Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos

Publicat

Publicitate

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului.

Este cea mai importantă icoană a comunității românești de la Muntele Athos, pentru că sunt puține icoane nefăcute de mână omenească în toată lumea ortodoxă. Istoria acestei icoane începe în anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, când cuvioșii ctitori Nifon şi Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, aşa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte. În plus, ei cereau condiții stricte pentru cel care se va angaja la executarea lucrării, precum curăția trupească şi sufletească, spovedania la duhovnic, post şi rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pe toată durata lucrării.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cuvioșii Nifon şi Nectarie îl găsesc pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, om bătrân și credincios, care se supune cu evlavie rânduielilor celor doi călugări și, în anul 1863, se apucă de lucru. Iconarul a început lucrarea la Mănăstirea Bucium din Iași, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu, iar în câtva timp a ter¬mi¬nat de pictat veşmin-tele şi ce¬lelalte părți ale icoanei, lăsând ca Sfin¬te¬le Feţe (cea a Maicii Domnului şi cea a Pruncului Iisus), să le picteze la sfârșit, după cum este tehnica picturii tradiționale de icoane. După ce a terminat de zugrăvit cum s-a pri¬ce¬put mai bi¬ne veșmintele şi fondul icoanei, a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil sfintele feţe ale Fecioarei Maria şi Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune. Dimensiunile icoanei sunt de 100 / 70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.

O alta caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească. Se spune că portretele zugrăvite pe icoană sunt identice cu portretele reale ale Fecioarei și Pruncului Iisus așa cum au fost consemnate de martorii oculari contemporani.

De-a lungul vremii au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România, toate fiind făcătoare de minuni.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Nelu GâscăNeluʼ” vine la Teatrul „Vasilache”

Publicat

Publicitate

Micuții botoșăneni sunt invitați la Teatrul „Vasilache” joi, 16 ianuarie 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 19 ianuarie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30, să vizionaţi spectacolul Nelu GâscăNeluʼ!

Regia spectacolului  Nelu GâscăNeluʼ  este semnată de Florin Iftode, autor text Maria Gornic, muzica Kevin MacLeod, asistent regie Alin Gheorghiu, iar scenografia este realizată de Gelu Rîşca.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Renata Voloşcu, Pavel Petrași, Oana Asofiei, Ioana Buta, Adelina Cojocariu, Cosmin Tanasă și Andrei Bordianu

„Spectacolul Nelu GâscăNeluʼ prezintă păţaniile unui pui de gâscă lăudăros, adoptat de doi vecini nostimi. Din cauza lăudăroşeniei lui, Nelu GâscăNeluʼ  era cât pe ce să fie făcut friptură de către doamna Vulpe. Însă, cum „prietenul la nevoie se cunoaşte”, Măriuca, o fetiţă cumsecade şi prietena gâscănelului, îl salvează pe acesta din ghearele doamnei Vulpe.

Vă invităm să vizionaţi un spectacol interactiv, cu păpuşi şi actori, din care copiii vor învăţa că „lauda de sine, nu miroase-a bine!”  Florin Iftode – regizorul spectacolului.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani!

Publicitate

Preţ bilet 20 lei

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Val de aer polar peste România, până la sfârșitul săptămânii. Când vor fi cele mai reci nopți

Publicat

Publicitate

Val de aer polar peste România, până la sfârșitul săptămânii. După ce săptămâna trecută am avut câteva zile cu temperaturi de primăvară, vremea s-a răcit brusc din weekend. Potrivit meteorologilor, valul de aer polar va rămâne peste România până la sfârșitul săptămânii. Cele mai reci nopți vor fi cele de marți și miercuri, scrie alba24.ro

În următoarele zile, toată țara va fi străbătută de un val de aer polar.  Vremea va fi închisă pe parcursul săptămânii la nivelul întregii ţări. Vor fi intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi valori termice apropiate de cele specifice perioadei.

Valul de frig se va menţine până la sârşitul săptămânii, când se va încălzi uşor în toată ţara.

Citeste mai mult

Eveniment

Cumpărător de bună credință, s-a ales cu un dosar penal

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu un autovehicul care figura radiat din circulație.

 

În data de 12 ianuarie a.c., în jurul orei 15.00 în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, un cetățean român, în vârstă de 21 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în România.

Colegii noștri au efectuat verificări specifice, în urma cărora s-a concluzionat că seria de pe autoturism nu coincide cu cea din certificatul de înmatriculare, autoturismul fiind radiat din Belgia în octombrie 2024.

Tânărul a declarat polițiștilor de frontieră că nu avea cunoștință că autoturismul este radiat din Belgia, el fiind achiziționat în urmă cu câteva luni din România.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui autovehicul cu număr fal de înmatriculare și conducerea unui autovehicul neînmatriculat. La finalizarea cercetărilor, se vor lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Plata impozitelor locale cu reducere: Taxele pot fi achitate și online până la 31 martie 2025. Reduceri și modalități de plată

Publicat

Publicitate

Plata impozitelor locale cu reducere: Românii care achită taxele până la 31 martie 2025 pot beneficia de o reducere de până la 10%. Locuitorii pot plăti sumele datorate și online, scrie alba24.ro.

Autoritatea pentru Digitalizarea României a anunțat că impozitele și taxele se pot plăti și online, simplu, rapid și fără comision, prin Ghișeul.ro. Astfel, cetățenii beneficiază de reducerea de până la 10% până la 31 martie.

Cetățenii au la dispoziție și o aplicație mobilă, accesul fiind astfel mult mai ușor la orice oră din zi sau din noapte, potrivit sursei citate.

Obligațiile financiare se pot achita și parțial, pentru cine dorește această variantă.

Plata impozitelor locale cu reducere. Aplicația ROeID

”Punem la dispoziția românilor aplicația ROeID care oferă accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă – fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite.

Beneficiile evidente sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența. Misiunea noastră estedigitalizarea serviciilor publice, reducând necesitatea interacțiunilor fizice pentru cetățeni și companii, iar prin Ghișeul.ro facem pași importanți pentru transformarea digitală a administrației publice locale, simplificând accesul cetățenilor la servicii”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Publicitate

Aplicația are înrolate peste 1600 de instituții cu mai mult de 400 de tipuri de plăți. Printre acestea se regăsesc plata contravalorii cărții de identitate, a pașaportului, permisului, cazierului, rovinietei, taxei judiciare de timbru, a plăcuțelor de înmatriculare și a asigurării obligatorii împotriva dezastrelor(PAD).

Potrivit Autorității, sunt 2,4 milioane de utilizatori active pe ghiseul.ro și peste 1600 de instituții înrolate

În anul 2024, utilizatorii au efectuat mai mult de 4.769.000 de plăți în valoare de aproximativ 2.681.172.000 lei.

În primele zile ale anului 2025, prin Ghișeul.ro s-au înregistrat deja aproximativ 178.000 de tranzacții și plăți în valoare de 72.077.000 de lei.

Și în acest an se acordă o bonificație de 10% pentru persoanele fizice și 5% pentru persoanele juridice dacă taxele și impozitele sunt plătite până la data de 31 martie 2025, transmit reprezentații primăriei.

Donatorii de sânge (care au minimum 3 donări de sânge) și persoanele cu handicap gradul II beneficiază de o bonificație de 10%.

Persoanele cu handicap de gradul I beneficiază de scutirea plății de taxe si impozite. Solicitările se depun până în data de 31 decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending