Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Schimbarea la Față a Mântuitorului

Publicat

Publicitate

Schimbarea la Față a Domnului (numită și Transfigurarea Domnului) este un eveniment descris în Evanghelii, în care Domnul a fost văzut de apostolii săi într-o lumină nouă pe Muntele Tabor alături de Sfinții Proroci Ilie Tezviteanu și Moise.

Sfinții Părinți au interpretat acest eveniment drept una din cele mai mari minuni săvârșită de Hristos, deoarece prin aceasta Mântuitorul a arătat apostolilor, și prin aceștia lumii întregi, care este slava lui Dumnezeu. Această sărbătoare este prăznuită în calendarul ortodox pe data de 6 august.

Atunci au stat înaintea Lui, prin porunca Lui, doi Proroci: Moise, dintre morți, și Ilie, din Rai, și le vorbea lor despre Pătimirea Lui și despre ceea ce avea să se săvârșească la Ierusalim. Din această pricină, Apostolii, deșteptându-se, au văzut slava Lui cea negrăită, fața Sa cea luminoasă ca soarele, hainele Lui albe ca lumina și doi bărbați stând și vorbind cu El, întru slava aceea, și s-au înspăimântat.

Și au cunoscut, descoperindu-le lor Duhul Sfânt, că bărbații aceia erau Moise și Ilie și au înțeles cuvintele lor despre Pătimirea cea de bunăvoie a lui Hristos.

Așadar, Apostolii stăteau cutremurați, ascultând cele ce se grăiau și îndulcindu-se cu vederea slavei celei dumnezeiești, atât cât puteau cuprinde ochii lor trupești, deoarece Domnul le-a arătat numai atât cât putea suferi firea omenească; de vreme ce este cu neputință omului muritor să vadă dumnezeirea cea fără de moarte și nevăzută, precum de demult i-a răspuns Dumnezeu lui Moise, care se ruga ca să-i arate slava feței Sale celei dumnezeiești, zicând: “Nu poate vedea omul fața Mea și să trăiască” (Ieșire 33, 20).

Deci, sfârșind Mântuitorul Hristos de vorbit cu Moise și cu Ilie, iar Apostolii înțelegând, prin Duhul, de plecarea Prorocilor, lui Petru i-a părut rău, pentru că dorea neîncetat să se bucure de slava lui Hristos și să se îndulcească de vederea cinstiților Proroci. De aceea, luând îndrăzneală a și zis: “Învățătorule, bine este ca noi să fim aici și să facem trei colibe: una Ție, una lui Moise și una lui Ilie” (Luca 9, 33).

Publicitate

Însă, pe când grăia Petru acestea, un nor luminos i-a umbrit pe Apostoli, înconjurând vârful Muntelui Tabor. Atunci Apostolii au fost cuprinși de frică, pentru că, apropiindu-se de Hristos, au intrat și ei în nor și au auzit un glas, zicând: “Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L” (Matei 17, 5).

La auzirea acestui glas venit de Sus, Apostolii au fost cuprinși cu totul de frică și, temându-se, au căzut cu fețele la pământ. Atunci slava Domnului s-a depărtat de la fața lor. Iar Domnul, apropiindu-Se, S-a atins de ei, zicându-le: “Sculați-vă și nu vă temeți!” (Matei 17, 7). Iar ucenicii, ridicându-și ochii, n-au văzut pe nimeni, decât numai pe Domnul Iisus Hristos.

Și, pe când se coborau din munte, Domnul le-a poruncit să nu spună nimănui nimic despre cele întâmplate, până ce nu va pătimi și nu va învia din morți. Deci, ucenicii n-au spus nimănui nimic despre Schimbarea la Față a Domnului.

Mântuitorul, îndreptându-Se pe drumul spre Ierusalim, drumul spre Pătimire, Cruce și moarte, dar cunoscând și slăbiciunea omenească a Apostolilor, n-a vrut să-Și lase ucenicii deznădăjduiți. Odată cu Schimbarea Lui la Față, Domnul a luminat și a îmbărbătat inima lor, față de sminteala crucii, care urma să fie, așa cum ne arată mi târziu Sfântul Apostol Pavel la 1 Corinteni 1, 23.

Umilirile, oricât de adânci, ale Pătimirilor și ale morții Mântuitorului, nu mai puteau clătina cu totul credința celor care cunoscuseră dumnezeirea ascunsă a Învățătorului lor. Pătimirile și moartea Mântuitorului nu mai sunt un sfârșit, ci dovezi că El S-a predat morții de bunăvoie, pentru mântuirea lumii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Drumul județean DJ 294B Dobârceni – Murguța – Ștefănești, modernizat complet și recepționat oficial

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a anunțat prin vocea vicepreședintelui Dorin Birta finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 294B, pe sectorul Dobârceni – Murguța – Ștefănești, o investiție importantă pentru comunitățile din zonă.

Lucrările au vizat un tronson de 10,6 kilometri, care acum oferă condiții optime de siguranță și confort pentru participanții la trafic.

„Recepția lucrărilor a fost realizată cu succes. Acum se poate circula în cele mai bune condiții pe toată lungimea acestui drum. Este o arteră vitală pentru locuitorii din Dobârceni, Murguța și Ștefănești, care asigură legătura directă cu drumul național DN 24C și facilitează deplasările către județul Iași, dar și spre Vama Stânca – Costești”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta.

Acesta a subliniat că modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere județene rămân printre cele mai importante priorități ale mandatul actualilor consilieri județeni. „Modernizarea infrastructurii rutiere județene a fost și rămâne principalul meu obiectiv. Pentru îndeplinirea acestui scop am depus eforturi susținute pe tot parcursul activității mele de vicepreședinte al Consiliului Județean.”

Totodată, oficialul a evidențiat importanța colaborării și atragerii de fonduri pentru dezvoltarea județului. „Finalizarea acestui proiect demonstrează încă o dată că munca în echipă aduce rezultate pe măsură. Aceste realizări sunt cea mai bună motivație pentru continuarea demersurilor de atragere a fondurilor necesare dezvoltării județului Botoșani”, a explicat Birta.

Investiția în modernizarea drumului DJ 294B este parte din strategia Consiliului Județean din ultimii cinci ani pentru a îmbunătăți rețeaua de transport, de a stimula dezvoltarea locală și de a crește siguranța rutieră în județ. Autoritățile județene dau asigurări că vor continua să prioritizeze astfel de proiecte pentru a facilita mobilitatea și accesul la servicii în toate comunitățile botoșănene.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi calculat și cât de mare va ajunge impozitul pe proprietate în 2026. Anunțul premierului Ilie Bolojan

Publicat

Publicitate

Se pregătesc modificări majore la impozitul pe proprietate din 2026, iar acesta va fi calculat în funcție de valoarea de piață, cu aplicare de la 1 ianuarie 2026, a anunțat premierul Ilie Bolojan, citat de alba24.ro.

Acesta a spus că impozitul pe proprietate urmează să fie recalculat astfel încât să reflecte cât mai fidel valoarea de piață a bunului imobiliar.

Noul mecanism ar putea intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026, după o perioadă de analiză și consultare cu autoritățile locale.

„În ceea ce priveşte impozitele pe proprietate, calculul acestora va fi stabilit pe baza dialogului cu autorităţile publice locale, în aşa fel încât să reflecte cât mai cu acurateţe valoarea proprietăţii”, a declarat Ilie Bolojan.

Premierul a explicat că noua formulă de calcul va ține cont de mai mulți factori, printre care suprafața imobilului, localizarea acestuia, rangul localității și distanța față de centrele urbane majore.

„Această valoare a proprietăţii este dată de suprafaţă şi de localizarea într-o anumită zonă a unei localităţi – dacă este într-o reşedinţă de judeţ sau într-o comună aflată la 80 de kilometri.

Publicitate

Toţi aceşti indicatori vor fi analizaţi, iar în funcţie de ghidul notarilor sau de evaluările realizate de primării, vor fi stabilite mecanismele de impozitare”, a adăugat Bolojan.

Oficialul a oferit și un exemplu de aplicare a noii formule: pentru un imobil situat în București, impozitul ar urma să fie mai mare decât pentru unul dintr-un alt oraș reședință de județ, iar acesta, la rândul său, mai mare decât într-un orășel mic sau într-o comună.

Modificări la impozitul pe proprietate 2026. Proiectul, prezentat la 1 septembrie

Bolojan a mai precizat că pachetul legislativ privind noul impozit pe proprietate va fi finalizat și prezentat public până la 1 septembrie, pentru a oferi autorităților locale timpul necesar pregătirii și implementării măsurilor.

Veniturile rezultate vor rămâne la bugetele locale, urmând să fie gestionate direct de administrațiile publice.

„Trebuie să reflecte această valoare de piaţă. Asta va fi calculată în perioada următoare. Și va fi un pachet pe care ni l-am asumat că îl vom pune în practică și îl vom anunţa până la data de 1 septembrie, în aşa fel încât primăriile să îşi poată face calculele, evaluările, analizele şi să îl poată aplica de la 1 ianuarie 2026”, a conchis premierul.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu de vegetație uscată la Mihălășeni: Gospodărie salvată în ultima clipă

Publicat

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată izbucnit ieri în localitatea Mihălășeni a pus în pericol o gospodărie, casa și alte construcții fiind la un pas de a fi cuprinse de flăcări.

Pompierii de la Garda de Intervenție Ștefănești au intervenit prompt și au reușit să stingă incendiul înainte să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată și un gard. Cauza probabilă a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise.

ISU Botoșani reamintește faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

ISU atrage atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Publicitate

„Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Fiți responsabili! Un gest aparent nevinovat poate avea urmări devastatoare. Protejați-vă pe voi, pe cei din jur și mediul înconjurător! Pentru situații de urgență, apelați 112″, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

Avarie la rețeaua de apă în Cătămărăști Deal: Furnizarea apei a fost oprită ieri seară timp de 24 de ore pe strada Zambilelor

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a anunțat că a întrerupt furnizarea apei potabile începând de sâmbătă, 12 iulie 2025, ora 21:00, pe strada Zambilelor din localitatea Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu.

Măsura este necesară din cauza unei avarii apărute pe o conductă din material PEHD, cu diametrul de 110 mm. Potrivit companiei, durata estimată a întreruperii este de 24 de ore. În acest interval, echipele de intervenție vor lucra pentru remedierea defecțiunii și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp posibil.

Operatorul își cere scuze pentru disconfortul creat și mulțumește locuitorilor pentru înțelegere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending