Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul

Publicat

Publicitate

Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a suferit moarte de martir la Roma, în timpul domniei împăratului Traian în anul 107 și Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a avut loc în anul 108. Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a fost al doilea episcop al Antiohiei, după Evod (+68, unul din Cei 70 de Apostoli), pe vremea împăratului Traian (98-117) și împreună cu Policarp, episcopul Smirnei, au fost ucenici ai Evanghelistului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul a fost hirotonit episcop de către Sfântul Apostol Petru. Numele “Teoforul” înseamnă “purtător de Dumnezeu”. El fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în brațe pentru a-l arata ucenicilor Săi că model de smerenie: “De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăția cerurilor.” (Sfântul Apostol Matei 18, 3); și: “Și cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește” (Sfântul Apostol Matei 18, 5).

De aceea a fost numit purtător de Dumnezeu. Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia pentru a se lupta împotriva parților (imperiul Persan), Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Împăratul l-a cercetat îndelung și a văzut că nu poate fi întors de la credința în Iisus Hristos și pentru aceasta l-a chinuit în felurite chipuri. Arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostași. A fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare în amfiteatrul de la Roma.

Publicitate

Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul i-a implorat pe creștinii din Roma să nu mijlocească în fata autorităților imperiale pentru a obține achitarea lui, spunând: “Lăsați-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și sunt măcinat de dinții fiarelor, că să fiu pâine curata a lui Hristos”. Călătoria Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul fost a programată, probabil, în așa fel, încât el să ajungă la Roma către sfârșitul spectacolelor oferite de împăratul Traian în cinstea victoriei reputate împotriva dacilor.

Dacă războiul cu dacii s-a terminat în anul 106, aceste serbări, care au durat 123 de zile, s-au prelungit și în anul 107. După ce Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie este chemat la Domnul, pe 20 decembrie în anul 107, câțiva creștini din Roma, precum și cei care-l însoțiseră din Antiohia la Roma, au adunat cu grijă osemintele ce rămăseseră și le-au pus cu cinste, într-un loc însemnat, afară din cetate. O lună mai târziu, la 29 ianuarie 108, le-au dus din Roma în Antiohia, pentru întărirea și mângâierea păstoriților sfântului. Și a fost călătoria lor cu multă slavă, pentru că toți creștinii doreau să le cinstească.

În Antiohia, creștinii îi îngroapă moaștele în cimitirul de lângă Dafne, de la marginea orașului. Astfel, la 29 ianuarie facem pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma în Antiohia. În anul 438, adică în timpul împăratului Teodosie al II-lea caligraful, au fost mutate în Biserica “Sfântul Ioan Gură de Aur” din mijlocul Antiohiei. În veacul al VII-lea, adică în timpul împăratului Heraclius (610-641), sfintele moaște au fost duse iarăși la Roma și așezate în Biserica “Sfântul Clement”, fiind cinstite de către creștini, ca un adevărat izvor de puteri dumnezeiești.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cu permis fals și numere de înmatriculare „împrumutate”, așa a încercat un bărbat din Botoșani să înșele vigilența polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani au oprit pe Șoseaua Iașului, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 45 de ani, din aceeași localitate.

 

La solicitarea polițiștilor, acesta a înmânat un permis de conducere care nu prezenta toate elementele de siguranță. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul respectiv avea plăcuțe cu numere de înmatriculare false.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis, fals în înscrisuri și punerea în circulație a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer din Dobârceni a dat o raită cu mașina cu toate că era beat. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Dângeni

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul  Poliției Orașului Săveni au oprit pentru control, pe drumul județean  D.J .294, în comuna Dângeni, un autoturism condus de un bărbat, de 35 de ani, din comuna Dobârceni.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, valoarea rezultată fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tineri din Dorohoi reținuți pentru tâlhărie

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, bănuiți de comiterea infracțiunii de tâlhărie.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că aceștia, în aceeași zi, în timp ce se aflau în proximitatea unui magazin, prin folosirea violenței, ar fi sustras telefonul mobil, unui bărbat de 53 de ani. Ulterior, după ce au fost identificați a fost recuperat și prejudiciul cauzat victimei.

Publicitate

 

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Proiectul „Un Paște pentru toți”, derulat de un grup de elevi de la Colegiul Național „A.T.Laurian”, un exemplu demn de urmat

Publicat

Publicitate

În prima zi a Săptămânii Mari, un grup de elevi de la Colegiul Național ,,A.T.Laurian” a organizat o activitate caritabilă prilejuită de Sărbătorile Pascale. Proiectul a avut ca scop ajutorarea a o sută de copii care provin din familii vulnerabile din Darabani.

Pe parcursul lunii aprilie, elevii clasei a IX-a G, coordonați de profesoara Irina Siminiceanu, au demarat proiectul Un Paște Pentru Toți cu dorința de a oferi câteva clipe de bucurie în preajma sărbătorilor unor copii mai puțini norocoși decât ei. Astfel, aceștia au amenajat în școala lor un stand unde cei ce au dorit au putut face donații, s-au ocupat de promovarea proiectului printr-un afiș realizat și distribuit de ei în clase și, în cele din urmă, au ajuns la Darabani, văzându-și scopul împlinit.

Răzvan Carcea este cel care a venit cu ideea proiectului care, ulterior, a fost îmbrățișată de colegi: ,,Proiectul este inspirat de acțiunile realizate de mama mea, Adelina Carcea, care, la rândul ei, ajută Asociația <Luisa Maria>, de cinci ani deja. Din fericire, colegii și doamna dirigintă au fost foarte colaborativi, astfel proiectul s-a desfășurat fără mari probleme. Cu siguranță ar fi fost mult mai greu fără ajutorul și înțelegerea lor. Le mulțumesc colegilor mei și doamnei diriginte pentru înțelegere și le mulțumesc elevilor din Laurian pentru generozitatea lor. Nu este ultimul proiect pe care îl vom realiza”.

Publicitate

Donațiile laurienilor au ajuns la Asociația „Luisa Maria din Darabani ce ajută, în prezent, 36 de copii care suferă de autism și Sindromul Down și la alte familii vulnerabile din zonă. Asociația există de cinci ani și oferă servicii precum terapia logopedică, terapia ocupațională, consilierea, kinetoterapia și terapia comportamentală, beneficiind de trei specialiști angajați.

Mihai Manole este președintele Asociației ,,Luisa Maria”, denumirea acesteia provenind chiar de la fiica sa care suferă de Sindromul Down. El consideră că principala problemă pe care oamenii o au este percepția acestora asupra persoanelor cu dizabilități, dar crede în puterea generațiilor tinere de a schimba aceste lucruri: ,,Ideea deschiderii asociației a venit din nevoia de terapie în zonă pentru că, la momentul respectiv, nu era nicio instituție în care copiii să beneficieze de ajutor în acest sens. Ulterior au venit specialiști, dar când am început noi nu erau. Asociația are cinci ani, dar sunt 12 ani de când am început să mergem cu fiica noastră, Luisa, la școală, la alte asociații. Ulterior, ne-am adunat mai mulți părinți, ne-am dat încredere, ne-am sprijinit și am evoluat”, a declarat Mihai Manole.

Cei ce doresc să ajute copiii Asociației Luisa Maria din Darabani o pot face prin donații constând în haine, jucării, alimente etc.

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending