denumirea ebraică a lui Dumnezeu, traducerea ar fi “darul lui Dumnezeu”, “om dăruit de Dumnezeu”.

De exemplul tot sensul de „Darul lui Dumnezeu” au următoarele nume:
Matia – Matitiyahu care provine din limba aramaică;
Matei – Matthaios care este varianta grecizată a ebraicului Matitiyahu Matia;
Teodor – care provine din limba greacă;
Tudor – care este varianta latinizată a grecescului Teodor;
Bogdan – care provine din sârbă.

Teodor – acest nume de familie sau prenume masculin vine din greaca veche (Θεόδωρος) și este un cuvânt compus din Teo (Θεό) care înseamnă „Dumnezeu”, și Doros (δωρος) care înseamnă „dar”, „cadou”, care împreună înseamnă „darul lui Dumnezeu”, „cadoul lui Dumnezeu”. În limba română varianta feminină a numelui este Teodora. Varianta feminină din limba greacă este Dorotea, care are aceeași semnificație și anume „darul lui Dumnezeu”. Teodor sau „Darul lui Dumnezeu” are corespondente în mai multe limbi vechi, din care își trag originea multe nume foarte folosite în prezent.

Bogdan – acest nume își are originile în limba slavă și este o compus din cuvintele “Bogu” (Dumnezeu) și “dan” (dăruit, dat), astfel numele se traduce “dat, dăruit de Dumnezeu”. Se pare ca numele ar fi înrudit cu vechiul cuvânt iranian “baga” si vechiul cuvânt indian “bhaga”, care inițial însemnau “noroc, reușită”.

Derivate ale numelui Matia

Mathew în Anglia, Mateo în Spania, Matteo în Italia, Mathieu în Franța, Mátyás în Ungaria, în Germania Matthias, în Islanda Matthías, și în limbile suedeză, norvegiană, estonă avem Mats.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Matia?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 16 noiembrie când este pomenit Sfântul Apostol și Evanghelist Matei sau pe data de 9 august când este pomenit Sfântul Apostol Matia.

Pasaje Biblice în legătură cu alegerea Sfântului Apostol Matia
Atunci ei s-au întors la Ierusalim de la muntele ce se cheamă al Măslinilor, care este aproape de Ierusalim, cale de o sâmbătă.
Și când au intrat, s-au suit în încăperea de sus, unde se adunau de obicei: Petru și Ioan și Iacov și Andrei, Filip și Toma, Bartolomeu și Matei, Iacov al lui Alfeu și Simon Zelotul și Iuda al lui Iacov.
Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Iisus și cu frații Lui.
Și în zilele acelea, sculându-se Petru în mijlocul fraților (iar numărul lor era ca la o sută douăzeci), a zis:
Bărbați frați, trebuia să se împlinească Scriptura aceasta pe care Duhul Sfânt, prin gura lui David, a spus-o dinainte despre Iuda, care s-a făcut călăuză celor ce L-au prins pe Iisus.
Căci era numărat cu noi și luase sorțul acestei slujiri.
Deci acesta a dobândit o țarină din plata nedreptății și, căzând cu capul înainte, a crăpat pe la mijloc și i s-au vărsat toate măruntaiele.
Și s-a făcut cunoscută aceasta tuturor celor ce locuiesc în Ierusalim, încât țarina aceasta s-a numit în limba lor Hacheldamah, adică Țarina Sângelui.
Căci este scris în Cartea Psalmilor: “Facă-se casa lui pustie și să nu aibă cine să locuiască în ea! Și slujirea lui s-o ia altul”.
Deci trebuie ca unul din acești bărbați, care s-au adunat cu noi în timpul cât a petrecut între noi Domnul Iisus,
Începând de la botezul lui Ioan, până în ziua în care S-a înălțat de la noi, să fie împreună cu noi martor al învierii Lui.
Și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia.
Și, rugându-se, au zis: Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care din aceștia doi l-ai ales,
Ca să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care Iuda a căzut, ca să meargă în locul lui.
Și au tras la sorți, și sorțul a căzut pe Matia, și s-a socotit împreună cu cei unsprezece apostoli.

Faptele Apostolilor 1, 12-36

 

Rugăciune către Sfântul Apostol Matia
O, mărite Sfinte Apostol Matia, în planul lui Dumnezeu tu ai fost ales să iei locul nefericitului Iuda care și-a vândut Stăpânul. Tu ai fost ales datorita vieții tale curate și chemării Spiritului Duh.
Cere pentru noi harul de a duce o viață curată, precum ai dus tu, și să fim chemați de același Duh spre a sluji Biserica din toată inima. Apoi după o această viața petrecută în dăruire și fapte bune fă să fim primiți alături de tine în rai, unde să cântăm în neîncetat Slavă Tatălui, Fiului și Sfântului Duh. Amin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 30 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 30 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 octombrie 2024:

Loto 6/49: 36, 45, 38, 30, 18, 31

Publicitate

Loto 5/40: 22, 29, 10, 21, 6, 27

Joker: 14, 30, 38, 44, 2 + 2

Noroc: 5 1 2 8 6 4 7

Publicitate

Noroc Plus: 7 8 5 4 8 3

Super Noroc: 6 2 7 1 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum faci dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Drepturile și obligațiile privind locul de parcare. Ce prevede legea

Publicat

Publicitate

Una dintrecele mai mari întrebări pe care și le pune orice cetățean care locuiește la casă este ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Legislația include drepturi și obligații privind locul de parcare din fața proprietății, relatează alba24.ro. Chiar dacă accesul la proprietate nu poate fi blocat, doar în anumite situații se poate solicita îndepărtarea altor mașini din dreptul porții.

În România sunt multe cazuri în care parcarea în fața locuinței este o problemă, în principal din cauza lipsei locurilor. Sunt și situații în care spațiul este ocupat de autovehiculele vecinilor sau ale altor persoane.

Publicitate

Dacă este vorba despre spații de parcare din fața casei, unii proprietari consideră că au dreptul să ceară îndepărtarea altui vehicul parcat în acea locație. Însă legislația prevede această posibilitate doar dacă locul este închiriat de la administratorul drumului, de cele mai multe ori acesta fiind, în localități, primăria. Dacă este spațiu public, iar mașina este parcată regulamentar, proprietarul nu are această opțiune.

Când este ilegală parcarea în fața casei

Codul Rutier prevede că mașinile pot fi parcate doar dacă nu blochează circulația. Iar pe trotuare, trebuie respectată condiția spațiului suficient pentru trecerea pietonilor.

De asemenea, este interzisă parcarea mașinilor pe spațiul verde. Autovehiculele nu pot fi staționate nici dacă blochează accesul la proprietăți private (curți) sau garaje.

Publicitate

În cazul în care nu sunt respectate aceste reguli, poate fi solicitată ridicarea mașinilor de pe spațiul public.

Ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Sancțiuni

Dacă ți-e blocat accesul la proprietate (intrarea în curte sau garaj) ori mașina este parcată neregulamentar, poți apela la Poliția Locală, care va constata situația. Atenție, însă, dacă solicitarea este nejustificată, adică nu este vorba despre parcare neregulamentară, proprietarul poate risca și el, la rândul său, amenzi.

Dacă este vorba despre parcarea neregulamentară, amenzile pentru șofer sunt între 330 lei și 495 lei (pentru anul 2024), plus 2 sau 3 puncte de penalizare.

Publicitate

Dacă este staționare neregulamentară, amenzile sunt între 660 și 825 de lei.

Montarea semnelor de interdicție a parcării pe spațiul public de către proprietarii privați fără a avea acest drept poate fi considerată infracțiune. Se face referire la cazurile în care locurile de parcare în fața casei sunt blocate cu diverse obiecte (lăzi, pietre, scaune etc). Asta în situația în care locul respectiv nu este rezervat prin închiriere pentru care se achită o anumită sumă.

Dacă este afectată circulația sau siguranța rutieră, prin montarea semnelor de interdicție fără autorizație sau delimitarea ilegală a unui spațiu, legislația prevede amenzi sau chiar închisoare de până la doi ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Andrei Berbeci va fi înmormântat la Corlăteni, acolo unde s-a născut și a slujit lui Dumnezeu din fragedă copilărie

Publicat

Publicitate

Prietenii și cunoscuții din Botoșani, dar și cei din Iași unde a învățat și s-a perfecționat în arta bizantină, încearcă încă să-și revină după vestea cumplită a morții părintelui Andrei Berbeci, la 37 de ani, într-un moment în care abia începuse să clădească cărămidă peste cărămidă în sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire, pentru a desăvârși misiunea nobilă pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Acum, comunitatea din Corlăteni se pregătește să-l conducă la Altar pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor.

Publicitate

„Părintele Andrei, fratele nostru, a fost depus la Biserica Sfântul Nicolae Corlăteni. Cei care doriți să îi aduceți un ultim omagiu, vă așteptăm cu drag! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Ciprian Berbeci, fratele părintelui.

Slujba de înmormântare a părintele Andrei Berbeci va fi oficiată de un sobor de preoți, după o rânduială specifică, sâmbătă, la ora 12.00, la Corlăteni.

Îndrăgitul preot va fi înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

A fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani. Judecătorii care vor supraveghea procesul electoral

Publicat

Publicitate

La Botoșani a fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024.

Iată componența acestuia:

Președinte: judecător TĂUTU CONSTANTIN, tel. 0712002320

Publicitate

Locțiitor: judecător MIRON SIMONA-ELENA, tel. 0790281594

Membru: judecător MANOLE ANITTA MARIA, tel. 0790281593

Reprezentant AEP: SĂVESCU CĂTĂLIN, tel. 0790238398

Publicitate

De asemenea, a fost întocmit și procesul verbal din data de 31.10.2024 privind desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite pentru alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și a locțiitorilor acestora.

Cine face parte din acesta poate fi văzut AICI

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending