Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Cuvioasă Xenia din Sankt Petersburg

Publicat

Publicitate

Sfânta Xenia (Grigorievna) s-a născut în Sankt Petersburg, în anul 1731. Despre familia Sfintei nu se știu foarte multe, însă, luând în considerare educația ei aleasă și faptul că a fost căsătorită cu un colonel, putem spune că se trăgea dintr-o familie nobilă.

La vârsta de 22 de ani Sfânta Xenia s-a căsătorit cu Andrei Teodorovici Petrov, colonel și cântăreț la curtea imperială. Cei doi s-au potrivit cu adevărat și s-au iubit foarte mult. Căsătoria lor a fost însă scurtă și nu a rodit niciun copil. După numai trei ani și jumătate, în 1755, în timpul epidemiei de tifos exantematic, Andrei Teodorovici s-a îmbolnăvit și a murit. Unii spun ca el și-ar fi recăpătat cunoștința pentru scurt timp, s-ar fi spovedit și s-ar fi împărtășit. Tradiția populară însă a reținut moartea lui subită fără o pregătire duhovnicească.

După o noapte de priveghere lângă trupul soțului său, Sfânta Xenia era de nerecunoscut. Îmbătrânise și încărunțise. La înmormântare a venit însa senină. Spre mirarea tuturor era îmbrăcată cu uniforma soțului său… Tuturor care îi adresau condoleanțe le răspundea ca Andrei Teodorovici nu a murit, că ea este Andrei Teodorovici și că Xenia Grigorievna este răposata. Le-a și cerut de altfel celor prezenți la cimitir să se roage pentru odihna sufletului roabei lui Dumnezeu Xenia…

Publicitate

A doua zi Sfânta și-a împărțit toată averea săracilor, iar casa a dăruit-o unei bune prietene. A refuzat și pensia care i se cuvenea și, îmbrăcată în mantia soțului, a renunțat cu totul la această lume și la orice cinstire din partea oamenilor. Sfânta Xenia luase asupra sa canonul nebuniei pentru Hristos … De-a lungul secolelor, ceata sfinților nebuni pentru Hristos a tot crescut. Ei nu s-au lepădat numai de mirajul acestei vieți trecătoare ci și de cinstirea pe care ar fi putut să o primească din partea oamenilor.

Au răbdat foamea setea și frigul, umilința și batjocura, toate pentru Hristos, pentru a dobândi singurul lucru cu adevărat de preț: Împărăția lui Dumnezeu. Sub protecția acestei „nebunii” ei și-au putut duce viața într-o asceza desăvârșită și o profundă trăire duhovnicească, chiar în mijlocul lumii. Și au fost unii care au răzbătut dincolo de „mască”, care au înţeles scopul nebuniei lor și care s-au folosit de rugăciunea și clarviziunea sfinților încă din timpul vieții lor. Aşa cum am spus și mai sus, Sfânta Xenia a îmbrățișat acest mod de viețuire la vârsta de 26 de ani.

În fiecare zi ea hoinărea prin Storoma Petersburgului – periferia orașului și totodată cartierul săracilor. De cele mai multe ori era înconjurată de mulțime de oameni care o urmau pentru a-i asculta cuvintele. Adeseori mergea la cimitirul de pe insula Vasiliev, la mormântul soțului său. Seara ea pleca la câmp unde se închina și îngenunchea. Rămânea apoi în genunchi la rugăciune toata noaptea.

Publicitate

 

 

Când, prin 1794, s-a început construirea bisericii din cimitirul Smolensk, ea căra în fiecare noapte o grămadă de cărămizi. Nimeni nu și-a amintit să o fi văzut-o pe Sfânta Xenia dormind. Când cineva a întrebat-o când se odihnește, Sfânta a răspuns: „Ne vom odihni sub pământ”. Sunt nenumărate mărturiile care vorbesc despre darul înainte-vederii pe care îl avea Sfânta.

Publicitate

De fiecare dată spusele ei păreau că nu au niciun sens, însa cine o asculta, le înțelegea mai târziu. Un exemplu a fost prevestirea morții împărătesei Elisabeta, despre care poporul nici nu știa măcar că este bolnavă. Cu o zi înainte, Sfânta alergase de dimineața până seara pe străzile orașului strigând: „Coaceți colaci! Curând toata Rusia va coace colaci!”. A prevestit apoi și uciderea prințului Ioan Antonovici. Cu timpul, toți locuitorii Storonei Petersburgului au observat că vizita Sfintei Xenia aducea binecuvântare casei lor și se străduiau să o aducă pe la ei.

Copiii bolnavi se însănătoșeau pe loc dacă Sfânta îi mângâia sau îi legăna. Lumea îi dădea de pomană haine și sume mari de bani însa ea le împărţea îndată la săraci. Tot ce primea pentru ea era moneda cea mica de o copeică „cu țarul pe cal”. Dacă însa refuza milostenia cuiva, acela era modul Sfintei de a da un avertisment serios persoanei în cauză.

Așa a petrecut ea vreme de 45 de ani. Sfânta Xenia s-a mutat la Domnul în anul 1802. Aflând vestea, întregul oraş a fost cuprins de întristare și în ziua aceea s-a rânduit post. De atunci lumea a început un pelerinaj la mormântul Sfintei, pelerinaj care continua neîntrerupt până în zilele noastre. În fiecare zi, zeci de locuitori ai Petersburgului, dar și pelerini din restul Rusiei și din întreaga lume vin să se închine la mormântul Sfintei Xenia din cimitirul Smolensk.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Românii vor avea cărți de identitate digitale. Cum vor fi utilizate

Publicat

Publicitate

Românii vor avea cărți de identitate digitale. Guvernul a aprobat joi un proiect prin care se promovează digitalizarea cărților de identitate. Aceste acte vor putea fi stocate pe telefoanele mobile, scrie alba24.ro

Este vorba despre proiectul de investiţii ,,D4eID -Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate electronice”. Investiția este de 380 de milioane de lei, bani din PNRR.

Proiectul are ca obiectiv general sprijinirea tranziției și adoptării cărții de identitate electronice de către cetățenii români.

Publicitate

Vor fi dezvoltate și lansate în mediul online 11 servicii publice electronice.

Se va organiza și campanie de încurajare a utilizării la scară largă a cărții de identitate electronice.

Cele 11 servicii publice online vor fi accesibile prin utilizarea cărții de identitate electronice, cu un nivel de sofisticare de cel puțin „3”. Aceste servicii publice online vor include:

Publicitate
  • infrastructură IT&C pentru dezvoltarea, furnizarea și continuitatea sporită a serviciilor accesate prin intermediul unei cărți de identitate electronice
  • soluții de virtualizare pentru îmbunătățirea disponibilității infrastructurii în vederea asigurării accesului la serviciile electronice
  • extinderea actualei „copii de rezervă și recuperare în caz de dezastru” cu soluții modulare

Cărțile de identitate electronice. Cum vor putea fi folosite

Cu cărțile de identitate electronice, românii se vor putea autentifica în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv cel al Casei de sănătate.

Printre serviciile oferite se vor număra, potrivit hotnews.ro:

  • înregistrarea reşedinţei
  • eliberarea automată a certificatului de domiciliu în România
  • eliberarea automată a certificatului de domicilii anterioare în România
  • schimbarea adresei de domiciliu
  • primirea cererilor pentru modificarca/corectarea datelor personale
  • transmiterea și primirea acordurilor specifice (ex, acordul de consimțământ pentru luarea in spațiu)
  • verificarea valabilități documentelor de identitate
  • verificarea datelor personale inclusiv istoricul datelor stocate in Registrul național de evidență a persoanelor
  • programarea online (pentru consumarea diverselor servicii)
  • reînnoirea certificatului digital de autentificare/semnătură electronică avansată
  • dematerializarea cărții electronice de identitate (crearea unui act digital care să poată fi prezentat cu un dispozitiv mobil).

Primele servicii electronice ar urma să fie disponibile la începutul anului 2025.

Publicitate

Deocamdată, implementarea cărților de identitate electronice este în teste. În țară, se derulează proiectul pilot la Cluj-Napoca.

Beneficii ale cărților de identitate electronice

  • acces rapid, facil și îmbunătățit la serviciile publice: cetățenii vor putea accesa serviciile publice administrative de oriunde și oricând, adaptate nevoilor proprii
  • securitate și confidențialitate: cartea de identitate electronic oferă un nivel ridicat de securitate și protecție a datelor personale, reducând riscul de fraudă și acces neautorizat la datele cetățenilor
  • incluziune digitală: promovarea utilizării tehnologiilor digitale va încuraja alfabetizarea digitală și va facilita integrarea tuturor categoriilor sociale în societatea digitală modernă

 

Citeste mai mult

Eveniment

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Vor putea fi observate circa 10-15 „stele căzătoare” pe oră

Publicat

Publicitate

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Se produce maximul curentului de meteori Leonidele. Vor putea fi observate circa 10-15 ”stele căzătoare” pe oră.

Evenimentul se produce în noaptea de sâmbătă spre duminică (16/17 noiembrie).

Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001.

Publicitate

Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024 şi ajunge la maximum de manifestare în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2024, când se pot vedea 10-15 meteori pe oră.

În această noapte, luna va fi plină 98%, potrivit Agerpres. Acest fenomen ar putea influența observarea meteorrilor.

Ce sunt Leonidele

Publicitate

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră. Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori densi de resturi până în 2099.

Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

Publicitate

În 2032, cometa va trece foarte aproape de Terra.

Leonidele. Cum pot fi observate

Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h). Prin frecarea cu aerul, fac ca acesta să emită lumină.
Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori”, iar publicul „stele căzătoare”, potrivit astro-urseanu.ro

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini artificiale. Un loc bun este și la marginea orașelor mari. În zonele cu cer curat, se pot vedea maxim 15 de meteori pe oră. Din orașe se vor vedea foarte puține stele căzătoare.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)
14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de percheziții în Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au efectuat, vineri, 25 de percheziţii pe raza judeţelor Suceava, Neamţ, Botoşani şi Bacău într-un dosar de contrabandă, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IPJ, Ionuţ Epureanu.

Potrivit sursei citate, 18 percheziţii au fost făcute pe raza judeţului Suceava, cinci pe raza judeţului Neamţ şi câte una în Bacău şi Botoşani.

„Percheziţiile au fost desfăşurate în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, fiind documentată activitatea infracţională a mai multor persoane în perioada aprilie 2024 – până în prezent, persoanele fiind bănuite de săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi infracţiuni asimilate la codul fiscal, faptele vizând introducerea ilegală în ţară, depozitarea, transportul şi comercializarea ilicită a produselor accizabile, respectiv alcool şi ţigarete. Percheziţiile domiciliare au urmărit identificarea şi ridicarea de bunuri interzise la deţinere,
înscrisuri, valori şi sisteme informatice sau de stocare a datelor, utilizate sau rezultate în urma săvârşirii infracţiunilor, în vederea coroborării probelor şi mijloacelor de probă şi întăririi probatoriului în cauză”, a precizat oficialul IPJ Suceava.

Publicitate

Acesta a subliniat că în cursul dimineţii de vineri a avut loc şi capturarea în trafic a unui autoturism în interiorul căruia a fost identificată o cantitate mare de ţigarete de provenienţă extracomunitară. Şoferul maşinii, un bărbat de 54 de ani, din Fălticeni, a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „contrabandă” şi „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

Totodată, în urma punerii în executare a celor 25 de mandate de percheziţie domiciliară, poliţiştii au ridicat 109.820 bucăţi ţigarete de contrabandă, în valoare de aproximativ 95.000 lei, şi aproximativ o tonă de alcool.

De asemenea, au fost ridicate la percheziţii aproape 100 de articole pirotehnice, cantităţi de detergenţi cu suspiciune de contrafacere şi alte bunuri, dispozitive informatice şi electronice şi
înscrisuri care interesează cauza.

Publicitate

Totodată, poliţiştii au dispus indisponibilizarea unui autoturism în valoare de 20.000 lei. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un tânăr de 18 ani a murit după ce a fost înjunghiat la o petrecere, la Suceava

Publicat

Publicitate

Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit, sâmbătă, după ce a fost înjunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Ionuţ Epureanu.

Potrivit acestuia, victima a fost lovită în zona toracică cu un cuţit, pe fondul unor divergenţe pe care le-a avut cu alt tânăr de aceeaşi vârstă.

„Din primele verificări, s-a constatat că la pensiunea respectivă s-a organizat o petrecere privată la care au participat mai mulţi tineri. La un moment dat, între doi tineri a avut loc un conflict spontan, unul dintre aceştia lovindu-l pe celălalt cu un obiect ascuţit-înţepător în zona toracică. Victima, un tânăr de 18 ani, a fost transportată la o unitate medicală, însă ulterior a decedat”, a precizat oficialul IPJ.

Publicitate

În acest caz s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, persoana bănuită de comiterea faptei fiind preluată pentru audieri.

Ancheta a fost preluată de către procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending